Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

We wrześniu szukałem bloczków betonowych w okolicach Krakowa i nie znalazłem tanich. Sprowadziłem ze Śląska (http://www.allegro.pl/item533028540_bloczki_fundamentowe_betonowe_2_90_brutto.html) i nawet wliczając koszt transportu wyszło taniej.

A jak te bloczki??? Bardzo mne to ciekawi, bo również we wrześniu pokazałem aukcję z tymi bloczkami mojemu kierbudowi. Zadzwonił tam... i kupiłem w Lubarze w Rybniku

Bloczki jak bloczki. Nie są jakieś hiper mega wytrzymałe (10 MPa), ale mój kierbud powiedział, że takie wystarczą. W każdym razie w rękach się nie kruszyły. Jak je przywieźli to zrzuciłem jeden na drugi z około metra i bloczek pękł, ale powiedziano mi, że to dlatego, że są świeże. Jak próbowałem zrobić to samo ostatnio to już nie pękały...

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do stali to ja przypominam, patrzec na wykres PUDS (polska unia dystrybutorow stali) - to przede wszystkim od nich zaleza ceny, a te w skladach sa zwykle o 2-3-4 tyg opoznione w stosunku do cen hurtowych, czyli tego oto wykresu:

http://www.puds.pl/images/ics/pret/41-2008_4-2009.png

Jak widac w 3 tygodniu cena troche skoczyla w gore, zeby pod koniec stycznia spasc. Mozna sie wiec spodziewac lekkiego wzrostu lada dzien w skladach, a potem obnizki :) Co bedzie dalej - obserwowac wykresy na http://www.puds.pl !!!

pozdr.

... albo słuchać fachowców z branży:

" Pręty zbrojeniowe dla budownictwa od początku roku mocno drożały. Wydawało się, że to już koniec ubiegłorocznej fali spadków, a tymczasem okazało się, że ostatnio ceny znów mocno poszły w dół, a koszty ich produkcji rosną, co jest spowodowane podwyżką cen energii.

— Tanieje jednak złom, więc ceny prętów raczej będą spadać. Nie spodziewam się też podwyżek w innych asortymentach wyrobów stalowych, na przykład blachach — twierdzi Jerzy Bernhard"(prezes Stalprofil SA)

Źródło: pb.pl

kupował ktoś ostatnio pholoterm 30 lub maxa 288 , albo beton B15 okolice Krakowa i proszowic.

macie może jakieś doświadczenia z cegielniami z tego regiony??

niewiecie jakie są prognozy na ceny tych towarów??

Dzięki za info... :-) :)

Beton z betonowni w Olkuszu około 260pln

Max-a kupiłem dziś w Luskarze po 2,90/szt ale cały skład 2016 szt

Anetik my w zeszłym tygodniu kupiliśmy Porotherm 25 po 5,7, bo podobno taniej już nie bedzie. Też się obawiałam ale trudno, już poszło. Teraz będę obserować ceny i trzymać kciuki, by ceny nie spadły :D bo bym się mocno wściekła.

Wszędzie gdzie pytaliśmy było drożej, a nawet użo drożej, nawet po 7,6 nam proponowali!!! :o

Z perspektywy osobnika, który ma już SSO patrzę na te Wasze rozterki inaczej.

Podczas budowy tyle jest decyzji do podjęcia, materiałów do kupienia, że różnica w cenie bloczków 10% w tą czy w tamtą, to już naprawdę nie jest takie istotne.

Rozumiem, że jest to pierwszy tak istotny wydatek, ale co to jest np. w porównaniu z dachem?

I ile to jest % całej wartości domu?

Wcale nie pochwalam szastania forsą - również uważam, że należy oszczędzać w myśl zasady: "ziarnko do ziarnka...", natomiast doradzam trochę luzu.

Jaqk nie będziecie spać po nocach, bo cena gwoździ wrosła o kilka %, to nie dotrwacie do końca budowy i zanim dojdzie do wykańczania wykończycie się sami!!!

Tyle jest czynników, które mogą ruszyć cenę i w górę i w dół - ja np. w zeszłym roku rozpocząłem w kwietniu, porotherm kupiłem w marcu jeszcze przed sezonem, a potem ... żałowałem bo potaniał. Ale jeden mały drobiazg - kupowałem importowany i kurs Euro był inny i spadał

Jak bardzo nie lubicie ryzyka, to kupcie pół teraz, a pół potem