Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W styczniu Solbet kupowałem po 7,90. Na dzien dzisiejszy cena bez zmian. Minsk Mazowiecki

Artur i Ania. A jaki ten Solbet? Bialy czy szary? I w jakim wymiarze? Netto cena czy brutto?

Solbet biały 24x24x59 cena brutto, chcieli po 8zl (zreszta teraz tez jest taka cena) ale te 10gr utargowałem...

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dowiadywałem się i ceny np.ceramiki mają jeszcze przez miesiąc pozostać na swoich obecnych poziomach [założenie jest takie, że lepiej przerwać produkcje i wysłać pracowników na przymusowy urlop niż obniżyć ceny materiałów]- i wcale się nie dziwię!

A sam liczę, że stal jednak jeszcze troszkę spadnie!

Wspólczuję tym co budowali w latach 2007/2008!

Ja buduję systemem gospodarczym a i materiał skupuję po części od kogo się da -myślę obniżyć koszty nawet o 60%

Niemożliwe?

Odpowiem na jesień!

tewu77

Beton z betonowni w Olkuszu około 260pln

Max-a kupiłem dziś w Luskarze po 2,90/szt ale cały skład 2016 szt

A my dziś zamówilismy - (to co w nawiasie)

max 288/188/220 z winenbergera za 2,79 szt (4032szt)

stal ż 12 - 2150,00 t (2t)

g 6 - 3500,00 t (0,3t)

ceny brutto z transportem w Bud-rol Proszowice (ceny po rozmowie z szefem składu)

te same ceny mają w Kocmyrzowie " In Spe"

a o beton B15 pytaliśmy w Krakowie na Makuszyńskiego (bez dodatków) 210,00 kubik netto z transportem 20 km

w razie nowych wieści piszcie

szukamy teraz dobrej ceny na styropian do ocieplenia fundamentów - bo chyba warto to zrobić?

Ja buduję systemem gospodarczym a i materiał skupuję po części od kogo się da -myślę obniżyć koszty nawet o 60%

Niemożliwe?

Odpowiem na jesień!

Zycze Ci, zeby sie udalo ale ciezko bedzie kupic pozostalosci np. porothermu, czy betonu komorkowego w takiej ilosci, ze koszt transportu bedzie nizszy niz oszczednosci jakbys kupil calosc w lokalnej hurtowni! Nie wyobrazam sobie kupowac ~5 tys szt. bloczkow betonowych z czyichs pozostalosci, czy ~3k szt. porothermow. Stal tez ciezko. Dachowka podobnie. Jedynie deski, kantowki i takie tam - ale to sa rzeczy "drobne" w skali stanu surowego ;)

pozdr.

Niemożliwe?

Odpowiem na jesień!

Zycze Ci, zeby sie udalo ale ciezko bedzie kupic pozostalosci np. porothermu, czy betonu komorkowego w takiej ilosci, ze koszt transportu bedzie nizszy niz oszczednosci jakbys kupil calosc w lokalnej hurtowni! Nie wyobrazam sobie kupowac ~5 tys szt. bloczkow betonowych z czyichs pozostalosci, czy ~3k szt. porothermow. Stal tez ciezko. Dachowka podobnie. Jedynie deski, kantowki i takie tam - ale to sa rzeczy "drobne" w skali stanu surowego ;)

pozdr.

Zgadzam się. Jeżeli nie masz swojego sprzętu i to ciężkiego nie da rady na tym zaoszczędzić.

U nas są fajne ogłoszenia, w tym samym mieście. Porotherm po 4,16 fajnie, co? ale... nie ma kto przewieźć czyli transport musimy załatwić. Do 100km HDS 300zł nieciekawie z racji tego, że na razie musimy materiały składować u rodziców, a dopiero jak będą nam potrzebne to znowu przewozić za 300zł. Kolejna sprawa w takich cenach to zawsze resztki, nie cała ilość więc w tym przypadku akurat mamy 600szt. A nam potrzeba minimum 4 razy tyle. Jak by każde przewieźć maątek byśmy zapłacili za transport.

To samo bloczki betonowe. Chcesz taniej super, u nas są po 2,3 ale własny transport :)

To samo stal, my nie mamy transportu do przewiezienia 12 metrowych prętów, choć są wtedy po 1600zł!

itd.itp.

Co innego deski, stemple i inne pierdołki. Właśnie kupiliśmy ponad 2m3 desek za 400zł oraz 11szt. pustaków wentylacyjnych za 20zł. To można przewieźć samemu. I tu faktycznie można ciut zaoszczędzić ale tak jak piszą pewnie przy całej budowie jest to bardzo mały procent ale na tym etapie jakże ważny.

Pozdrawiam

Na szczęście mam własny transport a i oferty wybieram jak najbliżej.

Oczywiście nie kupuję po 1000 sztuk ale na przykład ostatnio przywiozłem 2 palety MAX po 2 pln/szt 100 stempli [2,70] po około 1,50pln

To mój sposób na oszczędności

Wiem, że wszystkiego się nie da ale coś zawsze...

Może ktoś ma coś w okolicy?