Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już nieważne, napisałam, zanim pomyślałam. :oops:

Chodziło mi o zwrot części VAt-u zawartego w cenie materiałów budowlanych, ktory ma miejsce, jesli cena materiału budowlanego zawiera 22% VAT-u. W przypadku Dagi&Adama oczywiście bardziej opłaca się wziąć fakturę z 7% VAT-u i nie odliczać podatku.

ola&kajo

dostaliście cenę netto z transportem ale co z pompą? U nas stawka z pompą jest większa

sama gruszka taniej...

Kurcze nie zapytałem jak to jest czy z pompą czy bez.

P.S. znajac życie pewnie za pompę doliczają sobi

Na placu betoniarni stał samochód - gruszka odrazu z pompą

wczoraj bylem w hurtowni zamowic solbet 24 cm bialy P+W i pani pokazala mi faks od firmy solbet z informacja iz :

od 9 marca 2009 roku ceny wszystkich prodokow solbet wzrastaja o 10 % . uzasadnili to rosnacymi kosztami produkcji

Do nas tez doszly takie sluchy ale spodziewalismy sie tego w lutym.

Belit '24' w Lublinie 7,50 brutto.

wczoraj bylem w hurtowni zamowic solbet 24 cm bialy P+W i pani pokazala mi faks od firmy solbet z informacja iz :

od 9 marca 2009 roku ceny wszystkich prodokow solbet wzrastaja o 10 % . uzasadnili to rosnacymi kosztami produkcji

Żeby się potem nie okazało, że w kwietniu 20%, ale w dół :-) Generalnie chyba ceny niewiele się zmienią.

Nie no raczej pójdzie. Jak fabryki przygotowują tz. że coś się rusza. Po 2 jest tłumaczenie że prąd zdrożeje i jest kryzys..(standardowe śpiewki przedstawicieli). Dodatkowo ceramika już limity robi bo (podobno) nie maja materiałów w fabrykach ;D czyli będzie szło w górę. Przynajmniej tak samo było w tamtym roku.

Szkoda tylko że najbardziej odczują to klienci.. bo wszyscy wyżej zrobią sobie swoje narzuty.

Żeby się potem nie okazało, że w kwietniu 20%, ale w dół :-) Generalnie chyba ceny niewiele się zmienią.

Nie daj sie nabrać. Jezeli wszedzie sie słyszy o katastrofalnej sytuacji w budownictwie i spadku sprzedaży materialow budowlanych, to jedynym ratunkiem na zwiekszenie tejże sprzedaży jest obniżenie cen. Jezeli jakiś producent podniesie cene to bedzie to dla niego samobójstwo. I nie ważne,czy euro rosnie czy spada. Polacy zarabiają w zł, a nie w euro (poza nielicznymi).

A mnie dla odmiany wczoraj kolo w hurtowni powiedział że byłoby to nielogiczne, gdyby producenci podnosili ceny. Nawet jeśli teraz trochę dźwigną - tak kontrolnie, bo sezon sie zaczyna, to będzie musiało spaść, bo popyt ciągle maleje tylko sprzedawcy zdają się tego nie dostrzegać.

Tegoroczni budujący - jeszcze się załapiemy na obniżki - nie teraz to później :-)

A mnie dla odmiany wczoraj kolo w hurtowni powiedział że byłoby to nielogiczne, gdyby producenci podnosili ceny. Nawet jeśli teraz trochę dźwigną - tak kontrolnie, bo sezon sie zaczyna, to będzie musiało spaść, bo popyt ciągle maleje tylko sprzedawcy zdają się tego nie dostrzegać.

Tegoroczni budujący - jeszcze się załapiemy na obniżki - nie teraz to później :-)

Obyś miał rację, ale nie wydaje mi się :evil:

Od lutego dla firm znaczenie wzrosła energia elektryczna, czy firma w związku z powyższym obinży ceny wyrobu którego wyprodukowanie kosztuje wiecej?

Tylko po to aby zwiekszyć sprzedaż, nie firma powinna generować dochody.

Dlatego jeżeli będzie musiała zwiekszyć cenę to to zrobi, nie będzie przecież dopłacała do np. pustaka, bo poniesie stratę, jak poniesie stratę to musi ją sfinansowac, aby ją sfinansować to musi mieć z czego.

Tak więc, chyba podniesie cenę, najwyżej sprzeda mniej ale nie będzie dokładac do interesu, jeżeli sprzeda mniej to prawdopodobnie mniej zarobi i wtedy musi szukać ograniczenia kosztów.

I co wtedy się dzieje - nie zastanawiając się długo idzie po najmniejszej lini oporu i zwalnia pracowników.

Chyba doczekaliśmy się nieciekawych czasów :(

Dupa blada, moim zdaniem! Kumpel (sprzedawca w duzej hurtowni) mi pod koniec stycznia mowi, ze Braas podnosi ceny. Minelo kilka dni i na stronie Braasa nowy cennik - obowiazujacy od 01.02.2009 - ceny oczywiscie wyzsze. Niewiele ale jakies 3-5% calosc do gory.

Pamietajmy ze "boom" 2007 wywindowal do gory ceny.. Ale w hurtowniach, nie u producentow! Wiec defacto to nie producenci obnizali w 2008 ceny, tylko hurtownie swoje marze :) Jezeli koszt produkcji wzrosl (podniosly sie place, wzrosla cena pradu i innych mediow), to niby czemu maja obnizac.. Conajwyzej hurtownie moga jeszcze troche zjechac z marzy, a to moze spowodowac bankructwo tych malych (ktorych mnostwo powstalo przy boomie), mniejsza konkurencje i.. kolo sie zamyka - znowu podwyzki ;)

pozdr.

zgadzam się z cienki66

nigdy już nie wrócą czasy gdzie MAX kosztował 1,50

Średnia i minimalna płaca wzrosła, energia też a swoją drogą czy było kiedyś tak, że materiały budowlane tanieją na początku sezonu?

To tak jakby zboża i nawozy taniały w kwietniu! -

NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI

Kto chce budować, niech kupuje teraz ...

Pamietajmy ze "boom" 2007 wywindowal do gory ceny.. Ale w hurtowniach, nie u producentow! Wiec defacto to nie producenci obnizali w 2008 ceny, tylko hurtownie swoje marze :) Jezeli koszt produkcji wzrosl (podniosly sie place, wzrosla cena pradu i innych mediow), to niby czemu maja obnizac.. Conajwyzej hurtownie moga jeszcze troche zjechac z marzy, a to moze spowodowac bankructwo tych malych (ktorych mnostwo powstalo przy boomie), mniejsza konkurencje i.. kolo sie zamyka - znowu podwyzki ;)

pozdr.

Marże hurtowni to kolejna sprawa i tu też będzie pole do popisu, bo jeśli ceramika sprowadzona z Niemiec jest, mimo wysokiego kursu euro, ciągle tańsza niż ta wyprodukowana w Polsce, gdzie koszty produkcji są niższe...

Z tymi małymi firemkami może być podobnie, tak jak z developerami co to za wielki biznes wzieli się 2 lata temu.

Jeśli ktoś zaczyna budowę "lada chwila" to pustaki może śmiało zamówić. Wielkiego błędu nie popełni.