Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dowiadywałem się i ceny np.ceramiki mają jeszcze przez miesiąc pozostać na swoich obecnych poziomach [założenie jest takie, że lepiej przerwać produkcje i wysłać pracowników na przymusowy urlop niż obniżyć ceny materiałów]- i wcale się nie dziwię!

A sam liczę, że stal jednak jeszcze troszkę spadnie!

Wspólczuję tym co budowali w latach 2007/2008!

Ja buduję systemem gospodarczym a i materiał skupuję po części od kogo się da -myślę obniżyć koszty nawet o 60%

Niemożliwe?

Odpowiem na jesień!

z "ciężkich" materiałów skupowanie w praktyce zupełnie nieekonomiczne. kupno jednej, dwóch palet za transport kosztuje majątek, stal itp. najlepiej przewozić w prętach 12m, podobnie z belkami stropowymi (ciężkie i dłuhie)

Ja buduję systemem gospodarczym a i materiał skupuję po części od kogo się da -myślę obniżyć koszty nawet o 60%

Niemożliwe?

Odpowiem na jesień!

z "ciężkich" materiałów skupowanie w praktyce zupełnie nieekonomiczne. kupno jednej, dwóch palet za transport kosztuje majątek, stal itp. najlepiej przewozić w prętach 12m, podobnie z belkami stropowymi (ciężkie i dłuhie)

A ja sobie znakomicie radzę bo transport mam swój jak już pisałem, kupuję wszystko co na promocji (...)

Dzisiejsze ceny materiałów budowlanych o które pytałem dla Kraków północ i okolice:

-MAX 29 Winerberger Kl 15 --- 3pln

-c pełna drążona Winerberger Kl 15 ---1,59pln dla mnie 1,34pln (chyba dużo)

-Bloczki bet 38x25x12 --- 4,30pln

-Pręty fi 10,12 --- 2110 pln

-Drut gładki fi 6 ---2740 pln

-Przewody dymowe fi 18 okrągłe, wys 66 cm. --- 57 pln/szt

-Siatka zbrojeniowa fi 3, oczko 10x10 --- 6,65pln/szt

-Styropian ekstrudowany 125x60x5 --- 19,41pln/szt

-Styropian hydro 100x50x5 --- 11,41pln szt

-Folia kubełkowa 1,5 m wys. --- 6,85/ mb

-Dysperbent, 20l. --- 54,20

Wszystko z Vat i transportem na budowę ->10km.

Kujawsko-pomorskie, okolice Bydgoszczy:

- bloczki z betonu komórkowego odm.600 o wym. 59x24x24 -("Bialy" SOLBET KLASA 1) - 8,08 z VAT i transportem

- bloczki fundamentowe klasy 15 o wym.38x25x14 - 3,07 z VAT i transportem

- stal zebrowana fi 12 A-III - 2061 z VAT bez transportu

- cegla pelna kl.15 - 0.99 z VAT

Rejon Tychy-Pszczyna-Oświęcim-Lędziny

Poszukuje tańszego dostawcy mat. budowlanych, aktualnie najniższe ceny jakie znam to:

Stal zbrojeniowa Fi 6 - 2,6 zł za kg (Hurt. BARWA Tychy)

Stal zbrojeniowa Fi 10 - 2,22 zł za kg ------||-----

Stal zbrojeniowa Fi 12 - 2,18 zł kg

Max-250/188/220 - 2,9zł z transportem (megawit-Jankowice)

Kostka betonowa 25/12/38 - 3,66 zł ----||----

stal:

fi 12 żebrowana - 2075zł/tona

fi 10 gładka - 3022zł/tona

fi 6 - 2200 na razie nie brałam bo zastanawiam się nad gotowymi strzemionami 3,30 szt.

bloczki - okolice 3zł, ale niektórzy hurtownicy radzą brać od producenta za 2,2. Nie sprawdzałam jeszcze tego, więc nie wiem czy to prawda.

No właśnie mam nowy projekt, tylko że nie było wprost wyliczone ile będe jej potrzebować. Dałam kierownikowi żeby mi to wyliczył za co i skasował 150 zł. Wiem, że zrezygnowaliśmy ze stali 32gs, bo ponoć droga i już sie nie stosuje czy cuś takiego. Jedyne co mi nasuwa się na myśl to to, że trudniej jest zgiąć z płaskiego prętu niż z żebrowanej. Napisz co miałeś na myśli, bo nie podoba mi się że mógł mnie ktoś w bolcia zrobić