Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie moje poszukiwania stali, sprawdzałam zgodnie z Waszymi radami w Kryspinowie i nie jest tam tanio:

fi12 2184 brutto

fi6 2623 brutto

fi 8 2392 brutto

fi 10 2184 brutto do tego transport do 30 km 180 zł ( wcale nie tanio)

z kolei pod Skawiną:

fi12 2200 brutto

fi6 2500 brutto

fi 8 2200 brutto

fi 10 2200 brutto ( z transportem w cenie)

jadę jeszcze na poszukiwania gdzieś w okolicy

Myśle że ceny pójdą jeszcze w dół. Ja większość materiałów kupowałem w 2007r i ceny były kosmiczne, zero negocjacji cen i jak cena się zmieniała to zawsze do góry, jak kupiłem suporex biały 24 po 11zł prosto z fabryki to byłem szczęśliwy a teraz piszecie że jest po 8zł

Teraz co potrzebuję to niedość ceny są dużo niższe to jeden przez drugiego taniej robi byle cokolwiek sprzedać. Żeby mieć kasę to teraz można tanio budować ale będzie jeszcze taniej myśle

Witam

Wczoraj tzn. 14.02 zakupiłem stal f12 po 1.95 zł/kg oczywiście brutto i f6 po 2.15 zł/kg, małopolska, powiat dąbrowski

Hej a możesz podac namiary gdzie dokładnie kupiłeś.

A co z bloczkami betonowymi znalazłeś ?

Wiola

Super ceny znalazłeś "daniel2210"

- ja dziś kupiłem #10 i 12 po 2100pln brutto/t [Wielka Wieś] a uważam, że to i tak super cena bo w większości krzyczą już po 2300brutto/t

Ja mam cenę z dowozem oczywiście a poprzednik?

W Krakowie na Łowińskiego jest stal po 2070 brutto/t ale przywóz 300pln

daniowiola napisała:

Myśle że ceny pójdą jeszcze w dół. Ja większość materiałów kupowałem w 2007r i ceny były kosmiczne, zero negocjacji cen i jak cena się zmieniała to zawsze do góry, jak kupiłem suporex biały 24 po 11zł prosto z fabryki to byłem szczęśliwy a teraz piszecie że jest po 8zł

Teraz co potrzebuję to niedość ceny są dużo niższe to jeden przez drugiego taniej robi byle cokolwiek sprzedać. Żeby mieć kasę to teraz można tanio budować ale będzie jeszcze taniej myśle

A ja myślę, że wielkich zmian cen nie będzie, no chyba, że jeszcze ktoś ma tak dużą marżę, że może obniżyć cenę. Pytałam w sobotę o dachówkę, ceby sa interesujące. Ale w nowym cenniku na marzec na dachówkę Brass ceny są już większe. W hurtowni mi powiedziano, że cena końcowa będzie zależała od warunków jakie dostanie hurtownia.

Ja też niestety zauważyłam tendencję zwyżkową (mimo kryzysu)

Pozdrawiam

Dokładnie tak, a mówiąc o spadku cen cały czas zapominamy, że prąd drożeje, gaz też nie mówię o węglu, płace nie maleją czyli niby skąd mają się brać te spadki. Marża - też nie może spaść do 0 bo to przecież czyjś zarobek. Nie czekajmy więc na jakieś wielkie spadki cen bo myślę, że ich nie będzie. Zresztą od pździernika śledzę ceny i nie widzę powalających różnic. To co zaoszczędziłabyn na materiale wydam na transport jak mówi stare przysłowie "Nie wszystko złoto co się swieci"

Ale jest większa możliwość negocjacji ceny, niedawno jak chciało się negocjować to odrazu była odpowiedz że niema takiej możliwośc, albo tyle albo dowidzenia. Teraz na dzień dobry rabaty dają a i jeszcze można ponegocować.

np Rynny teraz kupuje i z ponad 1000zł utargowałem na 600zł, a podbitkę z 38zł na 26zł a jeszcze kilka miesięcy temu nie było realne tyle wytargować.

jeszcze pół roku temu jak coś szukałem to na allegro najtaniej się znajdowało i żadna hurtownia bud. w takiej cenie nie sprzedała a teraz cuda możliwe, najtaniej podbitka która mnie interesowała na allegro 31zł a w hurtowni wytargowałem na 26zł. Jak mają niesprzedać wcale to wolą cokolwiek zarobić i cenę opuścić. Przynajmiej puki zima, wiadomo że w sezonie aż tak dobrze niebędzie ale negocjować trzeba bo dużo można zaoszczędzić

Wydaje mi się że kryzys w Polsce da dopiero znać o sobie w przyszłym roku, bezrobocie, spadek zarobków i mniej dostępe kredyty spowodują spadek cen materiałow budowlanych.

Nie kupuj teraz.

Nie nie kupuj poczekaj, aż zdrożeje. Od marca w górę wszystkie materiały ze strefy euro. Zarówno te importowane jak i te z komponentów ściąganych ze euro. Moja rada jeśli kupować to teraz. Poza tym rusza znów budowy domów. Są osoby które mają pieniądze z kredytów z ubiegłego roku.

Zastanawiam się czy myśląc o budowaniu ścian z betonu komórkowego w następnym roku, czy warto już teraz kupować materiał?? Czy suporex nie dostanie w tyłek stojąc na dworze?

I na składach i u producenta też stoi na dworze, właśnie wczoraj mi przywieźli - niby prosto z fabryki a ze śniegiem :lol:

Witam zamówiłemm dziś beton komórkowy 24x24x59 klasa 600 w ilości 2500 sztuk w cenie 8,85 brutto z transportem i rozładunkiem oraz przechowaniem na terenie składu do kwietnia . W sumie oferta była najtańsza z wszystkich składów w Białymstoku - więc u nas drogo na tle kraju ;). Niestety nie skorzystałem z ofert z allegro po 7 zł brutto gdyż transport za 3 kursy w kwocie 3000 PLN wyrównałby koszty.

jak uważacie przepłaciłem ? ;) - jestem ciekawy waszego zdania