Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Porotherm (oczywiście Wienerberger) 25 z dostawą na miejsce 5,70.

Porotherm 30, jak wyżej cena 4,50.

Stal: 10 i 12 żebrowana 2000 za tonę.

Okolica Wieliczki (Krakowa). Czy to są ceny optymalne, czy może ktoś mi podpowie jakieś lepsze namiary ?

Pozdrowienia.;)

Ceny jak najbardziej ok. szczególnie stal ok.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Vafel widzę jesteś w temacie to powiedz mi co o tym sądzisz:

Rondo 20+W 7,33 metra 2290 zł wentylacja 2 ciągi 425 zł nie znam się na tym kompletnie nawet nie wiem co to 20+W znaczy hehe

A co to znaczy Nie stosować do kotłów miałowych i urządzeń grzewczych wytwarzających spaliny mokre.

Rondo 20+W 7,33 metra 2290 zł wentylacja 2 ciągi 425 zł nie znam się na tym kompletnie nawet nie wiem co to 20+W znaczy hehe

A co to znaczy Nie stosować do kotłów miałowych i urządzeń grzewczych wytwarzających spaliny mokre.

20 to średnica komina, a "W" oznacza, że oprócz kanału dymowego jest od razu też jeden kanał wentylacyjny. Ta uwaga o spalinach mokrych oznacza, że tego komina nie powinno się stosować do kotłów miałowych, gazowych kondensacyjnych i innych, które mają niską temperaturę spalin (czyli, o ile dobrze pamiętam, poniżej 200 stopni Celsjusza). Do takich kotłów musi być komin z ociepleniem i lepszą rurą w środku (czyli Rondo Plus).

O cenie samego Rondo nie powiem Ci wiele, ale sprawdź sobie oficjalny cennik na stronie Schiedla. Ostateczna cena brutto jaką dostaniesz powinna być niższa o jakieś 10% od ceny netto z tego cennika.

Co do kanałów wentylacyjnych, to ja mam ofertę 20,13 zł za 1 pustak dwukanałowy. Wchodzą trzy pustaki na metr, czyli przy kominie 7,33 to by było 22 szt., czyli po moich cenach taki komin kosztowałby 442,86 zł.

Wygląda na to, że Ty masz lepszą cenę :-)

Silikaty z Grupy Silikaty - ceny brutto po długich negocjacjach:

N18 - 2,7 zł / szt.

3NFD (12 cm) - 1,95 zł / szt.

N8 - 1,53 zł / szt.

Komin Schiedel Rondo Plus fi20 z kanałem wentylacyjnym, wys. 6m - 2740 zł

Coś więcej można na temat silikatów, namiary na hurtownie ... przedstawiciela .... ,bo cena atrakcyjna. Z jakiego zakładu pochodzą pańskie silikaty?

20 to średnica komina, a "W" oznacza, że oprócz kanału dymowego jest od razu też jeden kanał wentylacyjny. Ta uwaga o spalinach mokrych oznacza, że tego komina nie powinno się stosować do kotłów miałowych, gazowych kondensacyjnych i innych, które mają niską temperaturę spalin (czyli, o ile dobrze pamiętam, poniżej 200 stopni Celsjusza). Do takich kotłów musi być komin z ociepleniem i lepszą rurą w środku (czyli Rondo Plus).

O cenie samego Rondo nie powiem Ci wiele, ale sprawdź sobie oficjalny cennik na stronie Schiedla. Ostateczna cena brutto jaką dostaniesz powinna być niższa o jakieś 10% od ceny netto z tego cennika.

Co do kanałów wentylacyjnych, to ja mam ofertę 20,13 zł za 1 pustak dwukanałowy. Wchodzą trzy pustaki na metr, czyli przy kominie 7,33 to by było 22 szt., czyli po moich cenach taki komin kosztowałby 442,86 zł.

Wygląda na to, że Ty masz lepszą cenę :-)

dalem radę wyrwać 15% od cennika, a to pewnie jeszcze nie kres ich możliwości :wink:

1.Komin SCHIEDEL RONDO 20 wys. 7,33 mb

cena kompletu: 1749.17 netto/ 2133.99 brutto

2.Komin SCHIEDEL RONDO 18 wys. 10 mb

cena kompletu: 1942,62 netto/ 2370.00 brutto

3.Komin SCHIEDEL RONDO PLUS 18 wys. 10 mb

cena kompletu: 2964.34 netto/ 3616.49 brutto

4.Pustak wentylacyjny pionowy 2-k 36/25

105 szt x 17.98 netto/21.94 brutto = 2303.70 brutto

Coś więcej można na temat silikatów, namiary na hurtownie ... przedstawiciela .... ,bo cena atrakcyjna. Z jakiego zakładu pochodzą pańskie silikaty?

Szczerze mówiąc to nawet nie wiem z jakiego zakładu są silikaty, ale chyba z Kluczy.

Hutrownie znalazłem na stronie Grupy Silikaty (tutaj: http://www.grupasilikaty.pl/wojewodztwo_malopolskie.php#mapa). Zadzwoniłem do kilku, wybrałem dwie, które dały mi najlepsze ceny (Attic i Tazbud) i z nimi negocjowałem. Trochę to trwało, ale chyba było warto.

Jedna z tych hurtowni twierdziła, że niedługo silikaty podrożeją, ale nie wiem czy rzeczywiście tak ma być, czy tylko mi tak powiedzieli, żebym się pospieszył z zamówieniem...

Jedna z tych hurtowni twierdziła, że niedługo silikaty podrożeją, ale nie wiem czy rzeczywiście tak ma być, czy tylko mi tak powiedzieli, żebym się pospieszył z zamówieniem...

Czy kiedykolwiek w sklepie czy też hurtowni usłyszeliście że coś ma potanieć ?

Ja, o co by się nie pytał to słyszę że ma podrożeć. No wyjątkiem są tylko osoby b. dobrze mi znane, (lub z rodziny) od których czasem można się dowiedzieć prawdy.

Pozdrowienia.;)

Nie jestem zwolennikiem rewelacji typu " szwagier mi mówił" ale tak się składa że mój szwagier pracuje w składzie materiałów, co więcej sam ma zamiar sie budować....I czeka..Podobno w tej chwili hurtownie sztucznie pozawyżały ceny dla przykładu o ok. 1 zł na pustaku, że niby kryzys itd...Chodzi im o to żeby utargować jak najwięcej w sezonie wiosennym. Ponieważ wchodzę dopiero w etap projektu i przyłączy, mam czas i też czekam do lata.