Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ytong 24 cm/400 po ok 7,00 PLN z transportem cena na ostatni tydzień marca, natomiast Solbet 24 cm/500 wychodził średni po 9,00 PLN ale sprzedają z klejem. Okolice Trójmiasta.

Dodając jeszcze:

Beton B20 - 311,10 m3

Bloczki betonowe - 3,66 szt

beton i bloczki bardzo drogo

najwyraźniej okolice Trójmiasta są najdroższe w Polsce

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Akrimka
Ytong 24 cm/400 po ok 7,00 PLN z transportem cena na ostatni tydzień marca, natomiast Solbet 24 cm/500 wychodził średni po 9,00 PLN ale sprzedają z klejem. Okolice Trójmiasta.

Dodając jeszcze:

Beton B20 - 311,10 m3

pozdrawiam

Niestety cena sie trzyma,

Znajomi z dolnoslasksiego, okolice legnicy mowili ze ceny ida w góre np okna dachówka czy to prawda?

Warto wczesniej zamawiać..?

Dodając jeszcze:

Beton B20 - 311,10 m3

pozdrawiam

Znajomi z dolnoslasksiego, okolice legnicy mowili ze ceny ida w góre np okna dachówka czy to prawda?

Niestety to może być prawda, jak jeżdziłem po hurtowniach w zeszłym tygodniu to powiedzieli mi że beton drożeje a to spowoduje wzrost cen.

Dachówka Braas-a zdrożała od lutego, byłem w Vetrexie z wycena okien to pani mnie poinformowała że od nastepnego tygodnia ceny idą do góry. (albo taki chwyt??) A podobno jest kryzys :)

Dodając jeszcze:

Beton B20 - 311,10 m3

pozdrawiam

na jesień wszystko będzie tańsze, jak mozesz to czekaj

to moze ja tez pomoge :D

materialy kupowalem 3miesiace temu wszystkie bez faktur(netto)

gazobeton bialy firmy solbet 24*24*59 - 9zl sztuka

Żartujesz :o ja na początku lutego kupowałam H+H po 8zł brutto z fakturą, a Solbet był po 7.80

hmmm.........jezdzilem po hurtowniach i nigdy nie znalazlem tanszego gazobetonu firmy solbet niz H+H :lol: Dodam ze sa z uchwytami bloczki :evil:

A w jakich hurtowniach sprawdzalas bo ja okolice wa-wy od strony JANEK

06.04.2009 De Dietrich Zmiana cen

06.04.2009 Kospel Podwyżka cen

01.04.2009 Oras Podwyżka cen

01.04.2009 Perfexim Podwyżka cen

01.04.2009 Clage Podwyżka cen

01.04.2009 Kludi Podwyżka cen

01.04.2009 Roca Zmiana cen

01.04.2009 Idmar Podwyżka cen

01.04.2009 Franke Zmiana cen

01.04.2009 Danfoss Zmiana cen

01.04.2009 Siemens Zmiana cen

06.04.2009 De Dietrich Zmiana cen

06.04.2009 Kospel Podwyżka cen

01.04.2009 Oras Podwyżka cen

01.04.2009 Perfexim Podwyżka cen

01.04.2009 Clage Podwyżka cen

01.04.2009 Kludi Podwyżka cen

01.04.2009 Roca Zmiana cen

01.04.2009 Idmar Podwyżka cen

01.04.2009 Franke Zmiana cen

01.04.2009 Danfoss Zmiana cen

01.04.2009 Siemens Zmiana cen

Jeszcze pare takich wiadomosci i okaże sie, ze lepiej było budowac sie podczas boomu budowlanego niż podczas kryzysu.

mjakob

Oprocz okresu kwiecien-lipiec w 2007 roku PTH 25 można było kupic za 5 zl/sztuka brutto a bloczki betonowe B20 za 2,90 brutto - ceny z transportem i rozładunkiem.

Łoj nie popadajmy w panikę... i w obsesję...

Materiały tanieją... szczególnie na ściany (bo te codziennie śledzę)

I tak już wspomniany bloczek solbetu na poczatku marca kosztował 9,80 zł

I według komunikatów od 6 marca miało iść o 6% do góry.

Już 10 marca ceny były 9,00 zł. Po kolejnych dniach cena spadła do 8,40 ostatnio już było 8,00 a teraz 7,99. Dodam, że dane pochodzą z serwisu alledrogo ;).

Ponadto nie wiem czy słyszeliście, zaczęły się reklamy systemów Solbet Optimal i Ideal więc zbytu raczej wielkiego nie ma...

Kto ma kupować teraz by w maju dopiero murować to raczej lepiej poczekać.

Sam miałem taki dylemat i miałem ofertę Prefabetu bloczek z dostawą 24x24x59 (o takim rozmiarze w zasadzie od poczatku piszę) za 9,40.

A ofertę z internetu już udało mi sie znaleźć z dowozem za 8,40 (cena bloczka 7,20)

Jeszcze pare takich wiadomosci i okaże sie, ze lepiej było budowac sie podczas boomu budowlanego niż podczas kryzysu.

mjakob

Oprocz okresu kwiecien-lipiec w 2007 roku PTH 25 można było kupic za 5 zl/sztuka brutto a bloczki betonowe B20 za 2,90 brutto - ceny z transportem i rozładunkiem.

nie oszukujmy młodszych kolegów z forum i nie wpędzajmy ich w panikę

PTH (ten oryginalny) był w zeszłym roku nawet po 10zł

cena bloczka standardowo wynosiła około 4 zł

mjakob

No miałem też ofertę za 5,60. Kupiłem jeden na próbę i majster mi powiedział żebym zabierał to czym prędzej... Obecnie bloczki też można dostać za 2,90, nie ma problemu. Problem może być później.

Te 6,20 to jest porotherm z gnaszyna, ceny pth są zależne od cegielni.

A może mam zbyt mały talent negocjacyjny ;)

Poza tym lepiej wydaje mi się dogadać z jedną większą hurtownią na obsługę całej budowy, bo koszt bloczków i cegły to nie wszystko. Jak macie otwarty rachunek na całość to potem nawet na środki izolacyjne można dostać 15-20% rabatu. A jak ktoś chce zrobić sobie izolację fundamentu renomowanymi środkami i ocieplić styrodurem, to ten koszt nie będzie mały.... porównywalny nawet z ceną tych bloczków.

Pozdrawiam.

moze i był po 10 zl, był tez po 5 zl

teraz tez pewnie znajdzie sie jakis sprzedawca co chce 10 zl

ot takie zasady gospodarki rynkowej

a młodszych kolegów z forum trzeba zachęcac do szukania tanszych dostawcow materiałow, trzeba tez ich troche "obedrzec ze złudzen", bo w gazetach napisali, ze budowa domu jest teraz o 30-40% tansza niż rok temu - jeszcze ktos w to uwierzy i znowu kolejny domek w stanie surowym bedzie do sprzedaży (bo sąsiad postawił dom za 350.000 zl to mi po obecnych cenach powinno sie udac za 200.000 zl)

rok rokowi nie jest rowny ale podobno ilosc pozwolen na budowe wzrosła wzgledm zeszlego roku o 7%, jak jeszcze wszyscy czekaja na ostatnia chwile to znowu moga sie pojawic ciekawe nagłowki prasowe

to moze ja tez pomoge :D

materialy kupowalem 3miesiace temu wszystkie bez faktur(netto)

gazobeton bialy firmy solbet 24*24*59 - 9zl sztuka

Żartujesz :o ja na początku lutego kupowałam H+H po 8zł brutto z fakturą, a Solbet był po 7.80

hmmm.........jezdzilem po hurtowniach i nigdy nie znalazlem tanszego gazobetonu firmy solbet niz H+H :lol: Dodam ze sa z uchwytami bloczki :evil:

A w jakich hurtowniach sprawdzalas bo ja okolice wa-wy od strony JANEK

W Mińsku Maz. Konstans, Styropmin, Replin

ot takie zasady gospodarki rynkowej...

a kiedy budowałeś dom?

bo ja akurat w zeszłym roku na wiosnę

temat wałkowałem dlugo i kupiłem jak mogłem najtaniej

Brennera (odpowiednich PTH) za 6 zł netto (6,42 z 7% VAT)

bloczki za 3 zł netto

Nie bądźmy naiwni, handlowcy i wykonawcy wiedzą kto się w tej chwili buduje:

- pierwsza grupa, ci co jadą na kredycie z zeszłego roku(lat) i ich kalkulacje kosztorysów dla banków były wykonywane w oparciu o najwyższe wyceny, czemu niby handlowcy mieliby im robić kosztowne upominki skoro te pieniadze i tak w 90% będą wydane, mało to byłu już zmów producenckich (tych wykrytych) na rynku ?

- druga grupa - inwestorzy którzy dostają lub dostaną kredyt, jest to grupa bardziej zamożnych i bezpiecznych finansowo ludzi i wszyscy to wiedzą i nieomieszkają wykorzystać. Za jakiś czas wejdzie kolejna "rekomendacja T" dla banków.

- trzecia grupa - Ludzie Wolni (od słowa Wolność), budują za gotówkę, to nie tylko ci co mają pełną walizka papieru ale też i ci co dysponują dowolnym czasem na budowę, wobec tej ostatniej podgrupy dostawcy i wykonawcy są bezsilni.

Typowy kredyciarz nie może sobie "poczekać" on zazwyczaj musi pieniądze jak najszybciej wydać, gonią go odsetki, czas karencji, strach, pośpiech, brak doświadczenia.

Prawa rynku, popytu i podaży są nieubłagane, czasami wystarczy odczekać, to co opisałem powyżej doskonale widać teraz po cenach na rynku. W pierwszej kolejności maleją ceny materiałów konstrukcyjnych bo już zmniejszyła się ilość rozpoczętych budów - z pustego i Salomon nie naleje, producenci przestają się zmawiać, aby utrzymać marże, a zaczynają walczyć o przetrwanie. Teraz drożeją materaiły instalacyjne - to co pisałem - chcą jeszcze wycisnąć tyle ile się da od kończących budowy, kończy się złoty okres, zaczyną się chude lata, trzeba nabrać tłuszczu póki można potem i tutaj się sytuacja załamie, nastapią promocje, cudów nie ma, marże polecą.

Handlowcy i producenci nie są "gapami futrowani" i mają świadomość tego, że to ostatni łatwy moment, żeby coś wycisnąć z rynku.

ot takie zasady gospodarki rynkowej...

a kiedy budowałeś dom?

bo ja akurat w zeszłym roku na wiosnę

temat wałkowałem dlugo i kupiłem jak mogłem najtaniej

Brennera (odpowiednich PTH) za 6 zł netto (6,42 z 7% VAT)

bloczki za 3 zł netto

Zadowolony jesteś z tego Brennera?

budowałem podczas boomu czyli w 2007 roku a bloczki były ..... węgierskie oryginalne Wienerbergera - to były szalone czasy gdy opłacało sie bloczki do Polski wozic z zagranicy

a w marcu 2007 można jeszcze było kupic po 4,30 zl polskie Wienerbergera ale tez wszystkim wydawało sie, ze "zima była krotka to powinno byc taniej"

bloczki betonowe były po 2,45 zl/sztuka ale z kazdej palety 10 sie rozpadało podczas murowania lub po 2,90 zl porzadne

Malobert nie masz racji - ilosc pozwolen na budowe wzrosła, byl pare dni temu o tym artykuł (dotyczy oczywiscie inwestorow indywidualnych) a do tego dodaj wszystkich ktorzy wczesniej juz uzyskali pozwolenie lecz czekali na spadek cen

Trudno oceniać co będzie za pół roku , rok.... . Jeszcze rok temu analitycy wmawiali , że hosanna będzie wiecznie trwać a tu niespodzianka. Z drugiej strony jak nie teraz to kiedy przy nieuchronnych wzrostach energii elektrycznej, zbliżającym się Euro itd.

http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/fatalne-beda-lata-2010-2012,1279966

Odbiegłem od tematu a szukam ( termin zakupu lipiec-sierpień) dobrych bloczków betonowych i wyrobów stalowych (polecane betoniarnie , cegielnie,hurtownie) z okolic Mińska Mazowieckiego, Otwocka , Góry Kalwarii, Garwolina . Najlepiej w dobrych cenach :lol: ale nie chcę się "skubać" np. na 50 groszy jak wiem , że materiał jest bardzo dobry i sprawdzony.

Na dzień dzisiejszy kupiłem sosny od prywatnego właściciela na krokwie i wszelkiego innego rodzaju materiały drewno pochodne (deski itp.) potrzebne do budowy ( 1-1,5 m 3 z jednej) w cenie po 200 zł za sztukę ( teraz okorowanie, wstępne suszenie , tartak, skład i suszenie do następnego roku oraz impregnacja) . Pozdrawiam