Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pluszku: a nie sądzisz, że PNB != rozpoczętej budowie? ;)

Właściciel PNB ma 2 lata na rozpoczęcie inwestycji, więc jeśli nie goni go żaden termin, kredyt, czy teściowa (pozdrawiam wszystkie :D), to może sobie zaczekać na lepsze ceny :)

Ma nawet 3 lata na rozpoczęcie inwestycji(info to dla tych co mają dobre teściowe :D )

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ytong 24 po 8.40 brutto bloczki fund 2.70netto cegla pelna 85gr netto cement 430 tona brutto piasek plukany 200zl wywrotka 10 ton piasek lesny 120zl 10ton WSZYSTKIE CENY SA Z TRANSPORTEM. POZDRAWIAM.

a gdzie dokładnie maja te bloczki fundamentowe po 2.70?

zadzwon kupowalem kolo poltora misiaca temu w warzachewce kolo wloclawka 692235765

Ytong 24 cm/400 po ok 7,00 PLN z transportem cena na ostatni tydzień marca, natomiast Solbet 24 cm/500 wychodził średni po 9,00 PLN ale sprzedają z klejem. Okolice Trójmiasta.

Dodając jeszcze:

Beton B20 - 311,10 m3

Bloczki betonowe - 3,66 szt

beton i bloczki bardzo drogo

najwyraźniej okolice Trójmiasta są najdroższe w Polsce

pozdrawiam

witam,

tak się zastanawiam nad bloczkami betonowymi powiedzcie mi jak to jest możliwe - przeliczając przykładowo 1m3 betonu klasy B20 kosztuje ok. 260zł a w przeliczeniu 1m3 bloczków (38x24x12cm) to daje jakieś 91szt ktoś napisał 2,85zł/szt. czyli wychodzi ok. 259zł. Nawet jak producent sam robi beton to przecież musi doliczyc koszt produkcji bloczków (prąd, robocizna, praca sprzętu itd.)

Ale co to za filozofia powlewać wyrobioną masę betonową do foremek i odstawić na półkę do wystygnięcia? ;) Gdzie tu zużycie prądu ponad normę?

Poza tym do betonu z gruchy zawsze dochodzi koszt dowozu na budowę, a w przypadku bloczków ten koszt jest rozkładany na masową produkcję i relatywnie wychodzi taniej.

Reszta to marże producenta. Czysta ekonomia. Na pewno firmom się to opłaca, bo inaczej by nie prosperowały na rynku.

witam,

tak się zastanawiam nad bloczkami betonowymi powiedzcie mi jak to jest możliwe - przeliczając przykładowo 1m3 betonu klasy B20 kosztuje ok. 260zł a w przeliczeniu 1m3 bloczków (38x24x12cm) to daje jakieś 91szt ktoś napisał 2,85zł/szt. czyli wychodzi ok. 259zł. Nawet jak producent sam robi beton to przecież musi doliczyc koszt produkcji bloczków (prąd, robocizna, praca sprzętu itd.)

Tylko założona cena 260 m3 jest ceną dla klienta, nic nie wiemy o kosztach betoniarni oraz marży. To tak na marginesie, ale na ekonomi się nie znam :roll:

Ostatnio będąc w pobliskiej hurtowni, właściciel narzekał na rosnące ceny materiałów budowlanych, między innymi wspominał o wzroście ceny cementu (tu akurat Górażdze portlandzki).

Macie może sygnały o rosnących cenach u siebie?

Wychodzi na to że wiosna nadeszła, sezon budowlany się rozkręca i od razu producenci podnoszą ceny?

Ushi napisal

Ostatnio będąc w pobliskiej hurtowni, właściciel narzekał na rosnące ceny materiałów budowlanych, między innymi wspominał o wzroście ceny cementu (tu akurat Górażdze portlandzki).

Ja kupowalam cement gorazdze 25 kg za 10,88 z we Wrocku w zeszym tygodniu, nic nie wiem o wzroscie tego produktu, przeciwnie akurat to u nas jakos tansze 8) , a bloczki fundamentowe za 2,75 netto 14-tki, to tez chyba niezle :-?

Chociaz pan z hurtowni straszyl mnie ze bloczki drozeja :o , pustaki ceramiczne eder za metr prpoponowane mam 64 zl, tego akurat nie uwazam za tanioche :evil:

Pozdrawiam :)

Macie może sygnały o rosnących cenach u siebie?

Wychodzi na to że wiosna nadeszła, sezon budowlany się rozkręca i od razu producenci podnoszą ceny?

W "mojej" hurtowni w Gdyni cena za cement (tona) podskoczyla:

16 marca - 425,78

26 marca - 433,10

ale np za stal spadła (fi 12, kg):

16 marca - 2,26

26 marca - 2,06

anetik: to wszystko zależy od średnicy i rodzaju stali. Generalnie każdy producent powinien podawać ile waży 1 mb drutu. Ja miałem na fakturze np. napisane, że 1m = 1,25 kg i wówczas mogłem łatwo przeliczyć ile m kupiłem.

A i tak kupiłem za dużo i sporo zostało, zwłaszcza drutu gładkiego fi 6 ;) Spróbuję wykorzystać go pod fundament bramy, bo szkoda na złom za grosze.

głupie pytanie:

Jak przeliczyć cenę stali na sztuki?? Cenę podają w tonach, a potem ładują na szuki i na podstawie jakiegos przelicznika mówią że to np 10 sztuk. Wie ktos jak to się przelicza?? Bo wiem ze nagminnie na tym ludzi oszukują...

w końcu sobie nie zważysz..

Jest takie cuś jak google, i tam mi wyskoczyło takie cuś:

http://www.destro.pl/budownictwo/ile-wazy-stal-prety-zbrojeniowe

Pozdrowienia.;)

Łoj nie popadajmy w panikę... i w obsesję...

Materiały tanieją... szczególnie na ściany (bo te codziennie śledzę)

I tak już wspomniany bloczek solbetu na poczatku marca kosztował 9,80 zł

I według komunikatów od 6 marca miało iść o 6% do góry.

Już 10 marca ceny były 9,00 zł. Po kolejnych dniach cena spadła do 8,40 ostatnio już było 8,00 a teraz 7,99. Dodam, że dane pochodzą z serwisu alledrogo ;).

Ponadto nie wiem czy słyszeliście, zaczęły się reklamy systemów Solbet Optimal i Ideal więc zbytu raczej wielkiego nie ma...

Kto ma kupować teraz by w maju dopiero murować to raczej lepiej poczekać.

Sam miałem taki dylemat i miałem ofertę Prefabetu bloczek z dostawą 24x24x59 (o takim rozmiarze w zasadzie od poczatku piszę) za 9,40.

A ofertę z internetu już udało mi sie znaleźć z dowozem za 8,40 (cena bloczka 7,20)

Ta sama firma co miała solbet po 8 zł (serwis allegro) obecnie wytawiła aukcję w cenie 7,73 zł.

Możliwe, że tendencja spadkowa chwilowo się zatrzyma ze względu na rozpoczęcie prac budowlanych przy sprzyjającej pogodzie...

Dla informacji - nie handluję tymi materiałami ani nie mam żadnych powiązań z tą czy inną firmą. Obserwuję tylko rynek i na razie czekam, bo wznosił ściany będę dopiero w czerwcu.

Ale co to za filozofia powlewać wyrobioną masę betonową do foremek i odstawić na półkę do wystygnięcia? ;) Gdzie tu zużycie prądu ponad normę?

Poza tym do betonu z gruchy zawsze dochodzi koszt dowozu na budowę, a w przypadku bloczków ten koszt jest rozkładany na masową produkcję i relatywnie wychodzi taniej.

Reszta to marże producenta. Czysta ekonomia. Na pewno firmom się to opłaca, bo inaczej by nie prosperowały na rynku.

Możliwe, że tak jest, ale osobiście mam zamiar kupowac bloczki i unikam tych najtańszych bo nie mam pewności - jak ktoś pisze że ma do zaoferowania bloczki z bet. B20 a cena w przeliczeniu na 1m3 wychodzi dużo niżej niż 1m3 betonu w cenie hurtowej.

quote]

Chyba ktos nie wie jak przebiega produkcja. Niech w domu sobie w leje beton do foremki i zobaczymy co mu wyjdzie. Dobre bloczki są produkowane przy pomocy wibroprasy czyli beton jest wibrowany i ubijany prasą chydrauliczna. A taka maszyna to nie perpetum mobile i zużywa prąd, i to nawet nie mało.

A taki tani bloczek wystarczy porównać z tym droższym i różnice widać na oko. Dobry bloczek sie nie kruszy. A fudament to w końcu podstawa domu.

My kupowaliśmy:

Porotherm 25 kl 15 - 5,9 brutto

Suporex 24 - 8,7 brutto

Suporex 12 - 4,4 brutto

bloczek fundamentowy - 2,95 netto z dostawą i rozładunkiem

stal (brutto):

fi 6 - 1075 za 0,42 t

fi 10 - 1540 za 0,67 t

fi 12 - 6074 za 2,7 t

Za zaimpregnowaną więżbę, deski i transport zapłacimy 8900.

Teraz rozglądam się za żwirem o granulacji 0,2. Ktoś się orientuje po ile jest tona?