Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

strop teriva

belka stropowa 2,6 46.00zł

belka stropowa 3,0 53.36zł

belka stropowa 3,6 69.00zł

belka stropowa 4,6 92.00zł

belka stropowa 5,4 124.20zł

kształtka wieńcowa wewn. 15.23zł

kształtka wieńcowa zewn. 19.13zł

pustaki strop.4.0/1 keramzytobetonowy 4.28zł

siatka P-1 35.67zł

siatka P-2 24.39zł

zbrojenie Z-2 24.12zł

deska 25 505.00zł za 1m3

wszystkie cenny brutto wraz z transportem

strop teriva

belka stropowa 2,6 ------

belka stropowa 3,0 43,48 zł

belka stropowa 3,6 52,59 zł

belka stropowa 3,9 56,88 zł

belka stropowa 4,6 -------

belka stropowa 5,4 --------

belka stropowa 6,6 153,72 zł

kształtka wieńcowa wewn. ---------

kształtka wieńcowa zewn. ---------

pustaki strop.4.0/1 keramzytobetonowy 3,39 zł

siatka P-1 ---------

siatka P-2 ---------

zbrojenie Z-2 ---------

wszystkie cenny brutto wraz z transportem i rozładunkiem

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmmm... to macie racje z tymi roznicami nawet na poziomie tego samego miasta, ale raczej nie ma takich wielkich dysproporcji...

a co do cen niektorych ktorzy tu podaja, obawiam sie ze to sciema, robiona po to by komus skoczylo cisnienie ;)

btw... wpadke zaliczylem, patrzac na ceny stali bo w zeszlym roku we wrzesniu specjalnie z jezorem lecialem kupic fi6 w szpuli po 2,3/kg (netto) a teraz sie okazalo ze o wieeeeeeeeeele taniej moglbym to miec ;)

budowy nawet nie zaczalem, po prostu chomikowalem juz to co bylo "okazja"

skoczylo mi cisnienie ;)

kto jest z kuj-pom? i czy sa chetni na jakies grupowe zamawianie roznego towaru tak by zminimalizowac ceny transportu itp? ktos juz cwiczyl takie scenariusze? wypalilo?

Wytlumacze na przykladzie Warszawy - Porothermu 25, cena cennik minus rabat hurtowni daje moja cene zakupu LOCO Zielonka lub Dobre, 25 lub 40km ode nie, jezeli budowe masz 15 km w druga strone od mojej hurtowni to kierowca robi "kolko" hurtownia ->Dobre-> Twoja budowa -> hurtownia. 40km+55km+15km czyli 110 km, tyle ze praca takiego auta nie kosztuje tyle co osobowki, jest duzo wyzsza, przyjmijmy ze wg stawek warszawskich taki transport kosztuje ok 420 netto. A samochod z HDS zabiera 1200szt. Tak wiec

420 zlotych netto/ 1200szt daje 0,35zlotego netto /sztuki jako koszt transportu. Dlatego masz zroznicowane ceny, bo kierowca nie jezdzi charytatywnie i nie ma samochodu na wode.

To takie oczywiste a jakze skomplikowane....

nie mow ze koszt transportu powoduje tak ogromne roznice... oczywiscie jak kupuje 100 bloczkow i ciezarowka ma przejechac 100km cena jednostkowa bedzie inna niz jak sie kupuje 1000 bloczkow i ta sama ciezarowka ma przejechac 100km.

jezeli mowimy o cenach materialow nie powinno sie wogole tu raportowac cen z transportem... bo daje to mylne wrazenie cen...

btw... cena w bydgoszczy za stal - sama stal, bez transportu i innych bajerow typu rozladunki itp:

fi12 - 1.77/kg netto

fi6 - 3.2/kg netto

fi6 - zwoj - 2.82/kg netto

i najlepiej jakby ceny netto, bez transportu byly podawane przez wszystkich, w ten sposob nie zaciemniamy... skoro zgodnie z tym co powiedzial poprzednik wplyw ma transport...

bonart1 zatrudnij sie jako kierowca, albo kup samochod za 200-400 tys zlotych lub wez go w leasing i usiadz za jego kierownica albo zatrudnij kierowce za 3000 miesiecznie zaplac za niego ZUS i podatki, wtedy porozmawiamy o cenach przewozu. Jezeli zrobisz mi kurs W-wa -> Dobre -> W-wa i wrocisz na plac do mnie oddac dokumenty (wztki) za mniej niz 400pln netto (pokrywajac koszty paliwa, amortyzacji, napraw samochodu, UDT, zalatwisz zezwolenia C16 na jazde po Wawie) to masz juz pewna prace na lata :p

Tylko czy wyjdziesz na swoje....

Liczby nie klamia.... powyzej masz konkretny przyklad kalkulacji dla Porothermu Wienerbergera kl.15 25 P+W a jezeli masz wapliwosci co do tego liczenia - zastanow sie czy pojechalbys za mniej...

z powazaniem

spec.ds obslugi inwestycji

hurtownia mat. budowlanych

Warszawa

spokojnie, nie denerwuj sie ;)

ty sie koncentrujesz na swoim przykladzie - i jest ok,

wiadomo ze nikt za darmo robic i jezdzic nie bedzie,

ale ja mam w glowie to ze ktos mowi iz np stal fi6 u niego 1800zl/tone, a u mnie np 3200/tone. Nie moge wprost uwierzyc w takie roznice... jestem w szoku ;)... To po pierwsze... scyzorek sie otwiera jesli roznica np wynika z tego ze akurat moj region ma wieksza popyt w co watpie, lub mniejsza jest konkurencja - tu predzej ;) lub inne czynniki

A po drugie, chcialbym by ludzie nie podawali cen "z transportem" bo sam mowisz, ma to znaczenie... i nie daje sie porownac...

wolalbym od ciebie lub kogokolwiek kto podaje tu ceny otrzymac cene netto za produkt, a potem ile doliczamy za transport... to daje obraz i mozna sobie ceny porownywac...

Nie denerwuje sie :p

A ja z kolei zyczylbym sobie podawac ceny netto loco producent a pozniej doliczac transport, jednak Ty stanowisz 10% ogolu klientow ktorzy w ten sposob chca wycene, wiekszosc zyczy sobie z dostawa.

Co do stali - byl skok swego czasu i faktycznie stal kosztowala 3200 netto/tone, pozniej tak samo jak gwaltownie skoczyla tak gwaltownie spadla. wez pod uwage ze sporo a w zasadzie wiekszosc hurtowni dziala tak, ze sprzedawca, handlowiec nie zna swojej ceny zakupu, moze rabatowac az cena spadnie do np. c.zakupu plus 3% i wtedy.... gdy ma zakup po 2900 moze sprzedac najtaniej 2987 netto/tone i to tlumaczy bzdurne ceny... i stad sie biora takie roznice.

Gdy brakowalo ceramiki 2 lata temu mnostwo firm sciagalo zza granicy, pamietasz ceny po 10 netto za ceramike 25? a co jak komus zostalo? zaplacil 9 a cena spadla do 4,50... i ma pol placu tego?

a nie koncentruje sie na swoim przykladzie tylko ogolnie.... kilka rzeczy ma wplyw na cene, trzeba popracowac w handlu w tej branzy zeby zrozumiec dlaczego tak jest i jak kupowac korzystnie, nie sztuka jest sprzedawac i mowic ze ma sie dobre ceny, sztuka jest powiedziec klientowi, ze niektore produkty ma kupic gdzie indziej (u konkurencji), nie w hurtowni w ktorej sie pracuje/jest sie wlascicielem.

A jeszcze jedno.... po tym poznac czy wykonawca/firma jest duza i planuje jakos swoje koszty i zyski, czy dziala tak na lapu-capu byle jak byle do przodu...

a co do hurtowni, sprzedawac tanio, na granicy ceny zakupu z minimalna marza mozna tylko podajac ceny netto, i na koncu przeliczac je na brutto. Dlatego jezeli ktos od razu podaje am ceny brutto tzn ze liczy po detalu... taka mala tajemnica handlowa, bo ma tak duza marze na tym, ze pomylka 5-10 procent nie stanowi problemu.

za b-25 i b-30 kilka miesięcy temu płacilismy chyba 230 zł, ale wtedy doliczyli nam pompe (chyba 250 zł / h- nie mam faktur pod reką).

Mielismy wtedy perturbacje z nimi (pompowy łaził z godzine dookoła samochodu, po czym doliczyli nam ten czas do pracy pompy), ale teraz było ok.

i cena naprawde fajna, tym bardziej ,że jechali tylko z 3 kubikami.