Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proponuję podawać bardziej precyzyjne namiary gdzie co i za ile (netto/brutto), z dowozem czy loco hurtownia - bo niektórzy o tym zapominają.... i na nic ich posty potencjalnym kupującym.

co z tego że w castoramie w katowicach tona cementu kosztuje 400 zł, jak to jest bez transportu i z postu nie wynika jaki to cement..

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

beton b20 240/m3 z pompą brutto z dowozem

beton b10 220 /m3 z pompą brutto z dowozem

Contractor Czernichów k/Krakowa

u mnie B20 kosztuje 185 netto za kubik

langerob25

B20 7 kubików x 240 zł = 1680 brutto z dowozem i pompą

moje

B20 7 kubików x 185 zł + 250 = 1545 + VAT = 1884,90 brutto z dowozem i pompą

różnica 1 kubika to dobra cena ?? :-?

bloczek - 3 zł do zapłaty

beton b25 z pompą i transportem - 250 zł do zapłaty

tona cementu lafarge - zielone worki - 440 zł do zapłaty

stal fi16 - 2020 brutto/tona + 100 zł dowóz

cegła u-220 - ma być po 2,50zł za sztuke do zapłaty - wszystko z dowozem HDS

paisek siany od murowania - 400 zł - 16 ton - do zapłaty (Góra Kalwaria)

materiały ze składu na trasie Janki - Radom ---- negocjacje z właścicielem

Fakt, Lafarge to znana marka, ale oni produkują kilka wersji cementu - jest cement standard (zielone worki) i cement Expert (czarne worki). Te zielone to nadają się chyba bardziej na ogrodzenia, niż do budowy domu - mój fachowiec, gdy kupowałem Lafarge'a, to zaznaczał, żeby kupować tylko ten czarny Expert. Pomimo, że obie wersje to I-ki. Chodzi bodajże o wytrzymałość na ściskanie, czy coś...

Ha, ha ha !!! Ale mnie kolega z tym fachowcem rozbawił. Cement to cement. Jest norma na produkcję cementu - jedna w całej Europie. Są oczywiście różne rodzaje cementu (różne czasy wiązania, różne ilości wydzielanego ciepła itd.) ale do budowy domu można użyć każdego. No może hutniczy będzie dłużej wiązał (nota bene stosowany przy budopwie tam i mostów).

A tak na marginesie to słuchacie "fachowców" po 8 klasach z nabożną czcią a ci wam takie pierdoły opowiadają że głowa boli.

Ha, ha ha !!! Ale mnie kolega z tym fachowcem rozbawił. Cement to cement. Jest norma na produkcję cementu - jedna w całej Europie. Są oczywiście różne rodzaje cementu (różne czasy wiązania, różne ilości wydzielanego ciepła itd.) ale do budowy domu można użyć każdego. No może hutniczy będzie dłużej wiązał (nota bene stosowany przy budopwie tam i mostów).

A tak na marginesie to słuchacie "fachowców" po 8 klasach z nabożną czcią a ci wam takie pierdoły opowiadają że głowa boli.

Życzę Ci zatem, aby Twoja budowa robiona na byle jakim cemencie wytrzymała wieki 8) Zwłaszcza, gdy zrobisz sobie strop z cementu II-jki :p

A ci ludzie z 8-ma klasami skończonymi mają już doświadczenie w fachu murarskim, więc dlaczego mam ich nie słuchać? Ja skończyłem studia inżynierskie i wiem, że nic nie wiem, więc wolę posłuchać tego Mietka, czy Ziutka z podstawówką, który postawił już n-domów i te domy stoją. Cud?

Pozdro i wyluzuj ;)

Życzę Ci zatem, aby Twoja budowa robiona na byle jakim cemencie wytrzymała wieki 8) Zwłaszcza, gdy zrobisz sobie strop z cementu II-jki :p

A ci ludzie z 8-ma klasami skończonymi mają już doświadczenie w fachu murarskim, więc dlaczego mam ich nie słuchać? Ja skończyłem studia inżynierskie i wiem, że nic nie wiem, więc wolę posłuchać tego Mietka, czy Ziutka z podstawówką, który postawił już n-domów i te domy stoją. Cud?

Pozdro i wyluzuj ;)

Ja też skończyłem studia in\żynierskie. A ja się uczyłem i teraz nie muszę cytować Sokratesa. Nie słuchaj Mnietka ani Ziutka bo "maliny" pewne.

Ostatnio fachowce chcieli mi kłaść hydroizoalcję na stropie pod ściany na piętrze (podobno tak widzieli na innej budowie i zawsze tak robili).

Ostatnio fachowce chcieli mi kłaść hydroizoalcję na stropie pod ściany na piętrze (podobno tak widzieli na innej budowie i zawsze tak robili).

Wiesz, do wszystkiego trzeba podchodzić z rezerwą i głową ;) Ja staram się maksymalnie zrozumieć, o co kaman, żeby podjąć decyzję co robię i jak robię (czy też ktoś w moim imieniu robi). A jak nie kaman, to pytam ;)

Jednak czasami warto zdać się na tego Ziutka, bo np. ja nadal ni w ząb nie mogę pojąć, jak zrobić dobrą zaprawę, czy beton ;) Niby ileś jednostek cementu, ileś piachu, woda i zamerdać... Tylko jak to połączyć, skoro piasek się sypie łopatami, cement workami a wodę ze szlaufa, albo wiadrami? :o :lol: Wagi kupować do tego przecież nie będę ;) Poza tym cement cementowi nie równy i tu wolę zaufać sprawdzonym i przetestowanym przez owego Mietka metodom ;)

Swoją szosą, to ja na Mietka nie biorę pierwszego lepszego spod budki z piwem, tylko go sprawdzam jak robi.