Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek z płaszczem - problem z paleniem

Recommended Posts

możesz dokupić jedynie rurę z szybrem i zamontować ją na wyjściu z kominka. Np. taką jak w tej aukcji: (tyle że średnicę musisz dobrać odpowiednią)...

Co to znaczy że muszę zamontować na wyjściu z kominka? Bo na wyjściu z kominka to jest taki kawałek szerokiej rury (pewnie jakieś fi 20 albo lepiej) w którą jest włożona rura z chromo-niklu bodajże łącząca kominek z kominem. Więc tę rurę z szybrem mam włożyć między kominek a rurę łączącą z kominem?

fi 80 może być rochę mało, proponuję zastosować dwie 80-tki albo rurę o przekroju prostokątnym , uzyskasz większą " przepustowość" przy małej wysokości i wszystko się zmieści w podłodze.
Racja. Dzięki za podpowiedź z tą płaską rurą. :)

czy ktoś z użytkowników dokupywał szybę z pyrolizą do tego kominka ?

Ja mam szybę z pyrolizą, ale od razu zamawiałam taką, więc nie mam porównania jak zachowuje się normalna szyba (tzn. u sąsiadów jest kominek z pw ze zwykłą szybą, i cały czas jest czarna, ale to jest inny kominek). W każdym razie przy ostrzejszym paleniu ładnie wypala się cały osad, ale nie na całej szybie - bo bokach zostaje. Nie wiem, w jakim stanie będzie szyba przy paleniu dobrym drewnem, ale dziś czekam na dostawę brykietu :wink: i mam nadzieję, że szyba będzie mniej się brudziła.

W sumie, to mimo, że szyba nie czyści się po całości, to jestem zadowolona, bo przynajmniej widać ogień, a nie jak u moich sąsiadów - w ogóle nic.

Aha, na początku, jak paliliśmy delikatnie, szyba się nie czyściła. Dopiero przy normalnym użytkowaniu zauważyliśmy ten efkt.

Doprowadzenie powietrza mam bezpośrednio do wkładu, i tym głównie reguluję płomień, przepustnice z przeodu z reguły są zamknięte (muszę poeksperymentować czy ich otwieranie coś daje w kwestii szyby). Płomienie są duże, ale to zależy od jakości drewna. Wielkie kloce nie do końca suche nie chcą się palić dużym płomieniem pomimo otwarcia wszelkich przepustnic i szybra.

(...)Więc tę rurę z szybrem mam włożyć między kominek a rurę łączącą z kominem?

dokładnie.

Co do szyby to moja jest chyba bez pyrolizy (przyznam, że wcześniej tego określenia nie słyszałem :oops: ) i czyści się w identyczny sposób jak u Dominiki. Więcej ognia i jest czyściutka, lecz po bokach nie do końca, ale to tylko kwestia odpowiedniego skierowania płomienia ;)

...Co do szyby to moja jest chyba bez pyrolizy (przyznam, że wcześniej tego określenia nie słyszałem :oops: ) i czyści się w identyczny sposób jak u Dominiki. Więcej ognia i jest czyściutka ...

nie słyszałes prawdopodobnie dlatego, ze chodzi o pirolizę ...

a "Piroliza (inaczej destylacja rozkładowa) to proces rozkładu termicznego substancji prowadzony poprzez poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury, ale bez kontaktu z tlenem i innymi czynnikami utleniającymi. Jest procesem wysokotemperaturowym, bezkatalitycznym ..."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Piroliza

robiąc u siebie w kominku "więcej ognia" z niedoborem tlenu - zaczynasz proces rozkładu niespalonych produktów/sadzy/ czyli Ty inicjujesz pirolize a nie szyba ...

uważam, ze wciskanie komuś, ze szyba jest z "pyrolizą" jest takim samym kitem jak "kotły na holzgas" czy bajki o "odwrotnym spalaniu" ...

Robert, a jak kierujesz te płomienie? :roll:

Hehe... To jest tylko kwestia ułożenia drewna na palenisku i omywania go przez ogień. Zamykając wszelkie dopływy powietrza poza tym z zewnątrz układam szczapki drewna tak, aby ta z brzegu leżała jedna w poprzek i tworzyła coś w rodzaju żaluzji, która to z kolei kierowała "ogień" z żaru na szybę. Nie zawsze to się udaje ;)

Dzięki brzoza za wykład 8)