ansemo 22.12.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 możesz dokupić jedynie rurę z szybrem i zamontować ją na wyjściu z kominka. Np. taką jak w tej aukcji: (tyle że średnicę musisz dobrać odpowiednią)... Co to znaczy że muszę zamontować na wyjściu z kominka? Bo na wyjściu z kominka to jest taki kawałek szerokiej rury (pewnie jakieś fi 20 albo lepiej) w którą jest włożona rura z chromo-niklu bodajże łącząca kominek z kominem. Więc tę rurę z szybrem mam włożyć między kominek a rurę łączącą z kominem? fi 80 może być rochę mało, proponuję zastosować dwie 80-tki albo rurę o przekroju prostokątnym , uzyskasz większą " przepustowość" przy małej wysokości i wszystko się zmieści w podłodze.Racja. Dzięki za podpowiedź z tą płaską rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 22.12.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 czy ktoś z użytkowników dokupywał szybę z pyrolizą do tego kominka ? Ja mam szybę z pyrolizą, ale od razu zamawiałam taką, więc nie mam porównania jak zachowuje się normalna szyba (tzn. u sąsiadów jest kominek z pw ze zwykłą szybą, i cały czas jest czarna, ale to jest inny kominek). W każdym razie przy ostrzejszym paleniu ładnie wypala się cały osad, ale nie na całej szybie - bo bokach zostaje. Nie wiem, w jakim stanie będzie szyba przy paleniu dobrym drewnem, ale dziś czekam na dostawę brykietu i mam nadzieję, że szyba będzie mniej się brudziła. W sumie, to mimo, że szyba nie czyści się po całości, to jestem zadowolona, bo przynajmniej widać ogień, a nie jak u moich sąsiadów - w ogóle nic. Aha, na początku, jak paliliśmy delikatnie, szyba się nie czyściła. Dopiero przy normalnym użytkowaniu zauważyliśmy ten efkt. Doprowadzenie powietrza mam bezpośrednio do wkładu, i tym głównie reguluję płomień, przepustnice z przeodu z reguły są zamknięte (muszę poeksperymentować czy ich otwieranie coś daje w kwestii szyby). Płomienie są duże, ale to zależy od jakości drewna. Wielkie kloce nie do końca suche nie chcą się palić dużym płomieniem pomimo otwarcia wszelkich przepustnic i szybra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRobert 22.12.2007 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 (...)Więc tę rurę z szybrem mam włożyć między kominek a rurę łączącą z kominem? dokładnie. Co do szyby to moja jest chyba bez pyrolizy (przyznam, że wcześniej tego określenia nie słyszałem ) i czyści się w identyczny sposób jak u Dominiki. Więcej ognia i jest czyściutka, lecz po bokach nie do końca, ale to tylko kwestia odpowiedniego skierowania płomienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 23.12.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Robert, a jak kierujesz te płomienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 ...Co do szyby to moja jest chyba bez pyrolizy (przyznam, że wcześniej tego określenia nie słyszałem ) i czyści się w identyczny sposób jak u Dominiki. Więcej ognia i jest czyściutka ... nie słyszałes prawdopodobnie dlatego, ze chodzi o pirolizę ... a "Piroliza (inaczej destylacja rozkładowa) to proces rozkładu termicznego substancji prowadzony poprzez poddawanie ich działaniu wysokiej temperatury, ale bez kontaktu z tlenem i innymi czynnikami utleniającymi. Jest procesem wysokotemperaturowym, bezkatalitycznym ..." http://pl.wikipedia.org/wiki/Piroliza robiąc u siebie w kominku "więcej ognia" z niedoborem tlenu - zaczynasz proces rozkładu niespalonych produktów/sadzy/ czyli Ty inicjujesz pirolize a nie szyba ... uważam, ze wciskanie komuś, ze szyba jest z "pyrolizą" jest takim samym kitem jak "kotły na holzgas" czy bajki o "odwrotnym spalaniu" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRobert 23.12.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Robert, a jak kierujesz te płomienie? Hehe... To jest tylko kwestia ułożenia drewna na palenisku i omywania go przez ogień. Zamykając wszelkie dopływy powietrza poza tym z zewnątrz układam szczapki drewna tak, aby ta z brzegu leżała jedna w poprzek i tworzyła coś w rodzaju żaluzji, która to z kolei kierowała "ogień" z żaru na szybę. Nie zawsze to się udaje Dzięki brzoza za wykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts