Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawietrzniki- czy warto?

Recommended Posts

• 1 year później...

Jdno pytanko - nawiewniki wykorzystują nacięcie w stolarce okiennej. Więc de facto rozszczelniają okno. I z tego co wiem to nie można ich całkowicie zamknąć. Więc czy nie tracimy wtedy ciepła??

Dlatego

1 czy nie lepiej używać tylko opcji rozsczelnienia okna co jakiś czas?

2 albo czy nie powinno się dokładnie określić ile nawiewników w domu i na których okna by nie dać ich za dużo?

jejku i znów - sorki - ale głupie gadanie o stratach ciepla - czy zdajesz sobie sprawę jakim kosztem to będziesz robił? Swego zdrowia którego zmiany zauważysz po pewnym czasie i te 2-3 stówy za okno bądź pomieszczenie teraz zaoszczędzone wydasz później na leki

Kazdy nawietrzak ma możliwość całkowitego zamknięcia

rozszczelnienie realizowane okuciami ma swoje zalety ale tez i wady i wymaga ciągłego nadzoru

wietrzenie tez narzuca pewien rygor

ocenić ilość nawietrzaków można - zwróć się do speców od wentylacji - zapewne pomoga

• 2 months później...
mam nawiewniki w oknach i uważam że one nic nie dają dla sprawnego działania wentylacji w domu , bo co to jest ta mała szczelinka w oknie w stosunku do wymaganego wydatku wentylacji ? mam nawiew o przekroju 250 cm2 i to jest główne źródło powietrza wlatującego do domu , a te szczelinki w nawiewnikach nie dałyby sobie rady. Jak wentylacja ma działać to musi znacznie więcej powietrza wpadać do domu. Do znajomego który ma pozatykane kratki wentylacyjne i brak nawiewu ( bo mu ciepło ucieka ) jak się wchodzi to czuć wczorajszy obiad, a u mnie jak się wejdzie to czuć świerze przyjamne powietrze, cóż straty ciepła są, ale taki urok wentylacji grawitacyjnej.

mam nawiewniki w oknach i uważam że one nic nie dają dla sprawnego działania wentylacji w domu , bo co to jest ta mała szczelinka w oknie w stosunku do wymaganego wydatku wentylacji ? mam nawiew o przekroju 250 cm2 i to jest główne źródło powietrza wlatującego do domu , a te szczelinki w nawiewnikach nie dałyby sobie rady. Jak wentylacja ma działać to musi znacznie więcej powietrza wpadać do domu. Do znajomego który ma pozatykane kratki wentylacyjne i brak nawiewu ( bo mu ciepło ucieka ) jak się wchodzi to czuć wczorajszy obiad, a u mnie jak się wejdzie to czuć świerze przyjamne powietrze, cóż straty ciepła są, ale taki urok wentylacji grawitacyjnej.

Nawiewnik ma zapewnić nominalny przepływ na poziomie 20-50 m3/h

http://www.aereco.com.pl/product.php?product=emm

Dla budynkow, które pozwolenie na budowe wydano po 01.01.2009r. obowiązują zapisy przywołanej w WT normy PN-83/B-03430/Az3:2000 pkt.2.1.5 Dopływ powietrza zewnętrznego do pokojów mieszkalnych oraz kuchni z oknem zewnętrznym powinien być zapewniony.......

- nawiewniki - mogą być usytuowane w górnej części okna (w ościeżnicy, ramie skrzydła, między ramą skrzydła a górną krawędzią szyby zespolonej), lub w otworze okiennym (między nadprożem a górną krawędzią ościeżnicy, w obudowie rolety zewnętrznej), lub w przegrodzie zewnętrznej pod oknem.

Strumień objętości powietrza, przepływający przez całkowicie otwarty nawiewnik, przy różnicy ciśnień po obu jego stronach 10 Pa, powinien mieścić się w granicach:

- od 20 m3h do 50 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja grawitacyjna,

- od 15 m3/h do 30 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja mechaniczna wywiewna

Strumień powietrza przepływającego przez nawiewnik, którego element dławiący znajduje się w pozycji całkowitego zamknięcia, powinien zawierać się w granicach od 20 do 30% strumienia przy jego całkowitym otwarciu.

Biorąc to pod uwagę nawet przy całkowicie zamkniętym nawiewniku musi on „przepuszczać” od 4 do 15m3/h – w przypadku wentylacji grawitacyjnej, i od 3 do 9 m3/h - w przypadku wentylacji mechanicznej wywiewnej.

Bo człowiek otwiera oczy jak w starym domu walnie sobie okna 3 komorowe i cieszy się że ma ciepło a rano na oknach basen od pary wodnej jak w kuchni na święta :) Jak grzyb wyjdzie wtedy się zaczyna miałem to samo wtedy zaćżąłem się zastanawiać jak to jest z tą wentylacją. W nowym mieszkaniu tez miałem Aereco sąsiedzi mieli baseny na oknach teraz słysząłem że sprzedają mieszkania bo grzyb hehe u mnie nic.

mam doprowadzone powietrze z zewnątrz do kominka , ale w kominku pale 3-4 razy w sezonie

co sądzicie o możliwości wykorzystanie tego kanału do nawiewu do domu ?

założył bym taki trójnik i w momencie kiedy nie korzystam z kominka mam nawiew do domu

nikt nie podpowie czy to dobry pomysł ?

Witam!

Jestem na etapie zamówienia okien i mam dylemat czy zamawiać z nawietrznikami, a jeśli tak to w których pomieszczeniach. zależało by mi na podjęciu decyzji przed zakupem, ponieważ z tego co się dowiedziałem u przedstawiciela (oknoplast) lepiej jak są one wykonane na etapie produkcji. Dodam że wentylacja grawitacyjna a piony wentylacyjne i rozkład pomieszczeń jak na zdjęciu:

http://img401.imageshack.us/img401/5879/wentfn7.th.jpg

pozdrawiam

Nie brał bym tego... Mało skuteczne i rozszczelnia okna. Normalna wentylacja plus mikrowentylacja w okuciu zalatwiaja sprawe. Jak ma byc ekstra wtedy rekuperator

Co znaczy normalna wentylacja ??? Jak ktos wchodzi do domu i otwiera drzwi to jest normalna nie mów mi, że codziennie biegasz po domu i rozszelniasz okna. To tak jak z kominkiem podnieta palisz codziennie a po 2-3 latach raz na miesiąc tak też jest z mikrowentylacją do d..... nie podobna. Załóż cokolwiek, ale nie licz na mikrowentylację bo to nic nie da.

Nawietrznik powinien byc w każdym pomieszczeniu poza łazienką.