zetka79 21.12.2007 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 dziękuję za porady, zdecydowałem się na założenie nawietrzników w pomieszczeniach nr 5 i 7 (sypialnia i salon)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3glo 07.01.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Jdno pytanko - nawiewniki wykorzystują nacięcie w stolarce okiennej. Więc de facto rozszczelniają okno. I z tego co wiem to nie można ich całkowicie zamknąć. Więc czy nie tracimy wtedy ciepła?? Dlatego1 czy nie lepiej używać tylko opcji rozsczelnienia okna co jakiś czas? 2 albo czy nie powinno się dokładnie określić ile nawiewników w domu i na których okna by nie dać ich za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.01.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 jejku i znów - sorki - ale głupie gadanie o stratach ciepla - czy zdajesz sobie sprawę jakim kosztem to będziesz robił? Swego zdrowia którego zmiany zauważysz po pewnym czasie i te 2-3 stówy za okno bądź pomieszczenie teraz zaoszczędzone wydasz później na lekiKazdy nawietrzak ma możliwość całkowitego zamknięcia rozszczelnienie realizowane okuciami ma swoje zalety ale tez i wady i wymaga ciągłego nadzoruwietrzenie tez narzuca pewien rygorocenić ilość nawietrzaków można - zwróć się do speców od wentylacji - zapewne pomoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 15.03.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 zastanawiamy się ostatnio nad zamontowanie takiego cacka ale ściennego, cena troszke wieksza a i okna nietrzeba psuć, tylko pytanie czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 zacznijmy od podstawowej sprawy - sprawnie działającej wentylacjiI tu czy będzie to nawietrzak okienny czy ścienny nie ma znaczenia - ma spełnić swoje zadanie - spowodować by wentylacja grawitacyjna wogóle funkcjonowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 16.03.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Od roku 1998 miałem nawiewniki firmy Aereco w mieszkaniu i w domu byłem zadowolony. Myślę, że w nowym domu tez będa czy ej firmy nie wiem to się obaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 16.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 mam doprowadzone powietrze z zewnątrz do kominka , ale w kominku pale 3-4 razy w sezonie co sądzicie o możliwości wykorzystanie tego kanału do nawiewu do domu ? założył bym taki trójnik i w momencie kiedy nie korzystam z kominka mam nawiew do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 16.03.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 mam nawiewniki w oknach i uważam że one nic nie dają dla sprawnego działania wentylacji w domu , bo co to jest ta mała szczelinka w oknie w stosunku do wymaganego wydatku wentylacji ? mam nawiew o przekroju 250 cm2 i to jest główne źródło powietrza wlatującego do domu , a te szczelinki w nawiewnikach nie dałyby sobie rady. Jak wentylacja ma działać to musi znacznie więcej powietrza wpadać do domu. Do znajomego który ma pozatykane kratki wentylacyjne i brak nawiewu ( bo mu ciepło ucieka ) jak się wchodzi to czuć wczorajszy obiad, a u mnie jak się wejdzie to czuć świerze przyjamne powietrze, cóż straty ciepła są, ale taki urok wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.03.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 mam nawiewniki w oknach i uważam że one nic nie dają dla sprawnego działania wentylacji w domu , bo co to jest ta mała szczelinka w oknie w stosunku do wymaganego wydatku wentylacji ? mam nawiew o przekroju 250 cm2 i to jest główne źródło powietrza wlatującego do domu , a te szczelinki w nawiewnikach nie dałyby sobie rady. Jak wentylacja ma działać to musi znacznie więcej powietrza wpadać do domu. Do znajomego który ma pozatykane kratki wentylacyjne i brak nawiewu ( bo mu ciepło ucieka ) jak się wchodzi to czuć wczorajszy obiad, a u mnie jak się wejdzie to czuć świerze przyjamne powietrze, cóż straty ciepła są, ale taki urok wentylacji grawitacyjnej. Nawiewnik ma zapewnić nominalny przepływ na poziomie 20-50 m3/h http://www.aereco.com.pl/product.php?product=emm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 16.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Aereco nawet zamknięty na zime to chyba daje 5m3 na godzinę z tego co pamiętam. Przy otwartym tyo chyba 30 miał tak na pok.20m2 styka 1 sztuka. Tylko w łazienkach się nie stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Dla budynkow, które pozwolenie na budowe wydano po 01.01.2009r. obowiązują zapisy przywołanej w WT normy PN-83/B-03430/Az3:2000 pkt.2.1.5 Dopływ powietrza zewnętrznego do pokojów mieszkalnych oraz kuchni z oknem zewnętrznym powinien być zapewniony....... - nawiewniki - mogą być usytuowane w górnej części okna (w ościeżnicy, ramie skrzydła, między ramą skrzydła a górną krawędzią szyby zespolonej), lub w otworze okiennym (między nadprożem a górną krawędzią ościeżnicy, w obudowie rolety zewnętrznej), lub w przegrodzie zewnętrznej pod oknem. Strumień objętości powietrza, przepływający przez całkowicie otwarty nawiewnik, przy różnicy ciśnień po obu jego stronach 10 Pa, powinien mieścić się w granicach: - od 20 m3h do 50 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja grawitacyjna, - od 15 m3/h do 30 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja mechaniczna wywiewna Strumień powietrza przepływającego przez nawiewnik, którego element dławiący znajduje się w pozycji całkowitego zamknięcia, powinien zawierać się w granicach od 20 do 30% strumienia przy jego całkowitym otwarciu. Biorąc to pod uwagę nawet przy całkowicie zamkniętym nawiewniku musi on „przepuszczać” od 4 do 15m3/h – w przypadku wentylacji grawitacyjnej, i od 3 do 9 m3/h - w przypadku wentylacji mechanicznej wywiewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.03.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 sSiwy - tylko wytłumacz to ludziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 17.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Bo człowiek otwiera oczy jak w starym domu walnie sobie okna 3 komorowe i cieszy się że ma ciepło a rano na oknach basen od pary wodnej jak w kuchni na święta Jak grzyb wyjdzie wtedy się zaczyna miałem to samo wtedy zaćżąłem się zastanawiać jak to jest z tą wentylacją. W nowym mieszkaniu tez miałem Aereco sąsiedzi mieli baseny na oknach teraz słysząłem że sprzedają mieszkania bo grzyb hehe u mnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 17.03.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 mam doprowadzone powietrze z zewnątrz do kominka , ale w kominku pale 3-4 razy w sezonie co sądzicie o możliwości wykorzystanie tego kanału do nawiewu do domu ? założył bym taki trójnik i w momencie kiedy nie korzystam z kominka mam nawiew do domu nikt nie podpowie czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 17.03.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Nawiewniki okienne najlepiej kupić sterowane ręcznie (ciśnieniowe). Jeżeli higrosterowalne(aereco to zachwala) to tylko jako wywiewniki w łazience i kuchni.Są jeszcze nawiewniki ścienne co pozwalają filtrować dostarczane powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 17.03.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 nikt nie podpowie czy to dobry pomysł ? Do każdego pomieszczenia czystego powinno się dostarczać powietrze a w pomieszczeniach brudnych te powietrze wypuszczać z domu. Wg mnie nie ale kiedyś czytałem na forum o takiej metodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Usus 18.03.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam! Jestem na etapie zamówienia okien i mam dylemat czy zamawiać z nawietrznikami, a jeśli tak to w których pomieszczeniach. zależało by mi na podjęciu decyzji przed zakupem, ponieważ z tego co się dowiedziałem u przedstawiciela (oknoplast) lepiej jak są one wykonane na etapie produkcji. Dodam że wentylacja grawitacyjna a piony wentylacyjne i rozkład pomieszczeń jak na zdjęciu: http://img401.imageshack.us/img401/5879/wentfn7.th.jpg pozdrawiam Nie brał bym tego... Mało skuteczne i rozszczelnia okna. Normalna wentylacja plus mikrowentylacja w okuciu zalatwiaja sprawe. Jak ma byc ekstra wtedy rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 18.03.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Co znaczy normalna wentylacja ??? Jak ktos wchodzi do domu i otwiera drzwi to jest normalna nie mów mi, że codziennie biegasz po domu i rozszelniasz okna. To tak jak z kominkiem podnieta palisz codziennie a po 2-3 latach raz na miesiąc tak też jest z mikrowentylacją do d..... nie podobna. Załóż cokolwiek, ale nie licz na mikrowentylację bo to nic nie da.Nawietrznik powinien byc w każdym pomieszczeniu poza łazienką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 19.03.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Dodatkowo mikrowentylacja okien jest do d_py gdy są duże przymrozki. Nawiew (zimnego) powietrza powinien być jak najwyżej (w górnej części okna)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts