andrzejek 31.12.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Domek letniskowy kojarzy mi sie z wypoczynkiem, świeżym powietrzem, komfortem, zdrowiem..itp.Styropian do konstrukcji drewnianej, kladziony od zewnatrz..hmm...nie bez kozery zaczeli w szkielecie dawac styropian ryflowany...by jednak ta wykroplona wilgoc mogla jakos sciekac.Wełna mineralna...., zawsze dziwił mnie ten fenomen..budowy domu drewnianego..zdrowego z zalożenia...i czesto ocieplania go welna mineralną (od środka, by zachowac piekno drewnianej elewacji)i na dodatek jeszcze folia paroizolacyjna.Welna mineralna.. to nie tylko wlokna bazaltowe..ale także niezbyt "zdrowotne " lepiszcze, ktore to wszystko trzyma do kupy...Lepiszcze na bazie formaldehydu bodajze.A dlaczego nie budowac prosto....albo domek caly drewniany, z bali powiedzmy 15 cm (pewnie droga opcja), albo wlasnie taki jak kanadyjczyk, obity po obydwu stronach powiedzmy licowką, boazerią a w srodek np. ekofiber.., ponoc nie wymaga parozolacji.Zetknąłem sie kiedyś na targach budownictwa z przedstawicielem domow drewnianych, ktory powiedzial, ze do przestrzeni miedzy poszyciem zewnetrznym i wewnetrznym uzywaja.......zmielonej kory.pewnie, ta kora też musiala byc porządnie wyparzona, by nie zawcec kornika itp., ale pomysl jest.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/92995-dom-letniskowy-ale-z-czego/page/2/#findComment-2203839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 01.01.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Ja bym zbudował z glinosłomy. Warstwa gliny, kostka słomiana i druga warstwa gliny z zewnątrz. Spróbuję tak zbudować garaż z budynkiem gospodarczym. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/92995-dom-letniskowy-ale-z-czego/page/2/#findComment-2204119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts