Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 546
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie nadal nic - http://www.netkomp.com.pl/shop/

Co do rzutów - nie ma aktulanych wymiarów - moga się różnić ok. 10 cm wg projektu - czy nie będzie problemu z projektem i ilością materiałów?

Spróbuj wejść tędy: http://www.odkurzacze.netkomp.com.pl

Obydwa adresy działają. Różnica 10 cm nie stanowi problemu.

mam teraz stan surowy zamknięty, czy możliwe by było założyć teraz jedynie rurki do odkurzacza, zrobić rozprowadzenie, a dopiero za jakiś czas np za rok zrobić resztę. Nie ukrywam że sama idea odkurzacza bardzo mi się podoba, ale koszt byłby mniej bolesny gdyby został rozłożony na dwie raty. Ile kosztowałyby takie rurki (dom ok 150m2 na dole salon, kuchnia, garaż, pomieszczenie gospodarcze, na górze 4 sypialnie, garderoba i łazienka)

pozdrawiam

Witam!

Jetsem na etapie fundamentów-właśnie zaczynamy budowę ścianek fundamentowych. Wiem, że część rozprowadzeń potrzeba zrobic w podłodze. Czy moge liczyć na pomoc w skompletowaniu ospowiedniej ilosci wszystkich kształtek? Z góry bardzo dziękuję :-)

jaqbek

P.S. SKany rzutów oczywiście am, o ile będzie taka potrzeba

Witam!

Jetsem na etapie fundamentów-właśnie zaczynamy budowę ścianek fundamentowych. Wiem, że część rozprowadzeń potrzeba zrobic w podłodze. Czy moge liczyć na pomoc w skompletowaniu ospowiedniej ilosci wszystkich kształtek? Z góry bardzo dziękuję :-)

jaqbek

P.S. SKany rzutów oczywiście am, o ile będzie taka potrzeba

Proszę podesłać skany wszystkich kondygnacji.

Pytanie do Pawła.001:

Przymierzam się do montażu OC.Mam podłogę na gruncie,którą ocieplę 15 cm styropianu( 3 x 5 ).Fachowiec od odkurzaczy chce rozpocząć robotę jako pierwszy tj. przed hydraulikiem i elektrykiem.Tak więc rury od OC mają leżeć bezpośrednio na chudym betonie.Czy one mogą w jakiś sposób przemarzać?Czy może położyć najpierw 5 cm styropianu i na tym rury? .

Pytanie do Pawła.001:

Przymierzam się do montażu OC.Mam podłogę na gruncie,którą ocieplę 15 cm styropianu( 3 x 5 ).Fachowiec od odkurzaczy chce rozpocząć robotę jako pierwszy tj. przed hydraulikiem i elektrykiem.Tak więc rury od OC mają leżeć bezpośrednio na chudym betonie.Czy one mogą w jakiś sposób przemarzać?Czy może położyć najpierw 5 cm styropianu i na tym rury? .[/quote/]

Witaj

Rury mogą spokojnie leżeć na chudziaku - hydraulika w większości przypadków też rozprowadzana jest bezpośrednio na chudziaku.

czesc , juz kiedys dostalam od Ciebie oferte , ale niestety nie skorzystalam jeszcze , teraz jestesmy na etapie tynkow wewnatrz i chcielibysmy montowac rury, Prosze o oferte na [email protected]

Postaram sie wkleic rzuty. Sa pewne zmiany w sciankach dzialowych.. czy ma to duze znaczenie w projekcie?

link - parter

link - poddasze

czesc , juz kiedys dostalam od Ciebie oferte , ale niestety nie skorzystalam jeszcze , teraz jestesmy na etapie tynkow wewnatrz i chcielibysmy montowac rury, Prosze o oferte na [email protected]

Postaram sie wkleic rzuty. Sa pewne zmiany w sciankach dzialowych.. czy ma to duze znaczenie w projekcie?

link - parter

link - poddasze

Oferta wysłana.

Cześć Kupiłem u Pawła Beam 2750 w zestawie lux. Opaliłem i takie są moje przemyślenia:

1. Instalacja wykonana z rur też Beam i taka rurka powinna wejść do jednostki centralnej. Wszystko OK tylko jednostka montowana jest na ścianie za pomocą wieszaka, na który jednostkę się nasadza, a mufa do podłączenia rury jest z boku. Nie jest to instalacja z peszla ani giętej rurki więc połączenie tego nie jest zbyt ciekawe. Jakbym wszystkie ostatnie kolanka ze sobą skleił to już zupełnie nie wiem jak to cudo odłączyć od instalacji. Mufa do włożenia rury w jednostkę jest zaciskana śrubą to ok. ale jak odsunąć w bok jednostkę jak wieszak pozwala tylko góra dół?

2. Odkurzacz bez tłumika (mój model ma akurat tłumik) jest naprawdę głośny. Po zamontowaniu jednostki w piwnicy + tłumik praca jest lekko słyszalna w domu, ale raczej komfortowo. Jeszcze nie zrobiłem wyprowadzenia wyrzutni na zewnątrz, ale jest to konieczne bo ilość wyrzucanego powietrze jest duuuuuża.

3. Praca szufelki to raczej pomyłka. Dobrze że zamontowałem ją tylko w przedsionku i zrezygnowałem w kuchni. Pomyłka nie dlatego, że nie działa, czy źle działa ale szum powietrza zasysanego przez szufelkę jest okropny (chyba mam za silny odkurzacz :) )

i to tyle

P.S.

I jeszcze jedno oleje Beam'a i wyrzutnię powietrza na zewnątrz wykonam zwykłą rurą fi50 "kanalizą" bo przy instalacji wiadomo wchodzi w grę elektrostatyka, ale wyrzucane powietrze to chyba już całkiem co innego

Bogdan

Cześć Kupiłem u Pawła Beam 2750 w zestawie lux. Opaliłem i takie są moje przemyślenia:

1. Instalacja wykonana z rur też Beam i taka rurka powinna wejść do jednostki centralnej. Wszystko OK tylko jednostka montowana jest na ścianie za pomocą wieszaka, na który jednostkę się nasadza, a mufa do podłączenia rury jest z boku. Nie jest to instalacja z peszla ani giętej rurki więc połączenie tego nie jest zbyt ciekawe. Jakbym wszystkie ostatnie kolanka ze sobą skleił to już zupełnie nie wiem jak to cudo odłączyć od instalacji. Mufa do włożenia rury w jednostkę jest zaciskana śrubą to ok. ale jak odsunąć w bok jednostkę jak wieszak pozwala tylko góra dół?

Bogdan

Witam.

Jednostka centralna powinna zostać polączona z instalacją 30-to centymetrowym odcinkiem rury elastycznej( do nabycia w sklepie internetowym), tak samo szufelka do zabudowy.