Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 546
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 3 weeks później...
Mam nadzieję że Paweł mi wybaczy :wink: ale na czas nieobecności może będę mógł jakoś pomóc moje ulubione marki to Husky i Beam oczywiście w miarę możliwości i jeśli czas pozwoli

Mam nadzieję że wybaczy :) bo p. Paweł chyba już tu nie zagląda, przynajmniej ja się wyceny nie doczekałem...

Niezły, a co myślisz o Borysowskim (czyli tak de facto Aertecnica)? Dobre odkurzacze? Może jakieś wady, zalety w porównaniu z innymi? Pomimo tego co czytałem na forum położyłem rury z tego systemu, czyli niebieskie, podobno nic innego do nich nie pasuje... :)

Pozdrawiam

Brzuzens

Witajcie,

mam pytanko (szczególnie do fachowca Niezłego :D ). Dostałem ofertę na 6 "zestawów" odkurzaczy centralnych. Przekrój cenowy od 3600 do ponad 6 000. Beam, Husky, Venton, Disan, Allegro. Pokusiłem się o zestawienie wszystkich ofert w jednej tabeli.

Założenia dla systemu:

- jednostka centralna w kotłowni

- po jednym gnieździe na poziom

- szufelka automatyczna w wiatrołapie.

Czy mogę poprosić o zerknięcie tutaj i opinie albo ewentualne porady?

Pozdrawiam

To prawda że do rur Borysowskiego (niebieskie) pasują tylko ich gniazda ale to kwestia gustu zawsze taką instalacje można przerobić pod gniazda uniwersalne a tu oferta jest bardzo bogata

Co do samej jednostki centralnej to tu nie mamy żadnych problemów jeśli chodzi o firmy każdą jednostkę centralną można podłączyć do każdej rury nawet jeśli była by kwadratowa Wybór jednostki to kwestia odpowiedniej mocy wyglądu i ceny oraz własnych przeświadczeń no jeszcze kwestia dostępności serwisu Swoich opinii na temat systemu Borysowskiego nie będę wypowiadał ponieważ nie mam z nim do czynienia System jest nietypowy i firma mało elastyczna

To prawda że do rur Borysowskiego (niebieskie) pasują tylko ich gniazda ale to kwestia gustu zawsze taką instalacje można przerobić pod gniazda uniwersalne a tu oferta jest bardzo bogata

Co do samej jednostki centralnej to tu nie mamy żadnych problemów jeśli chodzi o firmy każdą jednostkę centralną można podłączyć do każdej rury nawet jeśli była by kwadratowa Wybór jednostki to kwestia odpowiedniej mocy wyglądu i ceny oraz własnych przeświadczeń no jeszcze kwestia dostępności serwisu Swoich opinii na temat systemu Borysowskiego nie będę wypowiadał ponieważ nie mam z nim do czynienia System jest nietypowy i firma mało elastyczna

Niezły, czyli bez problemu mogę kupić sobie gniazda, wąż i akcesoria od Borysowskiego, a jeśli cena ich jednostki mnie "zaskoczy" to mogę powiesić w garażu cokolwiek innego, oby tylko ciągnęło w dobrą stronę? :D

Dzięki, pozdrawiam

Brzuzens

maciejc

Witajcie,

mam pytanko (szczególnie do fachowca Niezłego ). Dostałem ofertę na 6 "zestawów" odkurzaczy centralnych. Przekrój cenowy od 3600 do ponad 6 000. Beam, Husky, Venton, Disan, Allegro. Pokusiłem się o zestawienie wszystkich ofert w jednej tabeli.

Założenia dla systemu:

Pozdrawiam

Pierwsza uwaga to jeśli chodzi o Beam-a to lepsza była by jednostka 2750 też cyklon

Generalnie odradzam jednostki centralne z wymiennymi workami

Generalnie ceny mało realne tzn katalogowe

Dlaczego brak ceny materiału dla Beam-a

Tak dla przejrzystości wszystkie te systemy sa oparte na rurach białych czyli uniwersalnych i większość gniazd będzie do siebie pasowało

Moja rada jest taka kup cały materiał (rury i złączki )tam gdzie masz najtaniej albo zamów zrobienie instalacji razem z materiałem u sprawdzonego instalatora Cena takiej instalacji kształtuje się na poziomie około 260 zł za punkt ( materiał i robocizna) jednostka centralna też jest punktem W Twoim przypadku będziesz miała 4-5 punktów co powinno zamknąć się kwota do 1300 zł Do tak zrobionej instalacji możesz spokojnie dokupić dowolna jednostkę centralną i osprzęt

Pamiętaj że mam ceny niższe niż sklepy internetowe :wink:

aniamalinowska

Szukam kogos kto rozprowadzi rury do odkurzacza i podłaczy jednostke.Okolice Piaseczna

Piaseczno to prawie stolica i ze znalezieniem dobrego instalatora nie powinno być problemu Najłatwiej jest zadzwonić po autoryzowanych takich firm jak Husky lub Beam ( dotyczy to tez całego kraju) albo jeśli termin jest normalny to można też do mnie

:wink:

Pierwsza uwaga to jeśli chodzi o Beam-a to lepsza była by jednostka 2750 też cyklon

witam

ale przy malej powierzchni (calosc kolo 140m2)wielkiej roznicy pomiedzy 2725 a 2750 to chyba nie ma? ( oba nie maja wymiennych filtrow)

chyba ze jest cos na rzeczy to moze doradz podpowiedz..

jezeli moglbym Cie prosic to moze na priv wyslallbys mi ceny jednostek centralnych plus wyposazenie? interesuje mnie albo beam albo husky

pozdr

Rafal i Inka

• 2 weeks później...
maciejc

Witajcie,

mam pytanko (szczególnie do fachowca Niezłego ). Dostałem ofertę na 6 "zestawów" odkurzaczy centralnych. Przekrój cenowy od 3600 do ponad 6 000. Beam, Husky, Venton, Disan, Allegro. Pokusiłem się o zestawienie wszystkich ofert w jednej tabeli.

Założenia dla systemu:

Pozdrawiam

Generalnie ceny mało realne tzn katalogowe

Dlaczego brak ceny materiału dla Beam-a

Tak dla przejrzystości wszystkie te systemy sa oparte na rurach białych czyli uniwersalnych i większość gniazd będzie do siebie pasowało

Moja rada jest taka kup cały materiał (rury i złączki )tam gdzie masz najtaniej albo zamów zrobienie instalacji razem z materiałem u sprawdzonego instalatora Cena takiej instalacji kształtuje się na poziomie około 260 zł za punkt ( materiał i robocizna) jednostka centralna też jest punktem W Twoim przypadku będziesz miała 4-5 punktów co powinno zamknąć się kwota do 1300 zł Do tak zrobionej instalacji możesz spokojnie dokupić dowolna jednostkę centralną i osprzęt

Pamiętaj że mam ceny niższe niż sklepy internetowe :wink:

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Podana cena dla Beam-a jest już z materiałem :).

I tam też zamówiłem montaż - głównie chodzi o czas (tynkarze). Dobór jednostki zostawiam na później, najpierw trzeba zamieszkać, potem trochę pospłacać i dopiero później kolejne inwestycje. Zresztą odkurzacz centralny nie jest jedyną instalacją robioną "na przyszłość" :).

Mówiąc ceny katalogowe, masz na myśli to, że jeszcze będzie można je trochę stargować? Jak będę na etapie instalacji odkurzacze centralnego, na pewno się odezwę :).

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam

Chcę założyć odkurzacz centralny, ale ciągle mam wątpliwości co do niezapychania się rur. Pierwsza sprawa to taka, czy do szufelki rzeczywiście można wmiatać nawet całkiem spore okruchy, kawałki papierków, wykałaczkę?! A druga dotyczy dużego psa. Jak widzę te sterty kłaków, które zamiatam to takie myśli mnie nachodzą, że to wszystko w środku może się zapchać. Przecież wystarczy wciągnięty jakiś drobiazg patyczko podobny, kawałek serwetki, nitki drobiazg z dziecięcych zabaweki i te kłaczki które na tym się zatrzymują i !!!!!! :o Jeżeli nie ma takiej możliwości, proszę o odpisanie. I ewentualnie jak wygląda sprawa "przepychania" tych rur jeżeli rzeczywiście doszłoby do zapchania - mam jeszcze małe dziecko, które jest czasami większym szkodnikiem od psa.

Z góry dziękuję za poradę