Hydraulik 15.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Instalacje odkurzacza centralnego mają już kilkadziesiąt lat i okres błędów przedszkolnych za sobą Pisałem to już tyle razy to jeszcze raz napisze Prawidłowo wykonana i prawidłowo użytkowana instalacja odkurzacza centralnego służy ku wygodzie domowników i naprawdę nie ma z nią żadnych problemów Nic z rur nie śmierdzi i nic się nie zapycha No właśnie ale jest jeszcze element ludzki Pomysłowość dzieci z bezmyślność sprzątaczek Instalacja została tak pomyślana że wszystko co zdołamy do niej włożyć i przejdzie przez pierwsze krótkie kolano nie ma prawa zatrzymać się na kolejnych załamaniach (kolanach )bardzo łagodnych(zobacz zdjęcia instalacji odkurzacza na mojej stronie trójniki 90 st są rzadkością a sama instalacja powinna wyglądać jak odwrócona choinka ) Niestety mimo to zatory z różnych przyczyn się zdarzają Najprostszym sposobem na udrożnienie jest odwrócenie ciągu a ostateczność to sprężyna Jest jeszcze pomoc fachowa wyposażona w sprzęt do monitoringu i udrażniania instalacji na bazie firm Rems lub Ratemberger Z kubła swego własnego odkurzacza ( działa od 4 lat) miałem okazje wyciągać skarpetki, figi córki i zapalniczkę samochodową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worekgdynia 16.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 czas podciągnąć Witam. Mam pytanie. Mam już położony system rur do Bam'a. Dokładnie 2 systemy w bliźniaku. Interesuje mnie jaki byłby koszt zakupu 2 jednostek centralnych - konkretnie Beam 325sc wraz z kompletem szczotek i dodatkowo 2 separatory gruzu. Na stronie niestety nie znalazłem żadnej oferty cenowej. Płatność gotówką Pozdrawiam. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niewielki1 16.02.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 witamproszę o pomoc: interesuje mnie projekt instalacji odkurzacza centralnego i adres ekipy instalującej takie cacko w okolicach polkowic, lubina lub głogowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 02.03.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Trochę za daleko jak dla mnie ale proponuje napisać do firmy Husky lub Beam a oni bardzo szybko zrobią projekt instalacji i podeślą dobrego instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.03.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Oferuję swoje usługi w zakresie wykonawstwa instalacji odkurzacza centralnego oraz wszelką pomoc związaną z tym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 10.03.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Proszę mi polecic jakąś jednostke centralną do mojei instalacji:około 10-12 m/b3 gniazdka Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 10.03.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 WitamW jakiej odległości od ściany ma być wyjście z rurociągu z posadzki do jednostki centralnej? Jestem w trakcie kucia i utknąłem nad tym. Przeglądnąłem jednostki i mają rożne średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.03.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 alpin Proszę mi polecic jakąś jednostke centralną do mojei instalacji: około 10-12 m/b 3 gniazdka Dziękuje i pozdrawiam Zestaw PROGRESSION z jednostką centralną SC 325 http://www.beam.com.pl/zestawy_promocyjne/nowosc_zestaw,p142642575 może jeszcze troche taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.03.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 bary30 Wysłany: 10 Mar 2008 22:12 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Witam W jakiej odległości od ściany ma być wyjście z rurociągu z posadzki do jednostki centralnej? Jestem w trakcie kucia i utknąłem nad tym. Przeglądnąłem jednostki i mają rożne średnice. Musisz sam to obliczyć generalnie w większości przypadków jednostka centralna jest walcem o wymiarach średnica około 33 cm i wysokość 100 cm Wyjście z instalacji powinno być z prawej strony w dolnej części odkurzacza Może to pomoże http://mendrycki.pl/index.php?page=galeria&galeria=odkurzacze+centralne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiPkloko 14.03.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam Proszę o oferte na PW instalacja ok 24 mb, 4 gniazdka + obudowy, wąż 7,6 m 13-to częściowy jednostka centralna: moc 1700W, poj. zbiornika 29l domek: 165 m2 Proszę o wasz odpowiednik i oczywiście lepszą cenę + kwote za montaż , war. płatności i czas oczekiwania od złożenia zamówienia dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 14.03.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 na jakim etapie budowy powinnam pomyslec o centalnym odkurzaczu i kto takie cuda rozprowadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julita2 16.03.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Czy wykonałbyś instalację do c. odkurzania w moim domku w pierwszej połowie kwietnia? Pow domu 178 m2 +garaż i pomieszczenie gospodarcze i stryszek. Proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 18.03.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 angelb na jakim etapie budowy powinnam pomyslec o centalnym odkurzaczu i kto takie cuda rozprowadza? Instalację odkurzacza centralnego najlepiej jest wykonać zaraz po elektryku i przed hydraulikiem a instalacje takie wykonuje osoba z doświadczeniem w większości są to hydraulicy lub autoryzowani ( polecani) instalatorzy instalacji odkurzacza centralnego Przedstawicielstwo większości firm ma swoich ludzi na terenie całego kraju i bez problemu kogoś podeślą Można tez taką instalacje wykonać samodzielnie a potrzebny materiał zamówić w Internecie Na mojej stronie jest kilka zdjęć jak powinna wyglądać taka instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 18.03.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Julita2 Czy wykonałbyś instalację do c. odkurzania w moim domku w pierwszej połowie kwietnia? Pow domu 178 m2 +garaż i pomieszczenie gospodarcze i stryszek. Proszę o kontakt. Tak proszę przesłać rzuty to wstępnie wycenię koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julita2 19.03.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Tak proszę przesłać rzuty to wstępnie wycenię koszt Wysłałam na maila. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 28.03.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Niezły wysłałem maila do Ciebie, proszę o wycenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rdek 31.03.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam Jestem na etapie kładzenia instalacji przed tynkami i chcę samodzielnie rozprowadzić instalację odkurzacza centralnego. Zacząłem nawet kupować elementy (Beam). Wszystko wydaje się proste ale jak zwykle - diabeł tkwi w szczegółach. Stąd podziękowania dla 'niezły' za fotografie na jego stronie - nie na darmo mówią że jeden obrazek wart jest tysiąca słów Potrzebowałbym jednak odpowiedzi na kilka szczegółowych pytań: 1) Kiedy robić instalację? Tynki będę miał gipsowe (pokoje) i cementowo wapienne (garaż, pomieszczenia gospodarcze - w tym to, gdzie ma wisieć jednostka centralna). Nie chcę, żeby rozłożona instalacja była narażona na uszkodzenie przez tynkarzy. W tym wątku czytałem jednak, że instalację najlepiej rozłożyć przed tynkowaniem i sprawdzić. Czy wobec tego lepiej zostawić wykute i nie zatynkowane bruzdy na instalację odkurzacza i zarówno gniazdka jak i rury zainstalować później, czy może gniazdka i to co w ścianach można założyć przed tynkowaniem a po tynkowaniu dołączyć część instalacji, która biegnie w izolacji podłogi? 2) czy się zmieści? Mam już wylanego chudziaka. Na tym będzie 12cm styropianu a potem do 6cm wylewki. W części domu planuję ogrzewanie podłogowe. Czy te dwie instalcje da się zmieścić w 12cm warstwie styropianu? Mam nadzieję, że rurkom odkurzacza nie będa przeszkadzały biegnące powyżej rurki z ciepłą wodą? 3) Trójnik 90st łagodny kontra trójnik 45st plus kolano 45st Planując instalację zaplanowałem i kupiłem do połączenia trójniki 90st łagodne. Na stronie 'nezłego' widzę, że tam gdzie to możliwe stosuje zamiast takich trójników trójniki 45st plus w pewnej odległości kolano 45st. Czy zakupione przeze mnie trójniki będą z jakichś względów (większe opory powietrza, łatwiejsza możliwość zatkania) dużo gorsze od rozwiązania 'niezłego'? Bo jeśli tak to mam czas jeszcze to zmienić. 4) Podłączenie szufelki Widzę, że podłączenie szufelki odbywa się do rury (kolana) wychodzącego z podłogi. Odbywa się to za pomocą dwóch kolan 90st (w tym co najmniej jedno ostre). Czy nie lepiej wyprowadzić rurę ze ściany - tuż nad podłogą? Można by wtedy zrezygnować z jednego ostrego kolana 90st? 5) Gdzie odkurzacz? Jednostkę centralną planuję umieścić w pomieszczeniu gospodarczym - jak najwyżej pod sufitem. Sufit w pomieszczeniu gospodarczym jest na tej samej wysokości co na parterze. Oznacza to, że z gniazd i szufelek parteru odkurzacz będzie musiał zasysać powietrze wraz z brudami na wysokość ok. 2m. Czy da radę? Jednostką będzie Beam 350 Na razie to tyle pytań - niecierpliwie czekam na odpowiedzi Pozdrawiam - R@dek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 01.04.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 1 instalację odkurzacza centralnego można jak wiele innych rzeczy wykonać na kilka sposobów Można zrobić ja zarówno przed tynkami jak i po tynkach w całości jak i etapamiWiększość instalacji jakie wykonuje robie w całości i to przed tynkami Na życzenie inwestora przed robieniem posadzek sprawdzam czy instalacja nie została uszkodzona Zdarza mi się też że po wykonaniu takiej instalacji zabezpieczam ja korytkiem zbitym z dwóch desek w szczególnych sytuacjach zdarza mi się robić instalacje etapami najpierw wszystko to co wkuwamy w ściany a dopiero później cała reszta ale to wymaga dodatkowej wizyty na budowie2 rura od odkurzacza centralnego ma 5 cm wszystko się zmieści 3 no co mam napisać Prawidłowo wykonana instalacja odkurzacza centralnego powinna wyglądać jak odwrócona choinka lub jak błyskawica Niestety jest trochę trudniejsza do wykonania 4 ale niczego to nie zmienia i tak dajesz jedno kolano wychodząc z posadzki 5 akurat o to nie musisz się martwić możesz równie dobrze zamontować jednostkę na poddaszu i tez będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrado 11.04.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 bardzo proszę o wycenę i projekt do takiego domku:http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=barwny&symbol=&x=21&y=5&nr=0 myśłe że może by wystarczyło jedno gniazdo na dole i jedno na górzeplus szufelka w kuchni pod zabudowę mebliale oczywiście licze na opinię i doświadczenie fachowców.K*Ps. info poroszę na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 20.04.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Zapraszam do wiosennych porządków Jednostki centralne Beam i Husky z osprzętem w dobrych cenach -wysyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts