Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytania:

1. lepiej dać 2 kolana 45 st. czy łuk 90st. - czy opory są zbliżone?

2. czy jednostka centralna może wisieć na ściance działowej? Ytong 10 cm. czy lepiej na ścianie zewnętrznej, ale tu trzeba będzie gimnastykowac się z wydmuchem....

3. czy w wylewce chować przewód sterujący w peszlu czy bez peszla?

• Odpowiedzi 546
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytania:

1. lepiej dać 2 kolana 45 st. czy łuk 90st. - czy opory są zbliżone?

2. czy jednostka centralna może wisieć na ściance działowej? Ytong 10 cm. czy lepiej na ścianie zewnętrznej, ale tu trzeba będzie gimnastykowac się z wydmuchem....

3. czy w wylewce chować przewód sterujący w peszlu czy bez peszla?

Ad1

Lepiej dać jedno kolano 90 promień ten sam ale jedno klejenie mniej

Ad2

Oczywiście że może wisieć na ściance działowej

Ad3

Możesz śmiało bez peszla ale bez łączenia w wylewce tylko przy gniazdach

W nowym domu zawsze się znajdzie jakiś problem.

Dopiero co zamontowaliśmy odkurzacze Electroluxa (bliźniak) i w jednej z kotłowni zaczęło śmierdzieć kurzem. Był fachowiec, obejrzał, niczego złego nie stwierdził, a smród jak ze starego odkurzacza pozostał.

W drugim pomieszczeniu ze zbiornikiem jest świeżutko.

I co mamy robić?

No właśnie...

Wąż, z braku miejsca leżał tymczasowo na podłodze w kotłowni. Jest tam podłogówka. Do glowy by mi nie przyszło, że tak śmierdzi tworzywo z którego go wykonano! Dodam, że to najnowszy system BEAMa -"aspira". Na dodatek, skąd wiadomo, czy ten smród nie jest toksyczny?

Co byś radził z tym zrobić?

No właśnie...

Wąż, z braku miejsca leżał tymczasowo na podłodze w kotłowni. Jest tam podłogówka. Do glowy by mi nie przyszło, że tak śmierdzi tworzywo z którego go wykonano! Dodam, że to najnowszy system BEAMa -"aspira". Na dodatek, skąd wiadomo, czy ten smród nie jest toksyczny?

Co byś radził z tym zrobić?

Az mi się wierzyć nie chce żeby podłogówka tak mocno podgrzała, aby ten zaczął wydzielać pary. Według mnie powinnaś zacząć od podłogówki czy aby nie pracuje na zbyt wysokiej temperaturze. (czynnik roboczy max 35c, podłoga max 29c).

Po drugie powiesić wąż.

Po trzecie może to po prostu zapach nowości.?

Az mi się wierzyć nie chce żeby podłogówka tak mocno podgrzała, aby ten zaczął wydzielać pary. Według mnie powinnaś zacząć od podłogówki czy aby nie pracuje na zbyt wysokiej temperaturze. (czynnik roboczy max 35c, podłoga max 29c).

Po drugie powiesić wąż.

Po trzecie może to po prostu zapach nowości.?

Jewrioszka, będzie wisiał! :D :D Jak tylko stolarz wymaści mu szafkę. Teraz leży na tarasie i się wietrzy, ale smrodek nadal jest gdy go powąchać. I to tylko tej elastycznej, karbowanej części. Detale z gładkiego tworzywa nie cuchną.

Podłogówka u nas ma 24 st. Nie zniosłabym wyczuwalnie gorącej, a mimo to zaduch i smród w kotłowni był nie do wytrzymania. Byłam pewna, że to zbiornik jest nieszczelny, a smród ulatniał się z tego węża leżącego na podłodze...

I tak mi lżej, że znam źródło tego smrodu. Tylko dlaczego tak jest?

Czy możesz to sprawdzić u siebie na jakimś nowym wężu z aspiry?

• 1 month później...
Gość coolibeer

Zastanawiam się nad zakupem centralnego odkurzacza i czytając te posty sam nie wiem co wybrać :)

Przewiduję 2 punkty i odkurzacz w piwnicy. Co proponujecie i ile to będzie kosztowało?

• 2 weeks później...

Witam

Jestem tu nowy i przymierzam się do zakupu odkurzacza centralnego.

Mój wybór padł na marke BEAM model SC 325 z akcesoriami ASPIRA.

Instalacja podtynkowa ssąca od najwyżej położonego gniazdka do jednostki centralnej będzie wynosiła 8 metrów - po drodze 6 kolanek 90 stopni łagodnych. Natomiast Instalacja wylotowa począwszy od jednostki centralnej do wylotu to około 4 metry.

W instalacji ssącej będą zamontowane dwa gniazdka.

Do instalacji będzie podpinany wąż o długości 12 metrów.

Proszę o radę oraz opinie osoby zaznajomione z tematem oraz sprzętem tej firmy. Czy z waszego punktu widzenia zakup takiego zestawu to dobry wybór?

Czy taka konfiguracja zda egzamin? Ważne by moc ssania była wysoka i nie znośna.

Z góry Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Sandman mam u siebie mam taką instalację:

na 2 gniazda plus szufelka w kuchni. Dom ok 160 m2.

Gniazda są firmy VacuValve. W garażu też chcemy mieć gniazdo dodatkowe gniazdo przy/lub w jednostce.

Zastanawiam nad jednostką centralną mam takie założenia:

gwarancja 5 lat
    przezroczysty zbiornik lub info o zapełnieniu się zbiornika
    żadnych papierowych worków i innych wymiennych elementów
    cena max do 3500 pln z wężem i akcesoriami
    wyłącznik w rączce
    zakup z 7% Vat z montażem

na razie myślę o:

BEAM SC325

http://www.beam.sklep.pl/index.php?p47,jednostka-centralna-beam-sc-325-z-zestawem-aspira

Duo Vac Symphonia

ale szukam jeszcze dalej

:D

Proszę o radę fachowca/instalatora.

Jak doprowadzić rurki do szufelki pod meblami - czy w grę wchodzi jakieś wyjście z podłogi (wady: wylewka, płytki i trudności z tym związane) czy raczej bliżej ściany, a może zupełnie jak gniazdo tylko łagodniejsze łuki i wyście ze ściany do węża doprowadzającego do szufelki ?????????

• 1 month później...

Witajcie, w końcu się zdecydowałem i zarejestrowałem. Śledzę już jakiś dłuższy czas ten temat i gdyby ktoś potrzebował pomocy w dziedzinie odkurzacza centralnego, to służę uprzejmie. Obsługuję Warmię i Mazury.

Z chęcią pomogę, jeśli będę potrafił.

Gość coolibeer
No to ja skorzystam z pomocy. Położyłem sobie instalację do centralnego bo lepiej od razu przy budowie położyć niż później coś kuć. Wyszło mi troszkę dużo gniazdek bo i duży dom. 2 szufelki na dole + 7 gniazd = 9. Jaką jednostkę centralną zastosować do takiej instalacji. Jakieś propozycję z Pana strony? Pozdrawiam i czekam na informacje