bimbelt 19.12.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Mam stropodach ktory chce zaizolowac i docieplic od gory. Problem w tym, ze w tej porze roku ciezko o suche dni. Czy zatem istnieje jakis rodzaj hydroizolacji, ktora osiagnie odpowiednia przyczepnosc na mokrym betonie? Myslalem, by posmarowac beton dysperbitem, na to polozyc pape i pozniej docieplic styropianem. Co wy na to? Czy dysperbit sprawdzi sie na mokrym podlozu? A moze jest jakis chalupniczy sposob na szybkie wysuszenie betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.12.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Dyperbit raczej nie bedzie trzymał o tej prze roko ja ostatno smarowałem pape na tarasie dyspebitem bo woda sie dostawała pod nia i niestety woda go rozmywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 19.12.2007 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Smarowac planuje w dzien bezdeszczowy, kwestia tylko czy bedzie sie chcial trzymac mokrego podloza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.12.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Nie chodzi czy sie bedzie chcial trzymać chodzi o to czy wyschnie w co wątie. Ja samorowałem w bezdeszczowy dzien i po kilku dniach jak popadało dysperbit sie wymywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 19.12.2007 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Jest az tak zle? Beton jest podlozem raczej chlonnym. Myslalem, ze jesli troche powieje wiatr, to ma szanse wyschnac w ciagu doby :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 19.12.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Klasc izolacji na mokre. podloze ...to raczej nie radzę.Posluzę sie przykladem.Ocieplalem u siebie piwnicę styrodurem, na wierzch poszla siatka i klej i tak mialo zostac.Wykonawcy poburczeli coś, by lepiej to jednak czymś jeszcze zaizolowac lub zagruntowac itp.O izolowaniu nawet nie pomyslalem, bo mialem ją zrobioną na scianie..Zostalo mi jednak trochę srodka bitumicznego, ktory byl stosowany w rozcienczeniu jako grunt na sciany pod izolację. W instrukcji poczytalem, że jako samodzielna wartwa kryjaca nie powinno sie go rozcieczac i tak zostal polozony .Bylo to na bodajze 3 dzien po kladzeniu kleju i siatki, niby na podeschniete już podloże.Po blisko tygodniu po posmarowaniu pokazalo sie slonce i.....cala sciana zaczela sie gotowac.Po prostu pod wplywem temperatury wilgotna zaprawa klejowa zaczela gwaltownie parowac, (opierajac sie ręką czuc bylo gorąco) i para wodna znalazkla sobie ujscie odsklepiajac w wielu miejscach siatke i klej od styroduru.Natomiast gorny pas ocieplenia bez gruntowania ostal sie nietkniety, podobnie jak strona zacieniona.Tak, że z kladzeniem izolacji na mokre podloże czasem warto byc ostrożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.12.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 tak jak i z kładzeniem siatki i kleju na styrodur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.12.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Jak przeczytasz etykietke na opakowaniu dysperbitu, to sie dowiesz że można na wilgotne podłoże ale bez opadów i słońca.Ja smarowałem wilgotny beton. Dysperbit jest na bazie wody dlatego dobrze łączy sie z betonem, wilgotnym szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejek 19.12.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 tak jak i z kładzeniem siatki i kleju na styrodurHmmmmm...a wyjasnisz mi czemu nie powinienem klasc siatki i kleju na styrodur?Mam piwnice, beda obsypane w duzej mierze, czesc styroduru bedzie odslonieta, mam zamiar tę czesc otynkowac.Nie wyobrażam sobie elewacji z nieoslonietego niczym styroduru ( to tak na marginesie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.12.2007 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Jak przeczytasz etykietke na opakowaniu dysperbitu, to sie dowiesz że można na wilgotne podłoże ale bez opadów i słońca. Ja smarowałem wilgotny beton. Dysperbit jest na bazie wody dlatego dobrze łączy sie z betonem, wilgotnym szczególnie. Krzysztofik bez urazy ale chyba czytałeś inna etykietę a nie dysperbitu! Bo jest odwrotnie niż piszesz dysperbit należy położyć na suchą powierzchnię można go nakładać przy temperaturze nie mniejszej niż +3 stopnie i wilgotności nie większej niż 65%. Należy go chronić przed mrozem. Polecam wpisać w google dysperbit i będzie można wyczytać jak go stosować. Zresztą ja już wcześniej pisałem i odczułem na swojej skórze że o tej porze roku nie należy go stosować ponieważ nie wyschnie a deszcz czy śnieg go rozpuści i robota pójdzie na marne. Podaje lin do stronki z produktem: http://www.izolbet.com.pl/products.php?cid=8&sid=2&pid=44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.12.2007 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 .......... ale bez opadów i słońca....... Swoją opinie na temat dysperbitu przedstawiam na podstawie konsultacji z rzeczoznawcą w tym zakresie. Dysperbit, jak powszechnie wiadomo nie jest "super" środkiem. By spełniał jako tako swoją role musi być nakładany w pewnych warunkach i koniec. Warunki nie mogą być zimowe ani upalne bo jest na bazie wody. Nie może pozostać na długo nieosłonięty bo ulega destrukcji. Skoro jest na bazie wody to bardzo dobrze łączy sie z betonem, i tak w kółko. Wracając do etykietek , ulotek itp. jestem chory bo nie piłem actimela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 20.12.2007 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ok, przeczytalem etykiete na dysperbicie. Mozna klasc na odkurzone, suche lub wilgotne (nie mokre) podloze przy temperaturze co najmniej +5st.C. Czas schniecia to 6h przy temperaturze +20st.C i przez ten czas nie moze padac. Wniosek jest taki - jesli nie bedzie padac i bedzie w miare cieplo, to mozna dzialac, zatem poczekam na odpowiedni dzien i zabieram sie do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 20.12.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 moim zdaniem szkoda twojej roboty i materiału. W ciągu dnia nie wyschnie, a w nocy są przymrozki, więc całą izolacje szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 20.12.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 pomyśl o Siplast Primerze - drożej ale lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 20.12.2007 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Tylko, ze dysperbit mam, bo mi zostal z innych robot, a Simplast musialbym kupic :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 20.12.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Dysperbit jest na bazie wody, wiec spokojnie mozna smarowac.Tylko trezba pamietac, ze on chroni tylko np. przed agresywnym dzialaniem wody a nie jest izolacja p-wodna.Mroz to mu szkodzi jak jest w wiaderku - bo wiaderko moze szlag traifc - a nie sadze aby mu sie cos stalo juz na scianie.Jak chcesz zrobic izolacje p-wodna to dysperbit moze byc, ale jako srodek gruntujacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 ...Tylko trezba pamietac, ze on chroni tylko np. przed agresywnym dzialaniem gruntu (i wody w niej) a nie jest izolacja p-wodna. ... ze nie jest to izolacja przeciwwodna - pełna zgoda natomiast jako remedium na agresywnośc gruntu wymyslono ściaganienie humusu ... (poza tym sciany fundamentowe nie stykaja sie /z reguły/z ziemią - są obłozone styropianem i opaćkane klejami ) wiec przed czym tak naprawde ma chonic dysperbit ? moze mi ktos to wytłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 20.12.2007 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Dysperbit jest na bazie wody, wiec spokojnie mozna smarowac. Tylko trezba pamietac, ze on chroni tylko np. przed agresywnym dzialaniem wody a nie jest izolacja p-wodna. Mroz to mu szkodzi jak jest w wiaderku - bo wiaderko moze szlag traifc - a nie sadze aby mu sie cos stalo juz na scianie. Jak chcesz zrobic izolacje p-wodna to dysperbit moze byc, ale jako srodek gruntujacy. Dlatego na dysperbit chce polozyc pape. Na to pojdzie styropia, wylewka, izolacja przeciwwodna i kafle jakies. Na razie skoncze na tymczasowo ulozonym styropianie przykrytym folia budowlana i przycisnietym jakimis ceglami. Mam nadzieje, ze do wiosny jakos przetrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 20.12.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Osobiście dałbym sobie na wstrzymanie. Nieprzychylne opinie o wodnej dsyspersji kauczukowej biorą się najczęściej z braku czasu na czytanie instrukcji nakładania. Dysperbit to dobry preparat, ale żeby mógł zsieciować MUSI wyschnąć. Tak jak kleje cyjanoakrylowe żeby zsieciować potrzebują pary wodnej - wyłapują ją z powietrza. W gorącej suchej kabinie.... Cyjanopan nie zwiąże nigdy. (kiedy kleisz C. to nie oddychaj na spoinę wprost bo nie zdążysz ustawić elementów i koniec) Przypadki rozpuszczania się czy też spłukiwania dysperbitu mogą się zdarzyć gdy podłoże jest zbyt wilgotne i ciągle zasila naniesioną warstwę w wodę, wtedy też nie wyschnie nigdy. Dysperbit przestaje się bać wody dopiero PO całkowitym wyschnięciu. Wtedy jest trwały. Zatem nakładany w zbyt niskiej temperaturze (choć plusowej) będzie schnąć 2 tygodnie. W tym czasie pojawi się pewnie deszcz, śnieg, albo nawet silna rosa i co ?? I zobaczysz mokre ciemne zacieki, eee.... ten dysperbit to kupa jest.... słaby jak... Tak się rodzą opinie, a ja mam auto malowane na wodę i lakier trzyma aż miło. Jeśli nie wyschnie a pojawi się mróz, to koniec z Dysperbitem, Vikolem, Cerplastem itp... Dobrze ci radzę, daj sobie na wstrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.12.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Widzę że ktoś już tu podjął decyzje i nic go nie przekona ze dysperbit w tych warunkach nic nie daje. Polak jest taki że nie uczy się na cudzych błędach tylko na swoich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts