piotr.nowy 19.12.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Witam ! Czy ktoś buduje lub już zbudował dom w wersji energooszczędnej ? Przymierzam się do EM-02 czyli energooszczędnej wersji M02 konkursowy. Wersję podstawową buduje wiele osób i można garściami czerpać z ich doświadczeń! Interesuje mnie ...właściwie wszystko ! Jak faktycznie wychodzą koszty w porównaniu z wersją podstawową. Na co zwracać uwagę ekipie budującej , bo raczej nie mają doświadczenia przy takich domach. Czy są jakieś możliwości uzyskania takich czy dotacji z tytułu mniejszego zużycia energii. I wszystkie inne doświadczenia mile widziane!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.12.2007 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 A-ha !EM 02 wygląda tak :http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=441&IdKolekcji= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 18.01.2008 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Podnoszę wątek , bo jednak liczę na odzew ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 19.02.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam ! Przymierzamy sie do tego własnie wariantu ... Piotr.nowy na jakim etapie jesteś ?? Jakieś rady, uwagi ... doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 21.02.2008 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Projekt kupiony. Architekt robi adaptację do warunków miejscowych. Liczę na pozwolenie na budowę do końca marca. I ruszam. Co do samego projektu to jest zaskakująco dużo różnić w porównaniu ze standardowym M02. W międzyczasie zmienił się konstruktor współpracujący z panią architekt. Inne są ławy , fundamenty , stropy , więźba, itp. No i oczywiście sprawy ocieplenia , wentylacji , ogrzewania. Byłem przedwczoraj w Smolcu pod Wrocławiem i oglądałem wzorcowy dom pasywny. Rozmawiałem z jego projektantem . Utwierdziłem się w przekonaniu o słuszności koncepcji domu energooszczędnego ( pasywny to jednak droższa zabawa i nie ma tak do końca racjonalnego, ekonomicznego uzasadnienia). A wy na jakim jesteście etapie ? I gdzie zamierzacie budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 22.02.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Szczęściarz !!!!! My jesteśmy na etapie pytań i jeszcze kocioł mamy w głowach także my Ci radą nie posłużymy niestety. Chyba jestes pierwszy i jedyny, który zdecydował się na tą wersję i wygląda na to, że będziesz naszym GURU Narazie dzielimy działkę - budujemy się koło rodziców - mam nadzieję, że zaczniemy za rok Tak czy siak do kupna projektu jeszcze daleko ... Będziemy wdzięczni za każdą radę i podpowiedz A teraz trochę pytań Czy EM02 nie ma żadnych wad konstrukcyjnych, jak M02 ? - troche się przeraziłam jak to zobaczyłam. Zdecydowałeś sie na jakieś zmiany w projekcie ?? Do Smolca wybieramy się w pierwszej połowie marca .... czy trzeba się umawiać przed wizytą ?? W Jahrance jest też dom pasywny, ale zupełnie inaczej budowany: http://termodom.pl/inne/dom_pasywny/trendy_rozwojowe_w_budownictwie_energooszczednym_i_pasywnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 22.02.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 ach ... w Sulejówku pod Warszawą się budujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 24.04.2008 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Podciągam , bo pytań nie ubywa i każdy kto może podzielić się doświadczeniem mile widziany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 25.04.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Czy ja dobrze kojarzę, że przeprojektowałeś ławy fundamentowe na płytę ? Z jakiego względu - warunki gruntowe czy energooszczędnośc ? PzdrK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.04.2008 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Warunki gruntowe mam dobre.Energooszczędność - tak . W połączeniu z ekonomią : miałem kilka kosztorysów od wykonawców i wyszło , że przy tym projekcie , przy chęci spełnienia podwyższonych wymogów "enerooszczednych" , płyta wychodzi taniej , szybciej i ... mniej miejsc do spieprzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 26.04.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 właśnie na taką odpowiedz liczyłam uspokoiłeś mnie, że jednak głupio nie myślimy z tego co czytaliśmy to płyta wychodzi drozej, a i nasi znajomi co się teraz budują pukają sie w głowę jak mówimy o płycie "bo i po co, przeciez wszyscy robią ławy" Jak to jest z dostosowaniem projektu ? Rozumiem, że te kosztorysy "robiles" przed adaptacją ?? bo chyba jest to zbyt duża zmiana w projekcie, zeby wystarczyl wpis w dzienniku ?? a jesli przed adaptacją to skąd wiedzialeś jakiej ilosci materialów bedzie trzeba ?? Pzdr K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 26.04.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Mama znajomego konstruktora , który najpierw "z grubsza" określił ilości stali , betonu ,itp. Policzyłem , zdecydowałem . Za przeprojektowanie fundamentów na płytę wziął 200 zł. Zdecydowanie nie wystarczy "wpis do dziennika". Wniosek o pozwolenie był składany już z uwzględnieniem płyty. Teraz mam nadzieję , że praktyka potwierdzi mój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 27.04.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 czy mogłbyś opisać nam budowę samej płyty? począwszy od info. czy a jeżeli tak to ile cm pospółki/żwiru będzie pod płytą? jak gruby styro, itd.? jak planujesz rozwiązać kwestię posadowienia płyty w strefie przemarzania gruntu? czy masz zaplanowany jakiś pas mrozoochronny? Pzdr K&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 10.05.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 piotr.nowy podpowiesz coś trochę jak to jest u Ciebie z tą płytą Pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 10.05.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 piotr.nowy podpowiesz coś trochę jak to jest u Ciebie z tą płytą Pzdr K Jasne. U mnie płyta ma być mniej więcej taka jak w systemie legalett. http://www.legalett.com.pl/ Na forum o tym jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2500503#2500503 Czyli w skrócie "wanna" ze styropianu grubości 20 cm , na to płyta żelbetowa 20-25 cm. Pod styropianem 50 cm tłucznia , żeby nie podciągało wilgoci. Tłuczeń szerzej niż płyta z tego samego względu. W ten sposób izolacja termiczna ścian łączy się bez przerw z izolacją płyty (podłogi) i nie ma mostków termicznych. To tak z grubsza. Konkretnie przeprojektowane fundamenty będę miał w ręku za 2 tygodnie. Odezwę się wtedy bardziej szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 10.05.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 A-ha : tłuczeń wchodzi w miejsce humusu a styro jest na poziomie "zero". Warstwa tłucznia załatwia właściwie problem wysadzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 03.06.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Piotr.Nowy czy jesteś już może szczęśliwym posiadaczem projektu płyty fundamentowej?? czy mógłbyś opisać ją nieco bardziej szczegółowo? 1) na jakim gruncie będzie posadowiona? 2) jaką wysokość mają poszczególne warstwy począwszy od warstw żwiru? 3) jak gruby styro? 4) jakie zbrojenie? ile tej stali w środku? jakie fi? jakie oczka? ile warstw? 5) jak grubo betonu i jakiego betonu? my jesteśmy przed rozmową z projektantem i potencjalnymi wykonawcami - chcielibyśmy być do niej jak najlepiej przygotowani, co by się w prosty sposób zagiąć nie dać. pzdrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 05.06.2008 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Piotr.nowy ile styro dajesz na strop nad garażem ? .. bo rozumeim, że garażu nie będziesz grzał ?? Myślałeś może o zlikwidowaniu drzwi od wiatrołapu ? PzdrK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.06.2008 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Jutro odbieram pozwolenie na budowę z projektami to zerknę , bo nie pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 18.06.2008 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Piotr.nowy ile styro dajesz na strop nad garażem ? .. bo rozumeim, że garażu nie będziesz grzał ?? Myślałeś może o zlikwidowaniu drzwi od wiatrołapu ? Pzdr K. Kurcze , patrzę do projektu i co widzę :na rysunku jak byk izolacja a w opisie przekroju zaraz po "strop Teriva" mam tynk wapienno cementowy"... Ściany między garażem a częścią mieszkalną zaizolowane 10 cm styro. Aaaa ...dobra ,z różnicy poziomów wynika , że pod stropem też 10 cm Strop nad podcieniami zaizolowany 18 cm styro. Garaż nie jest tak do końca bez grzania: jest jeden grzejnik 420W. Ściany zewnętrzne garażu ocieplone 20 cm styro. Wszystkie ocieplenia materiałem o wspólczynniku lambda=0,38 -0,36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts