Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja TV w domu - okablowanie

pawlaczynski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Większość jeżeli nie wszystkie elementy schematu można znaleźć na stronie dipola wraz z cenami.

Skoro Lobo0 będzie dopiero w przyszłym roku kompletował instalację trudno go dziś pytać o koszty.

Jeżeli chodzi o przedłużacz pilota polecam ten

http://www.dipol.com.pl/bezprzewodowy_przedluzacz_pilota_2079t-r_R94116.htm

mam taki w domu i działa bez problemowo przez strop monolityczny, czyli kupę stali.

moja wyszła około 600zł (za wszystko, począwszys od kabli, uchwytów do masztu, anten, masztu skończywszy po multiswitcha i konwerterze)

no to ciekawe jak same gniazda końcowe kosztowały 300 zł :-?

Zgraliśmy się w czasie Lobo0

:lol:

czyli musze miec dobre gadane skor facet z Dipolu dał mi tyle upustu, obliczając wysztko wyszło tak że gniazdka końcowe wyszły mnie za free (a cena ich chyba była po około 50-60zł/szt.) :p

ma się to gadane :p pokazałem (przesłalem mailem) im inny cennik i od razu wtedy była inna "gadka" na temat cen !!!

Endriuszka to następnym razem napisz że to po rabacie, bo nie wszyscy wiedzą i jak nadejdzie czas kupowania to się okaże że "coś tu nie gra"

w moim poscie którym opisałem wszystkie rzeczy które sa w isntalacji jest tez tam cena:

wszystko kupione w dipolu począwszy od multiswitcha, konwerterze, kablach po masz i oejmy do masztu  wydałem za całość z przesyłka i upustem około 600zł i SAT/TV/RADIO działa mi w 2 pokojach wzorowo 

:) więc jest jasno i wyrażnie napisane że:

cena to 600zł za całośc z upustem

Endriuszka to następnym razem napisz że to po rabacie, bo nie wszyscy wiedzą i jak nadejdzie czas kupowania to się okaże że "coś tu nie gra"

w moim poscie którym opisałem wszystkie rzeczy które sa w isntalacji jest tez tam cena:

wszystko kupione w dipolu począwszy od multiswitcha, konwerterze, kablach po masz i oejmy do masztu  wydałem za całość z przesyłka i upustem około 600zł i SAT/TV/RADIO działa mi w 2 pokojach wzorowo 

:) więc jest jasno i wyrażnie napisane że:

cena to 600zł za całośc z upustem

zwracam honor :)

lobo0

Warto dodać multiswitch z dziewięcioma wejściami i dorzucić drugi konwerter quatro na astrę. Koszty nie wzrastają aż tak bardzo, a kilka dodatkowych kanałów zawsze się przyda, tym bardziej że HotBird schodzi na psy jeżeli chodzi o kanały FTA.

Nie liczę na FTA :)

Z mojego rachunku instalacja Endriuszki wychodzi ok 730zł bez upustu

to chyba ja już nie mumiem liczyć :(

Konwerter satelitarny QUATRO 71,94 PLN

Antena ASP-8W wersja A ze wzmacniaczem LNA-101 41,60 PLN

Antena radiowa Dipol 1RUZ A anodowana 21,08 PLN

Multiswitch MSR-504 Terra 5 wejściowy 4 wyjściowy z aktywną naziemną 219,60 PLN

Przewód koncentryczny 75 Om - 60m x 1,45zł

Zwrotnica antenowa ZA 4M 20,41 PLN

razem podliczyło mi 461,63zł

do tego maszy, uchwyt itd.... i po upuście wyszło mi około 600zł

jak znajde to zrobie skan fakturki i wkleje :) żebym nie był gołosłowny !!!

Ja liczyłem tak:

konwerter 71,94 zł

antena sat 103 zł

multiswitch 219.60 zł

kabel 100mb 145 zł

antena ASP-8 41,60 zł

antena 1RUZ A 21,08 zł

zwrotnica ZA 4M 20,41 zł

gniazdo abonencki 4 x 16,59 zł zł

maszt ok 50zł

razem wychodzi 738,99 zł

Jak policzysz gniazda po 75 zł to jest już 972,63 zł

Ale czy to ważne?

Ja liczyłem tak:

konwerter 71,94 zł

antena sat 103 zł

multiswitch 219.60 zł

kabel 100mb 145 zł

antena ASP-8 41,60 zł

antena 1RUZ A 21,08 zł

zwrotnica ZA 4M 20,41 zł

gniazdo abonencki 4 x 16,59 zł zł

maszt ok 50zł

razem wychodzi 738,99 zł

Jak policzysz gniazda po 75 zł to jest już 972,63 zł

Ale czy to ważne?

wszystko zależności kto ile i gdzie to wszystko zastowsuje (może zastosowac wszystko i na kilka pomieszcczeń lub tylko na 2 pomieszczenia)

chyba raczej nie :)

pozdrowienia na nowy rok :) :) :)

http://srv0106-10.oak1.imeem.com/g/a134097e0eb1302987d92d1901f96052.gif

http://sl.glitter-graphics.net/pub/129/129946kjrwlihyhj.jpg

http://www.lebork.pl/fotki/fajerwerki.gif

Ja tą kalkulację robiłem na Twój użytek (wyliczając Twój projekt), pomyliłem się tylko w ilości kabla i policzyłem o dwa gniazda za dużo, bo myślałem że masz 4 odbiory. Teraz doczytałem, że masz dwa a to oznacza że powinieneś dwa wyjścia z multiswitcha zamknąć rezystorem, o którym pisałem wcześniej.

• 3 weeks później...

Jak to jest z tymi wejściami Lo V, Lo H, Hi V i Hi H?

Czy dla uzyskania sygnału z platformy cyfrowej (np. Cyfra+, N) muszę poprowadzić cztery osobne kable do konwertera?

A co jeżeli chcę odbierać "zwykłe" programy z Astry czy Hotbirda. Ile tak naprawdę w takim wypadku potrzebuję tych kabli? Czy ktoś mógłby to wyjaśnić? :)

Już było wyżej o tym. Albo stosujesz konwerter quad który zapewnia całe pasmo i do tego przełącznik DISEqC albo konwerter quatro i łączysz to razem na multiswitchu. Na jego wyjściu będzie wszystko razem.

Jak chcesz mieć dostępne całe pasmo z Hotbirda to tak jak wyżej i antena a Hotbirda, jak jeszcze Astra to zez i drugi taki sam konwerter.

Uklad na wyjściu jest zależny od ilości gniazd abonenckich, a na wejściu od ilości satelitów i typów konwerterów.

Jak to jest z tymi wejściami Lo V, Lo H, Hi V i Hi H?

Czy dla uzyskania sygnału z platformy cyfrowej (np. Cyfra+, N) muszę poprowadzić cztery osobne kable do konwertera?

Jeżeli musisz zastosować multiswitcha to koniecznie musisz poprowadzić cztery osobne kable. A jeśli dorzucisz do tego jeszcze odbiór z kolejnego satelity to musisz poprowadzić kolejne 4 kable :)

A co jeżeli chcę odbierać "zwykłe" programy z Astry czy Hotbirda. Ile tak naprawdę w takim wypadku potrzebuję tych kabli? Czy ktoś mógłby to wyjaśnić? :)

tak jak napisałem wyżej.

Jeśli odbiór na jednym odbiorniku TV to multiswitch nie jest potrzebny. Wystarczą dwa konwertery "single", przełącznik DiseqC i jazda!

A jeśli TV chcesz mieć więcej, to już plątanina kabli przy antenie, konwertery "Quatro", mutliswitch i gniazdka abonenckie.

Ogólnie nie ma różnicy czy będziesz korzystał z darmowych kanałów z satelity, czy z którejs platformy cyfrowej. Instalacja wygląda tak samo. Różnica tylko jest w róznej ilości TV.

Chyba, że chcesz zamówic sobie z "n-ki" ich rekorder, to wtedy zaczyna sie kombinacja

:)

pozdr!