lobo0 30.12.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 ja zrobiłem schemacik na podstawie schematów instalacji z dipol'a, wyszło coś takiego: http://lobo.forall.pl/screen/schemat_small.gif To będzie instalowane w przyszłym roku. Jak ktoś ma jakieś pytania/zastrzeżenia to czekam PS. ten rozgałęznik to zwykły sumator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slygado 30.12.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 lobo0 Ja mam: Jaki koszt :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.12.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Większość jeżeli nie wszystkie elementy schematu można znaleźć na stronie dipola wraz z cenami.Skoro Lobo0 będzie dopiero w przyszłym roku kompletował instalację trudno go dziś pytać o koszty. Jeżeli chodzi o przedłużacz pilota polecam tenhttp://www.dipol.com.pl/bezprzewodowy_przedluzacz_pilota_2079t-r_R94116.htmmam taki w domu i działa bez problemowo przez strop monolityczny, czyli kupę stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 30.12.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 krzysztofh masz rację, ale nie licząc tunerów, anteny sat oraz kamer - wychodziło niecałe 1000 zł z kablami - wszystko do znalezienia na stronach dipol'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.12.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 moja wyszła około 600zł (za wszystko, począwszys od kabli, uchwytów do masztu, anten, masztu skończywszy po multiswitcha i konwerterze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.12.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Zgraliśmy się w czasie Lobo0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 30.12.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 moja wyszła około 600zł (za wszystko, począwszys od kabli, uchwytów do masztu, anten, masztu skończywszy po multiswitcha i konwerterze) no to ciekawe jak same gniazda końcowe kosztowały 300 zł Zgraliśmy się w czasie Lobo0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.12.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 moja wyszła około 600zł (za wszystko, począwszys od kabli, uchwytów do masztu, anten, masztu skończywszy po multiswitcha i konwerterze) no to ciekawe jak same gniazda końcowe kosztowały 300 zł Zgraliśmy się w czasie Lobo0 czyli musze miec dobre gadane skor facet z Dipolu dał mi tyle upustu, obliczając wysztko wyszło tak że gniazdka końcowe wyszły mnie za free (a cena ich chyba była po około 50-60zł/szt.) ma się to gadane pokazałem (przesłalem mailem) im inny cennik i od razu wtedy była inna "gadka" na temat cen !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 30.12.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Endriuszka to następnym razem napisz że to po rabacie, bo nie wszyscy wiedzą i jak nadejdzie czas kupowania to się okaże że "coś tu nie gra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 30.12.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 lobo0Warto dodać multiswitch z dziewięcioma wejściami i dorzucić drugi konwerter quatro na astrę. Koszty nie wzrastają aż tak bardzo, a kilka dodatkowych kanałów zawsze się przyda, tym bardziej że HotBird schodzi na psy jeżeli chodzi o kanały FTA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.12.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Z mojego rachunku instalacja Endriuszki wychodzi ok 730zł bez upustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.12.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Endriuszka to następnym razem napisz że to po rabacie, bo nie wszyscy wiedzą i jak nadejdzie czas kupowania to się okaże że "coś tu nie gra" w moim poscie którym opisałem wszystkie rzeczy które sa w isntalacji jest tez tam cena: wszystko kupione w dipolu począwszy od multiswitcha, konwerterze, kablach po masz i oejmy do masztu wydałem za całość z przesyłka i upustem około 600zł i SAT/TV/RADIO działa mi w 2 pokojach wzorowo więc jest jasno i wyrażnie napisane że: cena to 600zł za całośc z upustem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 30.12.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Endriuszka to następnym razem napisz że to po rabacie, bo nie wszyscy wiedzą i jak nadejdzie czas kupowania to się okaże że "coś tu nie gra" w moim poscie którym opisałem wszystkie rzeczy które sa w isntalacji jest tez tam cena: wszystko kupione w dipolu począwszy od multiswitcha, konwerterze, kablach po masz i oejmy do masztu wydałem za całość z przesyłka i upustem około 600zł i SAT/TV/RADIO działa mi w 2 pokojach wzorowo więc jest jasno i wyrażnie napisane że: cena to 600zł za całośc z upustem zwracam honor lobo0 Warto dodać multiswitch z dziewięcioma wejściami i dorzucić drugi konwerter quatro na astrę. Koszty nie wzrastają aż tak bardzo, a kilka dodatkowych kanałów zawsze się przyda, tym bardziej że HotBird schodzi na psy jeżeli chodzi o kanały FTA. Nie liczę na FTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.12.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Z mojego rachunku instalacja Endriuszki wychodzi ok 730zł bez upustu to chyba ja już nie mumiem liczyć Konwerter satelitarny QUATRO 71,94 PLN Antena ASP-8W wersja A ze wzmacniaczem LNA-101 41,60 PLN Antena radiowa Dipol 1RUZ A anodowana 21,08 PLN Multiswitch MSR-504 Terra 5 wejściowy 4 wyjściowy z aktywną naziemną 219,60 PLN Przewód koncentryczny 75 Om - 60m x 1,45zł Zwrotnica antenowa ZA 4M 20,41 PLN razem podliczyło mi 461,63zł do tego maszy, uchwyt itd.... i po upuście wyszło mi około 600zł jak znajde to zrobie skan fakturki i wkleje żebym nie był gołosłowny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.12.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Ja liczyłem tak:konwerter 71,94 złantena sat 103 złmultiswitch 219.60 złkabel 100mb 145 złantena ASP-8 41,60 złantena 1RUZ A 21,08 złzwrotnica ZA 4M 20,41 złgniazdo abonencki 4 x 16,59 zł złmaszt ok 50złrazem wychodzi 738,99 złJak policzysz gniazda po 75 zł to jest już 972,63 zł Ale czy to ważne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 30.12.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Ja liczyłem tak: konwerter 71,94 zł antena sat 103 zł multiswitch 219.60 zł kabel 100mb 145 zł antena ASP-8 41,60 zł antena 1RUZ A 21,08 zł zwrotnica ZA 4M 20,41 zł gniazdo abonencki 4 x 16,59 zł zł maszt ok 50zł razem wychodzi 738,99 zł Jak policzysz gniazda po 75 zł to jest już 972,63 zł Ale czy to ważne? wszystko zależności kto ile i gdzie to wszystko zastowsuje (może zastosowac wszystko i na kilka pomieszcczeń lub tylko na 2 pomieszczenia) chyba raczej nie pozdrowienia na nowy rok :) http://srv0106-10.oak1.imeem.com/g/a134097e0eb1302987d92d1901f96052.gif http://sl.glitter-graphics.net/pub/129/129946kjrwlihyhj.jpg http://www.lebork.pl/fotki/fajerwerki.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 30.12.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Ja tą kalkulację robiłem na Twój użytek (wyliczając Twój projekt), pomyliłem się tylko w ilości kabla i policzyłem o dwa gniazda za dużo, bo myślałem że masz 4 odbiory. Teraz doczytałem, że masz dwa a to oznacza że powinieneś dwa wyjścia z multiswitcha zamknąć rezystorem, o którym pisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 20.01.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Jak to jest z tymi wejściami Lo V, Lo H, Hi V i Hi H? Czy dla uzyskania sygnału z platformy cyfrowej (np. Cyfra+, N) muszę poprowadzić cztery osobne kable do konwertera? A co jeżeli chcę odbierać "zwykłe" programy z Astry czy Hotbirda. Ile tak naprawdę w takim wypadku potrzebuję tych kabli? Czy ktoś mógłby to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 20.01.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Już było wyżej o tym. Albo stosujesz konwerter quad który zapewnia całe pasmo i do tego przełącznik DISEqC albo konwerter quatro i łączysz to razem na multiswitchu. Na jego wyjściu będzie wszystko razem.Jak chcesz mieć dostępne całe pasmo z Hotbirda to tak jak wyżej i antena a Hotbirda, jak jeszcze Astra to zez i drugi taki sam konwerter.Uklad na wyjściu jest zależny od ilości gniazd abonenckich, a na wejściu od ilości satelitów i typów konwerterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 20.01.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Jak to jest z tymi wejściami Lo V, Lo H, Hi V i Hi H? Czy dla uzyskania sygnału z platformy cyfrowej (np. Cyfra+, N) muszę poprowadzić cztery osobne kable do konwertera? Jeżeli musisz zastosować multiswitcha to koniecznie musisz poprowadzić cztery osobne kable. A jeśli dorzucisz do tego jeszcze odbiór z kolejnego satelity to musisz poprowadzić kolejne 4 kable A co jeżeli chcę odbierać "zwykłe" programy z Astry czy Hotbirda. Ile tak naprawdę w takim wypadku potrzebuję tych kabli? Czy ktoś mógłby to wyjaśnić? tak jak napisałem wyżej. Jeśli odbiór na jednym odbiorniku TV to multiswitch nie jest potrzebny. Wystarczą dwa konwertery "single", przełącznik DiseqC i jazda! A jeśli TV chcesz mieć więcej, to już plątanina kabli przy antenie, konwertery "Quatro", mutliswitch i gniazdka abonenckie. Ogólnie nie ma różnicy czy będziesz korzystał z darmowych kanałów z satelity, czy z którejs platformy cyfrowej. Instalacja wygląda tak samo. Różnica tylko jest w róznej ilości TV. Chyba, że chcesz zamówic sobie z "n-ki" ich rekorder, to wtedy zaczyna sie kombinacja pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts