frykow 20.01.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Chyba, że chcesz zamówic sobie z "n-ki" ich rekorder, to wtedy zaczyna sie kombinacja O rety.. kolejne 4 kable, kolejny konwerter i większy multiswitch? Czy coś jeszcze gorszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 20.01.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 ma się to gadane pokazałem (przesłalem mailem) im inny cennik i od razu wtedy była inna "gadka" na temat cen !!! A czyj cennik im pokazałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 21.01.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Ładnie, ładnie. Człowiek wyjedzie na urlop, odpocząć od budowy a wątek rośnie Myślałem nad zatrudnieniem specjalistycznej firmy, która zrobi wszystko za mnie ale blisko do końca budowy i funduszy więc może zrobię to sam. Poza tym, jedna specjalistyczna firma nie wyraziła chęci przyjechania na omówione spotkanie ... Więc tak: Mam miejsce, w pokoju tak zwanym 'living' gdzie schodzą się wszystkie kable. Jest kabel do ewentualnej kablówki, wchodzący od czołu domu. Są dwa kable antenowe idące na dach, są kable pojedyńcze antenowe, idące do 4 sypialni. Chciałbym mieć dwa dekodery TV Sat (np. N i do tego Polsat, żeby f1 oglądać). Anteny analogowej raczej nie potrzebuję. Chciałbym móc oglądać we wszystkich 5 miejscach (4 sypialnie i living) różne kanały. Czy to oznacza 5 dekoderów? Czy raczej multiswitch spełnia tą rolę? Czyli kabli na dach potrzebowałbym minimum 3? (dwa do N i jeden do Polsatu)? P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 21.01.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 pawlaczynski, żeby oglądać na każdym TV co innego potrzebujesz do każdego TV osobny dekoder (chyba, że wolisz biegać z jednym i podpinać go do TV na czas oglądania ) ). W przypadku n-ki i Polsatu jest to równoważne z opłacaniem abonamentu na każdy z tych dekoderów.. Masakra, prawda? Narazie tylko C+ można rozesłac na jednym abonamencie do kilku TV (ale wtedy tez potrzebujesz do każdego z TV osobnego dekodera..) Kabli lecących na dach potrzebujesz min. 4 sztuki (jeśli zamierzasz odbierać z jednego tylko satelity, a N-ka i Polsat nadają z tego samego - HotBirda) Antenę z takim konwerterem: http://allegro.pl/item298290991_konwerter_0_2db_golden_interstar_quattro_platinumx.html mocujesz sobie gdzie Ci sie podoba, a potem te 4 kable lecące z dachu/kowertera wpinasz do takiego multiswitcha: http://allegro.pl/item295429902_multiswitch_golden_interstar_gi_56_nt.html i do wyjść tego multiswitcha zapinasz kable idące do sypialni i salonu... Poźniej montujesz w ścianach jakieś gniazdka abonenckie i koniec. Tak trochę OT: nagrywarka z N-ki to trochę zbędny bajer biorąc pod uwagę ich watpliwej jakości (według mnie, oczywiście) ofertę programową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 21.01.2008 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A to może inne sugestie co do wyboru oferty platform cyfrowych? Rozumiem też, że jak zastosuję multiswitch, to na każdym TV będę mógł oglądać inny kanał ale tylko z tych darmowych? Czy wtedy też jakiś rodzaj dekodera jest potrzebny? P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 21.01.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A to może inne sugestie co do wyboru oferty platform cyfrowych? Rozumiem też, że jak zastosuję multiswitch, to na każdym TV będę mógł oglądać inny kanał ale tylko z tych darmowych? Czy wtedy też jakiś rodzaj dekodera jest potrzebny? P.R. Tak, też jest potrzebny dekoder/tuner do ogladania jakichkolwiek kanałów sat. Przejrzyj sobie takie dwie stronki: http://forum.dvhk.pl/index.php http://allegro.pl/5116_cyfrowe.html?order=t&view=gtext Poczytaj, porównaj, pokombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 21.01.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Niestety ale żeby oglądać na każdym TV inny kanał satelitarny w tym samym czasie potrzebujesz dla każdego TV oddzielny tuner satelitarny.Możesz natomiast oglądać różne kanały w tym samym czasie z naziemnych nadajników TV.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 21.01.2008 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Ale to bez sensu. Ustawię TV Trwam i niech wszyscy oglądają Poczytam i pomyślę gdzie naprawdę potrzebne będzie SAT w takim razie. Konwerter zawsze można dokupić ... A jak będzie systuacja wyglądała, jak nasza kochana TVP i pozostali wprowadzą technologię cyfrową do nadajników naziemnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 21.01.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Opisz dokładnie gdzie te kable w living roomie, ile na poddasze od living roomu a ile na dach?Czy dom już wykończony czy można jeszcze kłaść nowe?I czego tak na prawdę oczekujesz tak rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 21.01.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Jeżeli chodzi o cyfrową TV naziemną DVB-T to sprawa wygląda troszkę lepiej można kupić TV z wbudowanym tunerem DVB-T i podłączyć do niego odpowiednią antenę, jeżeli chodzi o starsze TV lub nie wyposażone w tuner DVB-T trzeba do każdego odbiornika dokupić odpowiedni zewnętrzny tuner DVB-T aby oglądać na każdym TV inny kanał w tym samym czasie.Generalnie instalacja RTV-SAT nie jest trudna do zrobienia, trzeba tylko wszystko dokładnie przemyśleć i troszkę poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 22.01.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Hey, Kable w livingu wychodzą z podłogi w miejscu, gdzie stanie ścianka na lcd/kino domowe/dekodery. Czyli tam poukrywam cały sprzęt switche itp. Dom wykańczam więc kable można jeszcze położyć. Poddasze jest jakieś 10 metrów od tego miejsca i bezpośrednio nad nim komin, do ktorego chciałem mocować antenę. TV SAT chcę mieć na 100% w livingu i w sypialni (idzie do niej jeden kabel z livingu). Pozostałe pokoje to kwestia przyszłości (każdy ma jeden kabel antenowy z livingu). W sypialni mogę teoretycznie użyć pilota radiowego (np Harmony czyli sterowanie dekoderem w livingu. No i kwestia ile dekoderów. Żaden z dostawców nie ma pełnej oferty programowej, która w 100% by mnie zadowoliła (n i Canal+ są w miarę ale np. nie ma F1 i nie wiadomo jak w przyszłości będzie np. z Ligą Mistrzów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.01.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Z tego widać, że wszystkie kable będą przychodziły do tej zabudowy w living roomie.Tu też musisz mieć 230V, ale to chyba nie podlega dyskusji.Z każdego pokoju, gdzie potencjalnie masz mieć możliwośc oglądania TV należy doprowadzić do livingu kabel przeznaczony do instalacji satelitarnych (jest lepszej jakości od zwykłego antenowego) na stronie http://www.dipol.com.pl wszystko jest i można poczytać.Teraz antena. Jeżeli potrzebna antena do odbioru radia i naziemnych stacji TV trzeba będzie na dach dać jeden kabel, tam podłączyć na ogół trzy anteny, z czego jedna do radia, zastosować zwrotnicę antenową i wejść z kablem pod dach. Jak tylko wejdziesz kabel należy podłączyć do wzmacniacza natenowego (też wymaga 230V). Od wzmaczniacza dale do instalacji.Chyba pisałeś, że nie przewidujesz takich anten więc część tego wątku - nieaktualna.Teraz satelita.Dostępne sa tak na prawdę Astra i Hotbird. Jak chcesz z obu do każdego satelity potrzebny konwerter, jak tylko np. Hotbird wystarczy jeden.Teraz trzeba pomyśleć ile będzie gniazd abonenckich, powiedzmy że 4.Sygnał z konwertera quatro czterema kablami trzeba doprowadzić pod dach i podłączyć do multiswitcha. Do tego multiswitcha kabel od wzmacniacza antenowego (gdyby były anteny TV na dachu).Od multiswitcha kabel do każdego pokoju do gniazda abonenckiego.Możesz umieścić multiswitch w living roomie, ale czy to wygodne?. Później od tego miejsca kable do górnych pokoi będą wracać do góry. Gdyby był na poddaszu nieużytkowym byłyby kable krótsze a i dla sygnału byłoby lepiej, szczególnie chodzi o te kable pomiędzy konwerterem a multiswitchem. Zdecydowanie to rozwiązanie polecam. To samo poradzą Ci w Dipolu.Jak dwie satelity to kabli na dach osiem do dwóch konwerterów i od multiswitcha.Jak chcesz oglądać ten sam kanał (satelitarny) na kilku odbiornikach jednocześnie - wystarczy jeden tuner. Jak ma być niezależnie, dla każdego TV potrzeba osobnego tunera.Jeżeli zadowala Cię pierwsze rozwiązanie można tuner postawić w jednym miejscu, wpiąć w instalację antenową (nie do TV bezpośrednio) i zastosować przedłużacz pilotów. Do kupic tyle pilotów do tunera ile trzeba i już nie musisz biegać z tunerem po domu, ale to ciągle jeden kanał na każdym TV w tym samym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 22.01.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No tak tylko zakładając że będzie chciał kupić LCD z HD i do tego np N'kę to odpada rozwiązanie z puszczeniem sygnału z jednego tunera przez modulator w instalację, bo nici z dobrego obrazu. Zresztą nawet przy obrazie SDTV puszczonym przez modulator traci się na jakości obrazu i dźwięku. Znowu zakładając że zdecyduje się na kupno kilku dekoderów pozostaje problem z podziałem uprawnień do odbioru w przypadku Polsatu i N'ki, w przypadku Cyfry+ można zastosować tzw. splitter karty, tylko że to dodatkowe koszty, no i najlepiej w takim przypadku do każdego gniazdka TV doprowadzić również skrętkę lub kabel telefoniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.01.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zawsze może podpiąć się bezpośrednio do TV. Tak czy inaczej na coś trzeba się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 22.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Masz rację, nie wiem czy jest taka możliwość ale można by do modulatora podłączyć się z wyjście EURO tunera, a do LCD z HDMI. Nie wiem czy tak można to skonfigurować bo nie miałem do czynienia z takim podłączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.01.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Mój ferguson ma modulator inside, ale trzeba by przyjrzeć się sprzętowi z N-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 23.01.2008 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 OK, zaczynam łapać. Kable do pokoi są położone więc tych nie chciałbym zmieniać. Wszystko postawiłbym jednak w livingu, będzie miejsce żeby to ładnie schować ale też mieć łatwy dostęp w razie czego. Zadzwonię też do dipolu i zobaczymy co tam doradzą. Szkoda, że nie ma kablówki tam, gdzie mam się przeprowadzić - tyle by się uprościło Dzięki za porady i pozdrawiam P.R. ps - a jak puszczę 'w dom' sygnał i każdy odbiornik TV będzie miał swój dekoder (wbudowany albo nie) to będzie działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 23.01.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 OK, zaczynam łapać. Kable do pokoi są położone więc tych nie chciałbym zmieniać. Wszystko postawiłbym jednak w livingu, będzie miejsce żeby to ładnie schować ale też mieć łatwy dostęp w razie czego. Zadzwonię też do dipolu i zobaczymy co tam doradzą. Szkoda, że nie ma kablówki tam, gdzie mam się przeprowadzić - tyle by się uprościło Dzięki za porady i pozdrawiam P.R. ps - a jak puszczę 'w dom' sygnał i każdy odbiornik TV będzie miał swój dekoder (wbudowany albo nie) to będzie działało? Z tym wpuszczaniem to jest tak. Sygnał po modulatorze trzeba wpuścić tak aby sygnał był dostepny w każdym gnieździe abonenckim. Wtedy TV podłączasz do gniazda antenowego typowym kablem z końcówkami koncentrycznymi (w gnieździe prawe dolne wejście). Wtedy TV stroisz na kanał na którym jest wysłany sygnał z modulatora i masz cały sygnał z satelity, zmieniany pilotem os tunera satelitarnego. Jeżeli będziesz chciał włączać niezależne tunery satelitarne to trzeba najpierw te tunery wpinać w gniazda abonenckie do wejścia górnego kablem z końcówką tzw. Efką, a dopiero do tunera TV Jeszcze słowo o tunerach wbudowanych w TV. Są to tunery (przynajmniej ja tak mam w moim Sony) do odbioru TV cyfrowej z anten naziemnych, czyli nadawanych lokalnie (nie wszędzie w kraju). Nadają w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie, gdzie jeszcze nie wiem. Ale to nie jest odbiór satelitarny kanałów emitowanych przez Astrę czy Hotbird. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 24.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Może ktos ze Szczecina zna dobra i niedrogą firme ktora załozyłaby okablowanie ( satelite chce kupic później) do tv/komptuter uśmiecham się o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 20.02.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Można się zakręcić od tego. Kretynskie pytanie ale nie jestem pewien czy dobrze rozumiem to wszystko. Tuner N'ki - HD, VOD w salonie, Switch na strychu. Jeden kabel sygnałowy poprowadzony ze strychu i jeden powrotny starcza by odbierac tv naziemna, radio, i cyfrowa satelite w salonie? Czy moze trzy trzeba poprowadzic?W innych pokojach radio, tv naziemna plus program z sat z tego tunera z salonu. Tu jeden kabel starczy czy tez musza dwa isc do tego gniazdka ze strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts