Kasia_i_Robert 21.02.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Jeżeli tuner N'ki jest z rekorderem, to musisz pociągnąć trzy kable ze strychu. Jeden jako kanał zwrotny sygnału z tunera do reszty instalacji przez modulator, dwa do konwertera twin, lub do dwóch wyjść multiswitcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 21.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Cześć, ja bym z n-ką nie kombinował. To jest skomplikowane urządzenie i nie wiem czy jak się puści jeden z kabli przez modulator to będzie działała. Ma być kiedyś funkcja multiroom i dopiero wtedy można będzie oglądać i dwóch różnych pokojach. Ja mam taką czaszę http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=74&id=645 i trochę sobie dłubię w tych sprzętach ia n-kę zostawiłem jednak w spokoju. Oczywiście wszystko podłączyłem co można (internet,plasmę i projektor, astrę) ale rozdzielać przełącznik diseq bym się bał i nie dlatego, że wybuchnie ale po prostu nie będzie działało. Dekoder jest tak skonstruowany, że bez satelity nie można oglądać nawet zawartości twardego dysku. PS. A tak swoją drogą trzeba sprawdzić jak współpracują bezprzewodowe przedłużacze pilotów z siecią wi-fi bo chyba jest jakiś problem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 21.02.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 commor ale o co chodzi? Co nie będzie działało? Sygnał do modulatora puszczasz z wyjścia Euro/S-Video i od modulatora do sumatora jednym kablem koncentrycznym. Pozostałe dwa kable idą albo od konwertera TWIN w celu dostarczenia niezależnego sygnału z satelity dla transpondera z którego nagrywa rekorder i dla głowicy z której aktualnie oglądamy, więc nie bardzo rozumiem co tu ma nie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 21.02.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 W N-ce jest to tak zrobione, że nie można oglądać w dwóch rozdzielczościach jednocześnie, tzn. przełączenie rozdzielczości na HD wyłącza EUROZŁĄCZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 22.02.2008 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wiem że nie możesz oglądać w tym samym czasie HDTV przez HDMI i SDTV przez EURO, masz jednak aktywne w tym samym czasie HDMI i RGB, kablem HDMI podłączasz do LCD, a z RGB przez konwerter RGB > S-Video i do modulatora RF. Poza tym jeżeli planujemy w innych pokojach również telewizory LCD HD to można użyć rozdzielaczy sygnału HDMI ze wzmacniaczem, można ciągnąć kable spokojnie na 40m. Jak siedzisz w tym sprzęcie to powinieneś to wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 29.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Widze ze to wcale nie jest takie proste. To jak proponujecie by najlepiej to wyszło. Puscic te 3 kable do salonu (tam gdzie dekoder bedzie) oraz w reszcie pokoi po dwa czy tylko dwa kabelki w kazdym pokoju i daj sobie siana z recorderem Nki w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 29.02.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Kwestia tego co się chce osiągnąć i za jakie pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 01.03.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 No chodzi mi o to by w salonie byl dekoder Cyfry+ z HD lub N'ka, radio, i tv naziemna. DO tego zeby bylo mozna w innych pokojach odbierac jakis kanal z cyfry oraz radio i naziemna. To ile tych kabli do pokoi? Trzy kable sat czy dwa do salonu gdzie stoi dekoder? Do reszty pokoi dwa czy jeden kabel sat by bylo radio, naziemna i kanal z cyfry? Wszystko wyprowadzone na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 01.03.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Powiedzmy że na poddaszu będziesz miał/a punkt w którym schodzą się kable od instalacji TV, gdzie zamontujesz wszelkie multiswitche/wzmacniacze/sumatory etc., to z salonu gdzie będzie stał dekoder C+ do tego miejsca pociągnij dwa kable koncentryczne i jedną skrętkę. Natomiast z tego miejsca na poddaszu do reszty pokoi pociągnij po jednym koncentryku i jednej skrętce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 02.03.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Dzięki teraz tylko robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 02.03.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jeżeli natomiast przewidujesz że kupisz TV N to od tunera z salonu na poddasze gdzie mają schodzić się wszystkie kable daj trzy kable koncentryczne i jedną skrętkę, dlatego że tunery z recorderami wymagają dwóch niezależnych sygnałów z jednego satelity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 27.03.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 ja już kociokwiku dostałem od tych nazw switchy , multi cos tam ... można jakoś prosto to zrobić ? mam taką sytuację: mam dekoder Polsatu Cyfrowego i antene SAT na dachu w salonie wiadomo ma byc TV i w sypialni drugi - chce aby można było i tu i tu oglądać np rano wstaje włączam TV w sypialni i ok a później ide do salonu i se włączam - nie ma problemu że będzie jeden kanał na dwóch TV sprawę ilota chyba rozwiązuje ten transmiter pilota ale gdzie w takim razie położyć dekoder (czy w salonie?) i kiedy wpiąć drugi kabel do sypialni ?? bo chyba musi najpierw wejść do dekodera a później od niego na 2 TV tak? jeśli tak to teraz przecież trza jeszcze podłączyć kino domowe do dekodera to jak dekoder np na strychu to ile metrów kabla by poszło (mam kabel cyfrowy, tzn światłowodowy tak?) no i niewiem jak to najlepiej zrobić pomijam fakt że se zainstaluję jeszcze zwykłą antenę i do pokoju innego położę tylko taką TV ... pomóżcie bo widzę że znacie się na temacie chcę to zrobić w miarę prosto bez jakiś udziwnień i kombinacji ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 27.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Jaki tuner Polsatu posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 27.03.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 ano mam Samsunga z wyjsciem optycznym na dzwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 27.03.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 dokladnie jest to model:Samsung DSB-305G http://www.satkurier.pl/news/31307/[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 27.03.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 http://img406.imageshack.us/img406/2791/instalacjajc2.th.png To chyba w miarę proste rozwiązanie dla Ciebie, oznaczenia poszczególnych elementów to kody towarów ze strony http://www.dipol.com.pl tam dostaniesz wszystkie niezbędne komponenty tej instalacji, Dipol ma sieć sklepów w całej Polsce poczytaj może masz jakiś w okolicy i odbierzesz osobiście.Anteny TV zewnętrzne podałem przykładowe, należy je dobrać indywidualnie dla każdego regionu w zależności od siły sygnału/kanału nadawania w Twoich okolicach prawdopodobnie nadajniki są w Płocku oraz Rachocinie, powinieneś z nich odebrać bez problemu TVP1, TVP2, TVP3, Polsat. Jednak jest to kwestia do indywidualnego pomiaru/doboru anten.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 27.03.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 qrde dzięki jeszcze gwoli wyjaśnienia spróbuję odczytać Twój schemat: idzie sygnał z anteny SAT do Sumatora, stad do gniazda i z gniazda do dekodera, jednoczesnie z dekodera wychodzi sygnal znowu do gniazda który idzie dalej do innego Sumatora i przez niego do Wzmacniacza do którego dochodzi też sygnał z pierwszego Smatora (tego troche nie kapuje) i dopiero ze Wzamcniacza sygnał leci na drugi odbiornik TV.... zastanawia mnie jak ten Sumator działa bo mi się wydaje że sygnał odchodzi od dekodera i dzieli się na 2 i jeden do jednego tv, drugi do drugiego pewnie głupoty gadam muszę poszukać co dają te sumatory i wzmacniacze przepraszam za moja laikowatość - mogę pomóc w przypadku sieci komputerowych za to hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 27.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 dobra już chyba zakapowałem opiszę jak ja to kumam: idzie sygnal z satelity i anteny naziemnej do sumatora, z niego leci na gniazdko rozdzielające (rozumiem że z gniazka idzie kabel do dekodera a drugi do tv-sygnal z anteny zwykłej, tak se wyobrażam żeby można było oglądać sat albo zwykłą tv-jeśli chciałbym dać do 3 tv zwykłą tv to bym se dał trójnik przedwejściem kabla od tv zwykłej do 2 tv, można tak?) to co wchodzi do dekodera dalej wyłazi euro złączem do głównego tv a drugim euro do modulatora, który to później wypuszcza sygnał koncentrykiem i wchodzi do drugiego tv tak se to obmyśliłem, wywaliłbym anteny radiowe i wzmacniacz i drugi sumator - może tak być czy wogóle dobrze kumam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 27.03.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Odrobinę dodałem do tego rysunku Masz pokazane jak "idą" sygnały i jak wygląda podłączenie do TV. W zasadzie można jeszcze uprościć schemat, jednak usunięcie przy tej ilości złączek/kabla doprowadzi do obniżenia jakości sygnału. Jeżeli pokoje są np. jeden pod drugim można zastosować gniazdko przelotowe. http://img247.imageshack.us/img247/549/instalacja1az5.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 28.03.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 extra dzięki wielkie pokazałem żonie co muszę kupić itp a ona na to - szukamy oszczędności na budowie a ty se jakieś modulatory i kabelki chcesz kupowac !! :) i tak kupie później by gadała że jej kabelki leżą na podłodze aha wprowadziłem kilka modyfikacji do schematu, mam nadzieję, że teraz będzie dobrze, luknij swoim wprawionym okiem http://wiktorowski.com/schemacik.jpg i jeszcze raz dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts