mallyna 20.12.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Na szalony pomysł budowania domu wpadliśmy w styczniu 2007roku. Niby było dużo zapału, ale chyba nie dowierzaliśmy, że chcemy się tego podjąć Na co my się decydujemy? Ceny poszły w górę i straszą wysokością! Jak dom, to gdzie? A może jednak M-3 w bloku? Nie no blok odpada!chcemy mieć przestrzeń zaczęliśmy poszukiwania działki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 20.12.2007 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Znaleźliśmy działkę w marcu. Blisko mojej pracy, spokojna wioska, bliziutko Olsztyna. Super ok. 10 arów, 70zł/m. brak mediów (chyba do tej pory jeszcze nie podłączyli), droga prawie polna, brak pks, mpk, sklepów, do stacji kolejowej 3km-tyle samo co do Olsztyna. Piękne okolice, niby blisko do Olsztyna a jednak...myśleliśmy jak to będzie w przyszłości, widzę jak się tutaj toczy życie. jak zimą śniegu nasypie, to ciężko to dojechać. jak to się mówi pod latarnią najciemniej. pochodzę ze wsi, ale ta jest zacofana.... Szukamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 20.12.2007 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Jakoś niedługo po tym, ogłoszenie w necie. Sprzedam działkę budowlaną w Barczewie, za 45.000zł! Euforia Ale jeżeli tak tanio, to coś musi być nie tak. Pojechaliśmy obejrzeć. działka na nowopowstającym osiedlu domków, przyjemna okolica, niedaleko las. woda, kanaliza 2m od działki, super (nie musielibyśmy ciągną 100m). blisko szkoła, przedszkole, sklepy, przychodnia lekarska, cywilizacja. Oczywiście był haczyk... prądu Ci u nas dostatek. Linia niskiego napięcia, napowietrzna, przecina naszą działeczkę po przekątnej ale kupiliśmy później wkleję zdjęcia działeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 21.12.2007 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 http://images33.fotosik.pl/84/2ba8db2972161fd7m.jpg http://images33.fotosik.pl/84/403e9df206e40109m.jpg http://images26.fotosik.pl/129/45dbd88e3d1ff28dm.jpg http://images30.fotosik.pl/129/60dec6a624ae685bm.jpg To jest właśnie nasza działeczka, jeszcze sprzed zakupu teraz jest zadbana i uporządkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 21.12.2007 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Kupiliśmy... Ale dopłaciliśmy 2000zł jeszcze bo ktoś chciał też ją kupić!!!Ale powiedziałam twardo, żeby odpuścił, bo i tak go przebiję cenowo, bo to moja działka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 21.12.2007 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Znaleźliśmy architekta, żeby zaadoptował nam projekcik do działki. Razem z nim również wybieraliśmy projekt. Ponieważ nie chcemy c.o. tylko kominkowe z dogrzaniem elektrycznym, to musiał być salon od zachodu. analizując warunki zabudowy działki, wyszło, że musimy mieć wejście do domu od strony południowej (3fotka). a do tego nasze zachcianki jak ma wyglądać ten nasz domek...ciężko było znaleźć coś co nam się podoba i co idealnie pasuje do działki...Pieniędzy na duże zmiany w projekcie nie mieliśmy, więc szukaliśmy i szukaliśmy...no i mamy: dom "za rogiem" tylko taras zrobiliśmy od zachodu (wg projektu od północy by był) i bez kukułki w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 21.12.2007 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Znaleźliśmy również elektryka z uprawnieniami do przebudowy tej nieszczęsnej linii. projekcik miał nas kosztować 1000zł. no właśnie miał... Zakład Energetyczny robił problemy. Zgodził się na nasze tanie rozwiązanie, ale zwodzili naszego projektanta, zlecali mu różne pomiary, a na koniec powiedzieli, żeby sobie odpuścił, bo on nie jest "od nich" i zawsze znajdą jakieś haki. Dlatego tak długo to wszystko trwało! W końcu odpuściliśmy i oddaliśmy sprawę dla ZE, niech zrobią wszystko od początku do końca. Całość przebudowy może wynieść max 17.000zł, z czego 2500zł musieliśmy zapłacić z góry, przy podpisywaniu umowy o przebudowę. no ale do końca marca pozbędziemy się kabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 21.12.2007 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Jak ja żałowałam, że nasz projektant nie nagrał tej rozmowy na dyktafon Niech ZE się wszystkim zajmie, a ja się nie będę denerwować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 12.01.2008 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Dostaliśmy pozwolenie na budowę!!!!!!!!!!!!w grudniu 2007r. były z tym problemy, bo właśnie przez ten kabelek, tak długo rozpatrywali nasz wniosek. Musieliśmy dostarczyć do Starostwa podpisaną umowę z ZE o przebudowę tej linii napowietrznej. Wbić szpadel, rozpocząć budowę, możemy dopiero po przeniesieniu kabelka... Najważniejsze, że mamy pozwolenie w garści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 12.01.2008 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 14 stycznia 2008 spotykamy się z naszym potencjalnym kierownikiem budowy. Mamy nadzieję, że się zgodzi. Jest z polecenia, super fachowiec, no mieszka 200m od naszej działeczki=budowy Po weekendzie mają również wyjaśnić się poszukiwania speców od fundamentów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 22.01.2008 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Kierownik budowy jest już nasz i mieszka nie 200m a 100m od naszej działeczki. cena: 3000zł/na 3 raty. w tym tygodniu odbieramy zarejestrowany dziennik budowy. musimy go zanieść dla kierownika, bo musi napisać oświadczenie, że on będzie naszym kierownikiem i że jest do tego uprawniony/przy tym wpłacamy mu 1ą ratę 1500zł. przy okazji musi nam podpisać nasz kosztorys do banku. Jak już go dostarczymy, to rzeczoznawca bankowy będzie sprawdzał jego wiarygodność mam nadzieję, że będzie ok. ale i tak czeka nas spotkanie z nim, bo musi zobaczyć nasz dziennik budowy i zapytać o projekt. trzymajcie kciuki. żeby nie wprowadzać nikogo w błąd wstrzymałam się z pokazaniem Wam kosztorysu i zestawienia materiałów. mam nadzieję, że niedługo będę miała konkretne info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 25.01.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Info o kosztorysie dla banku Polbank nasza zdolność kredytowa to we frankach szwajc. 220.000zł kosztorys uzgodniono z kierownikiem budowy budowa systemem gospodarczym wyliczenia: roboty ziemne - 10.000 fundament - 35.000 izolacje - 5.000 =50.000 ściany nadziemia - 35.000 stropy, schody, nadproża - 23.000 ścianki działowe - 6.000 konstrukcja dachu - 7.000 pokrycie dachu+obróbki+okna dachowe - 15.000 stolarka okienna - 10.000 stolarka drzwiowa zewnętrzna - 5.000 =101.000 Instalacja elektryczna - 5.000 Instalacja wodna - 5.000 Instalacja gazowa - 0zł kominek - 10.000/ogrzewanie kominkowe samoczynne =25.000 Inne: kierownik, geodeta, odbiory - 5.000 To co zostanie (wg wyliczenia 22.000) - podłogi i wylewki,tynki, ogrodzenie Nasz kosztorys będzie oceniany przez rzeczoznawcę bankowego, czy jest wiarygodny. Będziemy się z nim spotykać, bo musi zobaczyć nasz dziennik budowy/czy go mamy i zobaczyć projekt. trzeba mu będzie wytłumaczyć, że np chcemy drzwi konkretnej firmy i one tyle i tyle kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 25.01.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Dokumenty wymagane przez Polbank potrzebne do udzielenia kredytu:1. dwa dokumenty tożsamości2. zaświadczenie o dochodach - na bankowym druku- średnia z 6 m-cy netto+ że wypłata nie jest niczym obciążona+okres zatrudnienia/umowa na jaki okres3. PIT11 (trzeba przepracować min.1rok)4.dokument/akt notarialny, że działka jest nasza5. wypis z księgi wieczystej/ważny 1 miesiąc6.wypis i wyrys z ewidencji gruntów7.jeżeli ktoś ma karty kredytowe, to musi dostarczyć rozwiązanie umowy karty 8. prawomocne pozwolenie na budowę+decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu9.kosztorys z podpisami kredytobiorców i osoby uprawnionej, np kierownika budowy10. dziennik budowy do wglądu rzeczoznawcy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 25.01.2008 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Ważne (z czasem będę dopisywać ) 1) jeżeli dostaniemy pozwolenie na budowę, to po ok. miesiącu należy iść do starostwa, żeby postawili pieczątkę, że decyzja stała sie prawomocna. 2) dziennik budowy niesiemy do starostwa, żeby go zarejestrować. 3) zarejestrowany dziennik budowy dajemy naszemu kierownikowi budowy, żeby ten napisał oświadczenie, że to on jest naszym kierownikiem i wnioskuje o rozpoczęcie budowy 4) na stałe podłączenie prądu czekamy ok. 9 m-cy od chwili wpłaty na konto ZE chyba 900zł. 5) agregat prądotwórczy - wbrew pozorom nie zjada tyle paliwa ile by można było przewidywać. w porównaniu do podłączenia tymczasowego/ na budowę+ opłaty za "prąd budowlany", bardziej opłaca sie zakup agregatu- później możemy wykorzystać go lub odsprzedać. 6) .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 31.01.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 znaleźliśmy stal z cięciem za 2,50zł. przy takiej ilości dowóz gratis nasz porotherm 9,20zł/szt dowóz gratis (my liczylismy po 10,30zł, gdzieś taką cenę wypatrzylismy) dzisiaj odbieramy też kilka kosztorysów, które miały dla nas sporządzić hurtownie. zobaczymy co i jak dzisiaj będę też już coś wiedziała o tym naszym kabelku. Jarek wzioł dzień wolny i ma obskoczyć ZE, wodociągi-może od razu złoży wniosek o przyłącze, hurtownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 31.01.2008 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Zapomniałam o najważniejszym we wtorek spotkałam się z rzeczoznawcą fajna babka. pojechałyśmy na naszą działkę, zrobiła fotki, pożyczyła projekt i jutro lub w poniedziałek będziemy wiedzieli czy nasz kosztorys jest ok wierzę, że tak i od razu podpisujemy umowę kredytową szkoda tylko, że tej kasy nie będę mogła wydać na zachcianki żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 31.01.2008 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Już wiem 1. ENERGA pod koniec lutego będzie przetarg, kto i za ile nam przeniesie ten kabel ale zapewniali, że do końca marca się uda.......ech trzymajcie kciuki, żebyśmy po świętach ruszyli z budową 2. WODOCIĄGI za podłączenie wody NIC nie płacimy. musimy kupić tylko wszystko (rury) wykopać rowki i jak już wszystko będzie gotowe, to przyjdą i nam podłączą wodę. Teoretycznie już jutro możemy mieć wodę na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 01.02.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Dzisiaj idę do rzeczoznawcy po projekt, bo zostawiłam im do wglądu. Popytam o ten nasz kosztorys, może coś będą mogli mi powiedzieć Skoro już wycenili naszą działkę i rogacza, to w poniedziałek podpiszemy umowę z bankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 03.02.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam, w piątek byłam u rzeczoznawcy. Podpytałam o wycenę, ale kwoty nie mogła mi podać. Ale... Kosztorys mamy w porządeczku a wycena naszego domku i działki jest wystarczająca, aby dostać bez przeszkód kredycik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 03.02.2008 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Odebrałam też w piątek wycenę z hurtowni dachówek itp. a więc, wg nich za pokrycie naszego rogacza zapłacimy ok 26.000zł: dachówka ceramiczna braas lumino-celtycka, gąsiory, dachówki szczytowe, kominek wentylacyjny- rabat 16% obróbka dachowa-18% rynny-18% okna dachowe ROTO i kołnierze-25% łaty, gwoździe, wkręty, folia-18% Jak będę miała kosztorysy z innych hurtowni, to wkleję zestawienie Jeżeli chodzi o okna to nie wiemy jeszcze jakie kupimy czy plastiki czy drewniane. Ja pracuję w stolarni, gdzie robimy drzwi drewniane i zobaczę ile mi policzy za okna drewniane zaprzyjaźniona firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts