Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Perypetie zakochanych przy budowie "za rogiem"

Recommended Posts

mam kolejną wycenę z hurtowni materiałów budowlanych (dostawa gratis):

pokrycie dachu taniej o 5000zł! :o niż w poprzedniej (w/w) (wliczone okna dachowe)

bloczek fundamentowy = 3,60

porotherm 44 = 8,00zł (taniej o 1,20)

popotherm 25 = 7,60

porotherm 11,5 = 5,90

zaprawa termo = 23,20/worek 50 l

==48.000

strop porotherm: =8.000

===76.000zł

+stal zbrojeniowa=2,50/kg (z dowozem i nie pamiętam ile kosztuje gięcie i cięcie)

Sprawdzałam również trzony kominowe i wentylacyjne "Schiedel"-w projekcie

jednociągowy 8m - 1615zł (bloczki,rury,trójniki,sznur) /+0,33m=43,98/

jednociągowy z wentylacją 8m - 2500zł j.w. /0,33=72zł/

trzon wentylacyjny

8m - pionowy i poziomy po ok.500zł

taram :lol: ale nie wiem czy to się kiedyś komuś przyda, hehe

No jak mogłam zapomnieć! :lol:

mam już wybrane drzwi wewnętrzne :lol: na wejściowe nie umiem się zdecydować :wink:

a więc parter: drzwi WESTO =złotopolice i złotopolice wc

do kuchni drzwi WESTO =przesuwne

do salonu drzwi nie będzie :)

drzwi do garażu z przedsionka =kanada pełne

poddasze: drzwi WESTO zanęta przeszklone do pokoi i zanęta wc

zanęta pełne drzwi na strych

drzwi drewniane sosna lub olcha malowane na ciemny orzech

drzwi wejściowe prawdopodobnie OWAL dąb malowane na złoty dąb

Jeżeli chodzi o okna to muszę dać do wyceny :wink:

• 3 weeks później...

W poniedziałek 25.02.podpisujemy ostateczną umowę kredytową i dostajemy pieniążki :lol:

Nasz "majątek" czyli działka i nie wybudowany rogacz wyceniono na ponad 500tys.zł :o

Pierwsza transza jest narzucona przez bank i wynosi 55.000zł, a później jak już chcemy. Dodatkowo dostaliśmy kartę kredytową na 10%wartości kredytu hipotecznego=22.000zł na bardzo fajnych warunkach :D

We wtorek jadę do ZE wykłócać się o ten kabel :x bo czas nas goni przecież a ta linia blokuje budowę :evil:

No i klops!!!! :evil:

Zakład Energetyczny to dno jakich mało!

W grudniu podpisaliśmy umowę i wpłaciliśmy kasę za przebudowę linii napowietrznej. Do końca marca miała być wykonana, no i miała, na papierku...

Dzwonię do nich, jak poszedł przebieg przetargu, ile zapłacimy, itp...A facet tam pracujący i teoretycznie zajmujący się naszą sprawą, mówi, że nic się z tym nie dzieję. Nawrzeszczałam na niego, że są niepoważni (oczywiście ostro było) i że sama się wszystkim zajmę! Bo z nimi to przebudowa trwałaby do listopada 2008!

Zadzwoniłam do biura projektowego i za całą brudną robotę zapłacę 4000zł :o do kwietnia mam mieć pozwolenie na przebudowę, a firmę która to zrobi już znalazłam. i wcale tak drogo nie będzie :D

Pieniądze już mamy na koncie (z kredytu), część materiałów zakupionych czeka na parkingu hurtowni na swoją kolej na budowę a tu lipa. Żeby wbić szpadel pod budowę rogacza, musimy najpierw przenieść tą za..ą linię!

Suma sumarum, rozpoczęcie budowy nastąpi w czerwcu...... :-? :-?

Ech...szkoda gadać...

Będę informować na bierząco

• 1 month później...
  • 10 months później...

O kurczaczki, to już rok mnie tu nie było!!

Witam serdecznie!

No cóż...już mamy fundamenty, a po drodze wyszłam za mąż hahaha

Jak wiecie, żeby zacząć budowę musiałam przenieść kabelek...No cóż, ZE umowy nie dotrzymał i przebudowa linii przeciągnęła się o pół roku :o

i checa była, bo jak tylko dostaliśmy pozwolenie na przebudowę kabelka i postawili nowy słup, to zaczęlismy prace nad fundamentami :)

Gdy pompa rozlewała beton z gruchy przeraziłam się, że zerwie kabel...i jakież było moje zdziwienie, gdy się okazało, że kabel jest już przełożony :D Nikt nas o niczym nie poinformował, ale najważniejsze, że w ogóle to zrobili haha