Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deskowanie stropu "lanego" jaka grubość desek

Recommended Posts

Barbossa odpowiedz pytającemu jezeli znasz odpowiedz a nie wytrząsasz uszczypliwosci... czasem widze posty gdzie od takiego postu rozpoczyna sie sprzeczka która jest zupełnie zbedna .... a chodziło tylko o dopowiedz nic wiecej

zero prowokacji

Na niktóre pytania "niezorientowane" nie ma odpowiedzi.

a co to są niezorientowane pytania?

:-?

wydawalo mi sie ze forum to miejsce do ktorego czlowiek przychodzi sie zorientowac a nie wyslychac ze jest laikiem

odpowiedź padła, ze aby odpowiedziec na pytanie wolf2008, potrzeba więcej danych ...

/vide - posty wyżej/

... grubość "deskowania" jest wypadkową podparcia tego deskowania ("pasów" i stemplowania) oraz OBCIĄŻENIA tegoż szalunku,

pytanie o grubość deskowania nic tu nie da ...

• 6 years później...
Nieeee, za wiotkie to będzie. Na legary kantówkę zamów i to solidną!

A tak patrząc bardziej ekonomicznie :) Wydaje się przecież że deska 25 postawiona na sztorc powinna wytrzymać, reszta deskowania bedzie z desek 32, stemple mam grubości od 8 cm aż do 18 cm na całej ich wysokości i połówki z grubości ponad 20 cm. Jak je gęściej postawie co 60 cm to chyba wytrzyma ?

Też tak chciałem, myślałem nawet o zbijaniu po dwóch desek razem, budowlańcy moi wraz z kierbudem zgodnym chórem twierdzili, że to nie ma szans powodzenia, że tak zrobione legary powichrują się na boki a całość w najlepszym przypadku zrobi się w falbanki, a w najgorszym porozłazi i spierdzieli na ziemię.

Tak szczerze mówiąc, nie mam pewności, czy to by wytrzymało, czy nie. Strop lany, zwłaszcza świeżo wylany to jest potworny ciężar, kilkadziesiąt ton w sumie, więc różnie może być, a koszt wpadki tu akurat byłby niemały, z możliwą tragedią włącznie. Przy cenie, jaką płacisz za ten strop te kilka stów więcej za kantówkę nie jest majątkiem, ja doszedłem do wniosku, że nie stać mnie na ryzyko, a właściwie cała zakupiona wtedy kantówka potem mi wyszła, zużyta do mnóstwa innych rzeczy.

• 5 weeks później...