Gość ania s. 15.08.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 muszę doswietlić sypialnię na poddaszu. kto może mi doradzić na co uważać przy wyborze miejsca w dachu, w którym powinnam umieścić okno połaciowe, jak również przy wyborze rodzaju okna. dach jest dwuspadowy, pokryty (niestety) eternitem. czy konieczny jest projekt architektoniczny, pozwolenia z urzedu, etc? z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 15.08.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 czesc Aniu.. niestety nie pomoge Ci wybrac miejsca w dachu bo to zalezy od specyfiki budynku ...pamietaj tylko ze jesli dasz okno od strony poludniowej to musowo rolety ...inaczej tak sie nagrzewa ze az strach....ja wybralem okna firmy Ferno z okuciami Roto..ale to przede wszystkim dlatego iz ich okna mialy okucia dwufunkcyjne tzn....otwieraja sie jak zwykle okna polaciowe ..(czesc okna wychodzi na zewnatrz ..a druga czescia "dostajesz " po glowie zazwyczaj) ...dodatkowo po przekreceniu klamki cala polac idzie do gory ...czyli jak w zwyklym wlazie dachowym...jesli masz dach kryty eternitem to pewnie krokwie nie sa najmocniejsze ;-(dlatego wez moze fachowca aby dokladnie wybadal co i jak i dobral odpowiedni kolnierz .....powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.08.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Problemem może być ten eternit. Jeśli leży na dachu i się go nie rusza to jest jeszcze OK. Problem jest wtedy gdy trzeba go "ruszyć". Przy takich pracach - cięcie wymagane jest specjalne zabezpieczenie pracujących oraz terenu pracy. Wiem, że zawsze znajdzie się ktoś kto Tobie ten eternit za "pewną kwotę" przytnie, niemniej postaraj się zabezpieczyć teren np. łapiąc w folię odpady i włókna wytwarzane podczas cięcia - to dla Twojego zdrowia i Twojej rodziny. Ale jak potem zutylizować tę folię z odpadami..... Wyrzucenie jej do śmietnika to nic innego jak podrzucenie problemu komuś innemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts