michalus 15.08.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Mam zamiar kupić gazowy kocioł do co i cw. Zdecydowałem się na kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Instalator który będzie wykonywał instalacje zasugerował mi aby wybrać kocioł z zamkniętą komorą spalania. Ja mam już przygotowany komin z cegły ale jeszcze nie wsadziłem wkładu .Wklad, trójniki itp. to dodatkowy koszt. Czy ktoś ma taki rodzaj kotła, jaki są wasze uwagi na jego temat proszę o opiniepozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 15.08.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 wklad kominowy bedziesz musial kupic. turbo jest drozszy i to sporo. jest w nim wentylator zasysajacy powietrze co wydaje mi sie bardziej awaryjne i po pewnym czasie moze chalasowac. jesli masz komin z wystarczajacym ciagiem podlacz atmosferyczny chyba ze chcesz kondensacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 15.08.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2003 Ja juz masz komin, to raczej zakladaj zwykly kociol. Turbo rozni sie tylko tym ze nie pobiera powietrza do spalania z pomieszczenia, wiec nie wychladza go. Ja bede mial turbo (albo kondensacyjny), bo mam rekuperator i nie ma komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2003 jeśli już o wychładzaniu, pofatygowałem się i policzyłem to dla mojego przyszłego domu.zaznaczam więc, że jest to teoria, ale ale policzone zgodnie ze sztuką. Dom ok. 134 m2, ogrzewany gazem z sieci, Dodatkowy koszt ogrzewania piecem z otwartą komorą spalania w stosunku do zamkniętej komory spalania to ok. 15 zł rocznie. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 17.08.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 No właśnie, czy warto. Czy gość'u możesz przelać swoje obliczenia na tę stronę? Za jakiś miesiąc muszę podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Przy wyborze kotła istotne jest miejsce jego zainstalowania.Jeśli kocioł wisi w łazience - to pasuje kocioł z zamkniętą komorą ( nie bedzie wychładzania pomieszczenia).Jeśli w kotłowni lub pomieszczeniu gospodarczym - to kocioł atmosferyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Owszem, podaję sposób policzenia ; 1. należy policzyć bilans cieplny domu,2. dolicz do tego wydatek na cwu – jeśli wodę podgrzewasz np. gazem,3. dostajesz roczne zużycie energii dla Twojego domu w MW ( megawaty ) np. 15 MW4. podziel tą liczbę przez wartość opałową czynnika grzewczego np. gaz GZ-50, 1m3=8,61 KW/m3 9 w praktyce może być trochę mniej, ze względu na zanieczyszczenia ),5. 15 000 kW / 8,61 kW/m3 = 1742 m3 gazu rocznie,6. każdy 1 m3 gazu potrzebuje ok. 10 m3 powietrza do spalania ( według teorii trochę mniej 9,8 ) ,7. wprowadzasz przez to 17 420 m3 powietrza do budynku,8. powietrze posiada ciepło właściwe 0,34 W/m^3*K ( w zależności od parametrów, ale liczymy w przybliżeniu )9. 17 420 x 0,34 = 5 923 W/K,10. średnio w roku podgrzewasz wchodzące powietrze do budynku o ok. 19K ( u mnie tak statystycznie wyszło ),11. 5 923 W/K x 19K = 112 kW energii na dogrzanie tego powietrza,12. podziel 112 kW przez wartość opałową gazu 8,61 kW/m3 = 13 m3 gazu,13. ilość metrów sześć. Gazu przemnóż przez jego cenę 13 m3 x 1,1 zł14. WYNIK = 14,3 zł Ot i masz ! CZ. P.S.Adekwatnie wyjdzie dla innych czynników typu propan/butan, węgiel, olejTylko wartości opałowe i cena są różne.Ale rząd wartości ostatecznej będzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Od tych 14zł trzeba jeszcze odjąć koszt zużytej przez wentylator energii elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 gościu za dużo wyliczeń, tylko turbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 17.08.2003 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Dzieki za opinie, u mnie kociol bedzie w piwnicy. Mam domek z podpiwniczeniem i poddaszem uzytkowym. Wysokośc komina to okolo 10 m i dlatego pytam czy warto czy nie prościej po prostu ,,wystawic rure "przez sciane. Pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 17.08.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Chyba coś nie tak w tych obliczeniach, w szkole uczą że energia to kWh, a tu o czasie nie ma nic.?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Chyba coś nie tak w tych obliczeniach, w szkole uczą że energia to kWh, a tu o czasie nie ma nic. ?????? owszem, obliczenia są wykonywane w jednostce czasu. a ten czas to sezon grzewczy - tutaj rok !!! CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 czyli 112 kW / 8640 = 0,0129 kWh8640 = 360 dni *24 godzin CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.08.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2003 Wniosek :jeśli masz gotowy komin to kocił z otwartą komorą spalania,jeśli jestes na etapie projektu to kociol turbo ! Uzasadnienie :komin to koszt 1-2 kzłdodatkowy wydatek na kocioł turbo to 500 - 700 zł, więc są oszczędności. Lepiej projektować pod turbo i w ogóle dom bez kominów a wentylacja w systemie mechanicznej. Idąc dalej lepiej kocioł kondensacyjny, wtedy masz jeszcze większe oszczędości. Refleksja :Jak mi się wydaje producenci kotłów mają dobrze policzone ile co kosztuje i wiedzą za co biorą pieniądze. Wiedzą w jakim czasie amortyzuje się dodatkowy wydatek na takie wynalazki i ile kosztuje budowa kominów. Nie wierzę, że produkcja kondensacyjnego jest aż tak bardzo kosztowna w stosunku do zwykłych kotłów z otwartą komorą spalania.no może ciut więcej ... Decyzja należy do inwestora, jego zasobności portfela na wejściu przy budowie domu i filozofii. Jeśli zainwestujesz od początku, zapłacisz później mniej,Jeśli minimalizujesz koszty podczas budowy, zapłacisz więcej dostawcy gazu ( oleju itp. ) i tyle. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 18.08.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Po pierwsze nie 15zl a trochę więcej bo większość gazu spala się zimą, kiedy różnica temp jest większa. Po drugie nie chodzi o oszczędność a o komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 18.08.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Do tego wszystkiego nalezy dodać że kocioł atmosferyczny potrzebuje duzej ilości świerzego powietrza, w przeciwnym wypadku będzie wieksze zużycie gazu. Jeśli jest stara stolarka okienna to OK, ale jesli są nowe szczelne okna a do tego mała kubatura pomieszczenia (kotłowni) to zdecydowanie odradzam kocioł atmosferyczny.Ponadto kotły z zamkniętą komora spalania mają lepsze parametry, większą sprawność i szerszy zakres modulacji. Biorąc te czynniki pod uwagę i wiele innych sam wybrałem kocioł kondensacyjny. Różnica w cenie między kotłem z zamkniętą komorą spalania a kondensacyjnym jest niewielka, a za to kolejny krok milowy w technice grzewczej.Co do komina mozna zstosować tańsze rozwiązanie. Instalatorzy polecają zamiast koncentrycznego wkładu - zwykły, a powietrze zasysać otworem między rurą a ścianą komina, natomiast do kotła kondensacyjnego ze względu na niską temperaturę spalin (do ok 75 stC) można zastosować rury z PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 18.08.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2003 Ja również mam komin, bo nie byłem zdecydowany co do wyboru kotła. Ostatecznie wybrałem kondensacyjny i wypusciłem komin za ścianę. Chodzi super (na ciekłym gazie), zobaczymy jak bedzie zimą. Anliza prz rozruchu wykazała 98% sprawności (01.08.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 19.08.2003 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 dzieki Robert i Piotr Jan za konstruktywną odpowiedz, nie rozwazalem mozliwosci kupna kotla kondensacyjnego, zasugerowalem sie ich wysoka cena. Mam prosbe napiszcie jakie macie kotly i ile to was kosztowalo mo ze byc na priva pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 19.08.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Sam kocioł kondensacyjny to ok 5 tyś zł. Ale kocioł to nie wszystko. Kiedy policzysz całą kotłownię i weźmiesz pod uwgę koszty eksploatacji okaże się że po kilku latach kocioł kondensacyjny zwróci się z nawiązką. Uwaga!. do kotła kondensacyjnego musi być instalacja niskotemperaturowa, bo inaczej będzie się zachowywał jak zwykły kocioł turbo. Kotłownia Viessmann Vitodens 222 kosztowała mnie 12,5 tyś po rabacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts