Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? z zamkni?t? komor? spalania-czy warto???

Recommended Posts

Mam zamiar kupić gazowy kocioł do co i cw. Zdecydowałem się na kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Instalator który będzie wykonywał instalacje zasugerował mi aby wybrać kocioł z zamkniętą komorą spalania. Ja mam już przygotowany komin z cegły ale jeszcze nie wsadziłem wkładu .Wklad, trójniki itp. to dodatkowy koszt. Czy ktoś ma taki rodzaj kotła, jaki są wasze uwagi na jego temat proszę o opinie

pozdrawiam Michalus

jeśli już o wychładzaniu,

pofatygowałem się i policzyłem to dla mojego przyszłego domu.

zaznaczam więc, że jest to teoria, ale ale policzone zgodnie ze sztuką.

Dom ok. 134 m2, ogrzewany gazem z sieci,

Dodatkowy koszt ogrzewania piecem z otwartą komorą spalania w stosunku do zamkniętej komory spalania to ok. 15 zł rocznie.

CZ.

Owszem, podaję sposób policzenia ;

1. należy policzyć bilans cieplny domu,

2. dolicz do tego wydatek na cwu – jeśli wodę podgrzewasz np. gazem,

3. dostajesz roczne zużycie energii dla Twojego domu w MW ( megawaty ) np. 15 MW

4. podziel tą liczbę przez wartość opałową czynnika grzewczego np. gaz GZ-50, 1m3=8,61 KW/m3 9 w praktyce może być trochę mniej, ze względu na zanieczyszczenia ),

5. 15 000 kW / 8,61 kW/m3 = 1742 m3 gazu rocznie,

6. każdy 1 m3 gazu potrzebuje ok. 10 m3 powietrza do spalania ( według teorii trochę mniej 9,8 ) ,

7. wprowadzasz przez to 17 420 m3 powietrza do budynku,

8. powietrze posiada ciepło właściwe 0,34 W/m^3*K ( w zależności od parametrów, ale liczymy w przybliżeniu )

9. 17 420 x 0,34 = 5 923 W/K,

10. średnio w roku podgrzewasz wchodzące powietrze do budynku o ok. 19K ( u mnie tak statystycznie wyszło ),

11. 5 923 W/K x 19K = 112 kW energii na dogrzanie tego powietrza,

12. podziel 112 kW przez wartość opałową gazu 8,61 kW/m3 = 13 m3 gazu,

13. ilość metrów sześć. Gazu przemnóż przez jego cenę 13 m3 x 1,1 zł

14. WYNIK = 14,3 zł

Ot i masz !

CZ.

P.S.

Adekwatnie wyjdzie dla innych czynników typu propan/butan, węgiel, olej

Tylko wartości opałowe i cena są różne.

Ale rząd wartości ostatecznej będzie podobny.

Chyba coś nie tak w tych obliczeniach, w szkole uczą że energia to kWh, a tu o czasie nie ma nic.

??????

owszem,

obliczenia są wykonywane w jednostce czasu.

a ten czas to sezon grzewczy - tutaj rok !!!

:-)

CZ.

Wniosek :

jeśli masz gotowy komin to kocił z otwartą komorą spalania,

jeśli jestes na etapie projektu to kociol turbo !

Uzasadnienie :

komin to koszt 1-2 kzł

dodatkowy wydatek na kocioł turbo to 500 - 700 zł, więc są oszczędności.

Lepiej projektować pod turbo i w ogóle dom bez kominów a wentylacja w systemie mechanicznej. Idąc dalej lepiej kocioł kondensacyjny, wtedy masz jeszcze większe oszczędości.

Refleksja :

Jak mi się wydaje producenci kotłów mają dobrze policzone ile co kosztuje i wiedzą za co biorą pieniądze. Wiedzą w jakim czasie amortyzuje się dodatkowy wydatek na takie wynalazki i ile kosztuje budowa kominów.

Nie wierzę, że produkcja kondensacyjnego jest aż tak bardzo kosztowna w stosunku do zwykłych kotłów z otwartą komorą spalania.

no może ciut więcej ...

Decyzja należy do inwestora, jego zasobności portfela na wejściu przy budowie domu i filozofii.

Jeśli zainwestujesz od początku, zapłacisz później mniej,

Jeśli minimalizujesz koszty podczas budowy, zapłacisz więcej dostawcy gazu ( oleju itp. )

i tyle.

CZ.

Do tego wszystkiego nalezy dodać że kocioł atmosferyczny potrzebuje duzej ilości świerzego powietrza, w przeciwnym wypadku będzie wieksze zużycie gazu. Jeśli jest stara stolarka okienna to OK, ale jesli są nowe szczelne okna a do tego mała kubatura pomieszczenia (kotłowni) to zdecydowanie odradzam kocioł atmosferyczny.

Ponadto kotły z zamkniętą komora spalania mają lepsze parametry, większą sprawność i szerszy zakres modulacji. Biorąc te czynniki pod uwagę i wiele innych sam wybrałem kocioł kondensacyjny. Różnica w cenie między kotłem z zamkniętą komorą spalania a kondensacyjnym jest niewielka, a za to kolejny krok milowy w technice grzewczej.

Co do komina mozna zstosować tańsze rozwiązanie. Instalatorzy polecają zamiast koncentrycznego wkładu - zwykły, a powietrze zasysać otworem między rurą a ścianą komina, natomiast do kotła kondensacyjnego ze względu na niską temperaturę spalin (do ok 75 stC) można zastosować rury z PCV.

Sam kocioł kondensacyjny to ok 5 tyś zł. Ale kocioł to nie wszystko. Kiedy policzysz całą kotłownię i weźmiesz pod uwgę koszty eksploatacji okaże się że po kilku latach kocioł kondensacyjny zwróci się z nawiązką.

Uwaga!. do kotła kondensacyjnego musi być instalacja niskotemperaturowa, bo inaczej będzie się zachowywał jak zwykły kocioł turbo.

Kotłownia Viessmann Vitodens 222 kosztowała mnie 12,5 tyś po rabacie.