Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozwiązać ten problem ?

Recommended Posts

Malowałem pokój farbą dulux wcześniej zagruntowałem podkładem/tej samej firmy/ robiłem tak jak nakazuje instrukcja , jakie było moje zdziwienie , kiedy po kilku dniach zacząła farba pękać , w wielu miejscach widoczne są odpryski nie wiem co z tym fantem zrobić dotychczas malowałem farbami snieżka , słyszałem ,że dulux jest bardzo "ciężki" tak mówią malarze dlatego zalecali podkład !

Malowałem pokój farbą dulux wcześniej zagruntowałem podkładem/tej samej firmy/ robiłem tak jak nakazuje instrukcja , jakie było moje zdziwienie , kiedy po kilku dniach zacząła farba pękać , w wielu miejscach widoczne są odpryski nie wiem co z tym fantem zrobić dotychczas malowałem farbami snieżka , słyszałem ,że dulux jest bardzo "ciężki" tak mówią malarze dlatego zalecali podkład !

Malowaliśmy Duluxem ściany w gabinecie i poczekalni po wcześniejszym zagruntowaniu zwykłym unigruntem wymieszanym z podbarwiona farbą...Żadnych, opisywanych przez Ciebie pęknięć i odprysków nie widać...

Farba była wcześniej normalnie mieszana, podobnie jak inne farby używane przez nas w pozostałej części domu...

nie mówię ze mieszanie szkodzi. Bo nie szkodzi. Tylko w przypadku reklamacji jak powiemy że cos zrobilismy inaczej niz było napisane to sami podkładamy głowe pod topór. A w przypadku Duluxa argumnent o niemieszaniu to ulubiony sposób odrzucania reklamacji :evil:

A ja mam następujące wrażenia z Dulux'a - zrobiłem sobie gładź gipsową w przedpokoju. Kupiłem Dulux'a, na wałek go i na niczym nie zagruntowaną ścianę gipsową. I co ? Nawet od wałka się nie odkleił, a to co jakimś cudem przystało do ściany po wyschnięciu ślicznie spękało i odeszło. Na szczęście w ten sposób potraktowałem tylko 1 m2 ściany. Niezła porażka, myślę sobie... Następnie zakupiłem zwyczajny grunt (akurat firmy Den Braven), zagruntowałem pozostałe ściany. Następnego dnia, po wyschnięciu gruntu, za wałek i dawaj Dulux na ścianę. Tym razem wszystko OK, pięknie się rozprowadzał i idealnie pokrył ścianę. Nauczony tym faktem wszystkie inne ściany wyszły "malinowo".

Pozdrawiam

Dawid

Scian przed malowaniem nie myłem ani skrobałem oczyszczone z kurzu i grunt na to już w trakcie malowania zaczęły małe fragmenty odpadać to zaszpachlowałem szpachlą budowlaną pomalowałem tą farbą i w tych miejscach się trzyma , nie mieszałem tej farby. Mam zamiar te odpadające fragmenty zaszpachlować i tzw. dziury zamalować , nie wiem czy to dobry sposób bo patrze na te miejsca gdzie odpadało w trakcie malowania i zastosowałem tą "metode" farba nie odpada .

Gość ZW

Dulux Once ? Może miałeś wilgotny podkład

D.O. dokładnie tak się u mnie zachował na świeżym niezagruntowanym ubytku wypełnionym gipsem szpachlowym. Odlazł na tym jednym fragmencie a reszta ściany miodzio. Grunt nie był Duluxa, nie pamiętam jaki.

pozdrawiam

Dulux jest mocno przereklamowany. Wiekszość jego ceny to koszt marketingu, gęstość budyniu jest tylko "chwytem" (gęste = dobre) i nie żadnego uzasadnienia technologicznego. A przy malowaniu wałkiem wręcz przeszkadza.

Snieżka jest sformułowana w oparciu o podobną technologię jak Dulux a jej cena jest fajniejsza.