FlashBack 24.06.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam. Jak zamierza Pan wykonac ocieplenie dachu w strefach scian szczytowych i nieszczesliwie zamurowanej murlaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.06.2009 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 yyy cegiełki z murłaty spadły zaraz z wyjściem murarzy - a mówiłem a krzyczałem nie murować mi nic na murłacie - "Przecież będzie Panu wiało" - jeśli jest cos na fotkach to już tego nie ma także jest normalna "dziura" gdzie styro zejdzie się z wełną ściany szczytowe - hmm tutaj jest problem kazałem im zrobić szczeline miedzy ściana a deskowaniem coanajmniej 10cm - zrobili z łaski z 4 cm w świetle pomieszczeń poddasza i dodatkowo nierówne więc nie wiem - będę pianka uszczelniał jakiś styro 4 cm czy 3 dotychczas chyba tylko tynkarze nie nawalili - reszta ech... człowiek ma ochotę sam wziąć się za to ale to trzeba by pracę rzucić - nie wiem nie kalkulowałem co sie bardziej opłaca a czemu pytasz edit: yy choć jestem pewnie młodszy to tak wale na Ty ale to taki zwyczaj na forach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 potwierdzam , że najlepiej to robic samemu , choc dom mi juz stoi to jedynie tynkarze no i zobaczymy Ci co ocieplają jak wyjdą bo narazie starannie... Robimy sami ile się da , bo nawet fachowiec czy nie to i tak nie masz pewności że Ci zrobi dobrze , każdy tylko kase zgarnąc i odwalic czym predzej robote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 26.06.2009 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 dokładnie choć może nie generalizujmy bo są osoby które się przykładają i robią dobrze bo im zależy aby nie kalać sztuki inni i niestety większość robi aby zarobić i zapomnieć może mam złe doświadczenie, na złych ludzi trafiłem ale tak ja mam dotychczas strasznie szczegółowy jestem i staram się być dokładny w pracy zawsze tak miałem - wszyscy się na mnie wkurzają bo czasami pitolę się ze sprawą długo ale nienawidzę robić czegoś na odpier... pedant o takich mówią ale dobrze mi z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 22.07.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witaj manieq82,Gratuluję budowy i "trzeciego M".Czy możesz napisać gdzie i za ile kupiłeś panel? Jeśli nie chcesz oficjalnie poprosze na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 22.07.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 yyy o jaki panel chodzi?O Weinteka?Jeśli o niego to w Multiprojekcie dałem na nasze chyba około 1100 - jakaś promocja była za 299$ O ten chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 23.07.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 O ten chodzi?Tak dokładnie o ten dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.09.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 czy ktoś orientuje sie jak rozwiązać tutaj kompensacje długości - dawać jakieś kółka czy lać i tylko lużno zamocować? - acha ok. 6m Te rury w styropian pójdą? Mocować ich tak czy tak nie mocujesz, a co do pytania - jakaś kompensacja myślę, że by się przydała, 6m to sporo. Nie tyle kółko, co raczej takie coś: _/\_, tam na górze oczywiście kawałek poziomego też powinien się znaleźć, nie miałem jak "narysować" Chyba, że oba końce tej rury nie są mocowane sztywno, a mają możliwość ruchu i to sporą (to z dobry centymetr może "chodzić"), wtedy ok. Pozdrowienia J. (domorosły hydraulik w trakcie przyuczania do zawodu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 23.09.2009 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 W styropian styropian tak sobie obkumałem że jak podchodzą do ściany to podkuję głębiej i 90st w górę będzie miało luz od i do ściany mam nadzieje że jasno napisałem o co mnie biega Ja też przyuczam się codziennie coś nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.09.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam, Mam takie pytanie ile stali poszło u Ciebie na strop parteru i jakie gęsto miałeś układane pręty co ile cm. ? Pręty tylko 12 czy tez inne ?Gratuluje wspaniałego domku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 29.09.2009 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 yyy takie rzeczy powinienem zapisywać ale była szachownica po całości co 20cm, i co 2 m belki z 4 xfi12 - i tylko takie pręty dawaliśmy nie mam dużych przestrzeni gdzie by była jakaś niesamowita rozpiętość a ile drutów - nie pamiętam ale to chyba łatwo już policzyć jak masz powierzchnię stropu ogólnie na cały dom zużyłem coś koło 200 prętów - chyba Dzięki ale dom będzie fajny jak odpalę elektrykę i ... zadziała To jak ostatnio określiłem była jadną z nielicznych rzeczy (znaczy elektryka i alarm) które podczas robienia sprawiały mi niesamowitą frajdę Frajda będzie jeśli wszystko będzie teraz pracowało zgodnie z założeniami .. Pozdrawiam zawodowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Dziękuje za informację na pewno były przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 07.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Manieq,czy wymiennik rekuperatora kleiłeś Soudalem,czy zmieniłeś koncepcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 07.01.2010 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 yyyy leży sobie soudal i leżą blaszkizima przyszła i niedługo się za to wezmęale koncepcja soudalowa pozostała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 30.01.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Ja poproszę o dokładniejszy opis, jak zrobiłeś izolację poziomą (zarówno w łazienkach jak i w reszcie pomieszczeń), bo zamieszczonymi wczoraj zdjęciami właśnie doprowadziłeś do kłótni małżeńskiej J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.01.2010 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 czizes kłótnia z powodu mojej izolacji - dobrze że nie wklejałem innych zdjęć no więc tak pod ścianami majstry dawali papę złożoną na pół ja by wyrównać poziom daję papę między tamtą papę wystającą spod ścian, i na to z wywijasami na ściany folię 0.3 mm - również jako dylatacja od styropianu który idzie na filię później wylewka itd. jednym słowem mam jednolitą izolację poziomą a nawet jak gdzieś międzu papami jest jakaś mici pici szczelina - choć staram się robić to szczelnie - to i tak daję na to folię która załatwia sprawę konsekwentnie i tak jest w łazience i w innych pomieszczeniach życzę pogodzenia PS. dla ułatwienia zobrazowania moich wywodów - skąd inąd czasami po czasie i dla mnie niejasnych dorzucam łobrazek - sam go nie chwaląc się przed chwilą uczyniłem http://images37.fotosik.pl/249/28d790c7bf07583bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Dzięki za wyjaśnienia, ale jedna informacja mi jeszcze jest potrzebna: folia tylko sobie leży? Nie jest do papy (tej spod ścian wystającej) klejona niczym? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 31.01.2010 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 folia tylko sobie leży myślałem wcześniej coby dysperbitem papę zachlapać przed położeniem folii.. nawet zakupiłem taki jeden ale mi zamarzł na budowie więc wkurzony nie posmarowałem myślę że było by lepiej, ale z drugiej strony tak też chyba wystarczy mam nadzieję i jak kto miał rację - Ty czy szanowna małżonka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 i jak kto miał rację - Ty czy szanowna małżonka? Hehe, to nie takie proste Generalnie chodziło o fakt klejenia (i tu wyszło na moje - nie kleiłeś), ale żonie też chodzi o to zachodzenie izolacji spod ścian na pierwszą warstwę. U Ciebie to wyszło niejako samoistnie, u nas nie ma tak prosto. Po pierwsze fakt dozorowania budowy zdalnie i niestety nieznania się na wszystkim zaowocował tym, że jako izolację poziomą mamy tylko jedną warstwę typowej folii "fundamentowej" (gruba jest bardzo, ale jednak...). I teraz, ponieważ dom stoi na piasku i zagrożenia wilgociowego właściwie nie ma żadnego, ja chciałem tam dać na wylewkę dwie warstwy folii, wywijając je na ściane i szlus, żona zaś upiera się, że to powinno być z wystającą spod ścian folią PCW klejone, co mi się wydaje stanowczą przesadą. Koniec końców możliwe, że zrobimy coś w stylu jak u Ciebie: na spód pójdzie jakaś papa, klejona czymś (dysperbitem?) do brzegów folii fundamentowej, a na to jedna warstwa folii. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 31.01.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 jak masz czas to można tak zrobić - nie zaszkodzi ale w twoim przypadku (w sumie moim też) czyli dom na piaskach to jest już przesada ma być ciągłość pozioma, i taka jest zachowana, są zakłady i dwie warstwy sama folia jest cienka ze względu na ryzyko przetarcia - dlatego dałem papę a folia jako dodatkowa warstwa a bardziej dylatacja od styropianu jak rzucisz na chudziaka folię, zaczniesz chodzić to się zrobi sito papy nic nie ruszy choć z drugiej strony ile to sie po tym chodzi ... no jak byś nie zrobił będzie dobrze Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts