Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnat do okładziny kominka

AK1719501025

Recommended Posts

Witam

Mam problem z tym czym obłożyć kominek, czy piaskowcem naturalnym czy prefabrykowaną montaną (interesuje mnie żółto -kremowo- brązowa kolorystyka). Chodzi mi o to, która z tych możliwości jest łatwiejsza w utrzymaniu, czym je zaimpregnować i czy te impregnaty nie będą przy użytkowaniu kominka wydzielać jakichś szkodliwych dla dziecka alergika substancji. I jeszcze jedno po jakim czasie od zaimpregnowania można się wprowadzić?

pozdrawiam

anka

ps. wiem że jest temat nasze kominki ale chodzi mi teraz o impregnaty (tym samym materiałem chcę też obłożyć ścianę telewizyjną)

Witaj

ja będę miała kominek częściowo z piaskowca - przed decyzją pytałam się czy zaimpregnować ten piaskowiec.

Okazało się, że firma wykonująca kominki (a robi głównie z piaskowca w łączeniu z innymi kamieniami) radzi zostawić tak jak jest. Powód? - po zaimpregnowaniu nie naprawisz miejscowego uszkodzenia, bo będzie widać, bez impregnatu to nie problem, są specjalne środki do czyszczenia, naprawy - nic nie widać. Oglądałam taki naprawiony kominek w ich salonie kominkowym.

to mnie przekonało bo mam dwa diabełki wcielone :-), co to potrafią uszkodzić czołg swoimi pomysłami z piekła rodem :-).