Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie odpowietrzenia kanalizacji.

Będę miał rekuperator i sprzedawca dachówek

zapewniał mnie , że dzięki rekuperatorowi nie będę musiał

kupować drogiej dachówki z kominkiem .

Teraz jednak mój wykonawca dachu pyta się o te kominki ,

których oczywiście nie zamówiłem i nie wiem co mam robić

https://forum.murator.pl/topic/93065-odpowietrzenie-kanalizacji-a-rekuperator/

Przerabiam właśnie temat :)

Mam przydomową oczyszczalnię, odprowadzenie kondensatu z rekuperatora jest najwyższym punktem kanalizacji. Chociaż jest tam mały syfonik, to jednak rekuperator wydmuchiwał też smrodek z kanalizy przez wyrzutnię (pewnie syfonik został przedmuchany). Wyrzutnia jest na ścianie szczytowej na poddaszu, więc w tych okolicach fetorek był dość konkretny. A jak nie było prądu przez dłuższy czas (ponad godzinę) i wentylatory w reku nie pracowały, to smrodek zaczynał wlatywać do pomieszczeń też :)

Obecnie rozszczelniłem trochę wyczystkę od osadnika, więc smrodek uchodzi tamtędy - nie tak intensywnie (bo nie jest mechanicznie wywiewany), ale za to bliżej wejścia.

Zakupiłem już dachówkę z kominkiem wentylacyjnym i jak tylko znajdę chwilę czasu to przedłużę przewód kanalizacyjny na poddaszu i zamontuję wietrzenie przez dach - mam nadzieję, że wówczas będzie okay.

https://forum.murator.pl/topic/93065-odpowietrzenie-kanalizacji-a-rekuperator/#findComment-2192271