Anett i Artur 21.12.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Witam! Przeczytałem mnóstwo postów, i mam straszny zamęt w głowie, co chwile jakieś linki, cytaty ustaw, ten produkt się da zaliczyć ten nie da itd Wszystko fajnie ale w sprawie Zwrotu VAT jest moim zdaniem bałagan i ja sam nie mogę tego zacząć robić; Mam propozycje i założyłem ten temat bo MOŻE ktoś kto "zjadł na tym zęby" - np. urzędnik skarbowy mógłby napisać w pukntach co, gdzie kiedy i jak 1.wykaz materiałów...i link 2.limity taki i takie 3.po otrzymaniu wykazu TWOICH materiałów zsumuj kwotę VAT i odlicz od niej tyle i tyle 4.załączniki takie i taki 5.dołącz ksero tego i tego; a TO na wszelki wypadek też skseruj itd 6.idąc o US nie zapomnij zabrać to i to 7.inne uwagi i rady To w skrócie, myślę że taka RECEPTA pomoże wielkiej ilości osób w TYM mnie i nie trzeba będzie klepać tyle postów, ewentualnie pytania co do konkretnych materiałów co z resztą jak czytam się sprawdza i szybko się odpowiedź uzyskuje Z góry dziękuje osobom bystrym w temacie Zwrotu VAT i czekam na recepte w punktach, myśle że nie tylko ja - może większa liczba osób zdecyduje się na ten krok mając jasne i szybkie wyjaśnienie oraz koki postepowania Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 21.12.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Bardzo interesujacy temat - też jestem nim zainteresowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 21.12.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Sorki, jak sami zauwazyliście temat jest bardzo popularny, wałkowany w kilku postach a ten jest nastepny.Wszystko jest dość proste, bo zwrot VAT reguluje: 1. Ustawa z dnia 29.08.2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym 2. Obwieszczenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 30.12.2005 r. w sprawie ogłoszenia wykazu materiałów budowlanych, które do dnia 30.04.2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1.05.2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT1) Do tego potrzebny jest wzór wniosku (VZM-1) o zwrot niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (i załączniki VZM-1/A, VZM-1/B)- formularze nie muszą być oryginalne byle zawierały wszystkie dane z tych wniosków. (dostępne na stronie MF) Dane do limitu znajdziesz w dzieniikach urzędowych GUS. Zamieszanie wynika z faktu, że ustawa zmieniła się w marcu i nie każdy jest na bieżąco, poza tym wiele osób myli ustawę o zwrocie ze zmianą stawki VAT na budownictwo mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 21.12.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Postaram się coś takiego wymodzić w okresie między świetami a nowym rokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.12.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ja postaram się zrobić w przerwie świątecznej jakiś zbiór w excel'u, który będzie liczył zwrot i sprawdzał limity i zobaczymy co jeszcze wpadnie mi do głowy. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 21.12.2007 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Dzieki jednej takiej recepcie ucina się mnóstwo pytań w przyszłości Dzieki za zainteresowanie jesteście Wielcy Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisandrzej 22.12.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Wypełniłam już wiele razy taki wniosek. Za rozsądną kwotę mogę za was je wypełnić. Możemy się umówić, że wyślecie mi ksera waszych faktur a ja wypełnię wniosek.Ktoś kto nie ma praktyki może mieć spore problemy z określeniem, które towary miały przed 1.05.2004r. stawkę VAT 7%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 22.12.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Wypełniłam już wiele razy taki wniosek. Za rozsądną kwotę mogę za was je wypełnić. Możemy się umówić, że wyślecie mi ksera waszych faktur a ja wypełnię wniosek. Ktoś kto nie ma praktyki może mieć spore problemy z określeniem, które towary miały przed 1.05.2004r. stawkę VAT 7%. Tylko po co płacić skoro US sprawdza sam A błędy nic nie kosztują i nie ma kar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 23.12.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 No to zaczynamy. Będę po kolei opracowywał kolejne punkty tak jako to zaproponował Anett i Artur. 1 Wykaz materiałów które podlegają odliczeniu można pobrać TU 2. Obowiązująca cena metra na obecny IV kwartał 2008r to 3.186 LIMITY Budowa odliczana w ramach ulg | Budowa nie odliczana | Remont odliczany w ramach ulg | Remont nie odliczany | Uwaga !!! Cenę metra i limity będę aktualizował na bieżąco 3. Myślę że tu powinna być mowa o załącznikach, więc zamienię kolejność. W zależności od tego jakiego rodzaju faktury chcecie odliczać takie załączniki wypełniacie. Chodzi tu o podział na faktury będące podstawą skorzystania z ulgi budowlanej/remontowej. Generalnie lata 2004-05. Jeżeli ktoś ma takie faktury i odliczał je sobie w podatku dochodowym to wypełnia załącznik VZM1-B. Natomiast jeżeli faktury nie były odliczane w ramach ulg mieszkaniowych to trzeba wypełnić załącznik VZm1-A. Faktury odliczane----> VZM1-B Faktury nieodliczane----->VZM1-A 4. Po wypełnieniu załączników przechodzimy do bardziej przyjemnych prac a mianowicie do wyliczenia zwrotu. I tak w zależności od tego czy mamy załączniki typu A lub B liczymy odpowiednim współczynnikiem. Dla załączników typu: A ----> 68,18% B-------> 55,23%. z kwoty VAT wyliczonej na załącznikach. Wyliczone w ten sposób kwoty (sumę) wpisujemy w odpowiednim polu na wniosku. 5. Teraz będzie mowa o tytule prawnym. BUDOWA Przy budowie to wiadomo pozwolenie na budowę. Jeżeli budowa jest w trakcie to to wystarczy. Może być też taka sytuacja że na pozwoleniu jest tylko jeden z małżonków a fakturki są na obojga. Wtedy należy dołączyć akt notarialny zakupu działki o ile na nim są oboje jako kupujący. Jeżeli nadal jest tylko jeden z małżonków to pozostaje sporządzenie not korygujących. REMONT Jeśli chodzi o remont to tu sytuacja jest nieco inna, bo tytuł prawny jednego z małżonków potwierdza prawo drugiego. Jeżeli remontujesz spółdzielcze mieszkanie to przedstawiasz: przydział, akt notarialny, umowę najmu, użyczenia.(co kto ma) Remont domu to konieczność przedstawienia : księga wieczysta + wymiar podatku,KW + odbiór budynku, akt not. zakupu działki plus odbiór bądź wymiar, umowy najmu, użyczenia.(konfiguracja do wyboru) 6. Już prawie jesteśmy na mecie. Teraz już tylko skseruj faktury i tytuł prawny, zepnij to w całość i zanieś do US. Jeżeli wniosek dotyczy remontu to musisz jeszcze wypełnić część E na wniosku, czyli informację o zakresie przeprowadzonego remontu. NIE ZAPOMNIJ PODPISAć WNIOSKU I JESZCZE RAZ SPRAWDŹ CZY PODALEś DOBRY NUMER KONTA Rada dla żonatych: Nie zapomnijcie dopisać małżonka do wniosku, bo to, że składa się wniosek indywidualny pozostając w związku małżeńskim nie oznacza że składa się samemu Sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EarlGrey 23.12.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Informacja dla tych, którzy mogą poczekać do stycznia: nowa cena m2, z której będzie można skorzystać to 3041zł, co przekłada się na znacznie większy limit zwrotu (dla tych, co występują po raz pierwszy z wnioskiem). Myślę, że warto poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 23.12.2007 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Byszek, dzięki jesteś Wielki POZDRAWIAM WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 24.12.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 dla leniwych na stroniehttp://www.formatxls.republika.pl/jest do pobrania m.in VZM-1programik jest b.ciekawy oparty na Excel'uMała uwaga: warto dla US i własnego porządku opisać kopie FV (wpisać nr z załącznika, obliczyć wartość odliczenia, zaznaczyć pozycje odliczane, wpisać PKWiU zeby nieszukać ponownie).Z własnego doświadczenia dodam, że tak przekazany wniosek jest bardziej wiarygodny, rzetelny i US szybciej załatwi sprawe!pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 24.12.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Informacja dla tych, którzy mogą poczekać do stycznia: nowa cena m2, z której będzie można skorzystać to 3041zł, co przekłada się na znacznie większy limit zwrotu (dla tych, co występują po raz pierwszy z wnioskiem). Myślę, że warto poczekać. No ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby złożyć w grudniu (do starego limitu) - i już lecą terminy, a potem na resztę w dogodnym momencie w przyszłym roku (uzupełniając do nowego limitu). Prawda? Upewniam się, ale póki co nie znalazłem nic co by temu przeczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisandrzej 24.12.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Tylko po co płacić skoro US sprawdza sam A błędy nic nie kosztują i nie ma kar Tak - kar nie ma, ale każdw wezwanie przedłuża termin zwrotu, i przysparza dodatkowych nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EarlGrey 24.12.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 No ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby złożyć w grudniu (do starego limitu) - i już lecą terminy, a potem na resztę w dogodnym momencie w przyszłym roku (uzupełniając do nowego limitu). Prawda? Upewniam się, ale póki co nie znalazłem nic co by temu przeczyło. Otóż NIE. Limit obowiązujący dla CAŁEGO OKRESU REALIZACJI INWESTYCJI oblicza się w momencie składania pierwszego wniosku. Potem można tylko uzupełniać w kolejnych latach wnioski z nowymi fakturami, aby wykorzystać w pełni tę obliczoną kwotę limitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 24.12.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 No ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby złożyć w grudniu (do starego limitu) - i już lecą terminy, a potem na resztę w dogodnym momencie w przyszłym roku (uzupełniając do nowego limitu). Prawda? Upewniam się, ale póki co nie znalazłem nic co by temu przeczyło. Otóż NIE. Limit obowiązujący dla CAŁEGO OKRESU REALIZACJI INWESTYCJI oblicza się w momencie składania pierwszego wniosku. Potem można tylko uzupełniać w kolejnych latach wnioski z nowymi fakturami, aby wykorzystać w pełni tę obliczoną kwotę limitu. Chwila, moment. W poprzedniej wersji ustawy był zapis o limicie który obowiązuje w całym okresie obowiązywania ustawy. Ale to nie powodowało, przynajmniej wtedy, jeśli dobrze pamiętam, zamrożenia tych limitów. Co wniosek, można je było odliczyć na nowo. Teraz ten zapis zmienili z całego okresu obowiązywania ustawy na okresy 5-cio letnie liczone od pierwszego wniosku. Przepisy dotyczące określenia górnej kwoty nie zostały właściwie zmienione - nadal odwołują się do poprzedniego kwartału w stosunku do złożenia wniosku. Bez słowa "pierwszego". Słowo pierwszego, użyte dalej, w ust. 6a, dotyczy moim zdaniem wyraźnie tylko kwestii okresów - od kiedy te okresy liczymy. A nie samej wysokości limitu - wysokość jest regulowana innym ustępem i tam wyraźnie żadnego "pierwszego" nie ma. Interpretując to bardzo literalnie, limity zwrotu dotyczą okresów pięcioletnich, bardzo wyraźnie określono od kiedy do kiedy są te okresy i bardzo wyraźnie określono jak się liczy te limity - w funkcji ceny m2 przed kwartałem złożenia wniosku. Nie określono, że liczy się je tylko raz, przy pierwszym wniosku. Co więcej... formularz VZM-1 odwołuje się do także do kwoty z poprzedniego kwartału. To jak, zakładając, że złożę wniosek w grudniu i styczniu, w styczniu mam stosować stary limit i wpisywać jakieś kwoty na formularz ewidentnie wbrew opisom i instrukcjom umieszczonym na polach formularzu? Nie widziałem nowej wersji formularza, a jeśli by się coś miało zmienić od 01.01. to chyba już powinien być. Ktoś trafił na jakieś dobre interpretacje tego zagadnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EarlGrey 24.12.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Ja przedstawiam tu informacje, jakie uzyskałem bezpośrednio w informacji US w Gdańsku. Wniosek będę składał w styczniu, tak więc postaram się to jeszcze zweryfikować i napiszę co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 24.12.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 civic9 ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.12.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Jeszcze by Byszek nam potwierdził, jak to tam u Was widzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_flo 26.12.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Witam Byszku! mam pytanie dotyczace garażu wolnostojącego oraz wydatków poniesionych na jego budowę: 1/ materiały kupowałam razem, na dom i na garaż, sa w wiekszości na jednej fakturze, w jednej pozycji, np. cegły, dachówka, cement, itp...co mam wpisać we wniosku o zwrot VAT? pozycje faktury podlegajace zwrotowi VAT umniejszyć proporcjonalnie o materiał zuzyty do budowy garażu? jak podejść do tego tematu??? 2/ garaż ma odrebne pozwolenie na budowe niz dom, tzn. mam dwa pozwolenia i do wniosku dołączę tylko to na dom więc w papierach garaż w sumie nie istnieje Może ktoś ma taki sam dylemat??? Jak rozliczyc taka inwestycję w papierkach do US?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts