ZUZEK 03.02.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Byszku! Pytanko mam, wczoraj złożyłem papierki w US, no i pan powiedział mi że nie ma terminu ostatecznego bo zostało przedłuzone bezterminowo ale wniosek składamy nadal raz w roku - i tu moje pytanie: Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć wniosek i odzyskać różnicę z nowych faktur ? Czy pan w US miał na myśli bezterminowe składanie wniosków z faktur do 31.12.2007 ! Zawaliłem że nie podjąłem dyskusji no ale wiele osób składało wnioski nie chciałem przedłużać To oznacza tylko tyle że zniesiono termin 31.12.2007. Czyli faktury można zbierać cały czas.Podobno zwrot ma trwać dopóty dopóki PL nie wprowadzi Euro Chodzi oczywiście o EURO-2012 ! - Kupię bloczki betonowe pod niewielki stadion- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 08.02.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Witam,Może cos przegapiłem, jeśli tak to przepraszam. Czy może mi ktoś powiedzieć jak w jakiś prosty sposób ustalić w morzu faktur na które pozycje przysługuje zwrot różnicy w podatku vat?Nie na wszystkich fakturach mam podany numer PKWiU materiałów.Jak Wy to praktycznie robicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 11.02.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 1.) Piękna teoria np. tu:http://www.pit.pl/att/wykaz_materialow_budowlanych.pdf2.) Pomocne może być:http://michalp2006.republika.pl/VZM/MATERIALY.pdf3.) W praktyce - niezła jazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.02.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Dzięki za wiadomość. Ten wykaz to już spotkałem. Tylko dla mnie laika w te klocki co znaczy np. ex 26.6 Wyroby z betonu i gipsu, z wyłaczeniem: 1) płyt kamiennych surowych, 2) wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico”, w tym pomników i nagrobków - z wyjatkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i scian oraz wykładzin posadzkowych Rozumiem, że tego się nie odlicza: 1) płyt kamiennych surowych, 2) wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico”, w tym pomników i nagrobków - z wyjatkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i scian oraz wykładzin posadzkowych Ale co oznacza to ex? Pozostałe elementu z gipsu czy betonu odlicza się Parapety z Lastrico też się odlicza? Jak praktycznie rozliczacie ten nieszczęsny VAT? Ile biora za rozliczenie księgowi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 12.02.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Nie wydawaj niepotrzebnie kasy, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałem się z wnioskiem który byłby sporzadzony przez ksiegowego a byłby poprawny. Jak masz dać ze dwie stówki za takie dzieło to lepiej powświęcić parę godzinek i wpisywać jak leci Kary za to nie ma a czasami nawet lepiej się sprawdza taki wniosek, bo nie trzeba dochodzić do tego co autor miał na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 12.02.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 czyli nie do końca czerwca 2008, ale do końca roku 2008 można składać?pzdr z lublina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 14.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Nie wydawaj niepotrzebnie kasy, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałem się z wnioskiem który byłby sporzadzony przez ksiegowego a byłby poprawny. Jak masz dać ze dwie stówki za takie dzieło to lepiej powświęcić parę godzinek i wpisywać jak leci Kary za to nie ma a czasami nawet lepiej się sprawdza taki wniosek, bo nie trzeba dochodzić do tego co autor miał na mysli Sama prawda. Tylko skąd te parę godzinek i zacięcie wziąć Jak widzę te druki to już mnie telepie Czyli chyba najpierw trzeba rozliczyć dochody za miniony rok a potem zająć się zwrotem podatku VAT. Nadpłatę podatku zwrócą szybko, natomiast ze zwrotem vatu trzeba "trochę" podobno poczekać. Do kiedy w końcu można składać wnioski o zwrot różnicy ? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrbhp 15.02.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 witam, mam tytanie jeśli kupiłem nowe mieszkanie od dewelopera i teraz go wykańczam to jest budowa czy remont ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 15.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Nie wydawaj niepotrzebnie kasy, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałem się z wnioskiem który byłby sporzadzony przez ksiegowego a byłby poprawny. Jak masz dać ze dwie stówki za takie dzieło to lepiej powświęcić parę godzinek i wpisywać jak leci Kary za to nie ma a czasami nawet lepiej się sprawdza taki wniosek, bo nie trzeba dochodzić do tego co autor miał na mysli Sama prawda. Tylko skąd te parę godzinek i zacięcie wziąć Jak widzę te druki to już mnie telepie Czyli chyba najpierw trzeba rozliczyć dochody za miniony rok a potem zająć się zwrotem podatku VAT. Nadpłatę podatku zwrócą szybko, natomiast ze zwrotem vatu trzeba "trochę" podobno poczekać. Do kiedy w końcu można składać wnioski o zwrot różnicy ? Dziękuję i pozdrawiam BEZTERMINOWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 15.02.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 witam, mam tytanie jeśli kupiłem nowe mieszkanie od dewelopera i teraz go wykańczam to jest budowa czy remont ? A masz pozwolenie na budowę?? W Twoim przypadku to remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 16.02.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam pytanie ( może głupie, ale nie umiem wybrnąć)Właśnie wypełniam formularz VZM-1/A i wpisuję kolejno wszystkie faktury aby odliczyć VAT z materiałów budowlanych, doszłam do końca drugiej strony ... i skończyło mi się miejsce na dalsze faktury ( a mam ich jeszcze sporo). Stronka automatycznie już mi się podliczyła i nie wiem co dalej. Co robię źle ? Przecież limit odliczeń jest dożo większy niż mi się "skończyło" na stronce. POMOCY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 17.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć To nie mogę złożyć faktur z 2008 w 2008? Składałeś w tym roku wniosek już ? Jeżeli tak to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE i odwrotnie Raz w roku można składać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 20.02.2008 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Składałeś w tym roku wniosek już ? Jeżeli tak to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE i odwrotnie Raz w roku można składać. Składałem w 2008 roku za 2007, to może korekte sobie strzelę bo mam fakture za "dach" (blacha, folia, okna dachowe, orynnowanie i wszystko inne co związane z dachem). Tylko do jakiego terminu po złożeniu wniosku moge złożyć korektę ? Składałem 30 stycznia br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 20.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Składałeś w tym roku wniosek już ? Jeżeli tak to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE i odwrotnie Raz w roku można składać. Składałem w 2008 roku za 2007, to może korekte sobie strzelę bo mam fakture za "dach" (blacha, folia, okna dachowe, orynnowanie i wszystko inne co związane z dachem). Tylko do jakiego terminu po złożeniu wniosku moge złożyć korektę ? Składałem 30 stycznia br. korektę można złożyć do dnia wydania decyzji bo ta kończy postepowanie ale jest jedno małe ale.... każda korekta zwiększająca powoduje że bieg terminu 6 m-cy zaczyna się od nowa więc jak ktoś się wstrzelił w miesiąc w którym było skladane masę wniosków to może czekać na zwrot nieco dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 21.02.2008 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Dzieki Byszku ! Zadryndam do US i pogadam z ziomkiem i złożę koretkę mam tylko kilka wątpliwości co do zakwalifikowania materiałów oto one:1. Folia dachowa TOPFOL (membrana dachowa)2. Rynny stalowe + akcesoria (denka, kolanka, lej spustowy, rury spustowe, obejmy z uszczel., uchwyty itd)3. Taśma dekarska 4. Gąsior z blachy powlekanej5. Blacha gładka powlekana6. Blacha dachówkowa powlekana Jak macie info o PKWiU do tego co można zakwalifikować to prosiłbym o pomocPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 22.02.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzieki Byszku ! Zadryndam do US i pogadam z ziomkiem i złożę koretkę mam tylko kilka wątpliwości co do zakwalifikowania materiałów oto one: 1. Folia dachowa TOPFOL (membrana dachowa) TAK 2. Rynny stalowe + akcesoria (denka, kolanka, lej spustowy, rury spustowe, obejmy z uszczel., uchwyty itd) TAK 3. Taśma dekarska TAK 4. Gąsior z blachy powlekanej TAK 5. Blacha gładka powlekana TAK 6. Blacha dachówkowa powlekana TAK Jak macie info o PKWiU do tego co można zakwalifikować to prosiłbym o pomoc Pozdro Kodów nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.02.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 jaga00, na moje babskie rozumowanie powinnaś otworzyć nowy VZM-1/A. W VZM-1 i tak trzeba podać liczbę kartek załączników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 22.02.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 A co z pustakami z betonu komórkowego kl. 600? Bo w wykazie z linka podanego przez Byszka nie moge tego odszukać? Czy to jest ex 26.6 (poz. 40)? Beton komórkowy to wyrób z betonu bloczki fundamentowe też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 22.02.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 A co z pustakami z betonu komórkowego kl. 600? Bo w wykazie z linka podanego przez Byszka nie moge tego odszukać? Czy to jest ex 26.6 (poz. 40)? Beton komórkowy to wyrób z betonu bloczki fundamentowe też. Sugerowałbym: 26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SX_ 22.02.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Sugerowałbym: 26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe Skąd to się wzięło bo ja jak szukam to trafiam tylko na listę towarów, na które podatek został zwiększony z 7 na 22%. Gdzie znajdę listę wszystkich materiałów, które mogę odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts