Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Byszku!

Pytanko mam, wczoraj złożyłem papierki w US, no i pan powiedział mi że nie ma terminu ostatecznego bo zostało przedłuzone bezterminowo ale wniosek składamy nadal raz w roku - i tu moje pytanie:

Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć wniosek i odzyskać różnicę z nowych faktur ? Czy pan w US miał na myśli bezterminowe składanie wniosków z faktur do 31.12.2007 !

Zawaliłem że nie podjąłem dyskusji no ale wiele osób składało wnioski nie chciałem przedłużać :(

To oznacza tylko tyle że zniesiono termin 31.12.2007. Czyli faktury można zbierać cały czas.Podobno zwrot ma trwać dopóty dopóki PL nie wprowadzi Euro :wink:

Chodzi oczywiście o EURO-2012 !

- Kupię bloczki betonowe pod niewielki stadion-

:wink:

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Może cos przegapiłem, jeśli tak to przepraszam.

Czy może mi ktoś powiedzieć jak w jakiś prosty sposób ustalić w morzu faktur na które pozycje przysługuje zwrot różnicy w podatku vat?

Nie na wszystkich fakturach mam podany numer PKWiU materiałów.

Jak Wy to praktycznie robicie?

Pozdrawiam

Dzięki za wiadomość. Ten wykaz to już spotkałem. Tylko dla mnie laika w te klocki co znaczy np.

ex 26.6

Wyroby z betonu i gipsu, z wyłaczeniem:

1) płyt kamiennych surowych,

2) wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico”, w tym

pomników i nagrobków - z wyjatkiem: płyt parapetowych,

płyt okładzinowych stopni schodowych i scian oraz wykładzin

posadzkowych

Rozumiem, że tego się nie odlicza:

1) płyt kamiennych surowych,

2) wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico”, w tym

pomników i nagrobków - z wyjatkiem: płyt parapetowych,

płyt okładzinowych stopni schodowych i scian oraz wykładzin

posadzkowych

Ale co oznacza to ex?

Pozostałe elementu z gipsu czy betonu odlicza się :-?

Parapety z Lastrico też się odlicza?

Jak praktycznie rozliczacie ten nieszczęsny VAT?

Ile biora za rozliczenie księgowi?

Pozdrawiam

Nie wydawaj niepotrzebnie kasy, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałem się z wnioskiem który byłby sporzadzony przez ksiegowego a byłby poprawny. Jak masz dać ze dwie stówki za takie dzieło to lepiej powświęcić parę godzinek i wpisywać jak leci :wink: Kary za to nie ma a czasami nawet lepiej się sprawdza taki wniosek, bo nie trzeba dochodzić do tego co autor miał na mysli :lol:
Nie wydawaj niepotrzebnie kasy, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałem się z wnioskiem który byłby sporzadzony przez ksiegowego a byłby poprawny. Jak masz dać ze dwie stówki za takie dzieło to lepiej powświęcić parę godzinek i wpisywać jak leci :wink: Kary za to nie ma a czasami nawet lepiej się sprawdza taki wniosek, bo nie trzeba dochodzić do tego co autor miał na mysli :lol:

Sama prawda.

Tylko skąd te parę godzinek i zacięcie wziąć :-? Jak widzę te druki to już mnie telepie :evil:

Czyli chyba najpierw trzeba rozliczyć dochody za miniony rok a potem zająć się zwrotem podatku VAT. Nadpłatę podatku zwrócą szybko, natomiast ze zwrotem vatu trzeba "trochę" podobno poczekać.

Do kiedy w końcu można składać wnioski o zwrot różnicy ?

Dziękuję i pozdrawiam

Sama prawda.

Tylko skąd te parę godzinek i zacięcie wziąć :-? Jak widzę te druki to już mnie telepie :evil:

Czyli chyba najpierw trzeba rozliczyć dochody za miniony rok a potem zająć się zwrotem podatku VAT. Nadpłatę podatku zwrócą szybko, natomiast ze zwrotem vatu trzeba "trochę" podobno poczekać.

Do kiedy w końcu można składać wnioski o zwrot różnicy ?

Dziękuję i pozdrawiam

BEZTERMINOWO

Mam pytanie ( może głupie, ale nie umiem wybrnąć)

Właśnie wypełniam formularz VZM-1/A i wpisuję kolejno wszystkie faktury aby odliczyć VAT z materiałów budowlanych, doszłam do końca drugiej strony ... i skończyło mi się miejsce na dalsze faktury ( a mam ich jeszcze sporo). Stronka automatycznie już mi się podliczyła i nie wiem co dalej. Co robię źle ? Przecież limit odliczeń jest dożo większy niż mi się "skończyło" na stronce. POMOCY !!!

Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć

To nie mogę złożyć faktur z 2008 w 2008?

Składałeś w tym roku wniosek już ? Jeżeli tak to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE i odwrotnie :wink: Raz w roku można składać.

Składałeś w tym roku wniosek już ? Jeżeli tak to odpowiedź na Twoje pytanie brzmi NIE i odwrotnie :wink: Raz w roku można składać.

Składałem w 2008 roku za 2007, to może korekte sobie strzelę bo mam fakture za "dach" (blacha, folia, okna dachowe, orynnowanie i wszystko inne co związane z dachem). Tylko do jakiego terminu po złożeniu wniosku moge złożyć korektę ? Składałem 30 stycznia br.

Składałem w 2008 roku za 2007, to może korekte sobie strzelę bo mam fakture za "dach" (blacha, folia, okna dachowe, orynnowanie i wszystko inne co związane z dachem). Tylko do jakiego terminu po złożeniu wniosku moge złożyć korektę ? Składałem 30 stycznia br.

korektę można złożyć do dnia wydania decyzji bo ta kończy postepowanie :wink: ale jest jedno małe ale.... każda korekta zwiększająca powoduje że bieg terminu 6 m-cy zaczyna się od nowa :( więc jak ktoś się wstrzelił w miesiąc w którym było skladane masę wniosków to może czekać na zwrot nieco dłużej :wink:

Dzieki Byszku ! Zadryndam do US i pogadam z ziomkiem i złożę koretkę mam tylko kilka wątpliwości co do zakwalifikowania materiałów oto one:

1. Folia dachowa TOPFOL (membrana dachowa)

2. Rynny stalowe + akcesoria (denka, kolanka, lej spustowy, rury spustowe, obejmy z uszczel., uchwyty itd)

3. Taśma dekarska

4. Gąsior z blachy powlekanej

5. Blacha gładka powlekana

6. Blacha dachówkowa powlekana

Jak macie info o PKWiU do tego co można zakwalifikować to prosiłbym o pomoc

Pozdro

Dzieki Byszku ! Zadryndam do US i pogadam z ziomkiem i złożę koretkę mam tylko kilka wątpliwości co do zakwalifikowania materiałów oto one:

1. Folia dachowa TOPFOL (membrana dachowa) TAK

2. Rynny stalowe + akcesoria (denka, kolanka, lej spustowy, rury spustowe, obejmy z uszczel., uchwyty itd) TAK

3. Taśma dekarska TAK

4. Gąsior z blachy powlekanej TAK

5. Blacha gładka powlekana TAK

6. Blacha dachówkowa powlekana TAK

Jak macie info o PKWiU do tego co można zakwalifikować to prosiłbym o pomoc

Pozdro

Kodów nie pamietam :-?

A co z pustakami z betonu komórkowego kl. 600? Bo w wykazie z linka podanego przez Byszka nie moge tego odszukać?

Czy to jest ex 26.6 (poz. 40)? Beton komórkowy to wyrób z betonu :-) bloczki fundamentowe też.

A co z pustakami z betonu komórkowego kl. 600? Bo w wykazie z linka podanego przez Byszka nie moge tego odszukać?

Czy to jest ex 26.6 (poz. 40)? Beton komórkowy to wyrób z betonu :-) bloczki fundamentowe też.

Sugerowałbym:

26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe

Sugerowałbym:

26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe

Skąd to się wzięło bo ja jak szukam to trafiam tylko na listę towarów, na które podatek został zwiększony z 7 na 22%. Gdzie znajdę listę wszystkich materiałów, które mogę odliczyć?