Anett i Artur 29.12.2008 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Do jakiej kategorii zaliczyliście bednarkę ? Ja bym to zaliczył do tej grupy: PKWiU 27.32.10 Wyroby walcowane płaskie ze stali niestopowej, o szerokości mniejszej od 500 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dexter_morgan 05.01.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam.Mam ogromną peośbę. Jestem w trakciw wypełniania VZM-1 i zastanawiam się z którego załącznika skorzystać VZM-1A czy VZM-1B?Materiały zostały wykorzystane do budowy domu jednorodzinnego, wszystkie faktury pochodzą najpózniej z roku 2007. Będzie to pierwsze odebranie Vat-u. Mam też pytanie gdzie zapisujecie symbol PKWiU? Na tych formularzach nie ma miejsca więc domyślam się, że chodzi o dopiski na fakturach (o ile nie było ich tam zapisanych przez sprzedawcę).Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam,Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 05.01.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Przeczytałam wątek ale cały czas mam watpliwości: pustaki Maxy kupowałam w grudniu2007, dachówke w czerwcu 2008 a pozwolenie na budowe mam prawomocne z lipcem 2008. Czy moge liczyc na zwrot róznicy watu (na WZ czekałam dwa lata i to przez to takie rozciągniecie w czasie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazena66 29.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Czy mogę odliczyć pompy WILO do centralnego ogrzewania, rozdzielacz stalowy, pokrętła regulacji do grzejników, jaki mają kod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 29.01.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 pompy nie rozdzielacz "nie wiem o jaki chodzi"głowice termostatyczne takA tak na przyszłośc polecam google można znaleśc prawie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 04.02.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 witam, magda-lena my mamy podobną sytuację-sprzedaliśmy mieszkanie i musimy w ciągu 2 lat przeznaczyć kasę na cele budowlane, pani w US mówiła nam ze f-ry dokumentujące przeznaczenie kasy ze sprzedaży mieszkania można też odliczać i starać się o zwrot podatku-no mam nadzieję że jasno to napisałam, a przynajmniej się starałam. Ale ja radziłabym to jeszcze sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 07.02.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Przeczytałam wątek ale cały czas mam watpliwości: pustaki Maxy kupowałam w grudniu2007, dachówke w czerwcu 2008 a pozwolenie na budowe mam prawomocne z lipcem 2008. Czy moge liczyc na zwrot róznicy watu (na WZ czekałam dwa lata i to przez to takie rozciągniecie w czasie)? Możesz śmiało odliczać wszystkie materiały przeznaczone na budowę, które zgromadziłaś przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Nie wynika to wprost z przepisów ale: - jest to zakup materiałów w związku z inwestycją polegającą na budowie budynku mieszkalnego - faktury są wystawione po dniu 30.04.2004 r. i to, plus pozwolenie na budowę uprawnia Cię do zwrotu. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 09.02.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 witajcie, wypełniam wniosek w programie VZM-1 który chyba wszyscy znamy:) i mam pole w którym podaje się cenę za metr kw pow. użyt. z poprzedniego kwartału. Kolega powyżej Pit_er podaje info że: Dla wniosków VZM-1 składanych w urzędzie skarbowym w okresie: od dnia 1 stycznia 2009 r. do dnia 31 marca 2009 r. cena 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego wynosi 3478 zł. ta informacja lekko mnie zatrzymała i jestem w przecinku, żeby nie powiedzieć w kropce:) 1.Doradźcie co mam wpisać bo tak na marginesie to cena 3478 pln jest ceną za III kwartał 2008 a nie za poprzedni dobrze mysle? http://www.stat.gov.pl/gus/45_4671_PLK_HTML.htm 2.Czy można odliczać roboty wykonane na budowie ? http://www.pit.republika.pl/Pliki/wykazrobot.pdf i na jakich zasadach skoro VAT to przecież 7% i gdzie tu różnica VAT-u do zwrotu ? 3. Wapno hydratyzowane widnieje w wykazie do odliczenia pkwiu 26.5 ALE na fakturze widnieje stawka vat w wysokości 7% o co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.02.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Podaje się cenę ogłoszoną w poprzednim kwartale czyli tak de facto cenę obowiazującą dwa kwartały w tył.Roboty nie. Wykaz który przywołujesz służy do wypełnienia tabeli E wniosku VZM1 w przypadku remontu lokalu nie objętych pozwoleniem na budowę .I tu jest ważna informacja dla tych którzy chcą oddac budynek do uzytkowania i prowadzic nadal prace, ten wykaz mówi że trzeba się mocno nakombinowac aby uzasadnic zakup materiałów które są proste do odliczenia w przypadku budowy domu.Wapno ma 7% i nie podlega odliczeniu ( tu jest błąd w rozporządzeniu Ministra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 09.02.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Podaje się cenę ogłoszoną w poprzednim kwartale czyli tak de facto cenę obowiazującą dwa kwartały w tył. Czyli 3478 mam wpisać i będzie git? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.02.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 09.02.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Wapno ma 7% i nie podlega odliczeniu ( tu jest błąd w rozporządzeniu Ministra) To nie jest błąd w rozporządzeniu Ministra. Bo z wapnem to było tak: 1. na 30.04.2004 r. na wapno obowiązywały następujące stawki VAT - 26.52.10-33.00 - Wapno palone - 0% VAT - 26.52.10-35.10 - Wapno suchogaszone - 0% VAT - 26.52.10-35.20 - Wapno gaszone na mokro - 7% VAT - 26.52.10-50.10 - Wapno hydrauliczne - 0% VAT - 26.52.10-50.20 - Wapno pokarbidowe - 0% VAT - 26.52.10-50.90 - Wapno pozostałe, gdzie indziej nie sklasyfikowane - 0% VAT 2. od 1 maja 2004 tam gdzie było 0% jest 7% VAT 3. dla 26.52.10-35.20 - Wapno gaszone na mokro od 1 maja 2004 jest 22% Więc jeżeli macie na fakturze wapno ze stawką 22% VAT to można odliczać. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Interaktywne formularze VZM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sikoreczka31 13.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 na stronie Ministerstwa zamieszczono linki do ustawy, broszury informacyjne, wzory wnioskow oraz link do strony z wykazem materiałów bud. i sposobem posługiwania się tegoż wykazu.Moze komus sie przyda, polecam. http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub10&Itemid=269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Tomek 15.02.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witam serdecznie. Mam pytanko, bo właśnie próbuje rozliczyć ten vat....i nurtuje mnie ten zapis... "ex 28.74.11 Elementy złaczne ze stali gwintowane, gdzie indziej niesklasyfikowane - wyłacznie okucia budowlane łaczace" jak się mają do tego wszystkie " elementy łączące płyte kartongips do profili ( np, śrubki) + same profile i wieszaki do profili? Ja to widzę tak:...wieszaki( 28.11.10) nie, wkręty ( 28.74.11) tak.....ale generalnie mam zły wzrok...więc mogę to źle widzieć ... Może ktoś z Was już to rozliczał i wie co z tym zrobić ....??? Będę wdzięczna za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 16.02.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Mam pytanko, bo właśnie próbuje rozliczyć ten vat....i nurtuje mnie ten zapis... "ex 28.74.11 Elementy złaczne ze stali gwintowane, gdzie indziej niesklasyfikowane - wyłacznie okucia budowlane łaczace" (...) Będę wdzięczna za sugestie Z tego 28.74.11 przez to Ex "wyłącznie okucia budowlane łączące" to wchodzi prawdopodobnie tylko 28.74.11-90.00 - Wyroby gwintowane, ze stali, gdzie indziej nie wymienione. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 21.09.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 WitamMam pytanko dotyczące wypełniania załącznika VZM-1/AW kolumnie 1a można wpisywac kilka pozycji z danej faktury czy w tej kolumnie moze byc wpisana tylko 1 pozycja? CZrozumialem to tak, ze moze byc kilka pozycji ale nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem. Gdyby wprowadzać kazdą pozycje osobno to powstałby niezły zalącznikProsze o opinieZ góry dziekujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit_er 26.09.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Witam Mam pytanko dotyczące wypełniania załącznika VZM-1/A W kolumnie 1a można wpisywac kilka pozycji z danej faktury czy w tej kolumnie moze byc wpisana tylko 1 pozycja? C Zrozumialem to tak, ze moze byc kilka pozycji ale nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem. Gdyby wprowadzać kazdą pozycje osobno to powstałby niezły zalącznik Prosze o opinie Z góry dziekuje Pozdrawiam Jak sam zauważyłeś powstałby niezły załącznik gdyby tak rozpisywać każdą pozycję z faktury w osobnym wierszu. Zasada jest taka - jeden wiersz załącznika dla jednej faktury. Jeżeli odliczana jest cała faktura to pole w kolumnie 1a pozostawia się puste. Jeżeli jednak odlicza się tylko niektóre pozycje z faktury, to w tym polu należy podać numery lp. tych pozycji z faktury. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Wyszukiwarka materiałów do VZM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 04.01.2010 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witajcie w Nowym Roku, czas odświeżyć temat i proszę Was o podanie aktualnej ceny za 1m^2 powierzchni użytkowej potrzebnej do zabrania się za wyliczenia. Jeżeli mielibyście nowe wykazy materiałów, coś nowszego niż obowiązujące w 2009 r. to również prosze o linka lub info. Dzięki, pozdrawiam i życze wysokich zwrotów VAT-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 04.01.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Kto wie, niech podpowie Skoro: (...) Naczelnik Urzędu Skarbowego informuje, iż: W przypadku małżeństwa wniosek może być złożony wspólnie z małżonkiem lub przez każdego z małżonków odrębnie. Małżonkowie, którzy składają odrębne wnioski o zwrot VAT do dwóch różnych urzędów skarbowych, są obowiązani, o złożeniu przez siebie wniosku, zawiadomić urząd skarbowy właściwy dla drugiego małżonka. Jak to więc będzie, jezeli część faktur jest na mnie, część na zonę, ale tylko żona ma tytuł prawny do remontowanego lokalu?? Czy faktury wzięte na mnie też można brać pod uwagę w rozliczeniach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 04.01.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witajcie w Nowym Roku, czas odświeżyć temat i proszę Was o podanie aktualnej ceny za 1m^2 powierzchni użytkowej potrzebnej do zabrania się za wyliczenia. Przeca masz info w stopce Pit_era. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts