Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT-u za materiały - TOK POSTĘPOWANIA

Anett i Artur

Recommended Posts

Mam pilne pytanie ponieważ jutro mam zamiar złożyć wniosek, czy wykaz faktur i wartości poniesionych muszę złożyć na druku VZM-1/A czy może to być wykaz zrobiony w excelu oczywiście z wszystkimi danymi które są w tym w wniosku. Mam ponad 100 faktur i przepisanie tego zajęłoby mi trochę czasu. PROSZĘ POMÓŻCIE.

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możesz złożyć swój wykaz pod warunkiem, że zawiera wszystkie potrzebne dane, które sa na druku VZM 1/A.

Ja bardzo lubię wspierac się cytatami z przepisów wobec tego rówiniez tutaj zacytuję fragment z broszury informacyjnej ze strony MF:

"Przedmiotowy wniosek nie stanowi wzoru urzędowego, określonego w drodze rozporządzenia, dlatego nie trzeba bezwzględnie go stosować."

:D :D :D

Może być też taka sytuacja że na pozwoleniu jest tylko jeden z małżonków a fakturki są na obojga. Wtedy należy dołączyć akt notarialny zakupu działki o ile na nim są oboje jako kupujący. Jeżeli nadal jest tylko jeden z małżonków to pozostaje sporządzenie not korygujących.

Byszku!

Mam taką sytuację jw. opisałeś. Działka i pozwolenie są zapisane na mnie :D , natomiast budujemy razem z żoną (mam wspólny kredyt :wink: ) i mamy "wspólne" faktury.

O jakich notach korygujących piszesz?

Pzdr.

Możesz złożyć swój wykaz pod warunkiem, że zawiera wszystkie potrzebne dane, które sa na druku VZM 1/A.

Ja bardzo lubię wspierac się cytatami z przepisów wobec tego rówiniez tutaj zacytuję fragment z broszury informacyjnej ze strony MF:

"Przedmiotowy wniosek nie stanowi wzoru urzędowego, określonego w drodze rozporządzenia, dlatego nie trzeba bezwzględnie go stosować."

:D :D :D

Idąc dalej tym tropem mozesz taki wniosek i załączniki sporzadzić na zwykłej kartce papieru :lol:

Może być też taka sytuacja że na pozwoleniu jest tylko jeden z małżonków a fakturki są na obojga. Wtedy należy dołączyć akt notarialny zakupu działki o ile na nim są oboje jako kupujący. Jeżeli nadal jest tylko jeden z małżonków to pozostaje sporządzenie not korygujących.

Byszku!

Mam taką sytuację jw. opisałeś. Działka i pozwolenie są zapisane na mnie :D , natomiast budujemy razem z żoną (mam wspólny kredyt :wink: ) i mamy "wspólne" faktury.

O jakich notach korygujących piszesz?

Pzdr.

A może macie rozszerzoną wspolność małżeńską ? Nota korygująca to taka "korekta" faktury, która dotyczy imienia nazwiska lub adresu. Z reguły odbywa się to tak że kupujący wypełnia notę i przedstawia sprzedawcy do potweirdzenia.

Witam

Informacja dla tych, którzy mogą poczekać do stycznia: nowa cena m2, z której będzie można skorzystać to 3041zł,

Tak napisał EarlGrey, ja natomiast korzystając z przewodnika, który otrzymałem w US sprawdzam na stronie, która tam jest podana i widzę taką kwotę na III kwartał 2007?

http://www.stat.gov.pl/gus/45_2783_PLK_HTML.htm

Jakby ktoś mógł zweryfikować, bo być może źle patrzę.

pozdawiam

Tak napisał EarlGrey, ja natomiast korzystając z przewodnika, który otrzymałem w US sprawdzam na stronie, która tam jest podana i widzę taką kwotę na III kwartał 2007?

No i zgadza się, stosuje się przy zwrocie VAT od stycznia 2008.

Witam

Informacja dla tych, którzy mogą poczekać do stycznia: nowa cena m2, z której będzie można skorzystać to 3041zł,

pozdawiam

Jakbys przeczytał ustawę to byś xle nie patrzał :lol:

Cena metra ostatnio ogłoszona przed kwartałem złożenia wniosku :wink: Jeżeli chcesz cos więcej to poczytaj ten drugi temat o vat :wink:

• 2 weeks później...

Otóż Beton można doliczać :))

Powiedzcie mi lepiej o takiej sprawie: założyłem że sturodur (niebieski) nie moge odliczyć a Beton z gruchy moge no i dostałęm wynik 30 925,06 pln korzystam pierwszy raz z odliczenia więc 68,18 % i Vat-u mam 5532,74, przekroczyłem limit! o ile mam liczyć jako wyznacznik metra kw. I kwarał 2008 ? mam zamiar składać papierki pewnie w lutym czyli mam brac pod uwagę ostatni kwartał 2007 ? czy I 2008 ? pozdrawiam

Otóż Beton można doliczać :))

Powiedzcie mi lepiej o takiej sprawie: założyłem że sturodur (niebieski) nie moge odliczyć a Beton z gruchy moge no i dostałęm wynik 30 925,06 pln korzystam pierwszy raz z odliczenia więc 68,18 % i Vat-u mam 5532,74, przekroczyłem limit! o ile mam liczyć jako wyznacznik metra kw. I kwarał 2008 ? mam zamiar składać papierki pewnie w lutym czyli mam brac pod uwagę ostatni kwartał 2007 ? czy I 2008 ? pozdrawiam

Sam zakładałeś wątek i takie pytanie :evil: A co ja pisałem ?? :lol: Cenę masz podaną jak na tacy i nawet limity 8) tylko przewiń stronę wyżej.

Coś nie tak z tymi wyliczeniami albo źle czytam

Napisz jeszcze czy te 30 tysia to vat czy kwota wydatku brutto. Bo cosnie kumam tych kwot.

A co do tych materiałów to wszystko bym zaliczył :wink:

30 tysi to kwota faktur !

Więc przegiąłem limit, teraz pytanko czy zrezygnować (bo musze zjechać z 30 tysiecy na te 26 tyś z kawałkiem) z faktur gdzie VAT nie przekracza 5 pln ? Czy US ma jakieś limity np. faktury z których VAT nie przekracza 5,10 lub 15 pln nie będą uzględniane ??

30 tysi to kwota faktur !

Więc przegiąłem limit, teraz pytanko czy zrezygnować (bo musze zjechać z 30 tysiecy na te 26 tyś z kawałkiem) z faktur gdzie VAT nie przekracza 5 pln ? Czy US ma jakieś limity np. faktury z których VAT nie przekracza 5,10 lub 15 pln nie będą uzględniane ??

Jak 30 tyś to Twoja kwota wydatku brutto to nie przekraczasz limitu. Limit dotyczy nie wydatków brutto tylko już wyliczonego VAT !!!

ale tak lukam na pkwiu tego syropianu (25.21.30-17) no i mam jednak wątpliwości bo nie podlega to po wykaz z ministerstwa :(

a papa podkładowa P64/1200 15mb IZOBUD jaki ma PKWiU ?

mam też konsole wodomierza 28.11.10-35.59 tak mam na fakturze ale w wyszukiwarce PWKiU nie ma nic takiego

ale tak lukam na pkwiu tego syropianu (25.21.30-17) no i mam jednak wątpliwości bo nie podlega to po wykaz z ministerstwa :(

a papa podkładowa P64/1200 15mb IZOBUD jaki ma PKWiU ?

mam też konsole wodomierza 28.11.10-35.59 tak mam na fakturze ale w wyszukiwarce PWKiU nie ma nic takiego

Taki masz kod na fakturze przy tym styropianie ? Jeżeli masz faktycznie taki kod to znaczy że wykonany jest on z etylenu a wykaz obejmuje tylko styren. Teoretycznie należałoby odrzucić ale.... praktyka już tyle rzeczy mi pokazała że lepiej zaliczyć i w najgorszym wypadku odleci niż nie zaliczyć i żałować

:wink: Papa to na bank wchodzi jako poz 41 lub 43 to zamiennie stosują producenci.

A ta konsola ma kod który jest w wykazie. Tak na marginesie to ten kod nie istnieje prawdopodobnie :lol: Bo po wpisaniu go do wyszukiwarki kodów nic się nie pojawia,

Dzieki Byszek wszystko wypełniłem, teraz tylko ksero faktur i pozwolenia i wypełnię pita zwykłego i wybiorę się do US

P.S. co się stanie jak zaniose zwykłego pita i VZM-1 dorzuce a nie zgłosiłem rozpoczęcia budowy do US ?

Dostaniesz mandat na kwotę milion czysta sto czterysta :lol: A po kiego grzyba zgłaszać rozpoczecie budowy w US ? US nie interesuje czy Ty się budujesz :wink: Wniosek jest obligatoryjny więc nie ma żadnych obowiązków informowania o czymkolwiek

p.s z tym mandatem to był joke :lol: żeby nie było

A na styropian dostałem taki kod PKWiU 26.82.16-30.90, źródło to Hurtownia Bartek. Spytałem pod jakim kodem to sprzedają i dziś mi odpisali że styrodur ma taki kod.

Proszę mi doradzić dom który buduje stoi na moja matkę. Ona kilka lat temu odliczała jakieś faktury od podatku dochodowego na ulgę remontową w bloku ( było to jakieś 3 lub 4 lata temu jeszcze przed rozpoczęciem budowy) . I teraz nie wiem czy ta stara ulga remontowa z przed kilku lat ma wpływ na wysokość zwrotu VAT? Tzn. w jakiej teraz wysokości może się starć o zwrot za materiały budowlane czy 55.23% czy 68,18%?

Bardzo proszę o odpowiedz bo nigdzie takiej informacji nie mogę znaleźć.