Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT-u za materiały - TOK POSTĘPOWANIA

Anett i Artur

Recommended Posts

Proszę mi doradzić dom który buduje stoi na moja matkę. Ona kilka lat temu odliczała jakieś faktury od podatku dochodowego na ulgę remontową w bloku ( było to jakieś 3 lub 4 lata temu jeszcze przed rozpoczęciem budowy) . I teraz nie wiem czy ta stara ulga remontowa z przed kilku lat ma wpływ na wysokość zwrotu VAT? Tzn. w jakiej teraz wysokości może się starć o zwrot za materiały budowlane czy 55.23% czy 68,18%?

Bardzo proszę o odpowiedz bo nigdzie takiej informacji nie mogę znaleźć.

Jeżeli te faktury które chcesz teraz zaliczyć do wniosku nie były odliczane w ramach ulg mieszkaniowych to przysługuje Ci 68.18% natomiast jeżeli masz faktury które były w ramach tej ulgi odliczane to wtedy tylko od nich masz 55.23 i wypełniasz załącznik B.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby rozliczać razem i tą budowę i tamte remonty :wink:

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A proszę mi powiedzieć bo mam dwie sprzeczne informacje czy na fakturze musi być kod PKWiU ? Na wszystkich fakturach je mam, ale ostatnio zakupiłem wkład kominkowy poprzez allegro i sprzedawca niestety nie wpisał mi tam tego kodu. Znajoma z biura rachunkowego powiedziała mi ze musi być ten kod wpisany żebym dostał odliczenie za ten wkład, ale z tego co ja się doczytałem to sprzedawca nie ma obowiązku wpisywać tego kodu. Jak to końcu jest? Musi być ten kod czy nie?

A proszę mi powiedzieć bo mam dwie sprzeczne informacje czy na fakturze musi być kod PKWiU ? Na wszystkich fakturach je mam, ale ostatnio zakupiłem wkład kominkowy poprzez allegro i sprzedawca niestety nie wpisał mi tam tego kodu. Znajoma z biura rachunkowego powiedziała mi ze musi być ten kod wpisany żebym dostał odliczenie za ten wkład, ale z tego co ja się doczytałem to sprzedawca nie ma obowiązku wpisywać tego kodu. Jak to końcu jest? Musi być ten kod czy nie?

nie

mozesz wpisać samemu aby US miał mniej szukania i wiedział co to za towar. Generalnie USy jezdziły po sprzedawcach i sprawdzały swoje listy materiałów które po 1.05.2004 wskoczyły z 7 na 22. zatem wiedzą co robią (raczej)

Ustawa o VAT jasno określa że dla stawki podstawowej (22) nie ma obowiązku PKWiU

nie

mozesz wpisać samemu aby US miał mniej szukania i wiedział co to za towar. Generalnie USy jezdziły po sprzedawcach i sprawdzały swoje listy materiałów które po 1.05.2004 wskoczyły z 7 na 22. zatem wiedzą co robią (raczej)

Ustawa o VAT jasno określa że dla stawki podstawowej (22) nie ma obowiązku PKWiU

Dopisywanie kodów to tylko zbędna robota i marnotrawienie czasu. Po co mi ktoś ma pisać kod do gipsu albo cementu na 30 fakturach skoro ja wiem że to się zalicza. Po to jest postanowienie żeby przyjść i się wypowiedzieć na temat zgromadzonego materiału dowodowego i ewentualnie wyrazić sprzeciw jeżeli US odrzucił coś co naszym zdaniem powinno wejść.

Witam,

Jeżeli mogę to i ja proszę o poradę.

W latach 1993-1997 robiliśmy remont kapitalny i adaptację na cele mieszkalne pewnego budynku. Korzystałem wtedy z tzw. "dużej" ulgi budowlanej.

Od lutego 2007 buduję dom.

Pytanie:

- jaki załącznik mam wypełnić

- czy zwrot różnicy w podatku VAT mogę uzyskiwać co roku czy po zakończeniu budowy?

Pozdrawiam

Witam,

Jeżeli mogę to i ja proszę o poradę.

W latach 1993-1997 robiliśmy remont kapitalny i adaptację na cele mieszkalne pewnego budynku. Korzystałem wtedy z tzw. "dużej" ulgi budowlanej.

Od lutego 2007 buduję dom.

Pytanie:

- jaki załącznik mam wypełnić

- czy zwrot różnicy w podatku VAT mogę uzyskiwać co roku czy po zakończeniu budowy?

Pozdrawiam

Załącznik VZM1/A to idealne rozwiązanie dla Ciebie :wink: A z wnioskiem można wystąpić do US w każdym stadium inwestycji, zachowując tylko warunek jeden wniosek rocznie.

Byszku!

Pytanko mam, wczoraj złożyłem papierki w US, no i pan powiedział mi że nie ma terminu ostatecznego bo zostało przedłuzone bezterminowo ale wniosek składamy nadal raz w roku - i tu moje pytanie:

Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć wniosek i odzyskać różnicę z nowych faktur ? Czy pan w US miał na myśli bezterminowe składanie wniosków z faktur do 31.12.2007 !

Zawaliłem że nie podjąłem dyskusji no ale wiele osób składało wnioski nie chciałem przedłużać :(

Byszku!

Pytanko mam, wczoraj złożyłem papierki w US, no i pan powiedział mi że nie ma terminu ostatecznego bo zostało przedłuzone bezterminowo ale wniosek składamy nadal raz w roku - i tu moje pytanie:

Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć wniosek i odzyskać różnicę z nowych faktur ? Czy pan w US miał na myśli bezterminowe składanie wniosków z faktur do 31.12.2007 !

Zawaliłem że nie podjąłem dyskusji no ale wiele osób składało wnioski nie chciałem przedłużać :(

To oznacza tylko tyle że zniesiono termin 31.12.2007. Czyli faktury można zbierać cały czas.Podobno zwrot ma trwać dopóty dopóki PL nie wprowadzi Euro :wink:

Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć

To nie mogę złożyć faktur z 2008 w 2008?

wydaje mi się że możesz, Ja już nie moge bo kilka dnie temu składałem już wniosek czyli swoją okazje w 2008 roku wykorzystałem (wniosek raz w roku) pozdro