Byszek 16.01.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Proszę mi doradzić dom który buduje stoi na moja matkę. Ona kilka lat temu odliczała jakieś faktury od podatku dochodowego na ulgę remontową w bloku ( było to jakieś 3 lub 4 lata temu jeszcze przed rozpoczęciem budowy) . I teraz nie wiem czy ta stara ulga remontowa z przed kilku lat ma wpływ na wysokość zwrotu VAT? Tzn. w jakiej teraz wysokości może się starć o zwrot za materiały budowlane czy 55.23% czy 68,18%? Bardzo proszę o odpowiedz bo nigdzie takiej informacji nie mogę znaleźć. Jeżeli te faktury które chcesz teraz zaliczyć do wniosku nie były odliczane w ramach ulg mieszkaniowych to przysługuje Ci 68.18% natomiast jeżeli masz faktury które były w ramach tej ulgi odliczane to wtedy tylko od nich masz 55.23 i wypełniasz załącznik B. Nic nie stoi na przeszkodzie aby rozliczać razem i tą budowę i tamte remonty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.01.2008 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie te faktóry które mam z budowy nie były odliczne jeszcze w ramach żadnej ulgi, w takim razie moge odliczyć 68,15%.Dziekuje ze szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 17.01.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 tak, odliczasz 68,18 % od łącznej kwoty VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 17.01.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 A proszę mi powiedzieć bo mam dwie sprzeczne informacje czy na fakturze musi być kod PKWiU ? Na wszystkich fakturach je mam, ale ostatnio zakupiłem wkład kominkowy poprzez allegro i sprzedawca niestety nie wpisał mi tam tego kodu. Znajoma z biura rachunkowego powiedziała mi ze musi być ten kod wpisany żebym dostał odliczenie za ten wkład, ale z tego co ja się doczytałem to sprzedawca nie ma obowiązku wpisywać tego kodu. Jak to końcu jest? Musi być ten kod czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 17.01.2008 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 szczerze mówiąc nie wiem co na ten temat mówi prawo; ja jeszcze nie składałem wniosku mimo iż jest wypełniony ale pisałem kod PKWIU na fakturach mimo iż był ale źle wpisany przed sprzedawce, lepiej napisz kod, będzie łatwiej ludziom w US sprawdzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 17.01.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 A proszę mi powiedzieć bo mam dwie sprzeczne informacje czy na fakturze musi być kod PKWiU ? Na wszystkich fakturach je mam, ale ostatnio zakupiłem wkład kominkowy poprzez allegro i sprzedawca niestety nie wpisał mi tam tego kodu. Znajoma z biura rachunkowego powiedziała mi ze musi być ten kod wpisany żebym dostał odliczenie za ten wkład, ale z tego co ja się doczytałem to sprzedawca nie ma obowiązku wpisywać tego kodu. Jak to końcu jest? Musi być ten kod czy nie? nie mozesz wpisać samemu aby US miał mniej szukania i wiedział co to za towar. Generalnie USy jezdziły po sprzedawcach i sprawdzały swoje listy materiałów które po 1.05.2004 wskoczyły z 7 na 22. zatem wiedzą co robią (raczej) Ustawa o VAT jasno określa że dla stawki podstawowej (22) nie ma obowiązku PKWiU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 17.01.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 A proszę mi powiedzieć bo mam dwie sprzeczne informacje czy na fakturze musi być kod PKWiU ? Na wszystkich fakturach je mam, ale ostatnio zakupiłem wkład kominkowy poprzez allegro i sprzedawca niestety nie wpisał mi tam tego kodu. Znajoma z biura rachunkowego powiedziała mi ze musi być ten kod wpisany żebym dostał odliczenie za ten wkład, ale z tego co ja się doczytałem to sprzedawca nie ma obowiązku wpisywać tego kodu. Jak to końcu jest? Musi być ten kod czy nie? nie mozesz wpisać samemu aby US miał mniej szukania i wiedział co to za towar. Generalnie USy jezdziły po sprzedawcach i sprawdzały swoje listy materiałów które po 1.05.2004 wskoczyły z 7 na 22. zatem wiedzą co robią (raczej) Ustawa o VAT jasno określa że dla stawki podstawowej (22) nie ma obowiązku PKWiU Dopisywanie kodów to tylko zbędna robota i marnotrawienie czasu. Po co mi ktoś ma pisać kod do gipsu albo cementu na 30 fakturach skoro ja wiem że to się zalicza. Po to jest postanowienie żeby przyjść i się wypowiedzieć na temat zgromadzonego materiału dowodowego i ewentualnie wyrazić sprzeciw jeżeli US odrzucił coś co naszym zdaniem powinno wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 18.01.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jeżeli budowa jest wspólna (na pozwoleniu jest oboje małżonków), to czy faktury także muszą być wspólne? Czy wystarczy gdy na fakturach będzie tylko jeden z współmałżonków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 18.01.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jeżeli budowa jest wspólna (na pozwoleniu jest oboje małżonków), to czy faktury także muszą być wspólne? Czy wystarczy gdy na fakturach będzie tylko jeden z współmałżonków? Wystarczy że na fakturach będzie tylko jeden z współmałżonków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 19.01.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dzięki Byszek. To ostatnie pytanie - musi być mój NIP na fakturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 19.01.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Dzięki Byszek. To ostatnie pytanie - musi być mój NIP na fakturze? Wystarczy tylko imię i nazwisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzyskikr 19.01.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 A ja mam pytanie: jezeli material na budowe kupilem w marcu jeszcze przed tym szalem cenowym zeszlego roku, a pozwolenie na budowe uprawomocnilo sie w kwietniu czyli za miesiac to czy moge faktury te odliczyc czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 20.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 A ja mam pytanie: jezeli material na budowe kupilem w marcu jeszcze przed tym szalem cenowym zeszlego roku, a pozwolenie na budowe uprawomocnilo sie w kwietniu czyli za miesiac to czy moge faktury te odliczyc czy nie? Spokojnie zaliczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 25.01.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Witam,Jeżeli mogę to i ja proszę o poradę.W latach 1993-1997 robiliśmy remont kapitalny i adaptację na cele mieszkalne pewnego budynku. Korzystałem wtedy z tzw. "dużej" ulgi budowlanej.Od lutego 2007 buduję dom.Pytanie:- jaki załącznik mam wypełnić- czy zwrot różnicy w podatku VAT mogę uzyskiwać co roku czy po zakończeniu budowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 26.01.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Witam, Jeżeli mogę to i ja proszę o poradę. W latach 1993-1997 robiliśmy remont kapitalny i adaptację na cele mieszkalne pewnego budynku. Korzystałem wtedy z tzw. "dużej" ulgi budowlanej. Od lutego 2007 buduję dom. Pytanie: - jaki załącznik mam wypełnić - czy zwrot różnicy w podatku VAT mogę uzyskiwać co roku czy po zakończeniu budowy? Pozdrawiam Załącznik VZM1/A to idealne rozwiązanie dla Ciebie A z wnioskiem można wystąpić do US w każdym stadium inwestycji, zachowując tylko warunek jeden wniosek rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 27.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 DZIĘKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 31.01.2008 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Byszku! Pytanko mam, wczoraj złożyłem papierki w US, no i pan powiedział mi że nie ma terminu ostatecznego bo zostało przedłuzone bezterminowo ale wniosek składamy nadal raz w roku - i tu moje pytanie: Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć wniosek i odzyskać różnicę z nowych faktur ? Czy pan w US miał na myśli bezterminowe składanie wniosków z faktur do 31.12.2007 ! Zawaliłem że nie podjąłem dyskusji no ale wiele osób składało wnioski nie chciałem przedłużać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 01.02.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Byszku! Pytanko mam, wczoraj złożyłem papierki w US, no i pan powiedział mi że nie ma terminu ostatecznego bo zostało przedłuzone bezterminowo ale wniosek składamy nadal raz w roku - i tu moje pytanie: Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć wniosek i odzyskać różnicę z nowych faktur ? Czy pan w US miał na myśli bezterminowe składanie wniosków z faktur do 31.12.2007 ! Zawaliłem że nie podjąłem dyskusji no ale wiele osób składało wnioski nie chciałem przedłużać To oznacza tylko tyle że zniesiono termin 31.12.2007. Czyli faktury można zbierać cały czas.Podobno zwrot ma trwać dopóty dopóki PL nie wprowadzi Euro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 02.02.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć To nie mogę złożyć faktur z 2008 w 2008? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 02.02.2008 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Znaczy że jak będe miał faktury z 2008 roku to początkiem 2009 mogę złożyć To nie mogę złożyć faktur z 2008 w 2008? wydaje mi się że możesz, Ja już nie moge bo kilka dnie temu składałem już wniosek czyli swoją okazje w 2008 roku wykorzystałem (wniosek raz w roku) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts