Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT-u za materiały - TOK POSTĘPOWANIA

Anett i Artur

Recommended Posts

Sugerowałbym:

26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe

Skąd to się wzięło bo ja jak szukam to trafiam tylko na listę towarów, na które podatek został zwiększony z 7 na 22%. Gdzie znajdę listę wszystkich materiałów, które mogę odliczyć?

Taka lista nie istnieje :lol: Ja jeżeli już muszę szukać to wpisuję w google nazwę towaru i pkwiu. Jezeli to nie pomaga to szukam składu. W wykazie jest ex 26.6 więc każdy towar który zaczyna się na 26.6 wchodzi :wink:

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sugerowałbym:

26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego

26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego

26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe

Skąd to się wzięło bo ja jak szukam to trafiam tylko na listę towarów, na które podatek został zwiększony z 7 na 22%. Gdzie znajdę listę wszystkich materiałów, które mogę odliczyć?

Dane, które podałem to rozszerzenie z pełnego tekstu rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (DzU nr 42 pozycja 264 z roku 1997 z późn. zm.). Ja dysponuję akurat wersją płatną (bezpłatne ale nieciekawe w obsłudze znajdziesz m.in. tu: http://klasyfikacje.pl/akty/pkwiu/PKWiU_6_kwietnia_2004.php).

Całe "globalne" PKWiU jest o tyle przydatne, że służy pomocą zarówno przy ustaleniu symbolu na towar "na TAK", jak i na upewnieniu się "na NIE".

Najciekawsze, że jest ono uchylone (co nie zmienia faktu, że zarówno słynny załącznik MTiB, producenci, sprzedawcy, podatnicy i US się nim posługują...).

Jesli robisz wnioski "z doskoku" to metoda proponowana przez Byszka jest najprostsza (nazwa towaru i PKWiU w wyszukiwarce).

Jeśli jesteś uparty, możesz spróbować korespondencji z producentem (mniej więcej 80-90% odpowiada).

Potrzeba w miarę rzetelnego sporządzenia wniosku VZM-1 sprowadza się w sumie do tego, że:

- US szybciej go zrobi - szybszy zwrot,

- jesteś w temacie i możesz podjąć dyskusję/polemikę/kłótnię z US.

Pozdrawiam.

Potrzeba w miarę rzetelnego sporządzenia wniosku VZM-1 sprowadza się w sumie do tego, że:

- US szybciej go zrobi - szybszy zwrot,

- jesteś w temacie i możesz podjąć dyskusję/polemikę/kłótnię z US.

Pozdrawiam.

Wszystko prawda tylko jest jedno małe ale.... z tą polemiką to jeszcze jeszcze ale kłótnia ?? Odradzam :lol:

Witam

Kupiłem trochę materiałów na budowę pod koniec zeszłego roku-2007.Vat chciałem odliczyć sobie pod koniec tego roku tzn.złożyć wniosek.Wyczytałem na forum ,że jest to bezterminowe.Spotkałem niedawno sąsiada,który twierdzi,że materiały zakupione w 2007 roku muszą być rozliczone do końca czerwca 2008.Czy to prawda??

Witam

Kupiłem trochę materiałów na budowę pod koniec zeszłego roku-2007.Vat chciałem odliczyć sobie pod koniec tego roku tzn.złożyć wniosek.Wyczytałem na forum ,że jest to bezterminowe.Spotkałem niedawno sąsiada,który twierdzi,że materiały zakupione w 2007 roku muszą być rozliczone do końca czerwca 2008.Czy to prawda??

Nie.

Spotkałem niedawno sąsiada

- może był za granicą i się słabo orientuje...

Witam

Zmień sąsiada bo głupoty opowiada :lol:

Witam

Powiedz sąsiadowi ,że prawdopodobnie pod jego budynkiem jest żyła ropna i jakby sprawdził to może się nieźle dorobić. :D

A tak poważnie to lepiej sprawdzić samemu niż słuchać steku bzdur. Ja byłem wczoraj w US swoim i wszystko :lol: wiem.

Zacząłem budowe w 2007 roku i nie musze teraz nic składać tylko jak pozbieram fakturki na większą sumę np. Mogę nawet w 2009 roku albo później. :wink: Oczywiście nie należy przesadzać ze bieraniem na koniec bo to wiadomo co w tym kraju będzie.

Witam,

mam pytanie czy limit kwoty jest na osobę czy na budowę/lokal remontowany.

Tzn. czy jeżeli mam dom, który ma dwa mieszkania to mogę rozliczyć ulgę na każdy z tych lokali jednorazowo czy też jest to na osobę.

Drugie moje pytanie czy ulga ta co roku się odnawia czy jest tylko jednorazowo do wyczerpania?

Pozdrawiam,

Piotr

Witam,

mam pytanie czy limit kwoty jest na osobę czy na budowę/lokal remontowany.

Tzn. czy jeżeli mam dom, który ma dwa mieszkania to mogę rozliczyć ulgę na każdy z tych lokali jednorazowo czy też jest to na osobę.

Drugie moje pytanie czy ulga ta co roku się odnawia czy jest tylko jednorazowo do wyczerpania?

Pozdrawiam,

Piotr

Limit dot. podatnika (ale i w pewien sposób inwestycji).

W sytuacji gdy remontujesz wspomniany budynek (nawet z 2 mieszkaniami), masz masz 1 limit.

Ustawa mówi o dwóch rodzajach inwestycji - wymagających pozwolenia na budowę i niewymagających pozwolenia na budowę (remont i modernizacja). W ramach tych 2 inwestycji masz jednak osobne limity (czyli możesz jednocześnie remontować budynek lub lokal i się budować).

Limity dot. okresów pięcioletnich (liczą się od daty 1 wniosku) i po tym okresie korzystasz z nich na nowo.

• 2 weeks później...

Na jak duży można liczyć zwrot kasy w okresie pięcioletnim. Czy jest jakaś kwota tego zwrotu, roczna, czy też pięcioletnia. Ja do tej pory korzystałem z dużej ulgi budowlanej i tam funkcjonowało pojęcie wysokości zwrotu. Chce wejść w remont i dopiero zaczynam.

Jestem po lekturze tego postu, dobrze że jest, dużo wyjaśnia i tłumaczy

Limity dot. okresów pięcioletnich (liczą się od daty 1 wniosku) i po tym okresie korzystasz z nich na nowo

Na jak duży można liczyć zwrot kasy w okresie pięcioletnim. Czy jest jakaś kwota tego zwrotu, roczna, czy też pięcioletnia. Ja do tej pory korzystałem z dużej ulgi budowlanej i tam funkcjonowało pojęcie wysokości zwrotu. Chce wejść w remont i dopiero zaczynam.

Jestem po lekturze tego postu, dobrze że jest, dużo wyjaśnia i tłumaczy

Limity dot. okresów pięcioletnich (liczą się od daty 1 wniosku) i po tym okresie korzystasz z nich na nowo

Na remont obecnie jest limit 11.216 a na budowę 26.172 do zwrotu. I tak jak pisali przedmówcy jest on na okres 5 lat.

A może remont zamienić na budowe(mam adaptacje poddasza) żeby wyciągnąć większy zwrot. Budynek mam oddany, ale bez adaptacji strychu. No, ale w przypadku budowy to projekt i pozwolenie potrzebne a remont możemy zrobić bez niczego. Ciekawe co się lepiej opłaci.

Pozdrawiam