Byszek 22.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Sugerowałbym: 26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe Skąd to się wzięło bo ja jak szukam to trafiam tylko na listę towarów, na które podatek został zwiększony z 7 na 22%. Gdzie znajdę listę wszystkich materiałów, które mogę odliczyć? Taka lista nie istnieje Ja jeżeli już muszę szukać to wpisuję w google nazwę towaru i pkwiu. Jezeli to nie pomaga to szukam składu. W wykazie jest ex 26.6 więc każdy towar który zaczyna się na 26.6 wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 25.02.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Sugerowałbym: 26.61.11-30.1 Elementy ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.13 Pustaki ścienne z betonu lekkiego 26.61.11-30.14 Bloki i dyle ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.15 Bloczki ścienne z betonu komórkowego 26.61.11-30.19 Elementy ścienne z betonu lekkiego, pozostałe Skąd to się wzięło bo ja jak szukam to trafiam tylko na listę towarów, na które podatek został zwiększony z 7 na 22%. Gdzie znajdę listę wszystkich materiałów, które mogę odliczyć? Dane, które podałem to rozszerzenie z pełnego tekstu rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (DzU nr 42 pozycja 264 z roku 1997 z późn. zm.). Ja dysponuję akurat wersją płatną (bezpłatne ale nieciekawe w obsłudze znajdziesz m.in. tu: http://klasyfikacje.pl/akty/pkwiu/PKWiU_6_kwietnia_2004.php). Całe "globalne" PKWiU jest o tyle przydatne, że służy pomocą zarówno przy ustaleniu symbolu na towar "na TAK", jak i na upewnieniu się "na NIE". Najciekawsze, że jest ono uchylone (co nie zmienia faktu, że zarówno słynny załącznik MTiB, producenci, sprzedawcy, podatnicy i US się nim posługują...). Jesli robisz wnioski "z doskoku" to metoda proponowana przez Byszka jest najprostsza (nazwa towaru i PKWiU w wyszukiwarce). Jeśli jesteś uparty, możesz spróbować korespondencji z producentem (mniej więcej 80-90% odpowiada). Potrzeba w miarę rzetelnego sporządzenia wniosku VZM-1 sprowadza się w sumie do tego, że: - US szybciej go zrobi - szybszy zwrot, - jesteś w temacie i możesz podjąć dyskusję/polemikę/kłótnię z US. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 25.02.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Potrzeba w miarę rzetelnego sporządzenia wniosku VZM-1 sprowadza się w sumie do tego, że: - US szybciej go zrobi - szybszy zwrot, - jesteś w temacie i możesz podjąć dyskusję/polemikę/kłótnię z US. Pozdrawiam. Wszystko prawda tylko jest jedno małe ale.... z tą polemiką to jeszcze jeszcze ale kłótnia ?? Odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 27.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 WitamKupiłem trochę materiałów na budowę pod koniec zeszłego roku-2007.Vat chciałem odliczyć sobie pod koniec tego roku tzn.złożyć wniosek.Wyczytałem na forum ,że jest to bezterminowe.Spotkałem niedawno sąsiada,który twierdzi,że materiały zakupione w 2007 roku muszą być rozliczone do końca czerwca 2008.Czy to prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 27.02.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam Kupiłem trochę materiałów na budowę pod koniec zeszłego roku-2007.Vat chciałem odliczyć sobie pod koniec tego roku tzn.złożyć wniosek.Wyczytałem na forum ,że jest to bezterminowe.Spotkałem niedawno sąsiada,który twierdzi,że materiały zakupione w 2007 roku muszą być rozliczone do końca czerwca 2008.Czy to prawda?? Nie. Spotkałem niedawno sąsiada - może był za granicą i się słabo orientuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 27.02.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam Kupiłem trochę materiałów na budowę pod koniec zeszłego roku-2007.Vat chciałem odliczyć sobie pod koniec tego roku tzn.złożyć wniosek.Wyczytałem na forum ,że jest to bezterminowe.Spotkałem niedawno sąsiada,który twierdzi,że materiały zakupione w 2007 roku muszą być rozliczone do końca czerwca 2008.Czy to prawda?? Zmień sąsiada bo głupoty opowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 27.02.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam Kupiłem trochę materiałów na budowę pod koniec zeszłego roku-2007.Vat chciałem odliczyć sobie pod koniec tego roku tzn.złożyć wniosek.Wyczytałem na forum ,że jest to bezterminowe.Spotkałem niedawno sąsiada,który twierdzi,że materiały zakupione w 2007 roku muszą być rozliczone do końca czerwca 2008.Czy to prawda?? Powiedz sąsiadowi ,że prawdopodobnie pod jego budynkiem jest żyła ropna i jakby sprawdził to może się nieźle dorobić. A tak poważnie to lepiej sprawdzić samemu niż słuchać steku bzdur. Ja byłem wczoraj w US swoim i wszystko wiem. Zacząłem budowe w 2007 roku i nie musze teraz nic składać tylko jak pozbieram fakturki na większą sumę np. Mogę nawet w 2009 roku albo później. Oczywiście nie należy przesadzać ze bieraniem na koniec bo to wiadomo co w tym kraju będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 28.02.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam wszystkich! Na czym polega to odliczanie vatu.Jestem totalnie zielona.Budowę zaczynamy w tym roku więc czy możemy z tego skorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 28.02.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam wszystkich! Na czym polega to odliczanie vatu.Jestem totalnie zielona.Budowę zaczynamy w tym roku więc czy możemy z tego skorzystać? Ojojoj - trochę czytania przed Tobą. Proponuję zacząć tu: http://www.gofin.pl/2,88793.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 28.02.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 oj i przede mną również witam właśnie zabieram sie do wypełnianiafaktury nanosicie chronologicznie? czy w inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 28.02.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Najwygodniej (przede wszystkim dla US ale i dla podatnika) jest chronologicznie.W praktyce - dowolnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 28.02.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam wszystkich! Na czym polega to odliczanie vatu.Jestem totalnie zielona.Budowę zaczynamy w tym roku więc czy możemy z tego skorzystać? Ojojoj - trochę czytania przed Tobą. Proponuję zacząć tu: http://www.gofin.pl/2,88793.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 29.02.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 A potem sporo czekania na zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 29.02.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 W sumie nie tak długo: od 6 miesięcy do nawet pół roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 29.02.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 A potem sporo czekania na zwrot. To akurat nie problem. Wazne ,że dostaję dodatkową kasę na inwestycję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek 02.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam,mam pytanie czy limit kwoty jest na osobę czy na budowę/lokal remontowany. Tzn. czy jeżeli mam dom, który ma dwa mieszkania to mogę rozliczyć ulgę na każdy z tych lokali jednorazowo czy też jest to na osobę.Drugie moje pytanie czy ulga ta co roku się odnawia czy jest tylko jednorazowo do wyczerpania?Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 03.03.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witam, mam pytanie czy limit kwoty jest na osobę czy na budowę/lokal remontowany. Tzn. czy jeżeli mam dom, który ma dwa mieszkania to mogę rozliczyć ulgę na każdy z tych lokali jednorazowo czy też jest to na osobę. Drugie moje pytanie czy ulga ta co roku się odnawia czy jest tylko jednorazowo do wyczerpania? Pozdrawiam, Piotr Limit dot. podatnika (ale i w pewien sposób inwestycji). W sytuacji gdy remontujesz wspomniany budynek (nawet z 2 mieszkaniami), masz masz 1 limit. Ustawa mówi o dwóch rodzajach inwestycji - wymagających pozwolenia na budowę i niewymagających pozwolenia na budowę (remont i modernizacja). W ramach tych 2 inwestycji masz jednak osobne limity (czyli możesz jednocześnie remontować budynek lub lokal i się budować). Limity dot. okresów pięcioletnich (liczą się od daty 1 wniosku) i po tym okresie korzystasz z nich na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 12.03.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Na jak duży można liczyć zwrot kasy w okresie pięcioletnim. Czy jest jakaś kwota tego zwrotu, roczna, czy też pięcioletnia. Ja do tej pory korzystałem z dużej ulgi budowlanej i tam funkcjonowało pojęcie wysokości zwrotu. Chce wejść w remont i dopiero zaczynam. Jestem po lekturze tego postu, dobrze że jest, dużo wyjaśnia i tłumaczy Limity dot. okresów pięcioletnich (liczą się od daty 1 wniosku) i po tym okresie korzystasz z nich na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 12.03.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Na jak duży można liczyć zwrot kasy w okresie pięcioletnim. Czy jest jakaś kwota tego zwrotu, roczna, czy też pięcioletnia. Ja do tej pory korzystałem z dużej ulgi budowlanej i tam funkcjonowało pojęcie wysokości zwrotu. Chce wejść w remont i dopiero zaczynam. Jestem po lekturze tego postu, dobrze że jest, dużo wyjaśnia i tłumaczy Limity dot. okresów pięcioletnich (liczą się od daty 1 wniosku) i po tym okresie korzystasz z nich na nowo Na remont obecnie jest limit 11.216 a na budowę 26.172 do zwrotu. I tak jak pisali przedmówcy jest on na okres 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 12.03.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 A może remont zamienić na budowe(mam adaptacje poddasza) żeby wyciągnąć większy zwrot. Budynek mam oddany, ale bez adaptacji strychu. No, ale w przypadku budowy to projekt i pozwolenie potrzebne a remont możemy zrobić bez niczego. Ciekawe co się lepiej opłaci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts