Mags 16.03.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Pytanie - czy osoby nierozliczające się z podatku dochodowego mają prawo do korzystania ze zwrotu VAT za materiały budowlane?Co w przypadku kiedy albo nie pracujemy, albo pracujemy za granicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 16.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Pytanie - czy osoby nierozliczające się z podatku dochodowego mają prawo do korzystania ze zwrotu VAT za materiały budowlane? Co w przypadku kiedy albo nie pracujemy, albo pracujemy za granicą? Teoretycznie nie ma to żadnego znaczenia. Zwrot VAT jest związany z podatkiem dochodowym tylko w zakresie zakwalifikowania faktur odliczonych do załącznika VZM-1/B. Natomiast w praktyce może się okazać, że ktoś może się "wystawić na strzał" US. Chodzi o sytuację gdy we wniosku wykazuje duże wydatki a nie rozlicza się w podatku dochodowym (a powinien). A kiedy nie musi ? Np. dochody z rolnictwa, zagraniczne dochody (rozliczane według wyłączenia z progresją - np. Niemcy i obecnie Wlk. Brytania). Oczywiście US zawsze może zaineresować się źródłem finansowania wydatków i z tym należy się liczyć. Czyli jeśli osiąga się dochody wolne od opodatkowania i składa VZM - wszystko będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 16.03.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Dzięki za szybką odpowiedź i potwierdzenie moich przypuszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 16.03.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Dzięki za szybką odpowiedź i potwierdzenie moich przypuszczeń. Pozostaje mi tylko dopowiedzieć że to US ma obowiązek udowodnić "lewe" dochody a nie podatnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 16.03.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Dobrze, że nie mam tych lewych dochodów Budujemy z oszczędności i ze sprzedaży mieszkania, a poza tym ja pracuję za granicą, czego wykazywać w zeznaniach rocznych nie mam obowiązku. Chodziło mi o to, czy mam prawo do odliczeń różnicy VAT. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 17.03.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 nie mam siły do tych papierków czy ktoś zechciałby mi to zrobić odpłatnie?? jestem z wawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalbo 09.07.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Byszkuczy Ty w dalszym ciągu aktualizujesz ten pierwszy ważny post? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 28.07.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 skrobnę słówko żeby nie zgubic wątku... pozdrawiam odliczających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 29.07.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Byszku czy Ty w dalszym ciągu aktualizujesz ten pierwszy ważny post? taa, wszystko jest na czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 29.07.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witam, Pytanko do wtajemniczonych, ma ktoś może wzór pisma "dokument określający stopień zaawansowania inwestycji" które podpisane przez kierownika budowy należy załączyć do wniosku, jeśli jest on składany w takcie trwania inwestycji? Mój dom już zbudowany, trwają prace wykończeniowe ale odbioru jeszcze nie mam... z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 30.07.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 W tej chwili nie ma wymogu załączania takiego pisma do wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 30.07.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 W tej chwili nie ma wymogu załączania takiego pisma do wniosku. Ciekawe... w moim U.S. wisi na ścianie zestaw wymaganych dokumentów i pada taka pozycja, ciekawe czy podejmą dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 30.07.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Myślę, że nie mają podstaw do dyskusji. Obowiązuje ich ustawa z dnia 29.08.2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym, a zgodnie z nią: Art. 5 ust. 4. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać co najmniej: 1) imię i nazwisko, numer NIP albo numer PESEL w przypadku gdy osoba fizyczna nie posiada numeru NIP, a w przypadku gdy osobie fizycznej składającej wniosek nie nadano żadnego z tych numerów - rodzaj i numer dokumentu tożsamości tej osoby, w tym również wystawionego w państwie innym niż Rzeczpospolita Polska, adres zamieszkania osoby fizycznej, a w przypadku małżonków - obojga małżonków; 2) wskazanie właściwego urzędu skarbowego, do którego kierowany jest wniosek; 3) rodzaj poniesionych wydatków, zgodnie z art. 3 ust. 1; 4) rok rozpoczęcia inwestycji; 5) wykaz faktur oraz wartość poniesionych wydatków na cele, o których mowa w art. 3 ust. 1; 6) kwotę zwrotu, obliczoną zgodnie z art. 3 ust. 5-7; 7) oświadczenie o zakresie przeprowadzonego remontu, jeżeli roboty te nie wymagają pozwolenia na budowę; wskazanie sposobu wypłaty kwoty zwrotu; jeżeli wypłata ma nastąpić na rachunek bankowy - wskazanie numeru rachunku osoby fizycznej składającej wniosek, a w przypadku wspólnego wniosku małżonków - numeru rachunku obojga lub jednego z nich, na który ma być dokonany zwrot; 9) podpis osoby fizycznej ubiegającej się o zwrot wydatków, a w przypadku małżonków - podpisy obojga małżonków bez względu na sposób złożenia wniosku: wspólnie z małżonkiem albo odrębnie przez każdego z małżonków. Art. 5 ust. 5. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy załączyć kopię: 1) pozwolenia na budowę albo - w przypadku remontu, o którym mowa w ust. 4 pkt 7 - dokumentu potwierdzającego tytuł prawny osoby fizycznej do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego; 2) faktur dokumentujących poniesione wydatki, o których mowa w art. 3 ust. 1; 3) (uchylony) Podsumowując, jeśli nie masz odbioru do wniosku załączasz kopię pozwolenia na budowę i kopie faktur. Chyba, że robisz remont to zgodnie z art. 5 ust. 4 pkt 7 składasz oświadczenie o zakresie przeprowadzonego remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 04.08.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Dziękuję Alkman Jeszcze jedno pytanie: czy odliczeniu podlega styropian? Taki do wylewek FS20? Jeśli tak, to jaki ma kod PKWiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 09.08.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Czy płyta OSB podlega odliczeniu? Jaki ma PKWiU?Czy ktoś może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 11.08.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 20.20.13-39-40 - niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 20.08.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 zuzek a jak to jest z więżbą ?? Czy to jest "drewno iglaste , konstrukcyjne , kształtowane w sposób ciągły"?? Bo w moim skarbowym NIE !! Tarcica to nie "drewno konstr... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 21.08.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Jak do tej pory spotykałem więźbę o nastepujących symbolach: tarcica sosnowa n/obrzynana [m3] 20.10.10-41.1 1711-11 tarcica sosnowa obrzynana [mb] 20.10.10-41.30 1711-13 więźba dachowa - elementy [m3] 20.30.13-00.92 lub 91 1732-4 (elementy dachowe budynków i obiektów budowlanych z drewna). Faktycznie - najwięcej sporów budzi sformułowanie - kształtowane w sposób ciągły. Według mojej wiedzy to m.in. frezowanie i inne obróbki mechaniczne wzdłuż jakiejś krawędzi (wybacz - nie jestem stolarzem ). Nie zanotowałem przypadku aby więźbę przepuszczono... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewelinka i Mariusz 17.09.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Witam,polecam gorąco wszystkim ten linkhttp://www.urzadskarbowy.suwalki.com.pl/obw_rozwiniete.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groch121 22.09.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam! Zabieram się właśnie za rozliczanie VATu, ale nie mam wszystkich numerów PKWiU. Mam zatem pytanie czy mogę odliczyć:1. membranę2. uchwyty do rur3. rynny dachowe4. sztucer podwieszany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts