Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT-u za materiały - TOK POSTĘPOWANIA

Anett i Artur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie - czy osoby nierozliczające się z podatku dochodowego mają prawo do korzystania ze zwrotu VAT za materiały budowlane?

Co w przypadku kiedy albo nie pracujemy, albo pracujemy za granicą?

Teoretycznie nie ma to żadnego znaczenia.

Zwrot VAT jest związany z podatkiem dochodowym tylko w zakresie zakwalifikowania faktur odliczonych do załącznika VZM-1/B.

Natomiast w praktyce może się okazać, że ktoś może się "wystawić na strzał" US. Chodzi o sytuację gdy we wniosku wykazuje duże wydatki a nie rozlicza się w podatku dochodowym (a powinien).

A kiedy nie musi ? Np. dochody z rolnictwa, zagraniczne dochody (rozliczane według wyłączenia z progresją - np. Niemcy i obecnie Wlk. Brytania).

Oczywiście US zawsze może zaineresować się źródłem finansowania wydatków i z tym należy się liczyć.

Czyli jeśli osiąga się dochody wolne od opodatkowania i składa VZM - wszystko będzie OK.

• 3 months później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Pytanko do wtajemniczonych, ma ktoś może wzór pisma "dokument określający stopień zaawansowania inwestycji" które podpisane przez kierownika budowy należy załączyć do wniosku, jeśli jest on składany w takcie trwania inwestycji? Mój dom już zbudowany, trwają prace wykończeniowe ale odbioru jeszcze nie mam... :oops: z góry dziękuję za pomoc.

Myślę, że nie mają podstaw do dyskusji. Obowiązuje ich ustawa z dnia 29.08.2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym, a zgodnie z nią:

Art. 5 ust. 4. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać co najmniej:

1) imię i nazwisko, numer NIP albo numer PESEL w przypadku gdy osoba fizyczna nie posiada numeru NIP, a w przypadku gdy osobie fizycznej składającej wniosek nie nadano żadnego z tych numerów - rodzaj i numer dokumentu tożsamości tej osoby, w tym również wystawionego w państwie innym niż Rzeczpospolita Polska, adres zamieszkania osoby fizycznej, a w przypadku małżonków - obojga małżonków;

2) wskazanie właściwego urzędu skarbowego, do którego kierowany jest wniosek;

3) rodzaj poniesionych wydatków, zgodnie z art. 3 ust. 1;

4) rok rozpoczęcia inwestycji;

5) wykaz faktur oraz wartość poniesionych wydatków na cele, o których mowa w art. 3 ust. 1;

6) kwotę zwrotu, obliczoną zgodnie z art. 3 ust. 5-7;

7) oświadczenie o zakresie przeprowadzonego remontu, jeżeli roboty te nie wymagają pozwolenia na budowę;

8) wskazanie sposobu wypłaty kwoty zwrotu; jeżeli wypłata ma nastąpić na rachunek bankowy - wskazanie numeru rachunku osoby fizycznej składającej wniosek, a w przypadku wspólnego wniosku małżonków - numeru rachunku obojga lub jednego z nich, na który ma być dokonany zwrot;

9) podpis osoby fizycznej ubiegającej się o zwrot wydatków, a w przypadku małżonków - podpisy obojga małżonków bez względu na sposób złożenia wniosku: wspólnie z małżonkiem albo odrębnie przez każdego z małżonków.

Art. 5 ust. 5. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, należy załączyć kopię:

1) pozwolenia na budowę albo - w przypadku remontu, o którym mowa w ust. 4 pkt 7 - dokumentu potwierdzającego tytuł prawny osoby fizycznej do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego;

2) faktur dokumentujących poniesione wydatki, o których mowa w art. 3 ust. 1;

3) (uchylony)

Podsumowując, jeśli nie masz odbioru do wniosku załączasz kopię pozwolenia na budowę i kopie faktur.

Chyba, że robisz remont to zgodnie z art. 5 ust. 4 pkt 7 składasz oświadczenie o zakresie przeprowadzonego remontu.

• 2 weeks później...

Jak do tej pory spotykałem więźbę o nastepujących symbolach:

tarcica sosnowa n/obrzynana [m3] 20.10.10-41.1 1711-11

tarcica sosnowa obrzynana [mb] 20.10.10-41.30 1711-13

więźba dachowa - elementy [m3] 20.30.13-00.92 lub 91 1732-4

(elementy dachowe budynków i obiektów budowlanych z drewna).

Faktycznie - najwięcej sporów budzi sformułowanie - kształtowane w sposób ciągły. Według mojej wiedzy to m.in. frezowanie i inne obróbki mechaniczne wzdłuż jakiejś krawędzi (wybacz - nie jestem stolarzem :oops: ).

Nie zanotowałem przypadku aby więźbę przepuszczono...

• 4 weeks później...