Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT-u za materiały - TOK POSTĘPOWANIA

Anett i Artur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę jeszcze o numer pustaków i belek stropowych Terriva ?

pozycja 40 wykazu

PKWiU 26.61.12-10.4 elementy stropów z betonu

lub

pustaki PKWiU 26.61.11-50.91

belki PKWiU 26.61.12-10.46

Na przyszłośc polecam google wpisujesz :PKWIU i nazwę interesującego cię przedmiotu. Zazwyczaj skutkuje :D

Komunikat

Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego

z dnia 20 listopada 2008 r.

w sprawie ceny 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego

za III kwartał 2008 r.

Na podstawie art. 3b ust. 4 ustawy z dnia 30 listopada 1995 r. o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1115, z późn. zm.[1]) ogłasza się, że cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za III kwartał 2008 r. wyniosła 3478 zł.

Komunikat

za III kwartał 2008 r.

Na podstawie art. 3b ust. 4 ustawy z dnia 30 listopada 1995 r. o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1115, z późn. zm.[1]) ogłasza się, że cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego za III kwartał 2008 r. wyniosła 3478 zł.

Pamiętaj tylko że ta cena obowiązywać będzie dopiero w przyszłym kwartale :wink:

Pytanko.....z uwagi na rozpoczecię budowy mam pytanie odnośnie zwrotu Vat-u w budownictwie...

Czyli zakupione materiały w 2009 roku, bedzie można sobie zwrócić w 2009 lub 2010... i do kiedy bedzie mozna ubiegać się o zwrotu.

Na dzień dzisiejszy wszystko jest bezterminowo, więc mozna sobie będzie odliczyć bądź w 2009 bądź później.

Dobra teraz ja. Więc:

Razem z żoną pracujemy za granicą a jednocześnie budujemy dom w Polsce. Ziemie pod budowę dostaliśmy od teściów (a raczej żona dostała), pozwolenie na budowę jest na żonę jeszcze przed wydaniem pozwolenia na budowę kupowaliśmy materiały na budowę wszystkie faktury są na żonę.

dobra teraz pytania:

1. Czy możemy starać się o zwrot?

2. Czy dobrze jest że faktury są na żonę? (czy ja tez na nich muszę widnieć?)

3. Faktury są z różnych lat począwszy od 2006 czy to w czymś przeszkadza?

Proszę o wyrozumiałość jestem troche zielony w tym temacie.

Komunikat

za III kwartał 2008 r.

Pamiętaj tylko że ta cena obowiązywać będzie dopiero w przyszłym kwartale :wink:

jasne :wink:

Dobra teraz ja. Więc:

Razem z żoną pracujemy za granicą a jednocześnie budujemy dom w Polsce. Ziemie pod budowę dostaliśmy od teściów (a raczej żona dostała), pozwolenie na budowę jest na żonę jeszcze przed wydaniem pozwolenia na budowę kupowaliśmy materiały na budowę wszystkie faktury są na żonę.

dobra teraz pytania:

1. Czy możemy starać się o zwrot? TAK

2. Czy dobrze jest że faktury są na żonę? (czy ja tez na nich muszę widnieć?) NIE NIE MUSISZ

3. Faktury są z różnych lat począwszy od 2006 czy to w czymś przeszkadza? NIE NIE PRZESZKADZA.

Proszę o wyrozumiałość jestem troche zielony w tym temacie.

Wypelniasz wniosek, składasz i czekasz do 6 m-cy. Jak kupowaliście mat. to już działka była przepisana tak ?

A możecie mi tylko powiedzieć czy w kolumnie 5 (kwota podatku VAT dotycząca inwestycji wymagająca pozwolenia na budowę) w załączniku VZM-1/A wpisuje się już obliczoną kwotę VAT wg. wskaźników, czy ma tu być wartość 22% VAT-u?

Z góry dzięki :)

VAT taki jaki wychodzi z faktury :wink: Dopiero od sumy wylicza się wskażnikiem.

Bardzo fajny wątek. Sporo się dowiedziałam i przystępuję do papierologii. Mam jednak jedną małą "komplikację". Część kasy wydanej na materiały budowlane pochodziła ze sprzedaży działki w styczniu b.r. - podpisałam odpowiednie oświadczenie i złożyłam w US, że w ciągu 2 lat na daną kwotę przedstawię faktury dokumentujące wydatki na budowę domu. Krótko mówiąc chodzi tu o uchronienie się od podatku dochodowego od zysku ze sprzedaży działki. Czy jest jakaś przeszkoda, żeby te same faktury podać do rozliczenia pod. dochodowego, a oprócz tego złożyć wniosek o odzyskanie z nich VAT-u? Co powinnam zrobić w pierwszej kolejności? Bo rozumiem, że wszędzie i tak zostawiam w US kserokopie faktur?

Może ktoś się orientuje, z góry dziękuję za pomoc..

EDIT z 03/12: dostałam mailem odpowiedź z US w powyższych sprawach, choć nie do końca wyczerpującą moje pytania, ale może komuś się przyda:

(...) Naczelnik Urzędu Skarbowego informuje, iż:

 rozliczając przychód uzyskany ze sprzedaży, na podstawie złożonego oświadczenia w celu uzyskania zwolnienia od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a ustawy z dnia 26.07.1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych ( Dz. U. z 2000r. Nr 14 poz. 176 ze zm.), do rozliczenia przychodów uzyskanych ze sprzedaży nieruchomości winna Pani, nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży, przedstawić dowody potwierdzające wydatki na cele mieszkaniowe, t.j. faktury dotyczące m. in. zakupu materiałów budowlanych, pozwolenie na budowę budynku mieszkalnego, dokumenty dotyczące sprzedaży nieruchomości.

 zwrot podatku VAT przysługuje osobom fizycznym od części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych związanych z budową i remontem budynku/lokalu mieszkalnego lub jego części- zgodnie z art. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. Nr 177, poz. 1468 oraz z 2007 r. Nr 23, poz.138 i Nr 192, poz. 1382)). Zwrot VAT dokonywany jest na wniosek osoby fizycznej, która składa go w urzędzie skarbowym ze względu na swoje miejsce zamieszkania. W przypadku małżeństwa wniosek może być złożony wspólnie z małżonkiem lub przez każdego z małżonków odrębnie. Małżonkowie, którzy składają odrębne wnioski o zwrot VAT do dwóch różnych urzędów skarbowych, są obowiązani, o złożeniu przez siebie wniosku, zawiadomić urząd skarbowy właściwy dla drugiego małżonka.

Wzór wniosku – do ewentualnego wykorzystania - dostępny jest w urzędach skarbowych oraz na stronach internetowych Izb Skarbowych oraz na stronie internetowej Ministerstwa Finansów (http://www.mf.gov.pl).

Łącznie z wnioskiem należy złożyć kopie:

 pozwolenia na budowę, jeżeli inwestycja wymagała pozwolenia na budowę,

 dokumentu potwierdzającego tytuł prawny do budynku (lokalu) mieszkalnego, którego remont nie wymagał pozwolenia na budowę,

 faktur dokumentujących poniesione wydatki.

Wniosek może być składany nie częściej niż raz w roku.

pzdr, m.

Złożyłam wniosek do US w sierpniu. Zadzwoniłam wczoraj by dowiedzieć się jak daleko do rozliczenia (bo znajomi złożyli wniosek w październiku i już dostali kasę) i Pani oschłym tonem poinformowała mnie że ma na to 6 m-cy a poza tym są braki PKWIU w fakturach i muszę to uzupełnić.

I mam pytanie. Czy muszę to zrobić bo z tego co wyczytałam to należy to do obowiązku US.

Złożyłam wniosek do US w sierpniu. Zadzwoniłam wczoraj by dowiedzieć się jak daleko do rozliczenia (bo znajomi złożyli wniosek w październiku i już dostali kasę) i Pani oschłym tonem poinformowała mnie że ma na to 6 m-cy a poza tym są braki PKWIU w fakturach i muszę to uzupełnić.

I mam pytanie. Czy muszę to zrobić bo z tego co wyczytałam to należy to do obowiązku US.

Nic nie musisz, to US niech Tobie powie dlaczego nie zaliczają czegoś :wink: Jedyne co mogą żądać to oświadczenia co to jest za materiał, jeżeli nazwa nic nie mówi.

A znajomi może niech się jeszcze pochwalą kogo znają w US :wink: