Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT-u za materiały - TOK POSTĘPOWANIA

Anett i Artur

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy dotyczącej rozliczenia faktur vat. Mam kilka pytań i bardzo proszę o wyjaśnienie. Budowa rozpoczęta pod koniec roku 2009. Rozliczyć chcemy się razem z żoną w marcu br.

Pyt:

1. Jaką kwotę mam wstawić za 1m2 powierzchni użytkowej ?

2. Jeżeli w następnym kwartale kwota ta wzrośnie to czy większą kwotę będę mógł odliczyć czy wartość którą wstawię mnie będzie obowiązywała przez 5 lat ?

3. Jaki wybrać formularz VZM-1/A czy VZM-1/B ?

4. Czy mogę na jednym formularzu rozliczać remont i budowę tz. w formularzu np VZM-1/A dokładnie w pozycji 5 (wymagającej pozwolenia na budowę) f-ry na budowę a w pozycji 6 f-ry na remont ?

5. Jeśli na fakturze nie ma nr PKWiU zakup ,,bloczki fundamentowe" to do jakiej pozycji je zaliczyć?

Z góry dzięki za pomoc.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Nie ma żadnych kar! Dlatego lepiej wpisać również rzeczy, których nie jesteśmy pewni. Ja tak zrobiłam i właśnie niedawno byłam wezwana do us w celu dokonania korekty na wniosku - robi się to na miejscu, wykreślając niezakwalifikowany towar i wpisując właściwą sumę - i to wszystko.

ale wtedy procedura 6 mcy biegnie na nowo? Wykreśliłaś wszystkie pozycje za jednym razem? a jak będą wzywać do wykreślania oddzielnie to zwrot za parę lat?

pzdr