Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły na miał z podajnikiem tłokowy ile zużywają miału ?

lbryndal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 549
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

ostatnio zmieniłem jeden parametr i obserwuję kociołek, ale wydaje mi się, że lepiej dopala węgiel

ale od początku

przy opale który miałem nie dopalał sie on na proszek tylko z popiołem takim sypkim powstawało trochę takiego żużlu, niby nie dużo, ale jednak na tydzień nie wystarczał popielnik i wkurzało mnie to

zmieniłem parametr w ustawieniach serwisowych - minimalny czas podawania opału

niby banał bo wiadomo jak jest zapotrzebowanie na opał to idzie wiatrak i spala ten węgiel co go podał podajnik

zmieniłem minimalny czas podawania opału z 300s na 420s czyli z 5minut na 7 minut

dzięki temu chyba wiatrak dłużej dopala opał ten co ma na ruszcie i przez to mniej żużlu się tworzy

zobaczymy jak to będzie w mrozy bo teraz to co to za grzanie jak na zewnątrz jest cały czas na "+".

• 3 weeks później...

Witam,

Jestem uzytkownikiem, ale od kilku dni , pod nazwą PROTECH KARO 25kW

Sterownik Tech ST - 40

Palę miałem 26 000 kj, popiół >10%

Tak więc na razie testuję ustawienia :

praca podajnika - 10

przerwa podajnika - 125

dmuchawa - 10

praca podtrzymania - 10 s

przerwa podtrzymania - 45 s

Zauważyłem jeden niewielki minus w konstrukcji tego kotła:

Komora dmuchawy jest mała, ma kształt klina.Poniewaz jest mała dość szybko zanieczyszcza się drobnym pyłem i bardzo drobnymi ziarnami miału, przez co spada wydajność dmuchawy.Muszę czyścić ją co 3 dni, co wymaga odkręcenia wentylatora ( ! ) - nie ma osobnych drzwiczek !.Dodatkowo aby dostać się do tego wentylatora w celu wyczyszczenia tej komory, trzeba zdjąć całą osłonę mechanizmu podajnika.U innych producentów dostęp do tej komory jest banalnie prosty - są drzwiczki.

Niewiem jak ta komora była rozwiązana w poprzednim starym modelu Protecha Karo, ale podejrzewam,że była większa.

W nowej wersji karo producent zastosował wysuwany ruszt awaryjny, co ogranicza wielkość tej komory.

Problemem jest "prosty " sterownik , gdzie w trybie "podtrzymania" można ustawić tylko dwa parametry: praca podtrzymania i przerwa podtrzymania.Nie ma możłiwośći w tym trybie sterowania osobno czasem podajnika i dmuchawy.W trybie" praca podtrzymania" - racują razem i podajnik i dmuchawa.Nie można ustawić samych przedmuchów, co powoduje że chcąc

ogrzewać samo CWU , przy małym odbiorze wody , kocioł wygasa.

Zauważyłem równiez spore odkładanie się sadzy w komorze paleniskowej i na wymienniku, ale to moze wina złych nastaw.

W miarę mozłiwości będę informował o dalszych wnioskach z eksploatacji.

Arthek

Problemem jest "prosty " sterownik

Ja mam ST 77 i uważam (po rozbiórce) że ten sterownik pod względem wykonania to padaka, funkcjonalnie też pozostawia wiele do życznia. Ta firma to manufaktura jakaś.

Nadszadł czas na mały fakultecik z mikrokontrolerów i zrobienie swojego na np. Atmedze

ostatnio zmieniłem jeden parametr i obserwuję kociołek, ale wydaje mi się, że lepiej dopala węgiel

ale od początku

przy opale który miałem nie dopalał sie on na proszek tylko z popiołem takim sypkim powstawało trochę takiego żużlu, niby nie dużo, ale jednak na tydzień nie wystarczał popielnik i wkurzało mnie to

niby banał bo wiadomo jak jest zapotrzebowanie na opał to idzie wiatrak i spala ten węgiel co go podał podajnik

zmieniłem minimalny czas podawania opału z 300s na 420s czyli z 5minut na 7 minut

dzięki temu chyba wiatrak dłużej dopala opał ten co ma na ruszcie i przez to mniej żużlu się tworzy

zobaczymy jak to będzie w mrozy bo teraz to co to za grzanie jak na zewnątrz jest cały czas na "+".

Jak dobrać się do ustawień serwisowych? Jak po przestawieniu wygląda zużycie opału?

• 2 weeks później...

ale od początku

Jak dobrać się do ustawień serwisowych? Jak po przestawieniu wygląda zużycie opału?

po pierwsze to muszę zaznaczyć, że odpowietrzyłem wymiennik i nareszcie działa on tak jak powinien

wczesniej był zapowietrzony od strony kotła a ja myslałem że cośsię dzieje od strony kaloryferów i dziadownia było ciepła nie odbierał i wszystko szło w komin

teraz już jest lepiej, zużywa jednak opału podobnie jak wcześniej czyli około 6dni co nie jest za dobrym rezultatem chyba bo jest ciepło a co to będzie jak dowali mróz ??? zobaczymy

próbuję jeszcze kombinować z parametrami zobaczymy jak to wyjdzie

a co do zmiany parametrów to na priv napiszę

chyba się poprawiło spalanie, ale przy tych temperaturach które są na zewnątrz to obecnie w dzień jest włącozne c.o., a w nocy przełączone jest na c.w.u. bo było za goraco w domu

musze pokombinować z podłogówkami bo za dużo ciepła dają - w łazience to jest ok bo cieplutko jest po wyjściu, ale w innych pomiesszczeniach za ciepło

• 2 weeks później...
lbryndal czy ja dobrze zrozumiałem że w Twoim Opalu zasobnik wystarcza na 6 dni ?

Ja również ma kociołek opal wysoki 25 kW i u mnie przy ustawieniu temperatury CO na piecu spala około 20 kg ekogroszku. CWU jest całkowicie wyłączone.

Jakie masz ustawienia serwisowe i czym palisz ?

no starcza na 7 dni przy tych temperaturach co są teraz

u ciebie spala 20kg/dobę ? bo nie napisałeś

mam sterownik PiD więc nie za bardzo mam tam co ustawiać, temperatura ustawiona na jakieś 45 stopni, jak jest potrzeba to wieczorkami przeważni włączam na cwu i grzeję go na 50-55 stopni trwa to jakieś 30 minut i spowrotem przełączam na co

pale jakimś ekogroszkiem z miejscowego składu gość miałz 2 kopalni namieszany i w sumie twierdził że niby z piasta ale to nie jest pewne

duzo mam popiołu i żuzlu to jest minus tego eko-groszku

• 4 weeks później...

Do użytkownika Bryndal oraz innych korzystających z ognika pid przy kotłach firmy SEKOM.

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zakończą się testy nowego algorytmu, na chwilę obecna do tłoka jest wersja testowa tl.t6 opal2009.

Nowy algorytm zużywa znacznie mniej opału, jest bardziej stabilny, produkuje mniej sadzy.

Algorytm pid w nowym sofcie jest podzielony na 2 rozwiązania. Pierwsze to zupełnie jak dotychczas dostosowywanie dawek i siły nadmuchu, drugi tryb to algorytm pid oparty o pętlę histerezy. Przy pid.0 sterownik podaje paliwo głównie z przerwą serwisową i mocniej dmucha, uczy się natomiast progu rozłączania dla stabilizacji temp. zadanej, czyli przy nastawie na 50st.C może wyłączyć podajnik i nadmuch na np.46st.C a do 50dojdzie siłą rozpędu. Jest awaryjny przedmuch dopalający.

Nowy na chwilę obecną testowy soft ma programowalny clean blow, dzięki czemu można dostosować siłę podbicia dmuchawy pod dany opał, minimalizuje to sadze. Do tej pory po podaniu paliwa moc dmuchawy była podbijana do wartości parametru max. mocy dmuchawy.

Przy konstrukcji tłokowej jest więcej kłopotu przy programowaniu z alarmami kontraktonu pozycjonującego tłok.

Przy oferowaniu kotła Opal w firmie SEKOM do każdego sterownika dołączana jest obecnie instrukcja serwisowa z opisem zasady przeliczania i możliwościami poprawy funkcjonowania.

Każdy sterownik ognik pid ma oprogramowanie otwarte, co znaczy,że można go aktualizować. Wymaga to wysłania sterownika do producenta, firmy Elektro-miz ale warte jest zachodu.

Do konstrukcji ślimakowej np. skam-p premium z brucerem czy retortą obrotową do spalania miałów wyżej opisany system już funkcjonuje i jest oferowany w firmie sekom. Bardzo dobry soft z programowalnym clean blow do ślimaka to soft o symbolu sl.18, przypuszczam,że równolegle z zakończeniem testów do nowej wersji tłoka naniesione zostaną poprawki na ślimak i za ok. 10dni soft będzie miał numer 19.

Nowe algorytmy są znacznie oszczędniejsze.

Do użytkownika Bryndal oraz innych korzystających z ognika pid przy kotłach firmy SEKOM.

Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zakończą się testy nowego algorytmu, na chwilę obecna do tłoka jest wersja testowa tl.t6 opal2009.

Nowy algorytm zużywa znacznie mniej opału, jest bardziej stabilny, produkuje mniej sadzy. ........................................................

Nowe algorytmy są znacznie oszczędniejsze.

dzięki za info

wczoraj właśnie czytałem na innym forum, że będą nowe wersje.

prosiłbym jeszcze raz jak już będzie informacja pewna co do aktualizacji oprogramowania w sterowniku

czyli co trzeba zrobić ? wymontować i wysłać sterownik do elektro-miz? trzeba zaznaczać że to do Opala ? płaci się za to coś ?

czy oni też dorzucą tą instrukcję aktualną ?

z opisu który zamieściłeś wynika, że warto zaktualizować więc pewnie to zrobię, ale teraz jak są mrozy to raczej nie ma szans na to więc pewnie jak się ociepli i będzie można wygasić na kilka dni.

acha a jak z czujnikami ? ja mam tą wersję z 3 czujnikami temperatury: wejście, powrót i cwu coś się zmieniło czy jest to samo ?

Zmian jest sporo....

Do OPALa będzie nowe intro na 2009rok, trzeba zatem zaznaczyć,że program pod kocioł z podajnikiem tłokowym OPAL firmy sekom. Usługa nie jest płatna (przynajmniej do tej pory nie była), jedyny koszt to cena wysyłki paczki.

Nastawy defaultowe pod kocioł opal obejmują czasy wyzwolenia i powrotu kontraktonu-czujnika krańcowego, w zasadzie bez większych zabaw można go podłączyć i będzie działać.

Musisz odpiąć wtyczki i zapakować paczkę, wysłać na adres elektro-miz. Instrukcja serwisowa opracowana jest przez firmę sekom, zatem do firmy sekom zwróć się od instrukcję serwisową do danego programu.

Rozwój algorytmu doprowadził do zmiany funkcjonalności czujników. Dla lepszej pracy z mieszaczami obecnie wystarcza czujnik zasilania. Czujnik powrotu po zmianie softu zmieni funkcjonalność i będzie czujnikiem kosza. W kotle OPAL jest pod czujnik kosza przygotowana studzienka na tylnej ściance prowadzenia tłoka. W instrukcji serwisowej należy w menu ustawić czujnik kosza na 70st.C. (tc.70)

Trzeba by było mieć obydwa ... a tak ... "każda myszka swój ogonek chwali". Ja jestem zadowolony Kocioł STALMARK 80kW. Palę jak na razie odpadami drewna na ruszcie awaryjnym z własnym sterownikiem i dodatkową dmuchawą. Ładuję co 3 godziny 4 razy dziennie, na noc wygaszam. Ogrzewam około 200m w połowie nieocieplone. Kocioł idzie na minimalnej mocy.