Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam ten kocioł. KTM. 20kw. Z tego co mi wiadomo to ma też kolega Cemik1 ale chyba z innym sterownikiem.Ogólnie jestem zadowolony.Dość długo zajeło mi ustawienie sterownika na zime.{ognik plus}Letnie ustawienia jakoś mi nie wychodzą.Kocioł gaśnie.Jeszcze :lol: Jest dość duży iale cichy,pale ekogrochem z carbo market.

A mocno kopci? Czy komorę spalania ma wyłożoną cegłami szamotowymi?

Bo na stronie producenta nic na ten temat nie znalazłem. A jeszcze jedno, jeśli mógłbyś podać, "ile pali" ten kociołek? :).

• Odpowiedzi 549
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym kopceniem to kwestia ustawienia sterownika.Komora nie jest wyłożona szamotem.Z ilością spalanego węgla to temat rzeka.Musisz się pytać doświadczonych palaczy. Pierwszy sezon pale i to nie całyJa ogrzewałem 140m2 z tego około 70m2 podłogóki.Baniak na cwu 250l Dom parterowy,ściana jednowarstwowa.Zimą przy -10 spalałem około 25kg groszku.Czytając wyżej na temat ilości spalanego węgla :evil: pomajstrowałem przy sterowniku i spalanie spadło do około 17kg na dobe.Ale jak czytam inne posty to też chyba ciut za dużo.Teraz grzeje ok.15m2 podłgóki[łazienka ,wc ,w nocy troche zimno} i zasobnok cwu i wychodzi około 9kg na dobe.I kombinuje jak zejść niżej.
Podciągam temat.Jakie ustawienia w tłokowcu{Grobelny ktm 20 kw} na lato.Sterownik ognik plus.Jak osiągnie nastawioną temperature to tak długo trzyma że węgiel się wypali zanim temperatura spadnie poniżej nastwionej i się odstawia z powodu braku opałuNajczęściej w nocy.
Podciągam temat.Jakie ustawienia w tłokowcu{Grobelny ktm 20 kw} na lato.Sterownik ognik plus.Jak osiągnie nastawioną temperature to tak długo trzyma że węgiel się wypali zanim temperatura spadnie poniżej nastwionej i się odstawia z powodu braku opałuNajczęściej w nocy.

ja mam ognika plus ale PiD i nie ma szans żeby się zgasił

może przemyśl zmianę sterownika ?

A grzejąc tylko cwu, piec Ci się nie wygasza? Tzn. nadal codziennie musisz rozpalać czy już sobie poradziłeś?

A grzejąc tylko cwu, piec Ci się nie wygasza? Tzn. nadal codziennie musisz rozpalać czy już sobie poradziłeś?

on mi nigdy nie wygaszał się

palę co 2 dni bo rozpalam drewnem - resztkami z budowy - nagrzewam bojler i wygaszam

oczywiście jak rozgrzeję bojler to zamykam ten obwód i puszczam ciepło na dom, inaczej to bojler zostanie wychłodzony przez piec

puszczam stopniowo tak żeby nie było dużego skoku temp. na instalacji

piec w układzie otwartym i podłączony z wymiennikiem

w ognik plus PiD jest parametr serwisowy:

mksymalny czas między kolejnymi porcjami paliwa (o ile dobrze pamiętam)

sterując tym parametrem nie ma szans żeby wygasło w piecu

ustawiasz np. 300s = 5minut

jak piec pracuje na 100% mocy to co 5 minut poda kolejną dawkę paliwa

jak piec pracuje na 50% mocy to co 10 minut poda kolejną dawkę paliwa

powiedzmy że minimalna moc (tez do ustawienia) jest 10%

to przy podtrzymaniu poda co jakieś 50 minut kolejną dawkę

jakby wygasło to się mu zmienia ten parametr żeby podawął powiedzmy co 40 minut i po bólu

nie praktykowałem w lecie (muszę spalić to drewno bo mi miejsce zastępuje), ale w ziemi miałem ustawione 360s czy jakoś tak

acha na początku tamtego sezonu paliłem tylko na cwu, ale wtedy nie miałem praktyki i nie wszystkie ustawienia rozumiałem i nie wygaszał sie na samym cwu, ale dość dużo spalał jak na samo cwu, zauwazyłe m też wtedy że pompka przepuszcza od co i grzeje mi podłogę w łazience co było +, moze jak kupię opał około czerwca to będę zmuszony palić non stop, albo rozpalał będę i wygaszał po nagrzaniu bojlera

Tak troche podglądam co się dzieje w kotłowni na ile czas mi pozwala i jak już ma wygasnąć to w trybie serwisowym właczam wentylator i podajnik węgla.Podam dwie porcje węgla,wentylator rozbuzuje ogień,przechodze w tryb letni i tak tli się przez pare godzin cały czas powyżej temperatury zadanej{teraz mam 50 stopni}.

Oprócz w miarę prawidłowych nastaw sterownika, polecałbym na lato palenie miałem. Miał się wolniej spala i długo żarzy podtrzymując palenie. Istotne jest również aby nie było zbyt dużego ciągu kominowego. Przy dużym ciągu opał spala się bez udziału dmuchawy w przerwach między podawaniami paliwa i wygasa z braku opału. W moim kotle rozwiązane jest to fabrycznie w ten sposób: między wentylatorem, a komorą pod paleniskiem znajduje się klapka która zamyka się samoczynnie gdy wyłącza się dmuchawa. Bez tej klapki opał spalał się bez udziału dmuchawy, ogień cofał się w stronę podajnika i wygasało z braku paliwa. Wydaje mi się że to co piszesz to właśnie takie zjawisko. Sprawdź czy za wentylatorem jest taka klapka, albo czy przypadkiem się nie zacina i nie domyka.

• 2 weeks później...
Ja po wielu eksperymentach (nie mogłem uzyskać zadowalających parametrów) zdecydowałem się na letnie grzanie CWU prądem w tańszej taryfie. Zbiornik 300 litrów w zupełności wystarcza na potrzeby czteroosobowej rodziny. A teraz aspekt ekonomiczny. Przez 8 miesięcy zużyłem 1600kWh (mam podlicznik tylko na bojler). Przy ostatniej cenie energii ~0.30PLN/kWh wychodzi to 60PLN za miesiąc. Z postów powyżej wynika, że do podgrzania wody zużywa się od 3kg miału (nie bardzo w to wierzę) do 5kg ekogroszku na dobę. Przy cenie miału 500PLN/tonę a groszku 700PLN/tonę daje to odpowiednio 45 i 105 złotych miesięcznie. Nie warta jest więc skórka wyprawki.
Ja po wielu eksperymentach (nie mogłem uzyskać zadowalających parametrów) zdecydowałem się na letnie grzanie CWU prądem w tańszej taryfie. Zbiornik 300 litrów w zupełności wystarcza na potrzeby czteroosobowej rodziny. A teraz aspekt ekonomiczny. Przez 8 miesięcy zużyłem 1600kWh (mam podlicznik tylko na bojler). Przy ostatniej cenie energii ~0.30PLN/kWh wychodzi to 60PLN za miesiąc. Z postów powyżej wynika, że do podgrzania wody zużywa się od 3kg miału (nie bardzo w to wierzę) do 5kg ekogroszku na dobę. Przy cenie miału 500PLN/tonę a groszku 700PLN/tonę daje to odpowiednio 45 i 105 złotych miesięcznie. Nie warta jest więc skórka wyprawki.

no ale trzeba mieć tańszą taryfę a ja takiej nie mam

zastanawiałem się też nad grzaniem prądem bo codzienne grzanie jest upierdliwe, a miesięcznie to pewnie nawet ponad 100 by wychodziło to grzanie

narazie jeszcze spalam pozostałości po budowie i co 2 dni grzeję zasobnik ale jak się skończy ten budulec to będzie problem i trzeba będzie sie zdecydować

3-5kg/dobę to jakoś chyba u mnie nie przejdzie

u mnie teraz idzie tylko CWU i zużycie miału ok 3,5kg/dobę

nie wygasa , nawet próbę robiłem to po 3 godzinach wyłączonego prądu sam sie rozpalił

kocioł i sterownik robiony

u mnie teraz idzie tylko CWU i zużycie miału ok 3,5kg/dobę

nie wygasa , nawet próbę robiłem to po 3 godzinach wyłączonego prądu sam sie rozpalił

a jaki piec i jaki sterownik ?

Pytanie uzupełniające poprzednie:

Czy praca pompy jest uzależniona od temperatury wody w zbiorniku?

U mnie pompa obiegowa włącza się tylko w zależności od temperatury wody w piecu i to może być przyczyną małej efektywności (ciągła praca to niepotrzebne wychładzanie i kilkadziesiąt dodatkowych watów).

Masz w zupełności rację, jeżeli jest stosunkowo małe zużycie c.w.u to grzanie kotłem c.o się nie opłaca. Aby to było opłacalne to po pierwsze: musi być stosunkowo duże zużycie wody, po drugie: oprócz dobrze ocieplonego wymiennika, musi być jakaś izolacja termiczna rur między kotłem a wymiennikiem i dodatkowa izolacja termiczna samego kotła.

Teoretycznie 1 kg węgla o kaloryczności 25 MJ/kg podgrzeje nam prawie 200 litrów wody o 30 stopni. W większości takich układów (kocioł c.o - wymiennik) to właśnie ten jeden kilogram jest wykorzystany efektywnie, reszta to straty związane głównie z źle ocieplonymi kotłami c.o. Taki układ chodzi latem na bardzo małej sprawności, a jeśli sprawność jest niższa niż 20 - 25%, to lepiej opłaca się grzanie prądem.

Pytanie uzupełniające poprzednie:

Czy praca pompy jest uzależniona od temperatury wody w zbiorniku?

U mnie pompa obiegowa włącza się tylko w zależności od temperatury wody w piecu i to może być przyczyną małej efektywności (ciągła praca to niepotrzebne wychładzanie i kilkadziesiąt dodatkowych watów).

Czy do grzania c.w.u masz osobną pompę i jaki masz sterownik?

• 2 weeks później...
Mam pytanie o grzanie cwu. na ruszcie awaryjnym?Mi też zostało dużo drzewa budowlanego i chcę to spalić w piecu.Jeżeli odstawie piec czyli wyłącze automatyke to pompa cwu. też nie bęzie chodzić bo jest podpięata do pieca.To jak ma się zagrzać woda w zasobniku?Odłączyć pompe od pieca i zasilić z osobnego gniazdka?
Mam pytanie o grzanie cwu. na ruszcie awaryjnym?Mi też zostało dużo drzewa budowlanego i chcę to spalić w piecu.Jeżeli odstawie piec czyli wyłącze automatyke to pompa cwu. też nie bęzie chodzić bo jest podpięata do pieca.To jak ma się zagrzać woda w zasobniku?Odłączyć pompe od pieca i zasilić z osobnego gniazdka?

ja włączam automatykę i nastawiam na zdaną temp cwu

ale ale właśnie jedna ważna sprawa - odłączam zasilanie dla podajnika :D

w sterowniku ognik pid wygląda to tak że zachowuje się on jakby podajnik był podłączony i kontrolka pokazuje pracę podajnika

czyli odłączony podajnik i palę na palenisku a przy okazji działa mi dmuchawa jakbym chciał

rozgrzewam przy około 35 włącza się pompa i grzeje wodę jak podgrzeję za bardzo to włącza się pompa od c.o. i po krzyku

oczywiście po zagrzaniu zasobnika 140l do temp. jakieś 70 stopni - delikatnie stopniowo otwieram obieg na c.o. i zamykam na bojler (cyrkulacje mam zamkniętą cały czas bo na niej też zauważyłem straty ciepła) w ten sposób dla rodzinki 2+1 starcza wody na 2 dni

Nie wiem jaki masz sterownik, ale prawie każdy ma w menu "tryb ręczny", a w nim można załączyć każdą pompę z osobna.

Mój stwrownik to Ognik plus cwu.W trybie ręcznym nie można załączyć pompy cwu.Jeżeli wyłącze zasilanie pieca[czyli podajnik i dmuchawe]pompa też nie ma zasilania.Podobno w razie braku prądu można grzać na ruszcie awarynym ale wtedy chyba musi być jakieś obejście pompy [bajpas]
Mój stwrownik to Ognik plus cwu.W trybie ręcznym nie można załączyć pompy cwu.Jeżeli wyłącze zasilanie pieca[czyli podajnik i dmuchawe]pompa też nie ma zasilania.Podobno w razie braku prądu można grzać na ruszcie awarynym ale wtedy chyba musi być jakieś obejście pompy [bajpas]

zrób tak jak ja robię

- włącz sterownik, ale daj go na STOP

- pal na ruszcie awaryjnym, żeby był ciąg powietrza to uchyl drzwiczki dolne od popielnika

- jak temp. wzrośnie do jakichś 35 stopni to powinna się włączyć pompa od c.w.u. (oczywiście temp. cwu trzeba jakąś ustawić np.60 stopni, a temp. co na zero)

palimy dokładamy itd.