Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły na miał z podajnikiem tłokowy ile zużywają miału ?

lbryndal

Recommended Posts

Witam uczestników.

Chciałbym Wam pokazać jak fajnie w konstrukcji tłokowej pali sie miks miału z ziarnem owsa. Z długich testów wychodzi,że przy cenach ekogroszku 750-800zł/tone i miału <400zł a także owsa do 280zł palenie miksem jest dużo tańsze.

Konstrukcja tłokowa OPAL, model wysoki, stanowisko badawcze:

http://img37.imageshack.us/img37/440/opalwysokiwkotownilabor.jpg

Opał miał+owies w koszu. Objętościowo wyszło ok60-70%owsa, w kg było 50kg miału oraz 30kg owsa.

http://img12.imageshack.us/img12/6795/owieszmiaemwkoszu.jpg

Spalanie na palenisku kotła tłokowego OPAL:

http://img193.imageshack.us/img193/9427/owieszmiaemnapalenisku.jpg

Popiół przy spalaniu takiego miksu paliw (miał+owies). Fachowo określa się to mianem współspalania:

http://img44.imageshack.us/img44/5183/popizmiauiowsa.jpg

Równie dobre wyniki są przy współspalaniu ekogroszku z owsem czy obu paliw węglowych mieszanych z pellet. W ramach postępu testów postaram sie wkleić kolejne próby innych paliw.

Co do badań OPAL-a moc 25kW jest mocą max. osiągniętą na ekogroszku. Przy spalaniu miału moc max.21kW. Przy miksie miał-owies ok.19-20kW.

Z laboratorium OTGiS Łódź opalanie samym pellet to spadek mocy znamionowej do 18kW. Zatem moc można też "regulować" jakością i typem spalanego paliwa.

ciekawe badania

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 549
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W Opalu na trybie ręcznym po przekroczeniu temperatury bodajże 34st włącza się pompa od CWU. Czyli w takim razie na trybie ręcznym można palić jakimś paliwem zastępczym (pozostałości po budowie itp) aby mieć ciepłą w wodę w bojlerze. Tylko mam pytanko, czy pompa CWU w tym trybie chodzi cały czas czy po pewnym czasie się wyłącza?

"miroslaw6

A jak koledzy mieszają owies i ekogroszek żeby to się spalało równomiernie? "

W załączonych fotkach wsypywane paliwo było na przemian, tj. trochę miału, trochę owsa. W kg z tego, co pamiętam było to ok.30kg owsa i 50kg miału.

"mickoz

W Opalu na trybie ręcznym po przekroczeniu temperatury bodajże 34st włącza się pompa od CWU. Czyli w takim razie na trybie ręcznym można palić jakimś paliwem zastępczym (pozostałości po budowie itp) aby mieć ciepłą w wodę w bojlerze. Tylko mam pytanko, czy pompa CWU w tym trybie chodzi cały czas czy po pewnym czasie się wyłącza? "

Od jakiejś wersji softu w trybie ręcznym pompy można włączać poprzez długie trzymanie "+" oraz długie trzymanie "-" musiałbyś jednak zadzwonić do Elektro-Miz, podać wersje swojego softu i zapytac o funkcjonalności tych pomp, nie pamiętam tego z głowy.

mickoz

Jak wyślesz do wgrania softu tl.28, to tam jest już obsługa rusztu awaryjnego.

tzn na wypadek np. awarii silnika podajnika można włączyc tryb -ru- oznaczający prace automatyczna w trybie awaryjnym.

Sterownik dochodzi i utrzymuje temp. zadaną, obroty dmuchawy dobierane sa przez algorytm pid, mamy automatyczna prace pomp.

Jest to symulacja kotła z dmuchawa bez podajnika.

Ten tryb uruchamia sie w sofcie tl.28/sl.28 przez wejście w menu korekcji (trzymanie guzika +)

Korekcja paliwa PP. robimy -9 i jeszcze raz naciskamy - pojawi sie PP.-- (aktywuje ruszt awaryjny)

Po wyjściu z menu korekcji przemiennie na wyświetlaczu będzie migać napis -ru- przypominający o pracy na ruszcie.

Powietrze jest jednak tłoczone w 99% pod szczeliny palnika, wkładany żeliwny ruszt awaryjny tylko w znikomym stopniu jest zasilany przez powietrze z wentylatora ( jest minimalna szczelinka chłodząca płytę dopalająca juz za palnikiem, przy montażu rusztu awaryjnego wyciąga sie płyte dopalająca i na jej miejsce już do końca wymiennika kładzie sie odlew jednoczęściowy paleniska awaryjnego.

Ruszt awaryjny w OPAL-u powstał z myśla głównie braku prądu i do pracy w układzie grawitacyjnym w tym wypadku. Proces palenia wspomagany jest poprzez uchylenie drzwiczek popielniskowych lub uchylenia takiego kółeczka z otworkami na drzwiczkach popielnika.

Możesz jednak spróbować pracy w trybie rusztu awaryjnego, ja takiej próby nie robiłem.

Patrząc na badania przedstawione przez Jareckiego postanowiłem wypróbować zboże do palenia w piecu. Trochę poczytałem na ten temat i w związku z tym ma pytanie. Czy podczas palenia zbożem nie wzrasta ryzyko cofnięcia się ognia do zasobnika? Niby Opal ma zabezpieczenia przed takim wypadkiem i jeszcze nigdy tata sytuacja u mnie nie miała miejsca, ale nie wiem jak to jest przy zbożu.

mickoz ja proponuje współspalanie. tj. miks owsa z miałem czy groszkiem. Objętościowo do 50% ziarna owsa, wagowo przy próbach było to 50kg miału i 30kg owsa.

Do samego owsa musiałbyś przestawić parametry wyjściowe algorytmu (trzeba częściej podawać, słabiej dmuchać). Przy samym owsie jest większe ryzyko cofki.

Przez weekend na próbę paliłem pszen-żytem. Na początku pomieszanym z ekogrochem a później samym zbożem. Na samym zbożu po kilkunastu godzinach w piecu zgasło, spróbuje zmienić parametry i potestuje dalej. Tyle, że teraz to co to za palenie jak prawie nie ma odbioru ciepła, tym bardziej, że zapowiadają powyżej 21st w tygodniu.

Myślę, że na przyszły sezon grzewczy na pewno będę stosował zboże. Z komina leci białawy dymek (jak przy gazie) w kotłowni czysto, zero sadzy. Cena to max 350zl za tonę. Niby same plusy. Ciekawe tylko czy spaliny powstające w wyniku spalania zboża są mniej czy bardziej szkodliwe dla komina i pieca. Bo mnie się wydaje, że to czysta ekologia :)

• 1 month później...

ja palę teraz ekogroszkiem tylko cwu i mój ostatni wynik dla pełnego zasypu to 24 dni dzisiaj i moze jeszcze na jeden dzień wystarczy

w domu 2+1 nie szlaejemy z pełnymi wannami wody raczej prysznic, mycie rąk itd

wynik wydaje mi się, że jest ok zwłaszcza, że ekogroszek mam taki za 550zł/tonę i jego jakość jest taka jak cena czyli średnia

w tamtym roku zakupiłem 2,5 tony ekogroszku i jeszcze będzie on na jeden zasyp czyli tak może dociągnę do końca czerwca

zima teraz była ciężka u nas, ale wynik jest ok, poddasze ogrzewane słabiej bo niezamieszkałe, na ścianach 15cm styropianu i fundamenty nieocieplone

teraz już fundamenty ocieplone więc może być tylko lepiej

Edytowane przez lbryndal

Przez weekend na próbę paliłem pszen-żytem. Na początku pomieszanym z ekogrochem a później samym zbożem. Na samym zbożu po kilkunastu godzinach w piecu zgasło, spróbuje zmienić parametry i potestuje dalej. Tyle, że teraz to co to za palenie jak prawie nie ma odbioru ciepła, tym bardziej, że zapowiadają powyżej 21st w tygodniu.

Myślę, że na przyszły sezon grzewczy na pewno będę stosował zboże. Z komina leci białawy dymek (jak przy gazie) w kotłowni czysto, zero sadzy. Cena to max 350zl za tonę. Niby same plusy. Ciekawe tylko czy spaliny powstające w wyniku spalania zboża są mniej czy bardziej szkodliwe dla komina i pieca. Bo mnie się wydaje, że to czysta ekologia :)

Sam owies wpływa negatywnie na stal. W dłuższej perspektywie przyspieszona korozja.

Widać to po ok.tygodniu palenia samego owsa, w kanałach wilgoć i możliwe kropelki wody. Więcej korozji będzie tez widoczne w samym koszu zasypowym.

Bezpiecznie jest współspalać owies z miałem czy groszkiem. Do 50%objętościowo owsa.

• 3 months później...

ja mam taki piec z Czańca koło andrychowa

http://allegro.pl/piec-piece-kotly-kociol-z-podajnikiem-tlokowym-i1204947405.html

i sprawuje sie bardzo dobrze......

w poprzednią zimę spaliłem 4,1- 4,2 t miału po 300 zł

w lato spalam obecnie już tylko 140 kg na 30-31 dni.....pełen zasobnik...czyli przez 7 miesiecy spalę jakąś 1 t

mam dom z betonu komórkowego YTONG 24 cm + 15 cm styro, piwnica ocieplona 12 cm styro XPS, dach na skosach 30 cm wełny + na suficie 45 cm wełny....

ca stropach mam i na podłodze na gruncie po 8 cm ocieplenia.....

piwnica 84 m2, parter 84 m2, poddasze 84 m2 - 6 m2(balkon na stropie salonu) łącznie 246 m2

na parterze mam ogrzewanie podłogowe na całości na poddaszu 50% w piwnicy grzejniki...

na parterze i poddaszy temperatury w zimę od 24-26 stopni....lubimy chodzić po domu lekko ubrani....

całe centralne zrobiłem sam....

i u mnie koszty prądu są tylko latem za chwilowe działanie podajnika + dmuchawy.....pompa ładujaca (brak) Bojler 200 Ldziała mi grawitacyjnie.....

natomiast pompa od Co zimą lub kiedy poprostu grzeję w domu , włącza mi się gdy piec osiągnie zadaną temperaturę.....więc średnio działa tylko 55-60% w ciągu godziny

latem....piec podaje miał średnio raz na 1 godzine i ustawiony jest przedmuch po 35 minutach na 60 s z podawaniem 1s

obecnie taki sam układ robię koleżance z pracy.......

POZDRAWIAM, wszystkich zmierzajacych do jak najwiekszych oszczedności....

Dysze zostały dodane po poleceniu przez Ośrodek Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi podczas ponowienia badań emisyjnych w październiku 2009.

Mają bardziej nasycać płomień dla lepszego spalania.

A można je dodać, zamontować teraz? Czy to rozwiązanie jest dostępne tylko w nowych konstrukcjach? I czy wogóle warto jesli tak?

A można je dodać, zamontować teraz? Czy to rozwiązanie jest dostępne tylko w nowych konstrukcjach? I czy wogóle warto jesli tak?

Dysze są w nowszych konstrukcjach technologicznie przechodzą przez płaszcz wodny powyżej paleniska, bliżej kosza. Wstawiane są na etapie produkcji.

Do starszego modelu można jedynie metodą domową cos wykombinować. Po zewnątrz kotła łączenie z puszką powietrza, do której mocowana jest dmuchawa oraz z drzwiczkami paleniskowymi.... To za ładnie nie będzie wyglądało.

Jarecki a orientujesz się co oprócz wprowadzenia opcji -ru- czyli palenia na ruszcie awaryjnym wprowadza najnowszy soft tl.28 do Opala? Jakie są zmiany w stosunku do poprzedniej wersji oprogramowania. Mam wgrany ten tl.28, ale pieca nie uruchamiałem z podajnikiem bo palę pozostałościami po budowie a ciekawy jestem, czy może sterownik będzie się zachowywał lepiej/inaczej.? :)

• 2 months później...

Witam.No to przybył na forum następny z rodziny tłokowców.Naczytałem się ,że głowa mała.W środę 10 listopada odpaliłem kociołek GROBELNY EKR 15KW.Nic na forum niestety o nim nie znalazłem.Może jest jakiś użytkownik tego kociołka na forum i podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami.Poeksperymentowałem a wczoraj wygasiłem bo za ciepło.

Piec na pewno ma kilka zalet ale i wad.Wada najważniejsza to stanowczo za mały popielnik.Zaleta to czyszczenie.Piece Grobelnego zwłaszcza KTM-y ponoć jeśli chodzi o czyszczenie to porażka.Ten ma tylko w drzwiczkach górnych półki do omiecenia i wszystko spada do popielnika.Rewelacja.Żadnych dodatkowych wyczystek do odkręcania.

Dzisiaj odpalę po wyczyszczeniu na innym opale i będę porównywał.

Piecyk z Ognikiem PID.Po zabawach stwierdziłem że nie mam gdzie sprzedać tej energii którą wytwarza kocioł i trzeba na razie odpuścić bo to bez sensu.

Dom 110m2 +kotłownia z garażem 32m2,bojler 300 z dwoma wężownicami(jedna do kolektorów) ,trochę podłogówki trochę grzejników aluminiowych.Chata z poddaszem użytkowym.55M2 na dole i 55m2 u góry.Sciany poroton 24 +12cm wełna.Na garażu i kotłowni tylko 5 cm styropian.Jest to w formie dobudówki i jest tarasem dla górnej kondygnacji.

Czekam aż się ochłodzi bo mam problem z ustawieniem kociołka.Na razie się bawię.