leonsl 04.10.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 sorry że się nie odzywałem dom który ogrzewam ma ok 140 m2 plus piwnica w której ogrzewam jedno pomieszczenie (biuro) temperatura pomieszczeń ok 23 stopnie ściany stare z cegły pełnej 45 cm plus styropian 10 cm. Ogrzewanie głównie oparte na grzejnikach stalowych plus dwie podłogówki w łazienkach (choć żałuję ze nie zrobiłem jeszcze w kuchni) dodatkowo ogrzewa zbiornik dwupłaszczowy na cwu. Jestem zainteresowany zakupem takiego pieca i nie wiem jaką moc wybrać. Dom ok. 130m2 z pustaka keramzytowego 24 cm + 15 cm styropian, poddasze 22 cm wełny + zbiornik CUW 120-150 l. Będę wdzięczny za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 04.10.2008 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Ibryndal napisał byś jak ci się pali w tym twoim nowym kotle przez te parę miesięcy użytkowania. Do jakich doszedłeś wniosków jest to dobry piec. Ja mam ten sam kłopot co ty mała kotłownia. A jeszcze jedno jaki ma on wylot spalin do komina, do góry czy na bok i z jakich materiałów jest on wykonany . Dzięki piękne za odpowiedz na tamten post. narazie za krótko używam go, żeby coś powiedzieć bo teraz to tylko sypuję groszek i wyciągam popiół oraz czyszczę go i tyle czy jest dobry czy nie to ciężko powiedzieć, ja narazie jestem zadowolony bo kłopotów z nim nie mam porównania z innymi nie mam i nie wiem bo może inne są jeszcze mniej kłopotliwe ja mam wylot spalin do góry, i to jest na zamówienie a standartowo robią na bok lub do tyłu o materiały pytałem i chyba była to stal kotłowa, trzeba napisać do nich to napiszą bo ja już nie pamiętam ze względu na wielkość kotłowni to byłem raczej zdany na ten kocioł bo układ wyczystek ma jak dla mnie idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekmaj 05.10.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Czy ma ktoś kocioł Futura Econo model 25 bo chciałbym się coś dowiedzieć na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 05.10.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 lbryndal -gdzieś przeczytałem że ten kocioł ma ceramiczny deflektor dopalający. Chyba brakuje czegoś takiego w moim stalmarku. Czy możesz to opisać lub załączyć jakieś fotki komory spalania podajnika itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.10.2008 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 lbryndal -gdzieś przeczytałem że ten kocioł ma ceramiczny deflektor dopalający. Chyba brakuje czegoś takiego w moim stalmarku. Czy możesz to opisać lub załączyć jakieś fotki komory spalania podajnika itp. deflektora nie widać bo jest już czarny od sadzy, ale o ile się nie mylę to elementy z cegły szamotki zawieszone nad komorą spalania i na pierwszym "zakręcie" spalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 05.10.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 i właśnie z płytki szamotowej chciałbym to zrobić tylko nie mam koncepcji na w miarę niezawodne mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.10.2008 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 i właśnie z płytki szamotowej chciałbym to zrobić tylko nie mam koncepcji na w miarę niezawodne mocowanie. jak będę miał możliwosć to się przyglądnę i zobaczę jak to tam jest rozwiazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 05.10.2008 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 lbryndal -gdzieś przeczytałem że ten kocioł ma ceramiczny deflektor dopalający. Chyba brakuje czegoś takiego w moim stalmarku. Czy możesz to opisać lub załączyć jakieś fotki komory spalania podajnika itp. deflektor jest jeden nad paleniskiem http://images26.fotosik.pl/282/6d6643a1a59f9bd1med.jpg http://images41.fotosik.pl/17/7d7256869359f019med.jpg http://images23.fotosik.pl/281/c0a159a74e7338a3med.jpg http://images32.fotosik.pl/374/812141cce6feafafmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekmaj 06.10.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 czy miał ktoś styczność z tym morze kotłem R-ECO Automat A18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekmaj 06.10.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 czy miał ktoś styczność z tym morze kotłem R-ECO Automat A18 bardzo bym prosił o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 06.10.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Dzięki lbryndal Już mam patent jak to zrobić. Przy okazji zastanawiam się czy nie zrobić czegoś na kształt zgraniacza opału aby jego warstwa na palenisku była cieńsza i miała lepszy dostęp powietrza do spalania, ale nie wiem czy to dobry kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 06.10.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Dzięki lbryndal Już mam patent jak to zrobić. Przy okazji zastanawiam się czy nie zrobić czegoś na kształt zgraniacza opału aby jego warstwa na palenisku była cieńsza i miała lepszy dostęp powietrza do spalania, ale nie wiem czy to dobry kierunek. ja sięzastanawiam nad tym czy ten deflektor wogóle coś daje ale nie mam porównania więc tka na słowo sprzedawcy wierzę a co do zgarniacza to w moim jest nieprzydatny, no chyba że miałem bym palił to może i faktycznie by za grubo było opału i by był przydatny wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.10.2008 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 strasznie duży ten kocioł znaczy się zdjęcie a ile kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.10.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 taki duży to pewnie i kosztuje niemało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlepek 17.10.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Witajcie Od 3 dni palę w opalu wysokim. I jestem w szoku ilością spalanego paliwa, choć mam nadzieję że dom się wygrzeje (nowy budynek) i apetyt mu się zmniejszy. Dom 160m2 + garaż 40 m2. Wszystko rozkręcone ma maxa (tak przez kilka dni zalecił instalator). Sterownik PID. Rozpaliłem, dosypuję ekogroszek i 1 x usunąłem popiół (pierwsze 40 kg było fatalnej jakości - kupione w pobliskim składzie jako 50 kg - niewiele mniej zostało w popielniku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.10.2008 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witajcie Od 3 dni palę w opalu wysokim. I jestem w szoku ilością spalanego paliwa, choć mam nadzieję że dom się wygrzeje (nowy budynek) i apetyt mu się zmniejszy. Dom 160m2 + garaż 40 m2. Wszystko rozkręcone ma maxa (tak przez kilka dni zalecił instalator). Sterownik PID. Rozpaliłem, dosypuję ekogroszek i 1 x usunąłem popiół (pierwsze 40 kg było fatalnej jakości - kupione w pobliskim składzie jako 50 kg - niewiele mniej zostało w popielniku ) u mnie też na początku ssał dużo, teraz już jest lepiej choć dom jeszcze nie ocieplony no i na zewnątrz ciepło przecież mam włączone ogrzewanie tylko cwu, co musi to i tak weźmie bo jakiś tam czas max między kolejnymi podaniami podajnika jest przecież ostatnio zasypałem w niedzielę cały zbiornik i dzisaj jest tak ciut mniej niż połowa acha muszę dodać, że pompka na co przepuszcza i tak trochę a nawet więcej niż trochę bo podłogówkę (co mnie dziwi) w korytarzu i kuchni, a raczej podłogę mam letnią i kaoryfer w łazience też cieplutki czyli grzeje oprócz cwu też trochę co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekJJ 18.10.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witamzarejestrowalem sie generlanie tylko dla tego watku ale mysle ze przyda sie na przyszloscco do tych kotlow tak sie sklada ze sporo z nich produkowanych jest w pleszewie z ktorego i ja pochodze, wiec generalnie tworcy sa rozni:)czesto sa problemy z oszustwem na blasze gdzie poprostu jest dawana blacha ciensza niz powinna ale to akurat inna kwestiawracajac do piecapo pierwsze unikajcie pieca z podajnikiem slimakowym!!z bardzo prostego powodu zazwyczaj podajnik slimakowy przeznacozny jest eko groszku ktory generlanie jest bardzooo drogi a cena caly czas rosnie, i prkatycznie porownywalne jest to z gazemlepsze sa piece z podjanikiem szufladkowym, tlokowym roznie na to mowia, mozna tam sypac zwykly mial co powoduje ze jest sporo tansze w eksplatacji,jak ktos chce cos jasniej to pisac wejde kiedys to odpisze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.10.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 no zobaczcie, żeby stać sie autorytetem w dziedzinie podajnika wystarczy pochodzić z pleszewa a jakie prawdy objawione z tego wychodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keta 18.10.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 witam na tym forum !!!!! szukalem tematu solar a natrafiłem na temat CO czyli wady i zalety kotłów z podajnikiem....KOCIOLEK taki posiadam już kilka lat i mogę sie podzielić wiedzą którą posiadłem mając ten kocioł.1) kociol(piec jak kto woli) nie wymaga dużego wkładu fizycznego2)dobrać wysokokalorycznego miału lub retopalu (jak żle dopasujecie paliwo to bedziecie wyginać do kotła nie co 4 dni tylko codziennie)3)GRZANIE CWU SIĘ NIE OPŁACA (oczywiście latem) dlatego szukam tematu saolar.4)DOBÓR KOTLA jeżeli ktoś by chcial kupic kociolek z podajnikiem polecam większy niż wychodzą przeliczenia w KW na swoje metry (większy zasobnik,popielnik=żadziej przy kotle).Jeżeli by ktoś miał pytania takie konkretne to [email protected] hej... ) = Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keta 18.10.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 sorki za błąd ( lub błędy) nie wiem czemu nie mogę poprawić swojego postu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts