mercik 22.12.2007 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Co powinno sie znaleźć w projekcie zagospodarowania działki oprócz usytuowania domu, śmietnika, szamba itp? (nie licząc części opisowej) Czy wrysowuje się tam planowany przebieg doprowadzeń mediów (tych na działce)? Jeśli tak to kto to wrysowuje architekt czy ktoś z uprawnieniami sanitarnymi i elektrycznymi? Czy plan zagospodarowania działki uzgadnia się w Zakładzie Uzgadniania Dokumentacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 22.12.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 tu znajdziesz odpowiedz: http://kbprojekt.pl/katalog.php?op=Poradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 25.12.2007 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Przeczytałem i zaznajomiłem się. Odnośnie planu zagospodarowania działki są tam ogólniki. Nie ma tam napisane KTO ma wrysować "planowane sieci uzbrojenia terenu". Architekt czy projektant instalacji sanit, elektrycznych? Czy plan zagospodarowania działki (te "planowane sieci uzbrojenia terenu") uzgadnia się w Zakładzie Uzgadniania Dokumentacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 05.04.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 WitamA ja mam trochę inne pytanie. Czy w prawie jest gdzieś zapis że na projekcie zagospodarowania działki powinny być wrysowane 2 miejsca parkingowe (prócz tych w garażu)? Pani w urzędzie twierdzi że tak, a mój architekt że nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 06.04.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Słyszałem już o takim idiotyżmie Od mojego znajomego tez tego wymagali - więc chyba gdzieś w prawie jest Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.04.2008 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Słyszałem już o takim idiotyżmie Od mojego znajomego tez tego wymagali - więc chyba gdzieś w prawie jest Pozdrawiam to że wymagają czegoś urzędnicy nie oznacza że tak musi być. Poproś o uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaPrzemko 10.04.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Co powinno sie znaleźć w projekcie zagospodarowania działki oprócz usytuowania domu, śmietnika, szamba itp? (nie licząc części opisowej) Czy wrysowuje się tam planowany przebieg doprowadzeń mediów (tych na działce)? Jeśli tak to kto to wrysowuje architekt czy ktoś z uprawnieniami sanitarnymi i elektrycznymi? Czy plan zagospodarowania działki uzgadnia się w Zakładzie Uzgadniania Dokumentacji ? Witam. Plan zagospodarowania działki powinien wykonać projektant/architekt. Zawiera on usytuowanie budynku w terenie (np. w związku z nieprzekraczalną linią zabudowy), bramy wjazdowe na posesję, rozmieszczenie mediów - woda, prąd, gaz oraz śmietnika, krzaczków itd. Projektant powinien dokonać takiej adaptacji (wraz z projektami branżowymi - współpraca z osobami sporządzającymi dokumentację np. elektryczną, czy sanitarną). Dobry projektant ma swoich współpracowników z tych branż i razem pracują nad całością projektu. Cała dokumentacja trafia potem do Zakładu Uzgodnień Dokumentacji Projektowej, a oni sprawdzają poprawność dokumentacji z warunkami zabudowy, warunkami technicznymi przyłącza oraz normami określającymi jak daleko np. szambo powinno być od płotu itp. W przypadku, gdy trafia się na dobrego projektanta/architekta - on samodzielnie dokonuje wszelkich uzgodnień z zakładem. Po uzgodnieniach i zatwierdzeniu przez ZUDP można starać się o pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziana_88 12.08.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 to że wymagają czegoś urzędnicy nie oznacza że tak musi być. Poproś o uzasadnienie. to jest zapisane w decyzji o warunkach zabudowy i dla każdej działki lub grupy działek jest określane indywidualnie. Widocznie na twoją działkę wydana została taka decyzja. A teraz ja mam pytanie: Czy oprócz obrysu budynku umieszcza się również tarasy, schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziana_88 12.08.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 to że wymagają czegoś urzędnicy nie oznacza że tak musi być. Poproś o uzasadnienie. to jest zapisane w decyzji o warunkach zabudowy i dla każdej działki lub grupy działek jest określane indywidualnie. Widocznie na twoją działkę wydana została taka decyzja. A teraz ja mam pytanie: Czy oprócz obrysu budynku umieszcza się również tarasy, schody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.08.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Powinna być naniesiona powierzchnia utwardzona, a więc tarasy, ganki i podjazdy też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts