Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

restarurowanie biurek...

Recommended Posts

Witam,

Czy ktos moze podpowiedziec jakim lakierem,farba przemalowac biurka oklejone okleina drewniana?

Blaty sa lekko porysowane oraz popryskane farba emuslyjna.

Powloka uzyskana musi byc odpowiednio twarda szczegolnie blaty,

gdyz beda dosyc intesywnie uzytkowane jak to w biurze,

tak zeby farba sie nie scierala...

Z gory dziekuje za kazda informacje...

Pozdrawiam i przy okazji zycze wszystkim forumowiczom Pogodnych Swiat Bozego Narodzenia :p

...Blaty sa lekko porysowane oraz popryskane farba emuslyjna.

Powloka uzyskana musi byc odpowiednio twarda szczegolnie blaty ...

przetrzyj papierem sciernym 60 i 80 /najlepiej szlifierka kątową/

następnie

1 x capon

2 x domalux

Witam! Może to zabrzmi jak herezja, ale ja stare powłoki lakiernicze zdzierałem kawałkami szkła, pomagałem sobie w razie potrzeby sodą kaustyczną rozpuszczoną w wodzie plus konkretna szczotka z tworzywa sztucznego. Dopiero na końcu był papier ścierny(ręcznie lub szlifierka oscylacyjna), a nigdy w życiu kątówka, może po prostu nie mam ręki by tym narzędziem zrobić to tak by mebla nie wyrzucić. Z sodą należy bardzo uważać, szczególnie na oczy - żre wszystko z wyjątkiem tworzyw sztucznych. W moim przypadku były to meble tak z litego drewna jak i okleinowanymi.Z tymi drugimi należy ciut ostrożniej obchodzić!

[Witam! Może to zabrzmi jak herezja, ale ja stare powłoki lakiernicze zdzierałem kawałkami szkła, pomagałem sobie w razie potrzeby sodą kaustyczną rozpuszczoną w wodzie plus konkretna szczotka z tworzywa sztucznego. Dopiero na końcu był papier ścierny(ręcznie lub szlifierka oscylacyjna), a nigdy w życiu kątówka, może po prostu nie mam ręki by tym narzędziem zrobić to tak by mebla nie wyrzucić. Z sodą należy bardzo uważać, szczególnie na oczy - żre wszystko z wyjątkiem tworzyw sztucznych. W moim przypadku były to meble tak z litego drewna jak i okleinowane.Z tymi drugimi należy ciut ostrożniej obchodzić!