Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 442
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Choć już wybudowałam i nawet mieszkam,( z czego się ogromnie cieszę, bo zdążyłam przed tym szaleństwem cenowym) to chciałabym powiedzieć, że nadal jestem duchem z wszystkimi zdecydowanymi na ten, jak to moja teściowa mówi- szalony, krok :D .

Mieszkam, ale właściwie budowa trwa. Góra nie skończona, ogród nawet nie zaczęty, na płot nie ma pieniędzy.

Na wiosnę będziemy chyba kupowali kostkę granitową i cegłę brukową. Kupując większą ilość można byłoby uzyskać niższą cenę. Jest nas na razie trzech, może czterech, a może jeszcze ktoś z Was chciałby z nami kupić i mieć już dobrze ulokowane pieniążki.....ścieżki i podjazd kiedyś i tak trzeba będzie zrobić.

Magda

Ps. Raarr - to kiedy zaczynasz?

Jak tylko pozwoli pogoda, kolejny etap mojej przygody to szukam ekipy na stan surowy i bloczków na fundamenty,

a może ktoś ma namiary na sprawdzoną, dobrą i oczywiście niedrogą firemkę ;) z okolic Olsztyna.

Mam kilka na oku, ale jak to mówi przysłowie od przybytku głowa nie boli.

Hhmmm.. Mam ten sam problem :(

Mam jakies tam namiary od architekta ale jeszcze z nimi nie rozmawiałam, bo czekam na projekt (który ma rzekomo dziś do mnie dotrzeć) i wtedy się z nimi rozmówię.

Ja najchętniej znalazłabym jednego murarza - pomocników mu załatwię - bo chcemy budować systemem gospodarczym (czyli powoli).

A u Ciebie jak z fachowcami? Masz już kogoś umówionego czy tylko narazie propozycje? Jak masz namiary na parę firm to może jak juz dla siebie wybierzesz podzielisz się?

Fajnie, że znalazłam ten wątek - widzę , że "póki co" budujemy w tej samej gminie... :lol: Czy Wy już Olsztyn...?

Mój projekt:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bryza/rzuty.php

Jaki domek budujecie?

Z tego co się orientuje to jeszcze gmina Barczewo, ale większość obecnych mieszkańców chce do Olsztyna, tylko moim skromnym zdaniem będą tego jeszcze potem żałować. Mieszkanie w gminie miejskiej ma swoje plusy (między innymi większa kasa w budżecie), ale ja od zawsze mieszkam w Olsztynie, więc wiem jakie niesie przeniesienie się do Olsztyna konsekwencje, ale to może innym razem.

Jeżeli chodzi o ekipy to mam i będę miał kilka namiarów od sąsiadów, którzy postawili już swoje domki koło mnie. Oczywiście jak będę miał jakieś konkrety to się podzielę, na razie to tylko opowiastki sąsiadów :) .

Co do projektu, to mam zrobiony indywidualny przez architekta, ale bardzo w podobnym stylu do twojego tylko, że u mnie są dwa stanowiska w garażu i nad nim duży salon. Plus podpiwniczenie całego domu, bo twój projekty chyba bez piwnicy, czy źle patrze??

A co do systemu budowania, to tak jak kasy będzie starczać :D .

Faktycznie w naszym projekcie nie ma piwnicy ale architekt nam "doprojektuje" pod całością garażu - bo tam zostanie przeniesiona kotłownia na opał stały - gdyż gaz na działce podobno ma być - tylko nikt nie wie kiedy :-?

Robimy też zmiany w ustawieniu ścian działowych na dole (np zmniejszamy łazienkę i tam będzie pom gospodarcze a łazienka na miejscu kotłowni itp) i nie robię ścianki między salonem a pokojem na dole tylko będą "wieeelkie drzwi" żeby uzyskać bardziej przestrzenny ten salon :lol:

Nasze budowanie zależne jest niestety też od kredytu- chociaż częśc kasy mamy na jakiś tam początek..

To co - owocnej wspólpracy Raarr - co nie? :wink:

Pozdrawiam

Ps. Nasza działka: Kaplityny :wink:

Co do współpracy to zawsze jestem otwarty na propozycje,

oczywiście zawsze pomogę jak będę potrafił a Kaplityny niedaleko,

więc i sąsiedztwo bliskie.

Mam drugą działkę w Wójtowie, ale ją chcę spieniężyć na cele budowlane w Nikielkowie, ładniejsza działka i pozwolenie już prawomocne :D.

Witam serdecznie : D !

postanowilem zamienic blok na domek. Jak na razie mam grunt i WZ. W przyszlym tygodniu mam zamiar kupic projekt - MURATOR C110a.

Czy ktos zna moze namiar na taniego architekta, ktory wykona adaptacje projektu do warunkow miejscowych?

p.s.

przepraszam za brak polskich znakow

Projektant, z którego usług korzystałem nie należał do tanich, lecz do skutecznych i takiego potrzebowałem.

W przeciągu 3 miesięcy załatwił prawomocne pozwolenie na budowę.

Z tego co się orientuję warto zajść i zapytać się o cennik w Biurze Projektów Budownictwa Wiejskiego na Głowaciekgo na przeciwko basenu.

Ps. wapk a na jakie rejony zamierzasz zamienić blok na domek jeżeli można spytać ??

Dziś kupiłem 1740 szt. gazobetonu 24 i już nie ma odwrotu :D

Popieram, ale z ociepleniem.

Wielki dom.

Dom będzie duży bo pomyślany jest dla dwóch pokoleń, dół dla starszego, góra dla młodszego z rodziną. To i tak chyba będzie mało, nie policzyłem jeszcze ścian działowych, ale to kropla w morzu tego co już zakupiłem.

Co do docieplenia to będzie, ale o to się będę martwił w 2009, w tym roku jest plan wybudowania stanu surowego pod dach z papą, zabicie wszystkich otworów i czekamy aż dom delikatnie przeschnie.

Ps. słyszałem, że od lutego cena styropianu ma iść 20% w górę, taką informację uzyskałem w jednym ze składów budowlanych. Nie potwierdzałem tego nigdzie indziej, więc może być to informacja, żeby skusić klientów do impulsowego zakupu.

Raarr a gdzie zakupiłeś gazobeton i po ile?

O ile to nie tajemnica handlowa.. hehe :lol:

A masz już bloczki fundamentowe?

Gazobeton zakupiłem w jednej firmie z Gdańska za 9,90 (brutto) z transportem HDSem na plac budowy plus oczywiście palety 12,20 zł za sztukę w sumie będzie 44 palety. Osobiście nie rozumiem tego systemu z paletami, zastawy jak za butelkę, jak by nie można było od razu doliczyć ceny palety do ceny towaru?

W Olsztynie jak rozmawiałem to ceny kształtowały się od 10,30 brutto plus transport po 12,00 zł brutto plus transport, oczywiście wszyscy mówili, że cena jest nie negocjowalna, więc wyszedłem z założenia, że nie chcą zarobić, nawet tych paru stówek mniej, dlatego dałem szansę firmie z Gdańska.

Po fakcie zakupu okazało się, że gazobeton będzie dostarczony przez i z jednej z firm w Olsztynie, po cenie uzgodnionej w Gdańsku. Czyli skład z Gdańska tylko weźmie sobie prowizje, a resztę przeleje do Olsztyna, jak by nie można było od razu sprzedać mi za 9,90.

Bloczków szukam, ale ceny w Olsztynie są z kosmosu dzwoniłem po kilku składach i krzyczeli od 5-6 zł brutto za sztukę, gdzie w Polsce cena kształtuje się w okolicach 3,5-4 zł z transportem, może to jakaś zmowa sprzedawców ??. Dodzwoniłem się do jednego składu w Szczytnie i powiedzieli mi cenę 4 zł za bloczek z wytwórni PEACH (czy jakoś tak, podobno z certyfikatem jakości) mieści się po prawej stronie jak się wjeżdża do Szczytna z Olsztyna.