retrofood 14.01.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 tak się niedyskretnie zapytam: kto z Was ma zrobiony uziom fundamentowy, albo zamierza go robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 14.01.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Zastrzelieś mnie Raarr z tą ceną bloczków. Nawet na Allegro teraz przeglądałam ofertę na bloczki i oferują za cenę 3,29 - 3,93 zł. (W-wa lub zachodnopomorskie) - więc pewnie tak jak z gazobetonem - zamówisz w W-wce a przywiezie Ci ta sama firma z Olsztyna, która chciała Ci sprzedać po 6 zł. Paranoja ! Trzeba w takim razie szukać towaru poza Olsztynem - bo Olsztyn jest drogi ! Kiedyś na Allegro widziałam aukcję - gościu sprzedawał bloczki fundamentowe po 3,5 zł. - a był z Biskupca (podobno sam je produkuje..) ale teraz nie widzę go. Muszę wysłać teścia na poszukiwanie go w tym Biskupcu - kto to jest i czy faktycznie je robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.01.2008 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Bloczki betonowe można tanio i dobre kupić w Barczewie po skręcie na Jeziorany przed torami po prawej.(producent) W Jonkowie są dwie firmy jedna dobra druga strasznie niedobra. Ja kupowałem "lejera" Tylko, to było 1,5 roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 14.01.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Dziś już zamówiłem bloczki u tego samego pana z Gdańska co i gazobeton. Cena może nie rewelacyjna bo 4,33 zł brutto. Znowu będą dostarczone przez jeden ze składów z Olsztyna, sami tracą klientów . Jednak z tego co się orientuje to bloczki będą tylko już teraz drożeć bo nie bardzo można je produkować w temperaturze oscylującej w okolicach zera lub poniżej. Byłem w obu firmach w Jonkowie w październiku i nie polecam ich produktów nikomu, może cena jest przystępna, ale sam produkt pozostawia wiele do życzenia. O tym producencie z Barczewa nic nie mogę powiedzieć. Bardzo fajne bloczki i w miarę w przystępnej cenie robił pan, który ma skład tarcicy na bodajże Stalowej, trzeba wjechać w głąb koło Elgromu i za zbrojarnią w podwórku jest ten skład, ale spóźniłem się z zakupem . Jak chciałem kupić to już wstrzymali produkcję na zimę, mają wznowić jak tylko pogoda znowu dopisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wapk 14.01.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Raarr - dzięki za odpowiedź, no i przepraszam, że nie napisałem gdzie posadowię dom. Mam działkę w Giedajtach gm. Jonkowo.Jak na razie ilość papierologi i ceny architektów mnie przerażają a jeszcze nawet szpadla nie wbiłem. p.s.magda72 wielkie dzięki za priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 14.01.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ziemia i marzenia o własnym domu są a to najważniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 15.01.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Raarr spać nie może - budować nie jest łatwo..... Raarr powiedz mi czy te bloczki fundamentowe to maja jakiś standardowy rozmiar czyli 38x24x12 ? (bo widziałam na Allegro jakieś jeszcze inne). My też będziemy chcieli postawić stan surowy z dachem krytym papą i zostawić na zimę a wykończeniówką zająć się w następnym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 15.01.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Raarr spać nie może - budować nie jest łatwo..... Raarr powiedz mi czy te bloczki fundamentowe to maja jakiś standardowy rozmiar czyli 38x24x12 ? (bo widziałam na Allegro jakieś jeszcze inne). Bo-war, wiesz jakoś tak się zasiedziałem przed kompem wczoraj . Rozmiar standardowy 38x24x12 bo widziałem też 38x24x24, ale takie to chyba już z pół tony ważą każdy . Mam tylko złe wieści bo cena przez noc wzrosła z 4,33 na 4,50 bez prowizji dla składu, poniósł producent i się okazało, że są z tej wytwórni z pod Szczytna. Mają być dziś na placu, już nie mogę się doczekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.01.2008 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Bloczki betonowe M 6 występują w 2 rozmiarach 38x24x12 23kg 38x24x14 30kg Ja murowałem z "14" , dlatego mam dłuższe ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 15.01.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ja murowałem z "14" , dlatego mam dłuższe ręce heheh - a nie widać na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 15.01.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Szukam majstra-budowlańca w celach wiadomo jakich. A żeby tak jeszcze był dobry i tani -byłoby super Znacie takiego ?? Nie musi to być ekipa - pomocników załatwię - dużych , silnych i z długimi ręcami - hehe Stan surowy otwarty (bez więźby dachowej i krycia dachu) z wykopem piwnicy pod garażem - czas : kwiecień, maj lub czerwiec.. Krzysztofik - Ty chyba nie jeden dom wybudowałeś to napewno wiesz - jaka kasa za robociznę dla firmy za stan surowy j.w. teraz wychodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.01.2008 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 ...... Krzysztofik - Ty chyba nie jeden dom wybudowałeś to napewno wiesz - jaka kasa za robociznę dla firmy za stan surowy j.w. teraz wychodzi ? Zadajesz bardzo trudne pytanie. Buduje 2 dom. Przy pierwszym miałem styczność z wieloma "majstrami" i ekipami. Teraz buduje sam z pomocą tych o "długich rękach" Wychodzisz z dobrego założenia, jeden solidny majster i to będzie najtańsze rozwiązanie. Niestety nie mam takiego wolnego by na bieżąco kontrolował to co wyczyniają pozostali. Wszystkie ekipy budowlane w okolicach Olsztyna mają ten problem. Mam kolege stawiającego średnio 8 domów rocznie, bo z tego sie utrzymuje. Ma podobne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 15.01.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Pierwsze 900 szt bloczka na placu Teraz już tylko czekam na gazobeton, ale mój dostawca coś kręci, że nie ma, że cena w górę, ale zobowiązał się, że za poprzednią cenę przywiezie i czekam, zobaczymy co z tego będzie. Co do ekipy bo-war mam ten sam problem, ale majstrowie z prawdziwego zdarzenia to na wyspach chyba teraz budują domy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 16.01.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Krzysztofik wiesz, że kto pierwszy raz buduje to zadaje najwięcej pytań, przeważnie trudnych a często z punktu widzenia budowlańca - bezsensownych Krzysztofik - Ty jesteś ELITA Forum ! - więc znasz odpowiedź prawie na każde zapytanie - takiego zielonego ludka jak ja... heheh Moje pytanie : gdzie najlepiej zakupić stal zbrojeniową (okolice Olsztyna oczywiście)? We wstępnym kosztorysie z pracowni napisano tak: ławy fundamentowe fi 16 - 259,37 mb ławy fundamentowe fi 6 - 379,56 mb stal fi 16mm - 135,46 stal fi 12mm lub fi 10-zgodnie z projektem - 640,33 mb stal fi 8mm - 27,00 mb stal fi 6mm - 760,29 mb Jak mi się uda znaleźć murarza to pewnie zweryfikuje mi te wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.01.2008 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Stal kupowałem w kilku miejscach i kierowałem sie głównie ceną i kosztem transportu.Ostatnio kupowałem na Augustowskiej (na zapleczu Jasamu)Strzemiona kupowałem zawsze w zbrojarni naprzeciwko Elgromu bo zawsze tanie i jeśli nie mają jakiegoś rozmiaru to zrobią prawie na poczekaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 17.01.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Słyszałem też, że stal w przystępnych cenach mają na ulicy Poprzecznej, kawałek za bramą główną do cmentarza na górce po lewej stronie, ale w praniu wyjdzie gdzie jest najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 17.01.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Słyszałem też, że stal w przystępnych cenach mają na ulicy Poprzecznej, kawałek za bramą główną do cmentarza na górce po lewej stronie..... .. heheh Raarr - chyba nie chcesz powiedzieć że z odzysku Swoją drogą jak te ceny tak skaczą (przeważnie w górę ) to trudno wyczuć gdzie dziś jest najtaniej . No ale dzięki Wam wiem chociaż gdzie mam szukać - dzięki za pomoc Raarr - gazobeton dotarł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 17.01.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Raarr - gazobeton dotarł? Jeszcze nie i mam co do tego pewne obawy Miał być na paletach rozładowywany HDSem, będzie luzem, trochę się nagimnastykowałem i umówiłem paru kumpli na rozładunek tylko kiedy, to tego nikt jeszcze nie wie. Bo samochód spedytora miał się podstawić wczoraj w cegielni, ale jednak nie dał rady, ma dziś, ale to się okaże. Osiwieć można ze stresu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo-war 17.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 No wiadomo ! Miało być fajnie a jest jak zwykle. Jak idziesz do nich kupić - to usłyszysz to co chciałbyś usłyszeć: że będzie na czas, bez problemów i zgodnie z umową. Tylko jak już się zapłaci - to ta realizacja umowy wygląda zgoła inaczej. No oby dotarł - będziesz spokojny i do dzieła .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raarr 17.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Na szczęście mam zasadę, że nie płacę za towar, którego nie ma !! Dałem tylko 500 zł zadatku, że niby się nie wycofam, ale to już sobie wliczyłem w przelew za bloczki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts