czarfoto 23.12.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Witam Mój projektant adoptujący projekt trochę mnie zadziwił ,a mianowicie na większość zmian w projekcie których chcę dokonać (np. likwidacja balkonów, zmian wielkości i położenia okien , materiału na ściany zewnętrzne ,grubości ściany fundamentowej itp. itd. ) mówi mi ,że te wszystkie zmiany dokonuje kierownik budowy ...więc on tego nie będzie zmieniał w projekcje bardzo to dziwne ,ale może tak ma to wyglądać Proszę o radę co w tej sytuacji zrobić ,czy kierownik budowy może podejmować takie decyzje bądź co bądź dość istotne ? Czy wymagać od projektanta ,aby mi te wszystkie zmiany ponanosił na projekt? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 23.12.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Wszelkie zmiany nie powodujące zmian kubatury budynku i jego przeznaczenia są zmianami nieistotnymi (od ok.2006r) i zmiany te wystarczy że naniesie na projekt kierownik. Wystarczy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.12.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Wszelkie zmiany nie powodujące zmian kubatury budynku i jego przeznaczenia są zmianami nieistotnymi (od ok.2006r) i zmiany te wystarczy że naniesie na projekt kierownik. Wystarczy. pozdrawiam Nie kubatury, tylko charakterystycznych parametrów i m.in. kubatury a nie wyłącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 ... czy kierownik budowy może podejmować takie decyzje bądź co bądź dość istotne ? ... kierownik moze to zrobić - powinien wrysowac i wpisac te zmiany które inwestor nagle w trakcie budowy wymyslił (a nie te z góry duzo wczesniej zaplanowane - na etapie projektowania), lecz to znów trudno udowodnic w jakim momencie realizacji inwestycji inwestorowi przyszła ochota cos zmieniac i KB tuszuje często błedy wykonawcy, pomyłki czy lenistwo projektanta(tki) i nagłe volty inwestora problem w tym, ze w tym wypadku projektant chce wziąść kase za adaptacje projektu a robote podrzerzucić KB ... cwaniaczek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarfoto 23.12.2007 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 problem w tym, ze w tym wypadku projektant chce wziąść kase za adaptacje projektu a robote podrzerzucić KB ... cwaniaczek ... Dzięki wielkie za odzew ,myślę dokładnie jak brzoza - czyli chce mnie wydoić z kasy a robote zwalić na kierownika ,a ja będę póżniej dogadywał się z kierownikiem (w końcu też nie za darmo a roboty ani materiału nie da się zaplanować w trakcie projektowania ...na czym mi bardzo zależy ) Czyli pozostaje mi nakłonić " nieroba " do wprowadzenia wszelkich możliwych zmian już teraz nim rozpocznę budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.12.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Czyli pozostaje mi nakłonić " nieroba " do wprowadzenia wszelkich możliwych zmian już teraz nim rozpocznę budowę nie taki on "nierób" jak ci się wydaje. Na wprowadzenie zmian do projektu na tem etapie potrzebne będzie wykonanie dokumentacji, a to trochę kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 23.12.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Wszelkie zmiany nie powodujące zmian kubatury budynku i jego przeznaczenia są zmianami nieistotnymi (od ok.2006r) i zmiany te wystarczy że naniesie na projekt kierownik. Wystarczy. pozdrawiam Nie kubatury, tylko charakterystycznych parametrów i m.in. kubatury a nie wyłącznie. Czy kubatura nie jest najbardziej "charakterystycznym" parametrem??? Poza tym gdzie ja napisałem 'tylko' albo 'wyłącznie' kubatury??? Może dla formalności zacytujesz tę zmianę z PB? Chętnie wyszukam tam sformułowanie tych 'charakterystycznych parametrów'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 ...Czyli pozostaje mi nakłonić " nieroba " do wprowadzenia wszelkich możliwych zmian już teraz nim rozpocznę budowę wg mnie weźmie ta sama kasa za adaptacje projektu skreślając balkony na czerwono czy poprawiając okna na elewacji - jak i bez tych poprawek dlaczego masz drżec ze strachu - bo np sąsiad posądzi Cie ze budujesz zbyt blisko granicy i sprowadzi nadzór budowlany a oni nie stwierdzą zblizenia do granicy tylko wyłapią niuanse z oknami, których nikt w dokumentacji nie zaznaczył ... za pare kresek chce taka sama lub wyższa kase ( jak KB za nadzór budowy) i na dodatek stosuje spychologie ... nie ładnie weź w takim razie i spróbuj zaproponowac temu od adaptacji jednoczesnie nadzór budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 23.12.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Gwoli wyjaśnienia: "2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchnizabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji," jest dokładnie wymienione co to są ch-ne wymiary. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.12.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 ...Czyli pozostaje mi nakłonić " nieroba " do wprowadzenia wszelkich możliwych zmian już teraz nim rozpocznę budowę wg mnie weźmie ta sama kasa za adaptacje projektu skreślając balkony na czerwono czy poprawiając okna na elewacji - jak i bez tych poprawek chyba jednak nieprawda dlaczego masz drżec ze strachu - bo np sąsiad posądzi Cie ze budujesz zbyt blisko granicy i sprowadzi nadzór budowlany to geodeta, a nie projektant a oni nie stwierdzą zblizenia do granicy tylko wyłapią niuanse z oknami, których nikt w dokumentacji nie zaznaczył ... to - tak za pare kresek chce taka sama lub wyższa kase ( jak KB za nadzór budowy) i na dodatek stosuje spychologie ... nie ładnie weź w takim razie i spróbuj zaproponowac temu od adaptacji jednoczesnie nadzór budowy ... a mnie się sposób przedstawienia sprawy nie podoba. coś tu nie gra. projektanci (zresztą nie tylko - prawda?) nie mają w zwyczaju rezygnować z łatwej kasy, a kazdy rysunek do poprawek to dodatkowa kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.12.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Wszelkie zmiany nie powodujące zmian kubatury budynku i jego przeznaczenia są zmianami nieistotnymi (od ok.2006r) i zmiany te wystarczy że naniesie na projekt kierownik. Wystarczy. pozdrawiam Nie kubatury, tylko charakterystycznych parametrów i m.in. kubatury a nie wyłącznie. Czy kubatura nie jest najbardziej "charakterystycznym" parametrem??? Poza tym gdzie ja napisałem 'tylko' albo 'wyłącznie' kubatury??? Może dla formalności zacytujesz tę zmianę z PB? Chętnie wyszukam tam sformułowanie tych 'charakterystycznych parametrów'. Jakie parametry są charakterystyczne wymienia ustawa. Pisałęś tylko o kubaturze nie odwracaj kota ogonem. Polecam nauczyć się obsługiwac google i znaleźć sobie art. 36a "2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokosci, długosci, szerokosci i liczby kondygnacji" , kubatura jest jednym z elementów więc zasługuje na miano m.in. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.12.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 wg mnie weźmie ta sama kasa za adaptacje projektu skreślając balkony na czerwono czy poprawiając okna na elewacji - jak i bez tych poprawek chyba jednak nieprawda a jednak ... jak do tej pory nie spotkałem w projektowaniu stawek za dorysowane okno czy skreslony balkon czy dorysowane drzewko na planie zagospodarowania jest stawka za adaptację jednego projektu nie udało mi sie też spotkać (jak do tej pory) projektanta, który za to ze nic nie zmieniał w projekcie (tylko walnął pieczątke i wpisał parafki) zrezygnował z brania kasy standardowe zmiany (takie jak u autora watku ) traktowane sa z reguły jako norma jesli w gre wchodziło by doprojektowanie np. piwnic czy kolejnego pietra - to rozumiem ze stawka musiałaby pójść w góre dlaczego masz drżec ze strachu - bo np sąsiad posądzi Cie ze budujesz zbyt blisko granicy i sprowadzi nadzór budowlany to geodeta, a nie projektant nie bardzo rozumiem co chcesz przez to powiedziec - ale jesli chodzi o geodete to jego odpowiedzialnośc kończy sie w momencie wpisu do dziennika, ze wytyczył zgodnie z projektem geodeta nikomu nie ma obowiazku pilnowac palików czy ławic i nadzorowac czy ktos buduje zgodnie z tym co on wytyczył nie odpowiada też za to ze ktos np. prawidłowo wytyczony dom oblepi sobie 2 x po 20 cm styropianu zwiekszając gabaryt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bob Builder 27.12.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam, a czy zmiana konstrukcji stropu (zmiana pustaków stropowych z nieprodukowanego już CERAMU na inne, o innej szerokości) to istotna zmiana, która wymaga zatwierdzenia w postaci zmiany pozwolenia na budowę, czy też nie jest to zmiana istotna? Projektant zaprojektował mi strop z pustaków nieprodukowanych od 2 lat !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam, a czy zmiana konstrukcji stropu (zmiana pustaków stropowych z nieprodukowanego już CERAMU na inne, o innej szerokości) to istotna zmiana, która wymaga zatwierdzenia w postaci zmiany pozwolenia na budowę, czy też nie jest to zmiana istotna? Projektant zaprojektował mi strop z pustaków nieprodukowanych od 2 lat !!! parę postów wyżej masz odpowiedź, że nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 27.12.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ktos np. prawidłowo wytyczony dom oblepi sobie 2 x po 20 cm styropianu zwiekszając gabaryt ... prawo dopuszczapomiar bez okładzin zewnetrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.12.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 ... problem w tym, ze w tym wypadku projektant chce wziąść kase za adaptacje projektu a robote podrzerzucić KB ... cwaniaczek ... no i m.in. dlatego mój projektant będzie jednocześnie kierownikiem budowy, co chce niech robi, zwala robote z projektanta na kierbuda (czytaj z siebie na siebie) dla mnie w papierach ma być wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts